Zo bepaal jij het boodschappenbudget voor jouw gezin

Wat is nu een goed boodschappenbudget voor jouw gezin? Wij helpen je dat bepalen én geven je ook nog wat bespaartips erbij.

door Sasja Gerritsen

Iedere maand stort ik €500 in mijn potje boodschappen. Da’s omgerekend (op jaarbasis) zo’n €115 per week. Best netjes vind ik zelf. Zeker als ik kijk naar 10 jaar terug. Toen kwakte ik van alles en nog wat in mijn boodschappenkarretje en tikte ik met gemak de €700 per maand aan. Maar die tijden zijn voorbij. Gelukkig. Toch vraag ik me af of ik het wel echt zo netjes doe? Ik hoor en lees regelmatig dat er gezinnen zijn die het met €400 per maand redden. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen. Hoe dan? Ik heb het geprobeerd. Echt. Maar na 3 weken moest ik toch weer bijstorten. Ik ben dus benieuwd wat nu eigenlijk een beetje een normaal boodschappenbudget is en zocht het uit. 

Lees ook: Met deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget.

Het Nibud doet onderzoek naar onze huishoudportemonnee. Op hun site vind je een tabel met de minimale kosten voor gezonde voeding per persoon per dag. Volgens deze tabel eet ik gemiddeld voor €6,04 per dag en mijn 2 kinderen in de leeftijd 9 tot 13 jaar €5,59 pp. Totaal €17,22 per dag en dus €120,54 per week. Ah, dan doe ik het netjes! Maar als ik even verder kijk zie ik dat deze tabel gebaseerd is op een 2 persoonshuishouden. Hoe meer monden je moet voeden, hoe voordeliger je inkoopt. Logisch. Volgens het Nibud ben ik met mijn driepersoonshuishouden gemiddeld 20% goedkoper uit. Dan kom ik op een bedrag van ongeveer €96 per week. Ai, dan red ik het dus niet. Maar wacht, dit gaat alleen over voeding. Ontbijt, lunch, een tussendoortje en avondeten. Wasmiddel, wc-papier, vuilniszakken bijvoorbeeld zitten ook in mijn boodschappenbudget. Net als die lekkere hapjes en dat flesje wijn in het weekend. Gelukkig heb ik nog 2 tientjes van mijn weekbudget over. Cheers

Het aantal personen waaruit je huishouden bestaat heeft dus invloed op de kosten voor voeding. Een driepersoonshuishouden is in vergelijking met een tweepersoonshuishouden 20% goedkoper uit in. Een vier- of meerpersoonshuishoudens maar liefst 30%. Ben je single? Dan ben je 10% duurder uit. Wanneer er elke dag een man bij mij zou aanschuiven dan kost mijn dagelijkse maaltijd in plaats van €4,83 opeens ‘slechts’ €4,23 per dag. Dat is €0,60 per dag en dus €219 per jaar minder. Misschien wordt het toch eens tijd om op zoek te gaan naar een leukerd ;-). Een single is verreweg het duurst uit. Vergelijk je haar met een vrouw mét man en 2 kinderen, dan is de single lady voor haar eten €6,64 per dag kwijt, terwijl de gezinsvrouw €4,23 per dag betaalt voor haar maaltijden. Op jaarbasis is de single in verhouding dus bijna €880 meer kwijt. 

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen.

Benieuwd wat jouw boodschappenbudget volgens het Nibud is? Ik heb een aantal gezinssamenstellingen op een rijtje gezet.


Gezinssamenstelling
Minimale kosten per dag Minimale kosten per maand 
Stel met 2 kinderen van 2 en 4 jaar€13,12 per dag€397,97
Stel met kind van 1 jaar €12,25 per dag€371,58
Stel met 1 kind van 7 jaar€12,97 per dag€393,42
Stel met 2 pubers€16,78 per dag€508,00
Stel zonder kinderen€12,79 per dag€387,96
Stel met 3 kinderen van 8, 10 en 16 jaar€19,99€606,36
Singel met 2 kinderen van 8 en 10 jaar€12,04 per dag€365,21
Vrouw zonder man en kinderen €6,64 per dag €201,41


Verdien je bovengemiddeld? Dan is de kans dat je aan leefstijlinflatie doet groot. Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft aan (onder andere) etenswaren. Ik ben wel benieuwd of dat ook geldt voor een aantal van mijn bovengemiddeld verdienende vriendinnen? Ik heb even een rondje geappt. Een vriendin zonder man en zonder kind, maar met een bovenmodaal inkomen, zegt €162 per maand af te rekenen in de supermarkt. Dat doet ze netjes dus. Een andere vriendin met man en 1 basisschoolkind redt het met €350. Met gemak vermeld ze er nog even bij. Dan is er nog een vriendin die alleen woont met 2 basisschoolkinderen. Zij appt me dat ze werkelijk geen flauw idee heeft hoeveel geld ze maandelijks naar de supermarkt brengt. Iets rond de €600 per maand denkt ze. En de laatste vriendin die met manlief en 3 kinderen aan tafel zit is €866 per maand kwijt aan boodschappen. Wel inclusief een Hello Fresh abonnement. Het geld dat we aan boodschappen uitgeven verschilt per huishouden. 

Overall ben ik dik tevreden met mijn budget. Misschien kan het nog wat minder, maar van dat flesje wijn, die kaasjes en olijven in mijn karretje word ik gewoon heel happy.

Wil jij in je boodschappenbudget snijden? Dan heb ik nog een paar tips voor je:

Tip 1

Maak een weekmenu op basis van de aanbiedingen. Is de broccoli deze week aanbieding? Dan eet je dus geen andijvie.

Tip 2

Vergelijk geen appels met peren. Reken altijd de kiloprijs om. Ook als het een 1+1 gratis aanbieding van een A-merk betreft. Je bent dan soms met het huismerk echt nog goedkoper uit.  

Tip 3

Zorg voor een slimme voorraadkast en kook voor meerdere dagen.

 Tip 4

Zorg dat je tijdens het boodschappen doen de financiële stand van zaken weet. Ik bestel mijn boodschappen online. Vind ik het bedrag halverwege al te hoog? Dan check ik mijn lijstje kritisch en skip een aantal producten. Een handscanner werkt op dezelfde manier. Heeft jouw supermarkt die niet?  Dan kan je natuurlijk de rekenmachine op je telefoon gebruiken. 

Tip 5

Het loont als je bewust bent van leefstijlinflatie. Zit er een loonsverhoging in het verschiet? Probeer dan op je oude niveau boodschappen te blijven doen. Het geld dat je daarmee bespaart zet je op je spaarrekening. Voor jouw spaardoelen.

Tip 6

Laat je kinderen thuis! Hoewel boodschappen doen met je koters educatief kan zijn, is de kans groot dat die aasgieren toch etenswaren in je mandje gooien die niet op je lijstje staan.

Hoe bepaal jij het boodschappenbudget van jouw gezin? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.