Zo besteed je 30% minder aan boodschappen

De boodschappen. We hebben vaak niet eens door hoeveel geld we daar wel niet aan uitgeven. Dat kan minder, veel minder. Met deze tips haal je er zeker 30% vanaf.

Ik was zo iemand die vier keer per week naar de winkel ging. Even dit, even dat. Elke keer was ik minimaal 20 euro kwijt. Door al die kleine boodschapjes had ik geen inzicht in wat we nou eigenlijk uitgaven aan boodschappen. Wel merkte ik dat er veel minder gespaard werd dan ik wilde. Toen ik mijn rekenmachine erbij pakte en het eens uitrekende (gewoon in internetbankieren zoeken op de naam van de winkel of winkels waar je altijd naartoe gaat) schrok ik me een ongeluk. Sommige maanden ging er wel 700 euro naar onze plaatselijke Albert Heijn. Niet normaal. Dat is voor sommige mensen een parttime inkomen. Alleen maar aan eten en drinken. Dat moest anders. Eerst dacht ik: ik ga gewoon naar een andere, goedkopere winkel. En het hielp inderdaad om de AH links te laten liggen en naar de Aldi te gaan. Dan nog was het iedere week duurder dan ik wilde. Dus koos ik voor ingrijpende maatregelen. Ik wilde het voortaan van 60 euro per week doen. Een beetje extreem misschien, zoń stap terug. Maar die 60 euro per week was de realiteit voor veel mensen in Nederland. Die moesten het daarmee doen en dat lukte ze. Dus waarom konden wij dat niet? Ik dacht: als dit me lukt, weet ik hoe ik bespaar en kan ik daarna de teugels weer een beetje laten vieren. Dat krappe budget was een uitdaging, maar het lukte. Dit was hoe.

 1. Plan je maaltijden voor de hele week. Misschien niet zo spontaan als je zou willen leven maar dit scheelt echt het meeste geld.
 2. Ga in één keer de wekelijkse boodschappen doen. Dan kun je halverwege de film nog één keer terug voor wat vers fruit en groente.
 3. Check de aanbiedingen maar laat je niet gek maken. Heeft AH 1+1 dan is dat een goede aanbieding als het om dingen gaat die je toch nodig had. Ze hopen dat je de rest van je boodschappen dan ook daar haalt, waardoor je uiteindelijk gewoon duurder uit bent.
 4. Ik ben hier te lui voor, maar als je echt goedkoop uit wilt komen haal je alles op de plek waar het het goedkoopst is. Wc-papier bij Kruidvat, groente bij Lidl, vlees in de aanbieding bij Albert Heijn. Maar dit kost ook een hoop tijd en energie, en als je met de auto gaat, ook benzine.
 5. Betaal je boodschappen contant. Ik heb een pot met contant geld op de aanrecht staan, precies genoeg voor de boodschappen van die maand. Daar haal ik geld uit en stop ik mijn bonnetjes in. Zo heb ik veel beter door wat ik uitgeef en wanneer het geld bijna op is.
 6. Koop in wanneer het goedkoop is. Wc-papier – daar heb je het weer – goed in de aanbieding? Dan koop je 10 pakken. Beetje een aanslag op je budget deze week, maar de komende maanden bespaar je ermee.
 7. Combineer ingredienten. Dus zijn de tomaten in de aanbieding? Dan kun je die door de sla doen, er tomatensaus van maken, soep en een stoofpotje. Doen ze in restaurants ook en scheelt een hoop geld.
 8. Doe alleen boodschappen. Zonder je kinderen dus. Anders gaat je hele wekelijkse budget op aan Dora-koekjes en Smarties.
 9. Kook, warm niet op. Koken from scratch, scheelt ontzettend veel geld. Gewoon tomatensaus maken, zelf, van tomaten. Niet van die potjes uit de fabriek. Geldt ook voor babyeten. Olvarit is niet blij met me, maar dit kost je zo 10 euro teveel in de week.
 10. Check eerst thuis wat je nog hebt, voor je het zoveelste blikje tonijn in huis haalt. Zo voorkom je ook dat je ongeopende spullen weg moet gooien. Zonde.
 11. Avondeten over? Niet weggooien. Aardappels kun je de volgende dag opbakken. Chli con carne rol je in een wrap met zure room en kaas. Denk creatief. Of je warmt het gewoon op in de magnetron tijdens de lunch de volgende dag.
 12. Geef je kids geen liga’s en pakjes mee naar school. Toch slecht voor ze. Kies voor vers fruit en water of limonade.
 13. Kies een goedkope winkel. Er is altijd discussie wat goedkoop is, maar ik denk dat we allemaal wel weten dat sommige winkels gewoon duur zijn, ook als je daar b-producten koopt of de tomatensaus daar dan weer wel heel goedkoop is.
 14. Minder vlees. Lijkt me sowieso goed. Meer groente in plaats daarvan. Vlees is echt een van de duurste producten die ze in de winkel verkopen.
 15. Laat je niet verleiden. Houd je aan je boodschappenlijstje.
 16. Check je bon. Heb je de korting wel gekregen? Hoe vaak ik wel niet terug moet naar de servicedesk om geld terug te vragen. Geldt ook voor producten met korting omdat ze niet lang meer houdbaar zijn.
 17. Die houdbaarheidsdatum. Neem die met een korreltje zout. Bij vlees bijvoorbeeld moet je oppassen, maar, zeg, hagelslag kun je prima na de houdbaarheidsdatum nog opeten. Vertrouw je neus en je ogen bij het beoordelen of het nog kan.
 18. A-merken zijn niet nodig. Bij heel veel producten proef je het verschil écht niet. Cola, dat is misschien één van de weinige dingen. De rest is prima te eten!

En dan na een maand nog eens uitrekenen hoeveel je uit hebt gegeven aan boodschappen. Wedden dat het je minimaal 30% scheelt? Succes!

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Doe niet zo lui en koop deze 8 dingen niet meer -

 2. Pingback: Nieuwe tuin on a budget -

 3. Pingback: Bespaar met deze tips 3550 euro per jaar op wat je gezin kost -

12 Comments

 1. Corinne Reply

  Hoi Renee,
  Met veel plezier lees ik je blogs mee! Ik spaar niks momenteel en daar wil ik verandering in gaan brengen. Bij mij lekt teveel geld weg doordat ik mezelf te verwen/troost met aankopen. (Ook aan de boodschappen trouwens, maar daar heb ik jouw tips nu voor) Na een week met een dwarse peuter, mezelf in 1000 bochten wringen om kind op opvang te krijgen en zelf op werk te komen etc., kom ik snel in de verleiding om iets leuks voor mezelf te kopen terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Kleding, Chanel lippenstift, boeken. Ik vind dan dat ik het verdien omdat ik er hard voor werk. Maar zonde is het wel….Hoe houd jij het hoofd op dat soort momenten financieel koel?
  Groeten corinne

  1. Renee Post author Reply

   HI Corinne,
   Iedere gewoonte kun je afleren. Na twee maanden is de behoefte verdwenen. Want dit klinkt toch een beetje als een verslaving, niet? Waar kun je jezelf dan mee belonen? Een uitgebreide maaltijd, gewoon thuis. Boeken van de bieb. Iets moois bij de kringloop (als je dan toch perse iets tastbaars wilt). Het is een uitdaging, maar die moet je wel aangaan. Anders gaat sparen nooit lukken. Oh, en trouwens. Af en toe even uit de band springen hoort erbij, hoor. Zo ga ik volgende week voor 65 euro naar de schoonheidsspecialist, want ik heb een kleuter én een baby 😉

   1. Corinne Reply

    Dank voor je reactie! Ik voel me gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan, nu dit gevoel vasthouden???? Als eerste ga ik proberen dat noodfonds van €1000 te realiseren! Groeten corinne

 2. Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl Reply

  Mooie tips!! Voor de drogisterijdingetjes en houdbare dingen ga ik tegenwoordig overigens ook weer af en toe naar Duitsland. Scheelt zóveel geld! Biologische pasta, oliën, dat soort dingen. Moet je wel een beetje bij de grens wonen én echt met een stevige lijst vertrekken, maar dan kan het wel uit. Op de terugweg even tanken en je bespaart dubbel. Mocht je ook een keertje willen; ik heb er laatst een uitgebreide blog over geschreven: https://lekkerlevenmetminder.nl/2017/12/12/boodschappen-duitsland-tips-tricks/

  Luiers schijnen daar ook een stuk goedkoper én heel goed te zijn, heb ik me laten vertellen door m’n schoonzus.

 3. Loes Reply

  Aanvullende tip: kook te veel. Zo heb ik net nasi gegeten, waar ik extra rijst aan heb toegevoegd. Hierdoor heb ik nu 1,5portie over. Genoeg voor 1 volwassene en 1 kind. Zo heb ik van de week een kliekjesdag en hoef ik niet te koken. En dat we nu minder vlees/groente door de nasi hadden, heeft niemand gemerkt!

 4. Ineke Reply

  Ik ben eens door mijn voorraadkast aan het gaan en ga nu eerst even alle rijst en pasta opeten die er staat. Ik koop dus nu alleen groente en fruit tot de kast (op dat gebied leeg is). Wel weer meer groenten en fruit eten, want dat is in december maar matig gegaan vind ik. Ik ben grootverbruiker op dat gebied, dus koop alleen groenten en fruit in de aanbieding die van het seizoen zijn, en ook goedkope diepvriesgroenten. Ik geef in principe €35 per week uit aan mijn eigen eten. Wellicht zou het goedkoper kunnen maar het moet wel gezond blijven. Ik eet geen vlees en vis dus dat scheelt zoiezo veel geld.

  O ja en ook bulkkoken, vaak eet ik een paar dagen hetzelfde maar dat vind ik prima. Ik vind het handig om maar eens in de drie dagen te koken vooral als ik werk. Soms vries ik porties in als ik echt heel veel gemaakt heb, maar probeer die ook altijd weer zo snel mogelijk op te eten. Bulkkoken is voordelig en er liggen geen restjes groenten te verleppen in de koelkast.

  Betalen doe ik liever met de pin want dat geeft voor mij meer overzicht dan contant. Ik ga door pinnen niet meer uitgeven heb ik gemerkt.

 5. Eline Reply

  700 per week aan boodschappen, dat is 2x ons maandbudget voor álles (buiten huur en zorgverzekering enzo), voor vijf personen waarvan 2 in de luiers.
  Ik begrijp dat je bent gaan opletten! Maar met jouw tips krijg ik er echt niet nog 30% vanaf ????
  En gelukkig woon ik bij de grens, zoals Adine ook schrijft. Duitsland kan héél voordelig zijn, zeker omdat het voor mij 15 minuten fietsen is. Alleen het meeste bespaar je door in het seizoen te eten en niets weg te gooien.
  Adrianne heeft het ook gedaan met 36 euro per week voor vier personen, zij heeft ook ontzettend goede tips op haar site staan.

 6. Eveline Reply

  Goede tips!
  Wij hebben twee pubers; en ik laat hen soms een weekmenu bedenken.. En dan stuur ik een beetje, leg uit wat de seizoensgroenten op dat moment zijn..
  Wij wonen bij de belgische grens, boodschappen over de grens zijn voor ons meestal duurder dan de nederlandse supermarkten.. Maar we hebben wel het geluk van veel groente en fruittelers in de buurt, die in stalletjes aan huis verkopen…

 7. Linda de Jong Reply

  Nog een tip: bukken en op je tenen staan bij de supermarkt. Goedkope producten liggen nooit op ooghoogte!
  Persoonlijk ben ik bij de AH goedkoper uit dan bij de Lidl. Maar dat komt door wat ik koop. Groente en fruit haal ik op de markt.
  En ik heb spaarplannen. Op dit moment voor een mooie tv kast en de tuin Dus ik denk dan: hoe goedkoper de boodschappen, hoe sneller die kast er staat/ de tuin af is. Helpt ook!
  Nu nog leren om dat ook te denken als ik hobbyspullen ga kopen (gelukkig is dat van mijn eigen budget en niet van het boodschappenbudget)

 8. Anne Reply

  Hoi Renee,

  Je schrijft dat er sommige weken wel 700 euro aan boodschappen doorheen ging; ik neem aan dat dit ‘maanden’ moet zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *