Kinderen zijn zo duur als je het zelf maakt

Een kind is duur. Dat weet iedereen die er één heeft. Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds meer uitgeven aan hun kind, naarmate ze meer gaan verdienen. Daar snap ik nu helemaal niks van.

Het zijn cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Dus die geloven we dan maar. Gemiddeld kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen. Twee kinderen kosten 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en bij vier (wow!) 40%. Ik vind de manier waarop ze dit opschrijven al raar. Ze zeggen: ‘Het kind KOST zoveel procent het inkomen.’ Dat is apart, toch? Een kind kost wat het kost. Die wordt toch niet opeens duurder naarmate je meer verdient.

Lees ook: Waarom wij niet sparen voor de kinderen

Luiers blijven net zoveel kosten. Billendoekjes ook, net als Olvarit-potjes. Eigenlijk zou het CBS moeten schrijven. Ouders geven 17% van hun inkomen uit aan één kind, 26% aan twee kinderen, en ga zo maar door. De daadwerkelijk kosten die je moet maken voor een kind liggen veel lager. Volgens mij kost de kinderstoel die wij hebben 19 euro bij Ikea. Het ledikantje nog geen 30 euro. Ook dit zijn weer keuzes. Het is echt niet zo dat je meer van je kind houdt, wanneer je meer geld aan hem of haar uitgeeft. Dat snapt iedereen. En toch handelen we wel alsof dit de waarheid is.

De meeste kosten die je voor een kind maakt, maak je omdat je ze besluit te maken. Niet omdat ze nodig zijn. Laat ik eens een niet-onderbouwde schatting doen. Van wat ik uitgeef aan mijn kinderen is 50% nodig (luiers, nieuwe rompers, etc) en de andere 50% niet. Speelgoed, terwijl ze al zoveel hebben. Dat soort dingen. Ik ben helemaal niet tegen je kinderen verwennen. Ik kan er zelf ook best wat van. Maar dan moeten we daarna niet roepen dat kinderen zo allejezus duur zijn. Dat valt reuze mee, wij maken het zelf duur.

Het geldt niet alleen voor kinderen. We geven aan heel veel dingen steeds meer geld uit naarmate we meer gaan verdienen. Hetzelfde liedje gaat op voor bijvoorbeeld woonkosten. Gebiedsontwikkelaar BPD onderzocht de kosten ooit eens en kwam uit op 37% van het inkomen. Gemiddeld, of je nou een hypotheek hebt of huurt. Moet je voorstellen hoeveel geld je overhoudt als je niet steeds meer gaat uitgeven naarmate je beter gaat verdienen.

Ik moet toegeven, ik ben ook niet heilig. Wij zijn ook van een rijtjeshuis verhuisd naar een 2-onder-1-kap. Maar dat is het eigenlijk wel qua dingen waar we meer aan zijn gaan uitgeven. Ik ben iedere dag nog blij met dit grotere huis met een goede werkkamer en studio voor mijn man. Dus ik vind het waard. Ik kies ervoor en ben me bewust van de extra kosten die dit met zich meebrengt. We gingen een klein jaar geleden ook van 1 naar 2 kinderen. Die zijn nu dus bijna 1 en 4 jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik (nog) niet merk dat die tweede me veel extra geld kost. Ja, die luiers blijven verrekte duur. Dat is het ongeveer wel. Die 26% van het inkomen naar onze kinderen. Die redden wij bij lange na niet. En dat maakt onze kids helemaal niet zielig.

Lees ook: Deze geldboeken veranderden mijn leven

12 Comments

 1. Babette @ Miss Happy Money Reply

  Hou ook rekening met de kosten van kinderopvang. Zelfs met subsidies. Als je meer verdient betaal je daar meer voor dan met een lager inkomen. Dat klopt dan wel, dat je aan deze post meer kwijt bent met een hoger salaris.

  Al heb je natuurlijk wel in de hand wat je aan kleding, speelgoed en andere posten uitgeeft.
  Daar kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil!

 2. E.K. Reply

  Wat een interessante stukjes schrijf je, je hebt me al meerdere malen aan het denken gezet. Bedankt!

  Hier maak je echter wel een denkfout. ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds meer uitgeven aan hun kind, naarmate ze meer gaan verdienen’. Dat kun je nou net NIET zeggen op basis van deze cijfers. Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat een gemiddeld percentage voor iedereen opgaat (dus rijke mensen geven ongeveer 37 % van hun inkomen uit aan hun huur/ hypotheek, en mensen die minder verdienen ook). Maar neem eens het volgende (extreme) voorbeeld: het onderzoek is uitgevoerd bij 200 mensen. 100 van die mensen verdienen E 1000 per maand, huren een huis voor 600 E in de maand. Dat is dus telkens 60 % van hun inkomen. En de andere 100 mensen verdienen 10.000 E in de maand, en huren OOK een huis voor 600 E in de maand. Voor hen maar een nette 6 % van hun inkomen. GEMIDDELD geven deze 200 mensen 33 % van hun inkomen uit aan hun huur: het gemiddelde van 100*60 % en 100 * 6 %. Maar die 33 % geldt dus voor niemand in de steekproef; die bestaat uit mensen die ofwel een veel hoger, ofwel een veel lager percentage van hun inkomen aan huur besteden.

  Om je verhaal te onderbouwen zou je dus eigenlijk moeten weten of de percentages gelijk blijven bij verschillende maandinkomens.

 3. Daantje Reply

  Als je geluk hebt kun je kinderen inderdaad ‘zo duur maken als je zelf wilt’, maar als je de pech hebt dat je kindje ziek is, en dus bepaalde voorzieningen nodig heeft, of aangepast eten enz. dan kunnen de kosten toch wel aardig hoog oplopen. Daar valt niet tegenop te bezuinigen. Maar idd, als alles goed gaat, dan kun je het in principe vrij goedkoop houden 🙂

 4. Irene Reply

  Qua opvangkosten klopt het wel dat je meer uitgeeft naarmate je meer verdient.
  Voor de rest is het echt hoe gek je het zelf maakt. Ik zoek wel eens op marktplaats voor kleding voor de kinderen en vind het dan echt van de gekken als ik zie dat er een (merk)setje van 2 of 3 kledingstukken (legging/jurkje of legging/rokje/shirtje) voor dochter wordt aangeboden waar als nieuwprijs 150 euro bij staat!
  Als je voor 2e hands of de zweedse winkel kiest kun je idd veel besparen.

 5. dertigermetkids Reply

  grappig idd. ben t helemaal met je eens.. de tekst zou moeten zijn dat ouders dat gemiddeld uitgeven. hier ook geen bso kosten omdat ik thuis als gastouder werk (wel minder inkomen erdoor dat dan weer wel :p maar dat telt dus niet als uitgave :p (ze nemen 2 plekken in in de opvang. wettelijk mag ik er 5 tot 4 jaar of als er minstens 1 ouder dan 4 is max 6 tegelijkertijd)

 6. Marjan Reply

  Ik zou ook zeker rekening houden met het feit dat één van de ouders minder gaat werken (zijn indirect ook kosten) en het daarbij behorende feit dat je promoties en dus salarisverhoging/verdienpotentie misloopt. Als je die zaken, naast alle uitgaven die je doet voor je kinderen, ook meeneemt zijn kinderen echt een HELE slechte investering. Dus zou ik zeggen: eerst werken aan een hele stabiele financiële situatie en een carrière met genoeg verdienpotentie, daarna pas kinderen.

 7. Kaspar Reply

  Vergeet niet dat onderwijs tegenwoordig sterk afhankelijk is van inkomen. Meer geld = beter onderwijs. Triest, maar dat is hoe het nu is in Nederland.
  Daarom zitten mijn kinderen op een goede, internationale school. Wilden ze zelf… en ik kan het betalen. Maar ja, voor menig ouder is het echt geen optie…. verder zit mijn dochter nog op een vooropleiding dans. Ook stevige kostenpost die bij lager inkomen niet mogelijk geweest was.
  Nu is het strikt genomen inderdaad een keuze… maar in feite zijn dat geen keuzes… als je het kunt betalen doe je dit voor je kind en bespaar je maar op andere zaken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+