Zo bereid je je financieel voor op een financiële crisis (6 tips)

De regels worden versoepeld, corona lijkt bijna verslagen. Maar de financiële gevolgen verdwijnen daar niet mee. Er komt een financiële crisis aan. Daar kun je van schrikken, je kunt je ook goed voorbereiden.

Ik ben doorgaans een positief persoon. Toen ik afgelopen week ergens las dat een econoom een financiele crisis verwacht zo diep als we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gekend hebben, moest ik best even slikken. Ik denk dat de meeste ondernemers en zzp’ers net als ik heen en weer geslingerd worden tussen hoop en enthousiasme (‘We gaan dit flikken!’) en momenten van wanhoop (‘Hoe dan?). Dat geldt misschien ook voor mensen in loondienst. De intelligente lockdown is misschien opgeheven en de ene na de andere winkel mag weer open, toch is de impact op bedrijven écht groot. Ik denk dat er nog heel wat om gaan vallen de komende tijd. En dat betekent ook dat mensen hun banen gaan verliezen.

Sorry voor dit pessimistische verhaal. Je weet: meestal ben ik daar niet zo van. Voor een positievere noot schrijf ik ook dit artikel. Je kunt wel in een hoekje van de bank gaat zitten sippen en wachten op wat gaat komen. Beter denk je nu alvast na over wat jij zelf kunt doen. Ik ben groot voorstander van zelf de touwtjes in handen nemen. Natuurlijk, over de grote lijnen van wat er in de wereld gaat gebeuren, hebben we weinig controle. Maar er zijn ook genoeg dingen waar je wél controle over hebt. Door je daarop te focussen voel je je een stuk beter en minder hulpeloos. 

Dus deel ik 6 dingen die ik nu doe om me voor te bereiden op wat komen gaat. Haal eruit wat bij jouw leven, persoonlijkheid en financiële situatie past. 

Protect your cash

Heb je een flinke spaarpot? Wees daar dan zuinig op. Ga er voorlopig niet uit snoepen voor ‘belangrijke’ zaken als vakanties of uitjes. Ik snap heus wel dat je na maanden thuis verlangt naar een tripje Rome of een paar weken op de camping met je gezin. Natuurlijk snap ik dat. Maar ik stel dat nu even uit. Ook zou ik nu even niet extra aflossen op je hypotheek, waar je er niet meer bij kunt. Dat doen wij in ieder geval niet. Ik wil eerst weten wat er gaat gebeuren. Daar hebben we nu namelijk nog geen idee van. Als je je baan verliest, ben je straks blij dat je die paar duizend euro die een vakantie je had gekocht, nog op je spaarrekening hebt staan. Of dit voor jou goed advies is, hangt ook een beetje af van wat er uit de volgende tip komt in jouw situatie.

Reken je crisissituatie uit

Dit klinkt misschien als een negatieve tip, als iets wat niet bepaald leuk is, maar mij gaf het juist veel lucht. Ik heb uitgerekend hoeveel kosten ik per maand heb, als ik op alle luxe en extraatjes zou besparen. Hoeveel geld heb ik dan nog nodig om rond te komen en gewoon mijn rekeningen te kunnen betalen. Dat bedrag was fijn laag! Ook rekende ik uit hoe lang ik het dan uit kan zingen met het spaargeld dat we hebben. Nou, een goed jaar. Dus dat is top. Wanneer je in loondienst bent, zou je ook nog kunnen uitrekenen wat er met je financiële situatie gebeurt, mocht je je baan verliezen. Dus bijvoorbeeld als je terug zou vallen naar een uitkering van 70%. Hoeveel komt er dan nog binnen? En kom je dan meteen tekort of valt dat mee? En als je geld bij zou moeten leggen, hoe lang houd je dat dan vol van je spaargeld? Ga hier echt even voor zitten. Doe dit, als je een partner hebt, ook samen. Dit is belangrijk om nu over te praten. Het laat je niet alleen zien wat er wringt en piept in jullie financiële situatie, maar ook waar mogelijkheden liggen.

Breng je kosten naar beneden

Ik weet het, ik roep het écht vaak. We hebben het met een financiële crisis voor de deur vaak over inkomen verliezen. En dat is nogal wat. Maar de andere kant van de medaille is net zo belangrijk. Stel je verliest je baan en valt in een uitkering flink terug in inkomen naar, roep eens wat, 2200 euro per maand. Dat is pas een probleem wanneer je maandelijkse kosten hoger dan dat zijn. Een hoog salaris is – wat mij betreft – pas iets om jaloers op te zijn, wanneer er lage lasten tegenover staan. Op een miljonair met drie huizen, een hele hofhouding en een vrouw die graag naar dr. Schumacher gaat, ben ik niet jaloers. Dan liever 2000 euro per maand met 1800 euro aan kosten. Dit is hét moment om je lasten naar beneden te brengen. Ik help je daar graag bij. Bijvoorbeeld met de gratis lage lasten-mails die we maakten. In een paar weken help ik je door meerdere vaste lasten heen, en probeer ze samen met jou naar beneden te brengen. Van je hypotheeklasten tot je autoverzekering en energierekening. Ik stapte afgelopen week over van energieleverancier en was zo 650 euro per jaar goedkoper uit. Wow! Dat geld kun je nu goed gebruiken. Dus schrijf je in en doe jezelf dit cadeau.Start een sidehustle

Risico spreiden, dat is met een crisis voor de deur altijd een goed idee. Dus is dit een mooi moment om bijverdienste op te gaan zetten. Of je nu met jouw grasmaaier ook de gazonnen van de buren (tegen betaling) even meepakt, of je nu één dag per week (tegen betaling) op je neefjes of nichtjes gaat passen of een online business begint. Het maakt niet uit wat, het maakt niet eens uit of je er metéén geld mee verdient. Zo’n tweede inkomen opstarten is een investering voor als het straks wat minder loopt financieel. Dan ben je niet compleet afhankelijk van één opdrachtgever, één baas of één klus. Ik ben hier groot fan van en zou, zeker als ondernemer of zzp’er, wel naar 7 verschillende inkomstenbronnen toe willen werken. Dat wij dit in het verleden hebben gedaan, is ook de hele reden dat deze website een financiele crisis gaat overleven. Er vallen dingen weg, maar er is nog genoeg om dat mee op te vangen. Dat gun ik jou ook. Wees creatief, zie kansen en pak ze.

Stop met het leven per dag

‘In het moment zijn’ is heel hip and happening, maar past nu eenmaal niet bij financieel zwaar weer. Leer vooruitkijken en anticiperen op wat er te gebeuren staat. De tijden waarin alles kan komen heus wel weer, wees niet bang. Maar al je geld in week één van de maand al uitgeven, klinkt nu wel een beetje puberaal, vind je niet? Als je dat nog niet doet, zou ik nu beginnen met het werken met weekgeld. Dat betekent dat je per week vrij besteedbaar geld op je rekening zet. Dus niet per maand, omdat veel mensen zo’n lange periode gewoon niet kunnen overzien. Met weekgeld gaan werken is één van de dingen die voor ons echt veel heeft veranderd. Niet langer aan het einde van de maand op een houtje bijten, of altijd maar terugboeken van de spaarrekening omdat we anders niet uitkwamen. You need a system! En weekgeld is superfijn.

In onze Potentie-cursus gaan we hier dieper op in. Daarin leg ik uit hoe je weekgeld opstart, het bedrag bepaalt en hoe je dat praktisch met je rekening doet.  We hebben het ook over een maandbudget opstellen, je impulsaankopen aan banden leggen en je hebben-hebben-hebben aan banden leggen. Je krijgt er allerlei toffe printables ook bij. We zijn de cursus nog wat aan het oppimpen en over aan het zetten naar ons eigen platform. Je kunt het dus straks gewoon volgen met een inlognaam en wachtwoord. We hopen binnen 2,5 week te lanceren, zodat je je kaartje kunt kopen. Voor nu kun je je alvast op onze wachtlijst zetten, dan krijg je als eerste bericht wanneer je aan de cursus kunt beginnen.

Leg in, alleen als het kan

Deze tip conflicteert misschien een beetje met de eerste: protect your cash. Deze tip is dan ook alleen voor mensen die geen of amper inkomensverlies hebben en genoeg geld hebben om het een tijdje uit te zingen mocht dat onverwacht toch zo zijn. ‘Never waste a good crisis’ zei Winston Churchill ooit. Een crisis heeft ook voordelen. De huizenprijzen zouden kunnen dalen, waardoor je als starter opeens wel kans maakt. Of je bijvoorbeeld na een scheiding opeens wel een huis zou kunnen kopen. Maar ook op de beurs liggen kansen. Wij blijven tijdens deze crisis gewoon inleggen. De beurs is nu als een achtbaan: omhoog, omlaag, omhoog, omlaag. Maar ooit komen we uit deze crisis en dan is de kans dat de lijn omhoog er weer inzit, groot. Wij blijven beleggen voor onze doelen, maar alleen omdat we financieel die ruimte hebben en genoeg cash geld hebben om tegenvallers en slechte tijden op te vangen. Dat is écht een voorwaarde. 

Leesvoer over de vorige crisis

Ik ben benieuwd hoe jullie met de huidige situatie omgaan? Ben je zeker van je baan of de inkomsten van je bedrijf? Wat doe jij om hierop te anticiperen? Of ben je ervan overtuigd dat het allemaal reuze mee gaat vallen? Deel het vooral in de comments! Over geld praten is altijd een goed idee, zeker in deze tijden.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

19 Comments

 1. L Reply

  Persoonlijk denk ik dat er veel ontslagen gaan vallen. Daar ben ik er zeker een van omdat ik een tijdelijk contract heb. Maar ik probeer het positief te zien. Dat bied kansen om verschillende richtingen uit te proberen.

 2. Spaarvader Reply

  Verlagen van je maandlasten is altijd nuttig. Met een financiële crisis wordt dit nog eens onderstreept. Als je elke maand geld overhoudt, kan je misschien nog steeds rondkomen als je inkomen daalt. Dat scheelt een boel kopzorgen. Goede tips!

 3. Centenkretser Reply

  Omdat we heel bewust de crisis van 2008 hebben meegemaakt, is mijn doel sindsdien geweest om te kunnen leven van 70%.
  Dit door aanpassingen in de vaste lasten te doen en in investeringen om de lasten omlaag te krijgen.
  Zo hebben we zonnepanelen, een palletkachel, cv ketel overgekocht (investering in 6 maanden er uit! ), geïsoleerd, aflossing aan de hypotheek (inmiddels 120 euro pm minder rente) en met de bezem door de rest.
  Onze buffer is goed, dus we zien wel waar het schip strand.
  Ik ga in ieder geval wel gewoon door met aflossen.

 4. Wendy Reply

  Ik ga ook gewoon door met extra aflossen op de hypotheek . Hetzelfde als centenkretser omschrijft. Het levert op termijn veel op. Wij zijn door oversluiten en nu extra aflossen al in een jaar nóg €75 per maand minder gaan betalen dan dat we al deden en we kunnen ieder moment stoppen met de periodieke extra aflossingen.

  Energie hebben wij ook deze week afgesloten. Zouden naast de welkomstpremie van €220 ook per maand nog eens €25 minder betalen. En onze verzekeringen zijn we van €175 naar €114 gegaan bij een verzekering zonder winstoogmerk waarbij we bij het kalenderjaar nog een premieuitbetalimg mogen verwachten.

  De zonnepanelen doen het met gemiddeld 18 kWh per dag nu goed. En vorig jaar hadden wij in deze tijd al 2500 kWh verbruikt nu 1625 kWh door besparende kleine ingrepen (buitenmuren de voegen gerepareerd, tochtstrips onder de deuren, brievenbus in de deur vervangen. ) gas is nu ook veel lager hierdoor.

  Kortom, niet ontevreden en de laatste maanden door zeer zuinig leven hebben wij het van mijn man s salaris kunnen doen. Zijn werk neemt nu weer flink toe, omdat andere bedrijven op springen staan. We hebben de economische crisis al doorleefd , dus zullen ook nu weer creatief omspringen met deze tijd.

 5. Dio Reply

  Het belang van meerdere inkomstenbronnen en dus side hustels is zó belangrijk. Ik was en ben verbaasd hoe weinig freelancers en ondernemers een buffer hebben en op meerdere manieren geld verdienen. Als er een inkomen wegvalt, heb je sowieso nog (bijvoorbeeld) vier andere inkomstenbronnen. Dat is zó’n fijn gevoel.

 6. Seist Reply

  Wij blijven ook aflossen. Maar hebben dan ook allebei een fulltime vaste baan in de cruciale sector.

  Toch is drie jaar geleden bij ons de knop omgegaan. Eerste zorg was om zsm op 1 salaris te kunnen gaan leven. Dit geeft rust. Nu is het doel om het huis af te lossen. Dat geeft keuze vrijheid. En al die je niets met de vrijheid. Het geeft rust. Daarbij heeft het ook de mogelijkheid om je kinderen een handje te helpen.

  Goed artikel. Juist het financiële bewustzijn en eigenaarschap zijn belangrijk.

  Nu op naar ons gratis “uitje” waar de kinderen de hele dag naar uitkijken.

 7. Jansen , Chris Reply

  De grote vraag voor mij is inflatie of deflatie, ik heb redelijk wat gespaard en ik beleg niet meer (in mij opinie stock-exchanges over valued (massively). Deflatie voor mij is prima (57, in de praktijk werkeloos). Prima, geen hartaanvallen, goede vrouw, goede dieren, wat heb ik te klagen. Inflatie zou echter rampzalig zijn. Sparen, niet sparen, beleggen niet beleggen (ook een mix kan vervelend zijn).

  Ik heb geluk gehad (slim of gewoon lucky bastard), ik hoop ik kan houden wat wij hebben (kopen wat wij willen (vlees, gadgets, sate saus )
  PS wij wonen in Hongarije

  Andere PS, houdt alstublieft op met besparen op dit of dat, een goede baan of assignment is veel meer nuttig.

 8. Zeits Reply

  Leuk artikel. Bewust omgaan met je financiën zorgt dat je onafhankelijk en vrij bent.

  Drie jaar geleden hebben wij besloten dat wij op 1 salaris ( allebei fulltime) moeten kunnen leven. Waren net verhuist naar een duurder huis met hogere hypotheeklasten. Als een gek gaan aflossen en besparen. En nu kunnen wij leven op 1 salaris. Wij kunnen nu tegen een stootje. En dat geeft rust.

  Doel is nu binnen 10 jaar hypotheekvrij.

  En nu op naar ons “gratis” uitje. De kids kijken er naar uit.

 9. Grace Reply

  Ik geef je gelijk EN ik geef je ongelijk.
  Zet je met dit artikel en met deze activiteiten juist niet de wet van de selffulfilling prophecy in werking?: ‘Help, help, help, er komt een economische/financiële crisis. We gaan oppotten, bovenop ons geld zitten, niets meer uitgeven, niets meer doen, de economie komt niet op gang…………., we gaan NOG meer oppotten, bovenop ons geld zitten, niets meer uitgeven, niets meer doen,………….. oftewel, dit is precies waarom de crisis in 2008 veel langer en dieper heeft geduurd dan misschien nodig was. De overheid hield op met investeren/uitgeven en we raakten steeds dieper in de ellende………

  1. Martine Reply

   Eens, als iedereen alles gaat oppotten gaat het ook verkeerd. Al denk ik dat op lange termijn het systeem van continue groei ook niet houdbaar is. Hopelijk maakt de overheid nu niet weer dezelfde fout en gaan ze investeren de komende jaren zodat mensen aan het werk blijven. Het is verstandig om altijd een buffer te hebben, ook pre corona.

   Vaak kan men ook met een stuk minder uit dan dat ze vaak zelf denken. Ik was al een stuk op weg, maar de corona crisis maakt dat iig voor mij nu wel heel erg duidelijk. Alles oppotten gaat hier zeker niet gebeuren, maar elke keer een koffie op het station is ook nergens voor nodig. Vaker de fiets naar het werk pakken met het mooie weer. Ipv vaak makkelijke maaltijden gewoon vooruit koken en heel af en toe eens afhaal. De kleding in de kast eens gaan afdragen of überhaupt aan trekken ipv nieuw spul. Het liep de spuigaten uit en al die kleine beetjes is toch weer een grote hoop.

   Daarentegen zal ik een potje honing van de lokale imker halen, de kaas van de kaasboer enz, mijn huis wat opknappen en als ik weer uit eten ga de wat specialere zaken bezoeken. Minder frequent maar meer kwaliteit.

   Een goede balans tussen sparen en uitgeven.

 10. Loëmie Senna Reply

  Per 1 juli ben ik werkloos, niet door Corona. Mijn werkgever en ik kiezen ervoor om de samenwerking te beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Corona-tijd of niet ik sta 100 procent achter mijn keuze. Mijn vaste lasten incl. boodschappen komen neer op zo’n €1350. Ik werk 32 uur per week en verdien €2200 netto per maand. Mijn hypotheekrenteaftrek bedraagt €74. Op mijn spaarrekening staat €13500. Plus beleggingen kom ik uit op een bedrag van €20000. Ik heb 17 maanden recht op WW. Ik wil niet 17 maanden werkloos zijn, maar ik ben blij dat er een vangnet is. Met 70% red ik het prima. Ik houd zelfs nog geld over voor leuke dingen. Ook verhuur ik sinds een paar maanden mijn auto via Snappcar. Dit levert een leuk extraatje op. Je geldzaken op orde hebben geeft zoveel rust.

 11. Jessica Reply

  Gelukkig ben ik kunnen blijven doorwerken en is mijn loon, mijn enige bron van inkomst, niet gezakt. Doordat ik nu ook (eindelijk!) van thuis uit kan en mag werken, bespaar ik ook al een paar maanden enorm op de kosten van mijn auto. Tanken deed ik voor het laatst in maart terwijl ik anders om de twee weken moet tanken. Deze periode is ideaal voor mij om extra te sparen.

 12. Wanda Reply

  Ik vind je artikel ecnt geweldig, pas alleen wel een beetje op met zinnen en bedragen als in een uitkering opeens naar 2200 euro zakken….. Als je nl in een uitkering naar 2200 zakt dan had je echt een bovengemiddeld salaris….. Ik zit nl in een uitkering nu en had een netto van 2400 met 13e maand en hou net 1700, zonder 13e maand, over nu. Ik zat echt in een van de hoogste schalen en tredes van zorg em welzijn… Ik red het prima hoor want verder ben ik het helemaal met je eens. Het is alleen om aan te geven dat de gemiddelde uitkering niet hoger is dan 1500 euro per maand is.

  1. Renee Lamboo Reply

   Dat snap ik Wanda. Let er ook op. Dit is puut een random getal. En ik probeer juist aan te geven dat er met 2200 euro niks aan de hand is, als je lasten te behappen zijn.

 13. Eric Reply

  Mijn vrouw en ik zijn beide in loondienst.
  Wij leven van 1 salaris (het mij €2500)en het andere wordt gespaard. (€1800).
  Dus en een leuke buffer en de zekerheid dat als een van ons werkloos wordt het alleen het sparen minder wordt.
  Zelfs als we beiden werkloos worden 2jaar recht op 70% ww.
  Tip: check op Mijn Uvw waar je recht op hebt zou je je baan verliezen en stel je financiën erop af!

 14. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Hier juist verlengd doordat er crisis op het werk ontstond door corona. Ik werk bij de post en ineens leek het wel kerst met al die kaarten die verstuurd werden. En de verhuizing van onze locatie naar een andere locatie is voorlopig ook van de baan. Dus wie weet word ik volgend jaar april nog gewoon wel weer een jaartje verlengd. Brengt het toch nog wat positiefs al deze ellende!

 15. Floortje Hack Reply

  Ik heb mijn financiën ook eens goed bekeken en ben blij om te zien dat ik zelfs in het geval van een WW-uitkering nog geld ‘overhoud’ als alle vaste lasten en mijn boodschappenbudget afgehaald. Vrij baanzeker, maar geeft toch altijd een geruststellend gevoel.
  Nu hopen dat de huizenmarkt is stabiliseert, zodat het ook voor alleenstaanden in de stad mogelijk is om een huis te kopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+