uitjes betaalbaar

Zo houden wij uitjes betaalbaar

Wij werken thuis nu al een tijdje met een vast budget voor als onze uitgaven. Dat werkt voor ons echt super goed. Alleen de spontane uitjes leverden me nog wel eens stress op. Want: geen budget voor. Met deze 5 manieren houden wij uitjes betaalbaar.

Door Janke Verhagen

Sinds ik elke maand een budget maak voor al onze uitgaven gaat het stukken beter met de groei van ons geld. Alleen elke keer als we iets spontaans wilde doen, gaf mij dat belachelijk veel stress. Dat zit namelijk niet in ons budget. Paniek! Dus bedacht ik een paar manieren om toch spontaan leuke dingen te kunnen doen. Zonder paniek.

Lees ook: Weekgeld. Zo pakken wij dat aan.

 • Uitjes budget. Dat is precies zo simpel als het klinkt. In mijn maandelijkse budget neem ik een bedrag op voor spontane uitjes. Dit geld zet ik op een aparte spaarrekening. Deze spaarrekening heet bij mij ook echt ‘spaarpotje voor uitjes’. Je kan dit bij je eigen bank doen, maar ik heb ervoor gekozen om dit bij een andere bank te doen. Zo zie ik het niet staat en kom ik er alleen aan als we echt iets gaan doen wat geld kost.

 • Wandelen in de buurt. Hoewel ik al jaren in Almere woon, weet ik nog steeds niet wat er allemaal te doen is bij ons in de buurt. Zo zijn we vorige week op de bonnefooi wat gaan lopen. (Lekker andermans huizen kijken, enzo.) Uiteindelijk kwamen we een pas aangelegd buitensportterrein tegen. Compleet met stoere fietsbaan. De dag erop stonden mijn zoon en ik er weer. Maar nu met fiets. En zo ontdekken we echt vaak allemaal nieuwe dingen om te doen. Gewoon gratis.

 • Gratis evenementen. Afgelopen zomer kwamen we bij toeval een hartstikke leuke strandevenement tegen speciaal voor kinderen. Er waren opblaastoestellen, een stormbaan en je kon er allemaal spelletjes doen. Gratis. Natuurlijk stonden er ook kraampjes waar je eten en drinken kon kopen. Maar die kan je ook prima zelf meenemen. Via Facebook ontdekte ik nog meer van dit soort evenementen. Even zoeken, op ‘ik heb interesse’ klikken en je wordt vanzelf op de hoogte gehouden. Ook als je zoekt via Google kan je onwijs veel gratis evenementen vinden in je eigen stad.

 • Acties en kortingen. Omdat ik steeds beter met mijn geld omga, vind ik het zonde om het volle pond te betalen als ik weet dat het goedkoper kan. Als we dus echt een uitje in gedachten hebben, dan ga ik op zoek naar korting. Via websites als ActievandeDag en VakantieVeilingen vind ik eigenlijk altijd wel wat ik zoek. Met een stevige korting. Lekker.    

Lees ook: Zo scoor je vette korting op uitjes.

 • Maak het binnen Hygge. Het is natuurlijk niet altijd weer om naar buiten te gaan en wat te ondernemen. Dat kan binnen ook. De Denen weten hier alles van. Zij bedachten Hygge (spreek uit: huuge). Een manier om te leven voor mooie momenten die niet te koop zijn. Ik schreef er eerder dit stuk over. Hygge gaat vooral om samen zijn en ontspannen. Dus telefoons aan de kant, kaarsen aan, allemaal een warme pjyama aan en lekker een spelletje doen. Dit gaat, in mijn beleving, het beste met appeltaart én warme chocolademelk. Zo hoeft het gevoel van een uitje dus helemaal niet duur te zijn.


Met deze 5 manieren in mijn achterhoofd beperk ik de stress over geld voor leuke dingen. Het gaat nu zoveel beter. Mijn maandelijkse budget voor uitjes maak ik eigenlijk ook nooit op. Het bedrag dat ik overhoud, gaat dan weer naar één van mijn spaarpotjes.

Hoe doe jij dat met je maandelijkse budget? Hou je geld apart voor spontane uitjes of los je dit anders op?

Share

11 Comments

 1. San Reply

  als ik v tevoren al weet dat we een dag weg gaan, hou ik daar rekening mee en zet evt in de maanden ervoor geld opzij. Zoals een dagje Efteling of dierentuin met familie. Als het spontaan, kijk ik eerst naar de rekening maar in mijn budget hou ik rekening met eventuele (niet al te dure) uitjes, dus kan het meestal wel. En meestal probeer ook wel korting te scoren met de dagjes uit munten vd jumbo, kortingsacties vd AH, social deal. Dat scheelt best veel in geld.

 2. Dio Reply

  Er zijn zoveel manieren om gratis leuke dingen te doen. Je moet alleen creatief zijn en vaak de goede adresjes of websites weten hoe je dat voor elkaar kunt fixen. Picknicken op de hei, naar het strand, bos, grote speeltuin, tweedehands markten etc etc.

  Er zijn onwijs veel mogelijkheden als je ook in mogelijkheden denkt! 😉

 3. Audrey Reply

  Ik zet er geen bedrag voor opzij, maar probeer het gewoon een beetje in balans te houden. Wat Dio al zegt: er zijn onwijs veel leuke gratis dingen om te doen als je maar zoekt. Je zou het wandelen ook nog wat avontuurlijker kunnen maken door te gaan geocachen. Daar heeft je zoon wel de leeftijd voor denk ik, en voor volwassenen is het ook heel leuk!

 4. Rachèl Versluis-Kromdijk Reply

  Wat een super fijne tips, wij zijn nu een halfjaar getrouwd en hebben nog geen 1x uit afgehaald en over twee dagen gaan we voor het eerst uiteten. We moeten gewoon eventjes weer goed sparen en weer een flinke buffer hebben. Leuke dingen hoeven niet veel te kosten.

 5. Geldboom Reply

  Je kunt ook te ver gaan: zo’n gratis evenement wordt waarschijnlijk mogelijk gemaakt door een bijdrage van de tentjes die er eten en drinken verkopen. Dan nog eigen eten mee gaan nemen is wel erg schraal. Gratis uitjes zoals wandelen etc. zijn prima, maar ik vind dat als je dan een bijzonder uitje doet je best wat meer uit mag pakken, en zeker niet gratis uitjes doen die anderen wel geld kosten. Dat is gewoon gierig.

  1. Erik Reply

   Gratis evenementen is een keuze van de organisatie. Waarom zou ik dan niet zelf eten en drinken mogen meenemen, dat is namelijk ook een keuze. En als het evenement door de gemeente wordt gesponsord waardoor het gratis is betaal ik door de gemeentelijke heffingen sowieso er al aan mee.

  2. Carola Schardijn-Noordzij Reply

   Dat ben ik met je eens.. als iedereen het op die manier gaat doen dan is zo’n evenement er straks ook niet meer.

 6. Erik Reply

  Waar (adres) is het pas aangelegde buitensportterrein tegen, compleet met stoere fietsbaan. Ben wel nieuwsgierig.

 7. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Voordat ik verhuisde had ik ook een uitjes budget. Gewoon elke maand 10 of 20 euro wegzetten. Zo vaak doe ik geen betaalde uitjes. Maar op dit moment zet ik van mijn salaris (die morgen gestort wordt) eenmalig een bedrag weg voor uitjes en de rest is nu even voor andere dingen zoals de verbouwing. Wanneer dat achter de rug is ga ik weer een budget maken voor uitjes. Want op zich vind ik dat wel heel fijn werken. Daarnaast heb ik ook gewoon een apart vakantie budget, want vakantie valt voor mij niet onder uitjes. Dus splits ik die 2.

 8. Budgettiger Reply

  Wij zetten €60/€75 per maand weg voor uitjes.
  €60 is standaard, extra is wanneer er geld aan het eind van de maand over blijft en verdeeld wordt over de spaarpotjes.
  €60 per maand is niet veel met 4 personen, maar wij hebben ook €75,- p.p. per maand wat we gebruiken tijdens uitjes.
  Al met al redden we het hier altijd goed van. De ene maand doe je wat meer dan de andere maand en wij maken natuurlijk dankbaar gebruik van kortingsbonnen en gratis kaartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *