Ask me Anything. Zoals: ‘Wat verdient Renee eigenlijk?’

Wat wil je mij nu altijd al vragen? Wat vraag je je af, maar durfde je eerder nog niet op de mail of in de comments te gooien. Ik doe vandaag een Vraag-maar-raak-post. En ik beantwoord alvast wat vragen van lezers. Zoals: Wat verdient Renée eigenlijk?

Iemand durfde het me te vragen. Wat ik eigenlijk verdien. En toen kwamen er onder haar vraag allemaal reacties van mensen die schreven: dat vroeg ik me ook eigenlijk stiekem af. Nou, had dat dan meteen gevraagd, joh. Ik doe daar niet zo moeilijk over. Zal ik deze prangende vraag meteen maar beantwoorden? Ik ben zelfstandig ondernemer en dus fluctueren mijn inkomsten nogal. In sommige vette maanden zet ik 6.000 euro om, andere maanden (zoals nu ik mijn boek schrijf) is dat nagenoeg niks. Let wel: ik moet over mijn inkomsten nog inkomstenbelasting betalen, dus die 6.000 euro is niet helemaal voor mij om uit te geven. Ook heb ik geen werkgever die me sponsort in pensioenafdracht, verzekeringen en sociale voorzieningen.

Lees ook: Hoe wij alle rekeningen betalen van één inkomen

Nog zo’n vraag die ik kreeg: ‘Dan heb je zeker een rijke man?’ Nou, dat valt wel mee. Hij werkt als zelfstandig ondernemer in de audio. Hij presenteert op Omroep Flevoland de ochtendshow, spreekt voice-overteksten in en draait af en toe zijn plaatjes op een feestje. Prima inkomsten. Rijk? Neuh. Tevreden? Dat wel! En om dan nog even verder te gaan in de persoonlijke vragen: ‘Hoeveel uur werken jullie voor dat geld?’ Die heb ik ook al vaak gekregen. Het antwoord is lastig. In principe werk ik vooral tijdens schooluren, wanneer mijn kinderen er niet zijn. Maar de laatste tijd is het ook iedere avond raak en vaak nog in de middag. Dus ook dat is lastig in een getal te vallen. Zeg: tussen de 20 en 35 uur?

Of ik met deze site ook geld verdien. Ja, dat willen jullie ook weten. Ik verdien er, dankzij de advertenties, een beetje geld mee. Het weegt niet op tegen de uren die ik erin stop, maar het is wel fijn om er financieel iets voor terug te zien. Dat gaat om een paar honderd euro, niet meer. Maar het is natuurlijk mooi meegenomen. Drie keer raden wat ik met dat geld doe? Jep, sparen.

Lees ook: Snel geld verdienen op 11 manieren

Nu dacht ik vandaag uit te roepen tot Ask Me Anything-dag. Of voor de mensen die kriebel krijgen van al die Engelse termen: Vraag-maar-raak-blog. Hoe dat werkt? Je kunt onderaan deze post in de reacties, via Twitter of via Facebook al je onbehoorlijke vragen op me afsturen. Over mij prive, over mijn geld, maar ook bijvoorbeeld over jouw hypotheek, geld en allerlei spaarvragen. Dan probeer ik daar antwoord op te geven. En laten we het doen, zoals we hier op PorteRenee altijd doen: open, eerlijk en zonder schaamte. Ik ben benieuwd!

Mijn favorieten

Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?

Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Renée loste pijlsnel haar studieschuld af en spaarde op haar 33e een ton bij elkaar - VICE Money

 2. Pingback: Renée loste pijlsnel haar studieschuld af en spaarde op haar 33e een ton bij elkaar | BizzBuzz

43 Comments

 1. Pollie Reply

  Hoi Renee, geweldige post (zoals ik gewend ben van jou)
  Mijn vraag aan jou is, beleg jij ook met je spaargeld? En zo ja in welke aandelen. En hoe selecteer je deze aandelen.

  Cheers,

  Pollies

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Pollies. Wij stoppen er iedere maand 500 euro in en hebben gekozen voor meerdere fondsen, waarvan het meeste geld zit in Think Global Equity, die heeft veel van de Vanguard die we in NL niet meer kunnen krijgen.

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Oh, hoe we die selecteren? We zoeken brede fondsen, qua soorten en qua locaties. We hebben het samen een beetje uit zitten zoeken en dit leek ons een goede voor ons. Maar ik ben geen financieel adviseur, dus adviseer alleen maar iedereen om het zelf goed uit te zoeken 🙂

 2. Claudia Reply

  Beste Renée,

  Ik heb via de site van het Nibud gekeken om mijn buffer te berekenen, maar vind 10.000 euro veel geld om op een rekening te laten staan. Zeker aangezien wij met z’n tweeën zijn, een leaseauto hebben en een huis wat in goede staat is. Gevoelsmatig denk ik dat max 5000 genoeg is. De rest los ik liever af op de hypotheek. Hoeveel buffer hebben jullie en waarom dat bedrag?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Claudia, ik neem die schattingen van het Nibud altijd met een korreltje zout. Wij zouden bijna 30.000 euro moeten hebben liggen. Ahum, yeah right. Beetje zonde lijkt me dat. Ik ken je privesituatie natuurlijk niet extra, maar ik moet wel zeggen: 5.000 euro is zo op. Maar ik ben ook met je eens: het Nibud zit altijd wel errug hoog!

   1. Sanne Reply

    Grappig, want ik vind bij ons dat het NIBUD altijd erg laag zit. Ik denk dat dat komt omdat wij (bewust) geen auto hebben en een niet al te duur huis. Hij geeft dan maar 7500 aan terwijl ik dat toch wel erg weinig vind. Verder zien ze een buffer anders dan hoe ik het persoonlijk zie aangezien het alleen is voor ‘onverwachte, noodzakelijke uitgaven aan huis, tuin en auto’ en hoe onverwacht zijn kosten voor auto/huis als je weet dat je een auto/huis hebt waar wat mee kan gebeuren? Daar hebben we persoonlijk losse ‘potjes’ voor (alleen op ‘papier’, niet echt potjes) en ik zie een buffer persoonlijk als iets wat daar nog naast komt. Maar dat doet uiteraard iedereen anders!

 3. FireMe Reply

  Leuk 🙂 Waar beleg je in? heb je een doelbedrag dat je in een bepaalde periode wilt beleggen? Hoe hebben jullie als ZZP-ers je pensioen geregeld?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Zie hierboven, mijn antwoord op de vraag van Yalda. Wij steken iedere maand 500 euro in trackers. Dat is ons doel en daar houden we ons aan. Daarnaast sparen we op ouderwetse wijze en lossen we onze hypotheek af.

 4. Yalda Reply

  Ik ben ook zelftstandige ondernemer. Ik leef op dit moment echt van koopjes en heel zuinig doen. Heb sinds november 14.000 afgelost op onze hypoteek.

  Mijn vraag: hoe bouw jij pensioen op? Beleggen? Zo ja tips?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow! Wat stoer dat je zo aan het aflossen bent.
   Pensioen? Wat is dat? haha, nee hoor. Wij bouwen niet op traditionele wijze pensioen op. Ik heb ooit een pensioenverzekering gehad, maar dat was zo’n oplichterij dat ik ‘m afgekocht heb en nu het vertrouwen in dat soort producten compleet kwijt ben. We steken iedere maand 500 euro in trackers (indexfondsen) we lossen fanatiek af op onze hypotheek (om sowieso hypotheekvrij te zijn tegen de tijd dat wij met pensioen zouden willen) en we sparen ouderwets. we zullen het moeten doen met een combinatie van die drie uitkomsten.

   1. Alex Reply

    Je kunt ook trackers, aandelen,etfs enz banksparen voor je pension en dat kun je van je belasting aftrekken. Je kunt er pas weer aan met je AOW leeftijd. Dus ik zou er niet alles in stoppen maar het is handig en je krijgt dus elk jaar iets van de belasting terug

 5. mariimma Reply

  Grappig dat je informatie geeft over je omzet als antwoord op de vraag naar je inkomen.

  Ik, ook zelfstandige, reken dat als volgt uit.

  – winst over 2017.
  – minus de inkomstenbelasting en zzv-belasting, verrekend met HRA en andere toeslagen en kortingen voor zelfstandigen (in mijn geval is dat ook de éénouderkorting aangezien ik enige kostwinner ben in ons gezin)
  – minus reserveringen voor pensioen en inkomstendaling door arbeidsongeschiktheid of slappe tijd

  Dat bedrag delen door 12 en je benadert je maandinkomen, wat redelijk vergelijkbaar is met dat van mensen die in loondienst zijn.

  Succes met rekenen!

 6. Ingrid Reply

  Ik ga met man en 2 kinderen twee weken naar Oostenrijk. In een pension met zwembad en gratis ebikes (handig in de bergen) te leen. Dat kost wel ruim 2000 euro qua verblijf en dan komen de kabelbaanpassen er nog bij en dergelijke. Nu ben ik benieuwd, hoe gaan jullie dit jaar op vakantie en hoeveel geef je daar aan uit?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dank voor je vraag, Ingrid. Wij gaan dit najaar voor het eerst ‘echt’ op vakantie met onze kinderen. Toen onze oudste kleiner was, vond ik het eerlijk gezegd zonde van het geld. Je geeft duizenden euro’s uit aan vakantie in het buitenland, terwijl hij net zo lief op de camping op de hoek staat. We gaan in oktober (naseizoen) 2 weken naar Ibiza. We hebben oneindig zitten uitpluizen en zijn nu 2000 euro kwijt inclusief vluchten en verblijf in een eigen huis. Ik heb lang getwijfeld, want ik vind 2000 euro ook een hoop geld, maar we hebben er allemaal veel zin in. Onze oudste is nu 4 jaar en vindt het prachtig. Maar we slaan vakantie net zo makkelijk een jaartje over, zoals afgelopen jaren. We leven een heel vrij leven, waarbij we iedere middag met elkaar leuke dingen kunnen doen. Dus die drang om weg te moeten in lager. Wij zeggen altijd: we hebben iedere dag een beetje vakantie.

 7. Olga Reply

  Hoi, mijn hypotheek bedraagt nog 92000€ en ik los veel extra af. Mijn hypotheekrente is 2,4%. Als ik zo door ga heb ik over zes jaar mijn hypotheek afbetaald en ben ik 56. Ik hoor nu om mij heen, ook van mr FOB dat ik beter niet af kan lossen omdat de rente laag is maar beter kan beleggen. Hoe denk jij daarover?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dat lees ik ook. En ik weet dat mr FOB dat vindt 🙂
   Ik kies altijd eerst voor aflossen, al beleggen wij er ook naast. Ik zou het in een andere reactie ook al. Mijn hypotheek is een schuld en schulden wil ik zsm aflossen. Dus al zal mijn geld op een andere manier wellicht meer opbrengen, toch kies ik daar nu voor. Onze rente is 1,8% dus wij betalen nog minder. En toch blijf ik erbij dat dit (voor ons) de beste keuze is. Maar iedereen zijn mening, natuurlijk.

 8. lele Reply

  Hoi Renee. Ik vroeg me af wat je vindt van de kritische reacties op jouw artikel “Uitgerekend: Dit levert extra aflossen op je hypotheek op” en overweeg je ook (in de toekomst) met meer te gaan beleggen en minder af te lossen?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Lele, die reacties mogen er zijn. Ieder zo zijn mening. Ik los mijn hypotheek vooral versneld af omdat ik vind dat je van schulden zo snel mogelijk af moet zijn. Misschien is beleggen een betere ‘investering.’ En dat kun je tot achter de komma uitrekenen, maar het zal mij nooit overtuigen omdat ik blijf voelen: die schuld moet zo snel mogelijk weg.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Ano,
   We proberen de helft van wat er binnenkomt weg te zetten. Onze inkomsten wisselen, maar meestal komt het op ruim 2000 euro per maand uit. Daarnaast stoppen we 500 euro per maand in de beurs (indexbeleggen). Wanneer ons spaargeld flink gegroeid is, kijken we of we een extra aflossing op de hypotheek willen doen daarvan. We kunnen zoveel sparen omdat onze lasten vrij laag zijn.

 9. Vera Reply

  eigenlijk een dag te laat, maar toch maar proberen.

  Hoe krijg ik mijn man zover de hypotheek sneller af te lossen? Ik heb het al geprobeerd met enthousiaste verhalen een blaadje op zijn werkkamer waar bij de voortgang kan aangeven in vakjes van 100 euro (klein beginnen). Maar hij is er totaal niet mee bezig. Nou hebben we wat vaste lasten kunnen verlagen en stelde ik voor om die te gebruiken voor aflossing en we hebben een lineaire hypotheek dus de lasten dalen elke maand dus heb ik gezegd dat hij het bedrag waarmee het elke maand daalt ook moet gebruiken voor aflossing (is weliswaar een paar euro, maar hoe meer je aflost hoe groter het verschil wordt). Maar hij loopt er totaal niet warm voor.

   1. Ano Reply

    Zelf de financiën gaan regelen. Mijn man geeft er ook niet veel om, daarom regel ik de financiën. Wel af en toe overleg. Beide hebben we x bedrag om vrij te besteden per maand, rest van het salaris gaat naar gez rekening. Ik doe eigenlijk al het beheer, mijn man kan bij de rekening maar doet dat niet vaak. Ik verdeel het geld over potjes. Een keer in de zoveel tijd overleggen we over aflossen

 10. Yalda Reply

  Hoi hoi,
  Dank voor je reactie.

  Nog een vraagje: Ik ben benieuwd welke platform jij gebruikt om te beleggen? Is dat DEGIRO? Ik kan mijn keuze maar niet maken.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   DEGIRO, Yalda. Is voor onze situatie het voordeligst, met maandelijks inleggen en aankopen.

 11. Sara Reply

  Hallo Renee mijn man en ik zijn 18 maanden geleden op een motorsailer van 15 meter lang gaan wonen. Geen hypotheek of huur kosten meer. Wel liggeld (is weinig ) en onderhoud boot. Maar een eigen huis is duurder in onderhoud. Daarbij hebben wij bijna heel onze huisraad weggegeven.Persoonlijke spullen in de opslag gedaan. In de weekenden en met vakanties trossen los en genieten in de natuur. Wij hebben voor deze manier gekozen omdat niet iedereen gezond zijn pensioen bereikt of zelfs helemaal niet. Is dat wel het geval maken wij een wereldreis. Omdat de pensioen leeftijd is verhoogd moet mijn man nog 4 jaar werken. Dat is dan totaal 50 jaar arbeid dat hij heeft verricht. Ook merken wij met het ouder worden dat je minder nodig hebt. Nu we kleiner wonen hebben wij veel meer vrije tijd en zijn veel meer buiten. De vaste lasten zijn enorm beperkt ook geen gemeentelijke belastingen meer. Geen Ziggo meer voor de tv een kaartje van KPN voor 15 euro. En internet via een telefoonabonnement van 5gb per dag is dat op omdat ge films kijkt mag je dat gratis aanvullen:) Een hypotheek vrij huis is heel mooi maar uiteindelijk zit je zuinig te doen voor de erfenis van de kinderen. Maar dat zijn de keuzes die iedereen zelf moet maken.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Freud,
   We hebben ruim een ton in ons huis zitten. En wat spaargeld en aandelen.

   1. Fred Reply

    Hallo Renee,

    Jouw antwoord ‘wat spaargeld en aandelen’ doet vermoeden dat je hier geen exacte inzage in wilt geven. Wat uiteraard prima is, maar wat in tegenspraak lijkt met jouw oorspronkelijke doel van deze rubriek, namelijk ‘open, eerlijk en zonder schaamte’ inzage geven in de persoonlijke financiën.

    – Klopt het dat je de hoogte van jouw/jullie eigen vermogen niet wilt noemen?
    – Of zou je alsnog jouw/jullie eigen box 3-vermogen willen delen?

    Groet Fred

    1. Renee Lamboo Post author Reply

     Ik antwoordde zo omdat ik onderweg was en geen tijd om uitgebreider te antwoorden. Als je het heel interessant vindt wil ik je tot op de komma vertellen hoeveel geld er is, hoor. Nou, daar komt ie. 22.000 euro spaargeld op de bank. 3.000 euro aandelen. Plus de ton in ons huis. Zo open en eerlijk genoeg, fred? 🙂

     1. Fred

      Ja, dat vind ik supertof dat je daar zo eerlijk over bent! Dank!

      Als ik jou was, zou ik met dat spaargeld nog even doorsparen en op een gegeven moment een appartement kopen in Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Leiden, Haarlem of Amstelveen (Amsterdam is onbetaalbaar geworden).

      Koop je iets leuks van 200k, financier je 160k met vreemd vermogen en leg je 50k (incl k.k.) zelf in. Vervolgens verhuur je voor € 1.100 a € 1.200,- en over 30 jaar is dat je passieve inkomstenstroom (minus bijkomende kosten zoals VvE-bijdrage, verhuurmakelaar, OZB-belasting, reparaties & renovatie).

      Je bruto rendement over je eigen vermogen komt dan uit op 28,8%. Dat is natuurlijk andere koek dan de 0,003% van de ING :). En hoe leuk is het om af en toe even naar je eigen appartement te kunnen fietsen?

      En als bonus heb je over 30 jaar een leuk kapitaal van (nu) 200k opgebouwd, wat over 30 jaar waarschijnlijk is verdubbeld door inflatie. Ga je met sparen never nooit bereiken.

      Moraal: stop je geld in dingen die cashflow genereren en die de overheid niet bij kan drukken.

     2. Renee Lamboo Post author

      Leuke reactie, Fred. En wat vind jij van die eigen hypotheek dan? Ben benieuwd naar je mening.

 12. Fred Reply

  Hallo Renee,

  Bedoel je wat mijn mening is over of je je huidige hypotheek versneld moet aflossen? Ik weet dat niet zo goed. Wij zijn daar wel mee begonnen. Toen de eigen woning eenmaal was afgelost, gingen we ons verdiepen in ‘what’s next’. En zo is het aankopen van vastgoed gaan rollen.

  Je zou die ton overwaarde in je huis ook kunnen opnemen met een box-3 hypotheek. Dus je huidige hypotheek weer met een ton verhogen. Dat moet dan wel bij dezelfde geldverstrekker gebeuren als waar nu je huidige hypotheek loopt, omdat financiers geen andere financiers voor zich in de rij dulden (in geval ze de lening willen opeisen). Of je huidige hypo oversluiten naar een nieuwe partij.

  Die ton zou je vervolgens (deels) kunnen inbrengen voor de aankoop van het appartement. En vervolgens wordt deze hypo afgelost door de huurder van je appartement. Simpel as that. Mocht je meer info willen over het een of het ander, dan kun je me altijd bellen. Voor ons was het ook een grote black box, maar we zijn er gewoon ingesprongen en het blijkt eigenlijk gewoon een systeempje te zijn, wat je door moet krijgen en dan gewoon kunt blijven herhalen.

  Groet Fred

  1. Miek Reply

   Dar klinkt heel interessant fred! Maar hoe is het dan om toch ook de ‘zorg’ en verantwoordelijkheid te moeten dragen voor dat extra huis??

   1. Fred Reply

    Hoe dat is? Niet zo heel bijzonder. Het zijn in de regel kleine appartementen, waarvan het onderhoud wordt betaald uit de maandelijkse bijdrage. Natuurlijk is er wel eens een wc verstopt o.i.d., maar hiervoor reserveren we maandelijks een bedrag, net als voor structurele renovatie, zoals een nieuwe keuken of badkamer. Het regelen van huurders gaat via een makelaar, die we hiervoor ook een fee betalen.

 13. Laura Reply

  Hallo Renee,

  Ik houd de financien nu zelf 2 jaar bij op papier. Ik schrijf op wat er in en uitgaat en probeer zoveel mogelijk te sparen. Dat gaat redelijk goed en ik vind het echt leuk. Ik kwam je website tegen, super om te lezen allemaal. Heel inspirerend!!!

  Nu mijn vraag. Wij willen over een tijdje beginnen met het afbetalen van onze hypotheek. Maar volgens mijn vriend is het zo dat als we alles afbetalen voor de einddatum, dat we dan een “boete” krijgen (wat ik raar vind, trouwens) die we moeten betalen. Ik heb er nog niet veel kaas van gegeten, maar probeer het te begrijpen allemaal. Maar is het dan wel gunstig om te gaan afbetalen? Immers komt er dan weer een paar duizend euro overheen die je ook nog moet betalen qua boete. Hoe zit dat bij anderen vraag ik me af (bij jou?)

  Ik hoop dat je mijn vraag begrijpt.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Je man bedoelt dit, denk ik Laura: https://www.fx.nl/blog/duurder-uit-met-volledig-afgeloste-hypotheek
   Dat is geen boete hoor, wel een soort belasting. Maar dan ben je nog altijd voordeliger uit dan wanneer je iedere maand rente betaalt.
   Ik ben ervan overtuigd dat aflossen altijd een goed idee is. Natuurlijk heeft het gevolgen: bijvoorbeeld minder hypotheekrenteaftrek (maar je betaalt die rente ook niet, dus altijd nog voordeliger) het kan gevolgen voor eventuele toeslagen hebben als je die ontvangt (even checken). Ik zou me er altijd even in verdiepen en als je een financieel adviseur hebt even langsgaan om erover te praten.

   1. FireMe Reply

    Ik denk eerder dat de partner bang is dat de bank een boete berekent wanneer je binnen je looptijd aflost; waardoor de bank rente zou mislopen. Neem in dit geval contact op met de bank. Ik heb het zo uitgekiend dat ik precies binnen de huidige 10 jarige rentevast-periode de hypotheek compleet aflos, dus als de bank met een nieuw rentevoorstel komt staat de teller op 0.

 14. Karine Reply

  Hallo Renee,

  Ik lees al een tijdje mee. Je hebt me al veel bij geleert.
  Om eerlijk te zijn hebben wij een grote schulden berg en hebben we deze jaar ons huis in gekocht.
  Maar toch wil ik proberen om te sparen en mijn schulden af te betalen.
  Nu is het ocmw dat ons geld beheert. Maar ik zou volgend jaar het terug zelf willen proberen. Maar om eerlijk te zijn ben ik bang.
  Grtjs Karine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+