Zo bespaarde ik in een half uur 650 euro op mijn vaste lasten

Ik bespaarde in een half uur tijd 650 euro op mijn jaarlijkse vaste lasten. Hoe? Dat leg ik uit.

De vaste lasten laag houden is hier een soort sport. Wanneer onze jongste straks naar school gaat (hoera en snik snik tegelijk) schieten onze maandelijkse kosten onder de 2.000 euro. We doen betaalbaar boodschappen, we hebben geen abonnementen, we verzekeren alleen wat nodig is. Door over te sluiten naar verzekeraar Deck hebben wij ook best flink bespaard. Zij werken met een hoger eigen risico, waardoor de premie flink lager kan zijn. Check vooral of dat voor jou net zo’n flinke besparing kan zijn.

Mijn laatste grote besparing scoorde ik ergens anders. Namelijk op mijn energierekening. Het grappige is: ik heb het al heel vaak verkondigd. Hier, en ook in onze nieuwsbrief (meld je hier aan en ontvang onze toffe spaarkleurplaten) dat jullie écht even naar de energierekening moeten kijken. De prijzen staan ontzettend laag. Dat komt door meerdere dingen: minder vraag naar gas en elektriciteit doordat er veel stil ligt en lag door corona. Ook andere dingen spelen mee, waardoor prijzen door de grond zakken. Vervelend voor sommige mensen, fijn voor de consument die nu niet meer de hoofdprijs betaalt.


Wij hadden een langlopend energiecontract bij een zakelijke partij. En van zo’n zakelijk contract kom je niet zo makkelijk af als bij een particulier contract. De boetes zijn hoger. Nu waren de tarieven nog wel redelijk laag. Tenminste, in vergelijking met een paar maanden geleden. Toen die prijzen nog veel verder omlaag gingen, ging ik er toch nog maar een keer naar kijken. Ik belde onze energieleverancier, die me vertelde dat ik geen zakelijk contract meer had. De rechter had namelijk geoordeeld dat dat niet mag met een bedrijf aan huis. Nooit bericht van gehad. Slordig. Maar nu in mijn voordeel want hierdoor kon ik voor 50 euro per product, gas en elektriciteit, van mijn oude contract af. Die kans pakte ik met beide handen aan.

Ik pakte mijn jaarafrekening erbij (we kregen 700 euro terug, jeeh!) en voerde mijn verbruik in op vergelijkingswebsite Pricewise. Wij hebben nog een dubbele meter, met dal- en regulier tarief. Dat kon ik ook gewoon invoeren. Ik viel eerlijk gezegd achterover van hoeveel ik kon besparen. 100 euro, had ik wel verwacht. Het dubbele misschien ook wel. Maar jeetje, dit ging echt om veel meer dan dat. Ik koos uiteindelijk voor een leverancier van groene stroom. Dat was niet de goedkoopste, maar voor die 3 euro per maand verschil ga ik graag groen. Dat is toch het minste dat je kunt doen.

Niet alleen zijn de tarieven in mijn nieuwe contract flink lager. Ook kreeg ik een welkomstbonus van 210 euro (!!). Als ik dat allemaal meeneem in het berekenen van het verschil met mijn oude contract, en ook nog mijn boete daar vanaf haal, kom ik uit op een voordeel van 650 euro. Voor één jaar. Want ik heb een contract van één jaar genomen. Dan kan ik volgend jaar weer gebruik maken van de welkomstbonus bij een andere groene leverancier.

Ik maakte een dansje door de kamer. Ik ben elke keer weer blij met iedere euro die er van onze vaste lasten afgaan. Waarom? Omdat lage lasten voor mij staan voor vrijheid. Moet je je voorstellen dat je je vaste lasten flink kan verlagen. Welke mogelijkheden heb je dan opeens? Misschien kun je wel minder gaan werken. Misschien is er financieel dan ruimte om je eigen bedrijf te beginnen. Dankzij vaste lasten kon ik in 2017 PorteRenee.nl beginnen, ook al verdiende ik daar in het begin helemaal niets mee. En is dat nu uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Als ik vast had gezeten aan allerlei hoge rekeningen, was dat nooit een optie geweest.

Dus bij deze nog één aanmoediging. Pak je jaarrekeningen erbij, surf naar Pricewise of een andere vergelijker en check hoeveel jij kunt besparen. En doe vervolgens iets leukers met dat geld. Leer beleggen en steek het daarin. Los je hypotheek verder af, geef het uit aan een geweldige vakantie. Whatever. Alles beter dan het onnodig uit te geven aan die veel te hoge energierekening, toch?

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.