Zo bespaar je op je boodschappen door ze online te doen

Online je boodschappen doen, kan je helpen om op je boodschappen te besparen. Sasja legt uit waarom zij overstapte naar online boodschappen en vertelt hoe en hoeveel geld haar dat bespaart.

Tot een half jaar terug deed ik op vrijdagochtend braaf mijn weekboodschappen.  Gewapend met tassen en boodschappenlijstje racete ik door de gangpaden van de drukke supermarkt. Racete ja, want ik had altijd wel haast. Er lag namelijk nog een deadline voor een tekst te wachten én ik wilde naar yogales én koffie drinken met een vriendin én het huis stofzuigen was ook geen overbodige luxe. Kortom: boodschappen doen was voor mij geen ontspannen uitje. ‘Waarom laat je de boodschappen niet gewoon bezorgen?’, vroeg een vriendin mij toen ze me verhit bij onze koffiedate zag komen aanrennen. Online? Nee joh, zonde van die bezorgkosten.’ 

Inmiddels ben ik overstag. Ik klik mijn boodschappen bij elkaar in de app. Relaxed thuis op de bank met een kop koffie. En iedere vrijdag staan mijn boodschappen voor de deur. Een enorme luxe. Een luxe die me niet alleen tijd maar ook nog eens geld bespaart.  

Die bezorgkosten waren voor mij eigenlijk de voornaamste reden om mijn boodschappen niet online te doen. Maar eigenlijk vallen die kosten reuze mee. Op internet zijn regelmatig actiecodes te vinden waarmee je je boodschappen gratis kan laten bezorgen. En bij online supermarkt Picnic betaal je helemaal geen bezorgkosten. Maar goed, die hebben geen landelijke dekking en bezorgen niet bij mij in de regio. En budgetsupers Lidl en Aldi hebben helaas (nog) geen bezorgdienst. Ik koos uiteindelijk voor een bezorgabonnement bij Albert Heijn. Daar betaal ik €10 per maand voor. Niet weinig, maar die €2,50 per week verdien ik met gemak terug. Ik ben namelijk geen geld meer kwijt aan parkeren (dat moet bij mijn supermarkt), ik verbruik geen benzine én – het belangrijkste: impulsaankopen zijn verleden tijd.

Lees ook: Ik geef nu de helft minder uit aan boodschappen.

Want in de winkel belandden er toch vaak producten in mijn karretje die niet op mijn lijstje stonden. Dat pak koekjes voor €1 bijvoorbeeld. Dat zag er heel aantrekkelijk uit. Net als die nieuwe smaak thee en ach, die roze schoonmaakemmer is eigenlijk veel leuker dan de blauwe die ik al jaren heb. Aan het eind van de rit schrok ik toch altijd weer van het eindbedrag. Door online te winkelen kom ik niet meer in de verleiding. Ik klik namelijk alleen de producten aan die op mijn lijstje staan. Niet meer niets minder. 

Check ook deze podcast over boodschappen

Wat ik heel fijn vind, is dat ik tijdens het winkelen precies de financiële stand van zaken weet. Ik heb namelijk een strak boodschappenbudget. Zit ik boven dat budget? Dan loop ik mijn lijstje nog eens kritisch na en kijk waar ik kan besparen. Met zelfscanners in de winkel kan dat natuurlijk ook, maar ik vind het toch meer gedoe om een zak aardappels terug te leggen als ik al bij de eieren sta. 

Ik vergeet niets meer. Had ik nog rijst? En kruiden? En hoeveel pakken crackers had ik nog? In de winkel twijfelde ik vaak en nam ik het voor de zekerheid toch maar mee. Gevolg: een overvolle voorraadkast met veel producten over de datum. Ik heb nu een favorietenlijst aangemaakt in de app. Alle producten die een plek in mijn voorraadkast hebben staan in deze lijst. Ik loop de voorraadkast even langs en weet binnen een paar minuten wat er wel en niet bijgevuld moet worden. Zo heb ik nooit teveel van mijn favorieten en gooi ik niets meer weg. Scheelt geld.

De boodschappenapp geeft me een duidelijk overzicht van aanbiedingen per categorie. Net als de folder eigenlijk. Voordat ik mijn weekmenu maak kijk ik bijvoorbeeld even welke groenten er in de aanbieding zijn. Is dat deze week prei? Dan eet ik dus geen andijvie. En heb ik kwark nodig? Dan krijg ik een overzicht van alle kwarksoorten en zie ik meteen of er aanbieding is die interessant is. 

Lees ook: Met deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget.

Eigenlijk zit er voor mij maar één nadeel aan online boodschappen doen. Dat is vers fruit en verse groenten. Online kan je vaak geen fruit per stuk kopen of groente per zoveel gram. En dat wil ik wel. En wil ik ook graag die avocado op rijpheid controleren, zien of er geen schimmels in het bakje aardbeien zitten en van overrijpe banaan gruwel ik, dus die laat ik liggen. Dus fruit en groente haal ik tussendoor. Maar dat is niet zo erg. Vanaf de groente- en fruitafdeling ga linea recta door naar de kassa. Dus de kans dat ik alsnog een impulsaankoop doe ik klein. 

Sinds ik online boodschappen doe ben ik gemiddeld €10 per week goedkoper uit. Ik doe geen impulsaankopen meer en zie tussentijds op welk bedrag de teller staat. Ik sta dus niet voor verrassingen als ik afreken. En dan reken ik de tijdwinst nog niet eens mee. Want tijd is voor mij als freelancer geld. Als ik dat uurtje dat ik voorheen in de Albert Heijn ronddoolde aan werk besteed, dan is de winst van online boodschappen doen nog wat hoger. Maar ik laat mijn boodschappen vooral bezorgen omdat het voor mij de manier is om me aan mijn boodschappenbudget te houden. En het geeft rust. Als ik deze blog schrijf is het vrijdagochtend, 10.30 uur. De blog is klaar, de boodschappen zijn binnen en de was hangt te drogen. Ik ga naar yogales en daarna even gezellig koffiedrinken met een vriendin. 

Wat zijn jouw ervaringen met online boodschappen doen? Scheelt het jou ook geld?

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

8 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Dat je goedkoper uit bent met online boodschappen doen geld alleen voor jou dan.
  Want als je dan toch voor het fruit naar de winkel gaat kun je net zo goed gelijk de rest halen.
  Maar als je echt wilt besparen, dan ga je naar de Aldi en Lidl met een goede boodschappenlijst, daar zijn de boodschappen echt een stuk goedkoper dan bij de AH en Jumbo. En Picnic is helemaal achterlijk duur.
  Thuisbezorgen blijft duur je kan er een mooi verhaal voor jezelf van maken dat je dan goedkoper uit bent, maar als je goed nadenkt ben je natuurlijk veel duurder uit.

 2. Anne Reply

  Ik laat het meestal ook bezorgen. Ik bestel ook fruit van de ah. Meestal een kilo bananen, zak Apples, druiven, kiwi’s in een bak. Heb nog nooit gehad dat het te rijp was of dat er schimmel op stond. ook de groenten zien er altijd vers en goed uit. Vind het een prima service en dat voor 2.50 per week. Goede bonus aanbiedingen sla ik nu groot in, dan hoef ik niet te sjouwen 😉

 3. Maaike Reply

  Ik vind het ideaal om mijn boodschappen te laten bezorgen, scheelt tijd & geld en hoef niets te tillen. Op mijn gemak maak ik een lijstje, check mijn voorraad & bekijk eerst de bonusaanbiedingen en plan dan ons weekmenu. Echt goede aanbiedingen bestel ik wat ruimer, enkel producten die ik altijd gebruik. Ik betaal 8 euro p maand, koos nl een vast bezorgmoment op woensdag. Tussendoor een keer naar de kaasboer & bakker en ik blijf zo altijd netjes binnen ons weekbudget. Fruit & groenten zijn langer houdbaar dan wanneer je dit in de winkel zelf koopt is mijn persoonlijke ervaring.

 4. Lucinda Reply

  Ik probeer ook al een tijdje thuis er in te krijgen om boodschappen wat gestructureerder te doen en te letten op de kosten, maar dat krijg ik er nog niet echt in. Misschien is bezorgen weer iets waar ik mee aan kan komen om het te helpen. Nu gaat er per maand echt teveel geld op aan boodschappen wat ook naar de spaarpot voor een verbouwing zou kunnen gaan, ik vind dat enorme zonde.

 5. Lydia Reply

  Afgezien van een besparing in tijd, sjouwen, snoeperij, verpakkingen en impulsaankopen (dus geld) scheelt het mij ergernis. Ik vind boodschappen doen echt niet fijn en nu met dit corona gedoe nog erger. Voor groenten, fruit, brood en vlees ga ik naar een winkel waar het rustiger is en men gewend is aan mijn eigen zakjes, bakjes en tassen. Picnic is trouwens niet duurder dan de appie en de lidl heeft wel degelijk een grote biologische selectie.

 6. San Reply

  Ik heb helemaal geen hekel aan boodschappen doen. Ik ga meestal na een vroege dienst of als ik de kids naar school heb gebracht. Nu werk ik parttime en heb schoolgaande kinderen, dus ik heb ook de tijd ervoor. Ik heb geleerd de middelste gangen in de supermarkt alleen in te gaan als ik daadwerkelijk iets nodig heb daar. Voor de rest blijf ik veel aan de buitenkant en hou me (vaak) aan het lijstje. Ik heb een maandbudget, dus ik weet wat ik ongeveer per week kan uitgeven. Dat alles scheelt me ook veel geld. Daarbij heb ik 4 winkels in de buurt waar ik naar toe kan. Ik kijk wat er waar in de actie is en ga naar de 2 winkels waar het meeste in de actie is wat ik nodig heb. Bezorgen doe ik dus ook niet, aangezien ik dus zoveel winkels op nog geen 10min fietsen heb. De grote boodschappen doe ik wel met de auto en liefst bij 1 winkel, de kleine boodschappen doe ik met de fiets of lopend.

 7. Audrey Reply

  Ik ben niet overtuigd. Betaald parkeren is hier niet aan de orde en naast wat argumenten die ik hierboven al heb gelezen, mis je zo ook de 35%-kortingsstickers. Misschien werkt het voor sommige mensen, maar voor mij zeker niet. En ik vind boodschappen doen dus best leuk.

 8. Anouk Reply

  Ik bestel ook altijd mijn boodschappen bij ah. Ideaal!
  De ergernis van de lange rijen bij de Aldi en Lidl en de boodschappen 3x in je hand hebben, want geen handscanner en dus meteen de boodschappen in je tas en pas thuis er weer uit halen zijn de eventuele kleine besparing niet waard.
  Dus ook al zijn die misschien goedkoper, ik ga 1x per week naar Jumbo om nog wat verse producten te halen en sta dan binnen 20 minuten weer buiten. Impuls aankopen doe ik daar ook niet.
  Dus ook ik ben zeker overtuigd van de voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+