Zo bepaal jij het boodschappenbudget voor jouw gezin

Wat is nu een goed boodschappenbudget voor jouw gezin? Wij helpen je dat bepalen én geven je ook nog wat bespaartips erbij.

door Sasja Gerritsen

Iedere maand stort ik €500 in mijn potje boodschappen. Da’s omgerekend (op jaarbasis) zo’n €115 per week. Best netjes vind ik zelf. Zeker als ik kijk naar 10 jaar terug. Toen kwakte ik van alles en nog wat in mijn boodschappenkarretje en tikte ik met gemak de €700 per maand aan. Maar die tijden zijn voorbij. Gelukkig. Toch vraag ik me af of ik het wel echt zo netjes doe? Ik hoor en lees regelmatig dat er gezinnen zijn die het met €400 per maand redden. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen. Hoe dan? Ik heb het geprobeerd. Echt. Maar na 3 weken moest ik toch weer bijstorten. Ik ben dus benieuwd wat nu eigenlijk een beetje een normaal boodschappenbudget is en zocht het uit. 

Lees ook: Met deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget.

Het Nibud doet onderzoek naar onze huishoudportemonnee. Op hun site vind je een tabel met de minimale kosten voor gezonde voeding per persoon per dag. Volgens deze tabel eet ik gemiddeld voor €6,04 per dag en mijn 2 kinderen in de leeftijd 9 tot 13 jaar €5,59 pp. Totaal €17,22 per dag en dus €120,54 per week. Ah, dan doe ik het netjes! Maar als ik even verder kijk zie ik dat deze tabel gebaseerd is op een 2 persoonshuishouden. Hoe meer monden je moet voeden, hoe voordeliger je inkoopt. Logisch. Volgens het Nibud ben ik met mijn driepersoonshuishouden gemiddeld 20% goedkoper uit. Dan kom ik op een bedrag van ongeveer €96 per week. Ai, dan red ik het dus niet. Maar wacht, dit gaat alleen over voeding. Ontbijt, lunch, een tussendoortje en avondeten. Wasmiddel, wc-papier, vuilniszakken bijvoorbeeld zitten ook in mijn boodschappenbudget. Net als die lekkere hapjes en dat flesje wijn in het weekend. Gelukkig heb ik nog 2 tientjes van mijn weekbudget over. Cheers

Het aantal personen waaruit je huishouden bestaat heeft dus invloed op de kosten voor voeding. Een driepersoonshuishouden is in vergelijking met een tweepersoonshuishouden 20% goedkoper uit in. Een vier- of meerpersoonshuishoudens maar liefst 30%. Ben je single? Dan ben je 10% duurder uit. Wanneer er elke dag een man bij mij zou aanschuiven dan kost mijn dagelijkse maaltijd in plaats van €4,83 opeens ‘slechts’ €4,23 per dag. Dat is €0,60 per dag en dus €219 per jaar minder. Misschien wordt het toch eens tijd om op zoek te gaan naar een leukerd ;-). Een single is verreweg het duurst uit. Vergelijk je haar met een vrouw mét man en 2 kinderen, dan is de single lady voor haar eten €6,64 per dag kwijt, terwijl de gezinsvrouw €4,23 per dag betaalt voor haar maaltijden. Op jaarbasis is de single in verhouding dus bijna €880 meer kwijt. 

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen.

Benieuwd wat jouw boodschappenbudget volgens het Nibud is? Ik heb een aantal gezinssamenstellingen op een rijtje gezet.


Gezinssamenstelling
Minimale kosten per dag Minimale kosten per maand 
Stel met 2 kinderen van 2 en 4 jaar€13,12 per dag€397,97
Stel met kind van 1 jaar €12,25 per dag€371,58
Stel met 1 kind van 7 jaar€12,97 per dag€393,42
Stel met 2 pubers€16,78 per dag€508,00
Stel zonder kinderen€12,79 per dag€387,96
Stel met 3 kinderen van 8, 10 en 16 jaar€19,99€606,36
Singel met 2 kinderen van 8 en 10 jaar€12,04 per dag€365,21
Vrouw zonder man en kinderen €6,64 per dag €201,41

Verdien je bovengemiddeld? Dan is de kans dat je aan leefstijlinflatie doet groot. Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft aan (onder andere) etenswaren. Ik ben wel benieuwd of dat ook geldt voor een aantal van mijn bovengemiddeld verdienende vriendinnen? Ik heb even een rondje geappt. Een vriendin zonder man en zonder kind, maar met een bovenmodaal inkomen, zegt €162 per maand af te rekenen in de supermarkt. Dat doet ze netjes dus. Een andere vriendin met man en 1 basisschoolkind redt het met €350. Met gemak vermeld ze er nog even bij. Dan is er nog een vriendin die alleen woont met 2 basisschoolkinderen. Zij appt me dat ze werkelijk geen flauw idee heeft hoeveel geld ze maandelijks naar de supermarkt brengt. Iets rond de €600 per maand denkt ze. En de laatste vriendin die met manlief en 3 kinderen aan tafel zit is €866 per maand kwijt aan boodschappen. Wel inclusief een Hello Fresh abonnement. Het geld dat we aan boodschappen uitgeven verschilt per huishouden. 

Overall ben ik dik tevreden met mijn budget. Misschien kan het nog wat minder, maar van dat flesje wijn, die kaasjes en olijven in mijn karretje word ik gewoon heel happy.

Wil jij in je boodschappenbudget snijden? Dan heb ik nog een paar tips voor je:

Tip 1

Maak een weekmenu op basis van de aanbiedingen. Is de broccoli deze week aanbieding? Dan eet je dus geen andijvie.

Tip 2

Vergelijk geen appels met peren. Reken altijd de kiloprijs om. Ook als het een 1+1 gratis aanbieding van een A-merk betreft. Je bent dan soms met het huismerk echt nog goedkoper uit.  

Tip 3

Zorg voor een slimme voorraadkast en kook voor meerdere dagen.

 Tip 4

Zorg dat je tijdens het boodschappen doen de financiële stand van zaken weet. Ik bestel mijn boodschappen online. Vind ik het bedrag halverwege al te hoog? Dan check ik mijn lijstje kritisch en skip een aantal producten. Een handscanner werkt op dezelfde manier. Heeft jouw supermarkt die niet?  Dan kan je natuurlijk de rekenmachine op je telefoon gebruiken. 

Tip 5

Het loont als je bewust bent van leefstijlinflatie. Zit er een loonsverhoging in het verschiet? Probeer dan op je oude niveau boodschappen te blijven doen. Het geld dat je daarmee bespaart zet je op je spaarrekening. Voor jouw spaardoelen.

Tip 6

Laat je kinderen thuis! Hoewel boodschappen doen met je koters educatief kan zijn, is de kans groot dat die aasgieren toch etenswaren in je mandje gooien die niet op je lijstje staan.

Hoe bepaal jij het boodschappenbudget van jouw gezin? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

32 Comments

  1. Kaspar Reply

   Tip 6.2: Laat je vrouw thuis. Ook slecht voor de vulling van de kar… 😛 Maar serieus. Ik snap de opmerking heel goed! Ik denk dat het altijd een goed idee is om alleen naar de winkel te gaan met een plan. Samen wordt winkelen toch soms een half ‘uitje’ en koop je gewoon meer. En dan met name onnodige luxe producten.

    1. Kaspar Reply

     Ja. Voor mij is boodschappen doen altijd een uitje… haha. Vind het gewoon leuk om te doen (althans: aan het begin van de maand 😛 ).

   1. Chantal Reply

    Hahaha als mijn vriend mee gaat kopen we juist minder! Ik ben altijd van de dingen uitproberen of lekker sushi of broodjes mee. Als hij mee gaat dan ligt dat al snel weer terug in de schappen..!

 1. Maryam Tondivar Reply

  Voor mijn dagelijkse boodschappen besteed ik mijn geld voor 300 euro en de rest geld voor vaste lasten en als ik mezelf zelf wil verwennen, gebruik ik van mijn restgeld geld voor een kleding kopen en daarna wacht ik op dat alle vaste lasten tot 15e van de maand geïncasseerd wordt en daarna kijk ik hoeveel extra geld over gebleven, verdeel ik voor mijn twee of drie banken geld sparen.

  Ik werk in productiebedrijf en heb vaste contract.

 2. Kaspar Reply

  Ik verbaas me steeds over de hoge bedragen. Ook die van het Nibud. Ik doe zelf helemaal niet extreem zuinig met de boodschappen. Ga voor veruit de meeste boodschappen gewoon naar één enkele supermarkt (waarvan velen claimen dat het de allerduurste supermarkt is, ook al is dat niet waar). Ik sta op voedsel dat tot een zekere mate duurzaam (regelmatig ook biologisch) is en gezond en gevarieerd eten is een keiharde vereiste. Daarnaast moet het ook nog een beetje lekker zijn.
  Ik pas niet in het lijstje van het Nibud… Ik eet in de week gemiddeld 4 dagen alleen, 1 dag met 1 puber, 1 dag met 2 pubers en dan nog 1 dag in de week met het hele gezin (2 volwassenen en de 2 pubers). Dus wat is dan een gangbaar budget? Zeg het maar! 😉
  Mijn boodschappenbudget is (inclusief cosmetica, schoonmaakmiddelen en andere non-food!) ongeveer 275 euro in de maand. Ik ben wel absoluut gestopt met Tip 2 te veel gebruiken… Zo vaak in het verleden lekker goedkoop dingen groot ingekocht om vervolgens een tijdje later de helft weg te gooien omdat het niet goed meer is. Dergelijke aanbiedingen bekijk ik altijd en dan maak ik de afweging of ik het nodig heb (en dus ook op ga krijgen). Zo niet: laat ik het liggen. Een héél enkele keer laat ik zelfs een tweede gratis product liggen als ik zeker weet dat het toch in de prullenbak gaat belanden (verspilling!). Verder is het vooral kritisch blijven, nadenken wat echt nodig is en wat niet (en ja: af en toe een luxe product, een versnapering of dat flesje wijn is ook gewoon écht nodig! Maar ook daarin blijf ik wel zuinig…). De zelfscanner gebruik ik veel (altijd via de mobiel omdat je dan ook persoonlijke aanbiedingen ziet van producten die je vaak koopt!!). En ik weet altijd wat ik nog in de voorraadkast en koelkast heb vóórdat ik naar de supermarkt ga. En ook een aanrader: check of er in je buurt groenteabonnementen bestaan bij lokale tuinders. Niet per definitie goedkoper, maar in sommige gevallen absoluut wél! En ook nog eens erg duurzaam, want lokaal en vaak ook biologisch. Er bestaan ook dergelijke abonnementen met vlees en andere producten. Dat doe ik dan niet (eet niet veel vlees), maar soms is het erg interessant.

  En vergeet niet de aloude tip: kijk ook in de onderste rekken! Vaak staan daar de laag geprijsde artikelen waar de dure (merk)producten op ooghoogte staan. Ik blijf wel kritisch of de goedkope variant wel ook gezond en duurzaam is, maar opvallend vaak is dat gewoon het geval (sterker nog: vrij regelmatig zijn de budget producten zelfs duurzamer/gezonder dan de merkproducten!).

  1. Tessa Reply

   Tja de doelgroep van het NIBUD is niet die van deze blog… De voorbeelden en adviezen die het NIBUD geeft moeten heel toegankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een streven naar spaarpercentage van 10%. Velen hier zitten daar boven maar voor de gemiddelde nederlander kan het vrij veel zijn.

   1. Chantal Reply

    Even over de duurste supermarkt: wij eten veel groente en fruit. Gisteren moesten we even naar de ‘duurste’ en ja hoor, bananen 2:29 p/kilo. Bij de ‘goedkoopste’ (Lidl) 1:19 p/kilo . Dan moet je wel heeeeel goed gaan opletten en dus voor een aantal producten naar een andere supermarkt. Tel daar bij op dat AH zo is ontworpen dat je allemaal lekkers tegen komt.. nou.. daar ben ik zeker niet goedkoper uit!

 3. Maryam Tondivar Reply

  Ik ben vergeten toevoegen wat ik dagelijks voor mijn boodschappen besteed en kook:

  1- Ik koop van aanbiedingen van AH en Jumbo aanbiedingen en soms Aldi ook. Per week besteed ik voor 70 tot 80 euro en koop groentes en beetje vlees en koffiemelk, melk en etc.

  2- Ik kook meestal iets extra voor mezelf dat een kan voor reset eten bewaren voor volgende dag. Ik rook helemaal niet. Ik drink helemaal geen alcohol. Ik ben alleenstaande maar wat ik iets extrageld besteed voor biologische shampoo van Holland & Barrett en haarverf koop in aanbiedingen en heb voor twee maanden ( 1 +1 gratis ).

  3- Ik heb geen huisdieren meer en regel alles voor mijn budget voor een maand. Ik koop helemaal niet kant en klare eten omdat soms sommige kant en klare eten zijn over de datum en bacterie gekregen met schimmel die wij niet kunnen merken omdat een van mijn collega heeft over de datum van kant en klare eten gegeten en zij naar ziekenhuis zat operatie en zij is overleden.

  Iedereen moet ook opletten, hoor? Omdat ze zijn besmet sommige kant en klare pak in supermarkt of bestelling. Jullie moeten altijd vragen dat een kant en klare eten sommige producten die gebruikt wordt voor koken , was besmet en gebruikt wordt voor dagelijkse koken.

  Als jullie zelf koken, is beter. Jullie kunnen in supermarkten naar de datum van favoriete producten te kijken en kopen en zelf koken met jullie eigen smaken.

  Jullie moeten niet vertrouwen zoals hallo fresh of andere kant en klare eten van supermarkten die jullie niet kunnen weten.

 4. Hanneke Reply

  Gemiddeld geven wij, 2 volwassenen en 3 kinderen (10, 14 en 16) €500-€525 per maand aan boodschappen uit. Mijn doel is om onder de €500 te blijven, maar meestal ga ik daar net overheen. Dat is incl wasmiddel, schoonmaakmiddelen, maandverband, shampoo, zeep, wc papier, etc. Alleen deo, zonnebrand, gel, tandpasta, tandenborstels, crèmes, etc koop ik bij de drogist. Dat is gemiddeld iets van €45 per maand.
  Boodschappenlijstje, aanbiedingen en alleen naar de supermarkt gaan helpen hierbij 😉

 5. Audrey Reply

  Pff, daar gaan we weer… Dat schema van het NIBUD is echt achterhaald en een makkelijk excuus voor boodschappen-big spenders wat mij betreft, sorry voor wie zich beledigd voelt…

  Wij (stel zonder kinderen) geven tussen de 230 en 280 euro uit aan boodschappen per maand. Inclusief andere huishoudelijke uitgaven en snacks, en dan eten we gewoon gezond en lijden we absoluut geen honger.

  Wasmiddel? Eens per jaar een aanbieding kopen volgens mij. Wc-papier? Is elke 6-8 weken bij de Lidl in de aanbieding, 20 rollen voor 5 euro. Ik denk dat ik misschien 8 van die pakken per jaar koop, dus dan zit je op een euro of 3 per maand. Vuilniszakken? Die heb ik twee jaar geleden gekocht toen ik verhuisde, en die zijn nog LANG niet op.

  @Renee: misschien kun je iets instellen dat de auteur van een artikel zichtbaar wordt op de site. Ik begin altijd met lezen vanuit het idee dat een artikel van jou komt, en hier kwam ik er op een bepaald punt achter dat dit waarschijnlijk Sasja is (de enige single?)

  1. Marlies Reply

   + 1 voor het aangeven van de auteur 😊. Voor de leesbaarheid, maar nog meer omdat het recht doet aan de auteurs (incl jijzelf)

  2. Djoeke Reply

   Ja, eens met Audrey! Dit is een (leuk!) persoonlijk artikel in de ik-vorm, maar wie is de ‘ik’?

 6. Marlies Reply

  Grappig altijd, die Nibud cijfers. Het zijn gewoon gemiddelden van wat die groepen uitgeven, toch? Terwijl het de indruk wekt van richtbedragen, of bedragen die haalbaar zijn. Omdat Nibud het daar ook vaak over heeft (bijvoorbeeld bij welke buffer ze adviseren). Maar hier moet het wel gaan om gemiddelden, anders kan een stel zonder kind nooit duurder uitkomen dan datzelfde stel zodra ze een kind van een jaar hebben.
  We zijn in veel opzichten graag net als anderen/ gedragen ons min of meer als een gemiddelde van de mensen waar we mee omgaan, laat psychologisch onderzoek keer op keer zien. Dus gemiddelden zijn interessant. Maar nog interessanter is of je eigen bedrag overeenkomt met je eigen prioriteiten. Zoals je begrijpt hou ik ook graag de illusie van zelfstandige vrije besluiten 😉

  For what it’s worth: we geven rond de €350/mnd uit voor twee volwassenen en een kind van 11. Het is wat omhoog gekropen tijdens Corona en ik kom er maar slecht achte waardoor…

  1. hc Reply

   Waarschijnlijk omdat de prijzen verhoogd zijn?

   Supermarkten draaien door corona meer dan met kerst, maar toch willen ze nog meer geld incasseren..

 7. Abc Reply

  Bijzonder dat een stel zonder kinderen een budget volgens Nibud heeft van €387,96 & een stel met een kind van 1 jaar op €371,58 uitkomt.

  1. Marlies Reply

   Dat maakt duidelijk dat het gewoon gemiddelden zijn; stellen zonder kinderen doen blijkbaar iets luxer boodschappen. Best kans dat ze ook meer werken en meer te besteden hebben.

 8. Mlle J Reply

  Ik geef de ene week veel meer uit dan de ander dus de gemiddelden zeggen me weinig.

  Vorige week hadden we twee keer eters, heb ik verse vis gehaald, vrij veel wijn geschonken, luxe toetjes gemaakt – en na het koken van twee uitgebreide diners voor 8 personen koken belden we een keer lui de thai.

  Deze week eet ik de ijskast leeg ivm vakantie en koop ik bijna niets.

  Mijn bespaartip #1 is: leer koken. Het gebruik van kruiden en specerijen en koken van verschillende gerechten from scratch maakt eten stukken gevarieerder. Zo maakte ik gisteren russische salade met aardappelen en ei, en vandaag indiase curry (met aardappel en ei) en later id week volgt er nog een frittata. Veel van die gerechten kook ik dubbel en bewaar een portie voor de volgende dag of in de vriezer.

 9. Mirjam Reply

  Ik wist wel dat single zijn echt een duur bestaan is! Maar volgens mij doe ik het best netjes, ongeveer €200 per maand aan boodschappen voor een gluten- lactose- en sojavrij dieet (het moet, helaas pindakaas). Maar… ik woon dan wel weer bij m’n ouders, betaal zelf voor m’n ontbijt en lunch en ik kook 2 keer per week, wat ook op mijn kosten is. Ik denk dat ik duurder uit ben op het moment dat ik op mezelf ga wonen, maar dat weet ik niet zeker. Dat dieet maakt je wel creatief in de keuken én zorgt ervoor dat ik bijna nooit uit eten ga, dus daar bespaar je dan weer flink op.

 10. Moniek Reply

  Nog een tip. Ga nooit met honger, Lekkere trek naar de supermarkt. De kans dat je allerlei extra onnodige dingen koopt is dan veel groter

 11. Maryam Tondivar Reply

  Ik vind erg gezellig af en toe een uitstapje hebben voor winkelen of boodschappen doen of zelf verwennen met leuke dingen voor jezelf of familie kopen als iets spaargeld hebt. Wij moeten met mate geld uitgeven.

 12. Noortje Reply

  Hier gaat bij ons wat mis. We geven gemiddeld 600-700 euro per maand uit voor boodschappen voor 2 volwassenen en 2 kinderen die in de luiers en we halen vrijwel alles bij de lidl. En echt zoveel bijzonders eten we ook weer niet. Mijn man heeft de neiging een hoop non food items te kopen, dat zal de kosten waarschijnlijk ook opdrijven.

 13. Maryam Tondivar Reply

  Ik heb al mening gegeven. Ik ben bezig andere onderwerp en ga ik gelijk slapen omdat ik naar onze productiebedrijf moet gaan omdat ik afspraak met mijn ”bedrijfsarts” heb.

  Fijne avond leuke gasten.

  Veel plezier met discussie over geld uitgeven & sparen.

  Dag allemaal.

  Groetjes,

  Maryam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *