Zo hoef je nog maar één keer per 2 weken naar de supermarkt

Een keer per twee weken naar de supermarkt. Het klinkt heel fijn en Minke doet dat. Ze legt uit hoe ze dat voor elkaar krijgt en of het geld bespaart.

Sinds dat vreselijke virus ons leven allemaal op de kop zet, ben ik minder vaak boodschappen gaan doen. Ik was al teruggegaan naar 1 of 2 keer per week, maar sinds maart is het nog minder geworden. Eerst ging ik naar eens in de 10 dagen en onlangs heb ik mijn boodschappenmoment zelfs drie weken weten uit te stellen.  

Hoe lang ik tussen boodschappenmomenten laat zitten heeft ook wel met het weer te maken. In de winter eet ik veel stamppotten en soepen en andere producten die makkelijk uit de vriezer gegeten kunnen worden. In de zomer wil ik salades en andere koude gerechten en dan moet je net wat vaker naar de winkel. Maar ik moet zeggen dat ik het wel fijn vind, om weinig in de winkel te komen.

Is dat dan wel gezond?

Om je uit de droom te helpen, het betekent in elk geval niet dat we de laatste dagen op frikandellen en diepvriespizza hebben geleefd. Integendeel, dankzij de vriezer hebben wij een overschot aan lekkere groenten waar ik elke dag uit kan kiezen. Ook voor lunch eet ik graag groenten, zoals komkommer en tomaat. Die zijn dus ook lang houdbaar.    

LEES OOK: Zero waste. Waar begin ik?

Hoe doe je dat dan?


Planning en inzicht zijn belangrijk bij deze methode. Ik ga dus niet meer op een vast moment boodschappen doen, maar pas als het echt nodig is. In de eerste week eet ik meer verse producten die vlug vergaan. In het begin van de tweede week zijn er dan vaak nog groenten over die minder vlug slecht worden en uiteindelijk heb ik zelfs mijn vriezer nog. Ik ga pas weer boodschappen doen als ik niks logisch (en lekkers) kan verzinnen met de inhoud van mijn kasten. En hoewel ik zelf te weinig fruit eet (ik vervang dat wel weer door genoeg groenten) zijn ook appels, peren, mandarijnen en veel andere fruitsoorten makkelijk 2 weken goed te houden. 

Weekmenu per week 

Mijn eetplan maak ik meestal per 7 dagen. Ik check de koelkast, de voorraadkast en de vriezer. Ik gebruik wat daar nog ligt om een plan te maken voor de dagen erna. Soms red ik het daarmee nog 3 dagen, soms nog een week. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat er over is gebleven van de eerdere maaltijden. Merk ik trouwens dat er iets overblijft wat kort houdbaar is, dan pas ik mijn maaltijden zo aan dat het toch opgaat. Dat kan trouwens ook met lunch of als snack zijn.

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus voor meer over weekmenu’s

De maaltijdbox-methode 

Ik deel mijn koelkast graag op in maaltijden. Ik gebruik hier papieren zakken voor en als ik boodschappen heb gedaan, verdeel ik alles over die zakken. Als dan alle zakken leeg zijn weet ik precies wat ik overheb en waar ik nog wat mee moet. Ik noem dit de maaltijdbox-methode, omdat zij ook vaak in papieren zakken bezorgen. Met in ieder een maaltijd. Het helpt me overzicht te houden en goed te weten wanneer iets over is en wanneer ik het nog moet gebruiken. Ik moet wel even eerlijk zijn, want ik geloof niet dat ik altijd de regels volg wat betreft het bewaren van groente en fruit. Alles gaat hier namelijk de koelkast in, en ik heb geen ruimte om veel op het aanrecht te bewaren. Tomaten zouden daar bijvoorbeeld al niet goed tegen kunnen, maar ik heb er nog nooit wat van gemerkt en ik heb ze inmiddels uit alle prijscategorieën geprobeerd. Wel probeer ik alle producten droog te houden en mijn koelkast schoon. Dat helpt een heleboel om alles lekker vers te houden. 

Ja, weinig in de winkel komen scheelt geld, heb ik gemerkt. Het bespaart je ook veel verleidingen, waardoor veel mensen ook geld zullen overhouden. Probeer het eens. Maak er een uitdaging van en zie of het wat voor jou is.

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.