Wat wil je mij nu altijd al vragen? Wat vraag je je af, maar durfde je eerder nog niet op de mail of in de comments te gooien. Ik doe vandaag een Vraag-maar-raak-post. En ik beantwoord alvast wat vragen van lezers. Zoals: Wat verdient Renée eigenlijk?

Iemand durfde het me te vragen. Wat ik eigenlijk verdien. En toen kwamen er onder haar vraag allemaal reacties van mensen die schreven: dat vroeg ik me ook eigenlijk stiekem af. Nou, had dat dan meteen gevraagd, joh. Ik doe daar niet zo moeilijk over. Zal ik deze prangende vraag meteen maar beantwoorden? Ik ben zelfstandig ondernemer en dus fluctueren mijn inkomsten nogal. In sommige vette maanden zet ik 6.000 euro om, andere maanden (zoals nu ik mijn boek schrijf) is dat nagenoeg niks. Let wel: ik moet over mijn inkomsten nog inkomstenbelasting betalen, dus die 6.000 euro is niet helemaal voor mij om uit te geven. Ook heb ik geen werkgever die me sponsort in pensioenafdracht, verzekeringen en sociale voorzieningen.

Lees ook: Hoe wij alle rekeningen betalen van één inkomen

Nog zo’n vraag die ik kreeg: ‘Dan heb je zeker een rijke man?’ Nou, dat valt wel mee. Hij werkt als zelfstandig ondernemer in de audio. Hij presenteert op Omroep Flevoland de ochtendshow, spreekt voice-overteksten in en draait af en toe zijn plaatjes op een feestje. Prima inkomsten. Rijk? Neuh. Tevreden? Dat wel! En om dan nog even verder te gaan in de persoonlijke vragen: ‘Hoeveel uur werken jullie voor dat geld?’ Die heb ik ook al vaak gekregen. Het antwoord is lastig. In principe werk ik vooral tijdens schooluren, wanneer mijn kinderen er niet zijn. Maar de laatste tijd is het ook iedere avond raak en vaak nog in de middag. Dus ook dat is lastig in een getal te vallen. Zeg: tussen de 20 en 35 uur?

Of ik met deze site ook geld verdien. Ja, dat willen jullie ook weten. Ik verdien er, dankzij de advertenties, een beetje geld mee. Het weegt niet op tegen de uren die ik erin stop, maar het is wel fijn om er financieel iets voor terug te zien. Dat gaat om een paar honderd euro, niet meer. Maar het is natuurlijk mooi meegenomen. Drie keer raden wat ik met dat geld doe? Jep, sparen.

Lees ook: Snel geld verdienen op 11 manieren

Nu dacht ik vandaag uit te roepen tot Ask Me Anything-dag. Of voor de mensen die kriebel krijgen van al die Engelse termen: Vraag-maar-raak-blog. Hoe dat werkt? Je kunt onderaan deze post in de reacties, via Twitter of via Facebook al je onbehoorlijke vragen op me afsturen. Over mij prive, over mijn geld, maar ook bijvoorbeeld over jouw hypotheek, geld en allerlei spaarvragen. Dan probeer ik daar antwoord op te geven. En laten we het doen, zoals we hier op PorteRenee altijd doen: open, eerlijk en zonder schaamte. Ik ben benieuwd!

Hoera, in oktober ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com.Vind ik leuk!