Zo houd je de boodschappen voor een feestje betaalbaar

Leuk: een (klein) feestje. Allemaal binnen de coronaregels, natuurlijk. Maar hoe houd je dat qua boodschappen een beetje betaalbaar? Onze boodschappenexpert Minke geeft haar tips.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over de boodschappen voor je feestje betaalbaar houden.

Vraag van deze week: “Ik vind een verjaardag altijd zo’n dure grap qua boodschappen. Hoe houd jij dit betaalbaar?”

Antwoord van Minke: Ik zal heel eerlijk zijn dat ik altijd een verschrikkelijke hekel heb gehad aan verjaardagen. Het is gezellig als het bezoek er is, hoor. Maar boodschappen doen, zorgen dat iedereen zijn natje en zijn droogje heeft en daarna de rommel opruimen. Ver-schrik-ke-lijk! En dan blijf je natuurlijk ook nog zitten met van alles wat je normaal niet in huis zou hebben. Daarom doe ik het tegenwoordig heel anders.

Ik koop niks wat ik voor onszelf ook niet zou kopen


Mijn eerste strategie is al om niks in huis te halen wat we voor onszelf ook niet zouden kopen. Als je met alle mogelijke scenario’s rekening moet houden kan dat in de papieren lopen en dat is zonde. Daarom koop ik geen (fris)drank of eten dat wij niet lekker vinden, puur omdat ik vind dat mensen keuze moeten hebben. Met alles wat we wel zelf nog opmaken na het feest is er al keus genoeg. En wees nou eerlijk? Die fles Fanta blijft altijd ongeopend in de koelkast staan. Of nóg erger, als er 1 glas uit gedronken wordt en de rest weggegooid kan worden. 

Taart maak ik zelf

Ik bak zelf mijn taart. Met een pakje of naar een eigen recept. Voor taart uit de winkel loop ik ook niet warm, dat scheelt. Afhankelijk van de tijd die ik heb kies ik ook voor het soort en ik maak altijd één variant. Heb ik alle tijd? Dan bak ik een appeltaart, heb ik het drukker van tevoren? Dan doe ik een kwarktaart die in 10 minuten in elkaar is geflanst. Wat ik ook altijd erg leuk vind zijn etageres met soesjes, chocosoesjes en mini-tompoucen. Vooral als het nogal onduidelijk is hoeveel man er uiteindelijk gaan komen. Soms bak ik daar dan nog cake bij, daarvan weet ik zeker dat die nog wel op gaat.

Borrelplank 

Als dan de koffie gedronken is en de borrels op tafel komen is het ook tijd voor de daarbij passende snacks. Ik zette daarvoor vaak gewoon chips op tafel, met daarna nog iets warms. Bittergarnituur of mini pizza’s, of allebei. Afgelopen verjaardagen (dat was nog voor corona een probleem werd in Nederland) zette ik een borrelplank op tafel. Gewoon 1 flinke borrelplank, verder niks. Doordat ik veel zelf had gemaakt was het vrij budgetvriendelijk. Leuke, goedkopere opties voor zo’n borrelplank zijn: wortel en komkommer reepjes met hummus, gehaktballetjes, geroosterde kikkererwten en je favoriete droge worst (hoewel die niet altijd budgetproof is, haha.) Niet alles was op gegaan en niemand was iets te kort gekomen. En het lekkerste, wij hoefden alleen nog maar voor drank te zorgen zodat het veel gezelliger was voor degene die jarig was.    

Soep met broodjes

Blijven je gasten eten? Maak dan een pan soep, niks geks gewoon groente soep. Dan ben je voor een paar cent per persoon klaar. Wat je over hebt kan in de vriezer voor een makkelijke zondag. Broodjes en niemand gaat met honger naar huis. Ook een quiche kan lekker zijn om er bij te maken en dat zal in prijs niet veel verschil maken met broodjes, wel in moeite. Dus dat is maar net waar je zin in hebt. Ook lekker en goedkoop, als je een eigen frietpan hebt is een friettafel. Een (wegwerp) tafelkleed dat tegen vet kan over je tafel, friet bakken en iedereen eet rechtstreeks van de tafel. Sauzen gaan ook op het kleed. Voor snacks doe je niks geks, gewoon frikandellen en kroketten en/of kaassoufflés als er vega’s in the house zijn. 

Hoeveelheid gasten

Natuurlijk is het een ontzettend verschil in kosten of je 5 of 50 personen uitnodigt voor je verjaardag. Niet alleen in de kosten, maar ook in de manier waarop je je verjaardag viert. De tips die ik geef zijn gebaseerd op mijn eigen situatie, met een kleinere groep. Ook bij grote groepen kan het heel veel schelen om zelf aan de slag te gaan. Al is dat nu met corona uberhaupt geen optie, lijkt me. Maar voor straks, als het weer kan. Mijn moeder, zus en ik maakten alle hapjes voor het 50 jarig huwelijksfeest van mijn ouders zelf. We hadden nergens op bezuinigd en mega lekkere hapjes, en ook echt veel te veel, maar waren alles bij elkaar misschien een derde van de prijs van een cateraar kwijt. Het is in dat geval vooral de keus tussen gemak en kosten. In het geval van een kleine verjaardag kun je vooral veel besparen door het oud Hollandse gezegde in gedachte te houden: ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.’