Weekgeld, zo pakken wij dat aan

Wij werken thuis met weekgeld. Een vast weekbedrag dat ik op de rekening stort. Ik leg uit hoe we dat aanpakken en wat de grote voordelen ervan zijn. Wij houden dankzij dit systeem iedere maand geld over.

Mijn moeder deed het vroeger ook al. Ze had een huishoudpot voor de hele maand. In plaats van dat geld in één keer in haar portemonnee te stoppen, deed ze dat per week. Zo voorkwam ze dat ze aan het einde van de maand geen geld meer had om boodschappen te doen. Toen ik op mijn centen moest gaan letten, nam ik het systeem van mijn moeder over. Tja, zo gek was dat toch niet. In het begin hield ik ook iedere euro die ik uitgaf, bij. Daar heb ik nu niet zoveel zin meer in. Het is ook niet nodig. En bovendien: ik heb mijn uitgaven nu aardig onder controle. Toch, als ik al het vrij te besteden geld voor de hele maand in één keer op mijn rekening zou zetten.. dan zou het halverwege de maand al op zijn. Niets menselijks is mij vreemd. Om die situatie voor te zijn, stort ik dus iedere week een vast bedrag. Toen ik erover postte op Instagram kreeg ik veel vragen en het verzoek om er een post over te schrijven. Bij deze.

Bij ons thuis vallen onder het weekgeld, de volgende uitgaven:

 • Boodschappen
 • Benzine
 • Leuke dingen
 • Kleine onvoorziene zaken

Bij elkaar heb ik hiervoor 900 per maand. Dat bedrag deel ik door het aantal dagen van die maand. Zijn dat er 30, dan komt dat neer op €30 per dag. Rond de 20e regel ik alle geldzaken voor de komende maand. Op een aparte rekening zet ik het geld klaar dat nodig is om de vaste lasten te betalen. Die worden allemaal vanzelf afgeschreven. Op de lopende rekening zet ik het weekgeld klaar voor die week. Bij een week van 7 dagen, is dat dus €210. Daarvan moet ik het een week uitzingen.

Groot voordeel van dit systeem is dat er ruimte is voor leuke dingen maar dat het vanzelf in balans blijft. Zo gingen wij onlangs voor €92 sushi eten met het hele gezin. Het was een topavond, maar het betekent wel dat ik de rest van de week een beetje moet oppassen met mijn centen. Dat weet ik dan ook en dat vind ik het waard. Door het weekgeld-systeem ga ik vanzelf bewuster geld uitgeven. Het is of of, niet meer en en. Je moet keuzes maken en dat vind ik eigenlijk heel gezond. Ook voor mijn kinderen trouwens. Die snappen heel goed dat geld op kan gaan. Dat niet zo’n boompje in de achtertuin hebben waar het aan groeit, of een put waar je onbeperkt flappen uit kunt halen.

Na een week stort ik opnieuw weekgeld. Dan is er opnieuw ruimte voor leuke en extra dingen. Dat vind ik het allerfijnste van dit systeem. Je hebt iedere week weer een nieuwe kans. Haha. Als je het één week verprutst en teveel geld uitgeeft. Dan krijg je de week erop gewoon weer nieuwe centen op de rekening. Aan de andere kant ontstaat er ook een gevoel van schaarste. Je moet opletten met je geld om iedere week uit te kopen. Maar wel op een nog comfortabele manier. Ook doordat je iedere week eigenlijk een nieuwe start maakt met je geld.

Wat mij dankzij het weekgeld nooit meer gebeurt, is dat ik alles in één week uitgeef. Dat kan simpelweg niet. Want het staat niet op mijn rekening. Ook op de 18e van de maand kan ik nog gewoon boodschappen doen en mijn kinderen trakteren op een ijsje. De tijd van steeds terugboeken is ook voorbij. Dat gebeurde mij vroeger veel te vaak. En dan was ik het overzicht compleet kwijt, waardoor het geld eruit vloog. Want: de maand was toch al verpest.

Voor grotere uitgaven, zoals bijvoorbeeld nieuwe kleding of reparaties aan de auto, gebruik ik onze spaarpot. Dat red ik nu eenmaal niet van ons weekgeld. Dat is niet realistisch. Als ik dat wel zou doen, raak ik zwaar gedemotiveerd. Want dan lukt het dus niet meer om daarbinnen te blijven. Dus doe ik dat niet. Wel vind ik het stiekem leuk om te proberen om van mijn weekgeld wat over te houden. Dat zet ik op mijn spaarrekening, ik koop er een paar aandelen van of gebruik het om uiteindelijk een weekendje van weg te gaan. Zo ben ik dan ook wel weer 🙂

Werken jullie ook met weekgeld? Hoe pakken jullie dat aan? Ik ben heel benieuwd!

15 Comments

 1. Kaspar Reply

  Weekgeld kan echt heel goed werken als je anders de discipline niet hebt om zuinig aan te blijven doen aan het begin van de maand (als het salaris net binnen is). Ikzelf heb er echter niks mee! Ik geef gewoonweg nooit onnodig veel geld uit. Begin van de maand kijk ik altijd of er die maand geld overblijft voor de hobby’s. Dat geld geef ik dan ook bewust meteen uit aan de hobby. Het geld is dan weg, dus kan het niet per ongeluk nog eens uitgeven! En ik vind mijn hobby’s (die soms een beetje op werk gaan lijken) het geld waard, dus dat mag wat kosten. Verder is bij mij altijd bij alles de volgende vragen: heb ik het nodig? Zo ja, heb ik het nu nodig? Zo ja, kan het nog goedkoper? Zo nee, dan kopen. En dat werkt prima. Heb daar geen (week)budgetten voor nodig. Boodschappen zijn op die manier 250-300 euro per maand (inclusief cosmetica, wasmiddel, etcetera etcetera), leuke dingen gemiddeld pakweg 75 euro per maand plus momenteel tijdelijk nog extra pakweg 50 euro per maand i.v.m. een restauratie project (waarmee ik zo’n 8000 euro bespaar t.o.v. een restauratie door een professional!), benzine betaalt mijn baas en onvoorziene kleine dingen heb ik niet heel vaak, maar zeg 2 a 3 tientjes.

 2. Meer of Mynder Reply

  Leuk Reneé, heel herkenbaar! Wij werken met maandgeld, maar houden het wekelijks bij. Vooral ook het gebruiken van twee verschillende rekeningen(voor vaste lasten en variabele uitgaven) is een must bij ons!

 3. Audrey Reply

  Ik heb net als Kaspar niks met weekgeld. Ik heb helemaal geen last van die aandrang om al mijn geld uit te geven zodra het op mijn rekening staat. Oke, zo extreem zal het voor jou misschien ook niet zijn, maar ik kan mijn geld gewoon heel goed op mijn rekening laten staan. Meer onvoorziene dingen (of gewoon een hogere uitgave die maand aan iets dat wel jaarlijks terugkomt oid) betekent gewoon nog wat kritischer door de supermarkt lopen ed.

 4. Marielle Reply

  Wij hebben ook week geld, 100 eu per week met 4 personen, echter betalen we daar alleen de (eet) boodschappen van. verder hebben we 50 eu p.mnd voor cosmetica en luiers, en 50 eur p. mnd voor kleding kids (5 en 3) al met al lukt het ons wel. wat ik een mooie tip van jou vind is ook geld voor de leuke dingen apart te hebben. nu probeer ik dat van het weekgeld maar dat is inderdaad demotiverend omdat het bijna toch niet lukt. (de kleine van 3 heeft alleen voor de nacht nog luiers)

 5. Astrid Reply

  Ik vind het nadeel aan weekgeld dat je soms tekort komt als het juist gunstig is om te kopen. Ik rij 1 keer in de 1 a 2 maanden naar een supermarkt 15 km verder op om pampers te kopen. Daar zijn ze 5 euro per stuk. Als ik ga sla ik meteen voor 2 maanden in voor 2 kinderen. Daar komt dan de rest van de boodschappen nog bij. Dan zou mijn weekgeld al meteen op zijn.

  1. Ellen Reply

   Dit heb ik dus ook met het kopen van mijn lenzen en vloeistof. Mijn oplossing hiervoor is om voor deze uitgaven een potje te maken, los van mijn weekgeld. Als ik het dan moet aanschaffen dan hoeft het niet van mijn weekgeld omdat ik er geld voor apart heb gezet. Ik heb dus niet alleen potjes waarmee ik spaar, maar ook waarmee ik geld opzij zet zodat ik in 1x wat meer geld uit kan geven aan iets wat toch terug komt :-).

 6. Sandra Reply

  Ik werk nu al een paar jaar met een weekbudget van € 150 voor ons samen en dat werkt heel erg goed. Elke zaterdag pin ik dit bedrag en daar komen we de week makkelijk mee door. Als er aan het einde van de week bijv. nog € 50 in de portemonnee zit, dan pin ik er nog maar € 100 bij. Of ik moet weten dat er komende week wat extra uitgaven aan zitten te komen, bijv. kadootjes voor verjaardag of etentje, dan pin ik wel € 150. Dit werkt heel goed voor ons, geeft overzicht en geen onnodige uitgaven omdat je ziet hoeveel geld je nog in je portemonnee hebt zitten en wat je kan uitgeven!

 7. anja Reply

  Ik kijk elke maand wat ik de komende maand aan vaste lasten heb (door bijvoorbeeld kwartaalbetalingen kan dat variëren), tel daarbij op benzinegeld en huishoudgeld (samen 450 euro), en wat dan overblijft boek ik direct naar mijn spaarrekening. Op die manier staat er op de betaalrekening alleen wat nodig is. Ik gebruik geen weekgeld, is in mijn geval heel onhandig, want ik haal vaak eens per maand de houdbare bulkvoorraad, en de rest van de maand alleen de verse producten tussendoor. Toch kan ik me voorstellen dat jouw systeem werkt hoor, maar ik heb gewoon geen last van impulsaankopen, en geef geen geld uit dat ik niet beschikbaar heb.

 8. Bouk Reply

  Wat leuk om te lezen dat jullie het zo doen! Ons beschikbare geld voor een maand is hetzelfde als jullie. Ik pin elke maand 500 euro vd boodschappen, alles wat er maar nodig is voor een huishouden ook incl shampoo ed. Dan is er 400 euro voor leuke dingen, benzine en kleine huishoudelijke uitgaven, kadootjes, uit eten, bioscoopbezoek. Kleding zal er ook van moeten maar we kopen amper wat. Mocht er veel nodig zijn haal ik het wel van de spaar. Ik heb nooit geld te kort zo en altijd geld voor eten!

 9. Simone Reply

  Ik doe iets soortgelijks
  Ik pin wekelijks €70 voor mijn boodschappen (we zijn met z’n tweeën).
  Wat ik daarvan overhoud stop ik in een spaarpot waarmee we een extra inleg doen op de vakantie van volgend jaar.
  Het is voor ons een leuke stimulans om zo veel mogelijk over te houden en dus zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen.

 10. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat mij betreft heeft weekgeld/ maandgeld niks te maken met impulsaankopen of teveel geld uitgeven. Zoals velen hierboven eraan linken. En ja er zijn vast mensen waarbij dat wel zo is. Maar dat geldt niet voor iedereen.
  Toch vind ik weekgeld zelf wel heel fijn! Gewoon zonder nadenken zien hoeveel geld je nog hebt voor die week geeft mij een hoop rust. Zo hoef ik nooit na te denken of ik die week nog een bepaalde boodschap kan kopen of niet.
  Een weekmenu en eens per week de grote boodschappen halen vind ik trouwens ook heerlijk werken. Wel tussendoor nog even 1x verse dingen halen en klaar. En idd het blijft een leuke uitdaging om te kijken of je nog geld over kunt houden van je boodschappengeld, dat vind ik ook altijd leuk!

  1. Kaspar Reply

   Hoezo bepaald resterend geld of je iets nog wel/niet kan kopen? Als die vraag er überhaupt is betekent het dus dat je het kennelijk niet echt nodig hebt. Dan laat ik het dus doorgaans ook gewoon liggen… (En ja, wat luxe zoals een zakje chips of frisdrank kan heus af en toe, ook dat heb je soms even nodig!). Dus is het weekgeld blijkbaar toch echt nodig om de uitgaven te beperken… immers bij de vraag ‘kan ik het nog kopen?’ zou anders altijd het antwoord bevestigend zijn en dus het geld eruit vliegen! Daarom is weekgeld ook een perfecte manier om te besparen op bv boodschappen wanneer je zelf daarin wat minder discipline hebt. En daar is natuurlijk verder ook helemaal niks mis mee! 😉

 11. Emmy Reply

  Ik werk ook met week/leefgeld. Dat werkt voor mij het beste. Zo let ik veel bewuster op wat ik koop

 12. Ricky Reply

  Ik heb een combinatie van week en maandgeld… Het salaris van mijn man komt per 4 weken. Daarvan pin ik een bedrag wat ik verdeel over verschillende potjes (boodschappen/gezinsuitjes/kadootjes/onverwachte extra uitgaven/zakgeld man). Met elk potje moet ik 4 weken doen, het boodschappengeld stop ik per week in mijn portemonnee. Maar als ik een keer wat meer uitgegeven heb, bijvoorbeeld omdat ik wasmiddel in heb geslagen, kan ik alvast wel een deel pakken van de week daarna als ik tekort kom. Voor 5 personen (ik, mijn man, d18, z13, z8) heb ik €82,50 per week. Ik gebruik wekelijks €80 zodat ik aan het eind nog een tientje extra te besteden heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+