Geld besparen: zo doe je dat met een voorraadkast

Hoe leg je een voorraadkast aan die zorgt voor een besparing op je boodschappen? Blogger Gierige Gerda, echte naam Minke, weet er alles van en geeft tips.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Ik wil een voorraadkast aanleggen die geld bespaart, maar ik weet niet waar te beginnen. Minke, kun jij me op weg helpen?”

Antwoord van Minke: “Jazeker kan ik dat!  Wat mij betreft is een voorraad echt de beste manier om te besparen op boodschappen. De winkelwaarde van mijn eigen voorraad is 70% tot 75% meer dan wat ik heb betaald. Ik vind het dus erg verstandig dat je zelf ook een voorraad op wilt bouwen en help je graag op weg.”

Lees ook: Ik scoor gemiddeld 70% korting op items voor mijn voorraadkast.

Zorg voor een goede plek


“Voor je überhaupt naar de winkel gaat zou ik eerst kijken waar je je voorraad kwijt wilt. De ruimte die je ter beschikking hebt kan je keuzes namelijk flink beïnvloeden. Wc papier neemt veel meer plek in beslag dan een blikje tomatenpuree. Maar wc papier hoeft niet koel, droog en zonder direct zonlicht te worden bewaard, bij tomatenpuree is dat wel belangrijk. Producten met een sterke geur, denk aan wasmiddel of wc blokken, moet je niet bij etenswaren in poreuze verpakkingen in de kast zetten. Veel mensen hebben hun voorraad in de kast onder de trap, ik dus ook. In mijn appartement stond mijn voorraad in de berging. Maar in principe is elke ruimte van kast tot zolder geschikt om iets van voorraad kwijt te kunnen. Je moet er alleen wel even bij nadenken voor je in het wilde weg gaat beginnen met kopen. Hoeveel kan je kwijt en waar?”

Begin met de basis

“Elke keer dat je naar een supermarkt gaat kom je met meer thuis dan je zou willen. Dat kan gepland zijn, want als je toch naar de winkel gaat voor tomatenpuree kun je net zo goed nog meer meenemen. Of ongepland, als je gevoelig bent voor impulsaankopen. Door basisproducten altijd in voorraad te hebben voorkom je tripjes naar de winkel tussendoor. Daar verdien je je eerste euro’s alvast mee. Besparen gaat niet (alleen) om hoge bedragen, juist die kleine uitgaven die je niet meteen voelt tellen op en worden vanzelf ‘het grote geld’.”

Bouw je voorraad geleidelijk op 

“Ik bespaar het meest op huishoudelijke- en verzorgingsproducten en minder op voedsel. Niet alleen omdat er sowieso hogere kortingen op zitten dan bijvoorbeeld verse groenten. Maar ook omdat ze lekker lang houdbaar zijn en je dus lang kan profiteren van een hoge korting. Je moet echter wel geluk hebben om meteen de jackpot aan korting te vinden. De eerste keer dat je een product voor je voorraad koopt neem je daarom genoegen met elke actie. Je koopt dan genoeg van dat product zodat je het de volgende keer niet zonder korting hoeft te kopen. Ondertussen ga je op zoek naar acties waarbij je minder betaald voor hetzelfde product. Let daarbij vooral goed op de inhoudsmaat en niet alleen op de verpakkingsprijs. Soms lijkt iets een goede deal, maar is de inhoud ineens veel minder dan normaal.”

Lees ook: Zo leg je een voorraadkast aan die je geld bespaart.

Maak een voorraadbudget

“De kosten van het aanleggen van je voorraad kunnen, zeker in het begin, zwaar wegen op je weekbudget. Maak daarom een speciaal potje voor je voorraadbudget. Hier stop je gewoon elke week geld in, maar je gebruikt het alleen als je iets koopt voor in je voorraad. In het begin zul je meer in moeten leggen, maar na een tijdje wordt dat minder. Ik geef gemiddeld nog geen €5,00 per week uit om mijn voorraad bij te houden.”  

Maak alleen een voorraad van producten die je gebruikt

“Supermarktaanbiedingen kunnen super verleidelijk zijn. Zeker bij heel goede acties kan het soms zijn dat je hersenen je een beetje voor de gek houden. Mijn eigen fout was blikgroenten kopen terwijl ik dat echt nooit eet. Ik was alleen, het was goedkoop en mijn brein overtuigde mij dat het een goed idee was. Nu zijn we 4 jaar verder en nu moeten we ze wel opeten, want anders gaan ze over de datum. Dat gaat niet van harte, dat kan ik wel zeggen. Zie je dus een goede actie die je verleid tot om veranderingen te maken in je (eet)gewoonten? Koop de actie dan desnoods 1 keer. Gebruik hem direct en kijk of het bevalt. Als de actie dan terugkomt en het blijkt nog steeds een goed idee, dan kun je er meer van inslaan.” 

Besteed niet teveel tijd aan deals zoeken

“Het kan klinken alsof een voorraad opbouwen je ontzettend veel tijd moet gaan kosten. Maar niets is minder waar. Folders bekijk je online en alleen van de supermarkten waar je graag komt. Ik doe dit eigenlijk altijd op verloren momentjes. Meestal onthou ik de allerbeste deals wel en dan maak ik een boodschappenplan. Één of maximaal twee winkels in de week. Met een lijstje ben ik in 20 minuten de winkel door. Voor de echte mega deals hou ik pepper.com in de gaten. Daar lees ik over hoe kortingen kunnen worden gecombineerd. Acties bij webshops zoals bol.com en amazon. En andere super deals. Alles bij elkaar ben ik ongeveer een uur per week kwijt aan mijn boodschappen, in speciale weken misschien 2 uur. Dat valt toch reuze mee?”

“Het opbouwen van een goede voorraad doe je niet van de een op andere dag. Het is niet in 1 supermarkt bezoek gedaan. Maar als je dan eenmaal op weg bent is het heel prettig. Toen in maart de supermarkten leeg waren omdat iedereen aan het hamsteren was geslagen hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Ik haalde alleen het wc papier wel voor het raam van de berging weg, ik wist nog niet waar men toe in staat zouden zijn. En ook als ik ziek of lui ben is er altijd wel iets in huis waarmee ik vooruit kan. Allesreiniger op? Pak maar uit de kast. Tegenwoordig zelfs met ruitenwisservloeistof. Het geeft mij enorm veel rust en vrije tijd.” 

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.