Geen stress! Zo kun je ook na 1 januari nog overstappen van zorgverzekeraar

Ben je al overgestapt van zorgverzekering? Nee? Geen stress! Je kunt ook nog na 1 januari overstappen. Ik leg precies uit hoe.

Een vriendin had vorig jaar rond oud en nieuw stress. Ze zat al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar. Na lang op haar inpraten ging ze mee in het idee dat er door over te stappen flink geld bespaard kon worden. En aangezien zij, net als alle andere mensen vermoed ik, het niet leuk vindt om onnodig veel geld aan verzekeraars te betalen, besloot ze dat het tijd werd. En dat werd het ook echt. Ze zat namelijk al zeven jaar bij dezelfde verzekeraar, dezelfde polis, alleen de premie liep op.

Ze begon enthousiast aan haar voornemen. Eerst maar eens vergelijken. Ze had een selectie gemaakt van twee zorgverzekeringen die ze wel zag zitten. En toen moesten er kinderen uit school gehaald worden. Er moesten boterhammen gemaakt worden. Daarna gewerkt, gedoucht en geslapen. Je weet wel hoe dat gaat. Het overstappen vergat ze. Ai!

Vergelijk en ontdek hoeveel jij kunt besparen

Toen ik haar op 31 december even kort belde, schoot ze in de paniek. Shit! Vergeten over te stappen. Ze was nu druk met oliebollen en appelflappen. En wilde niet gehaast overstappen. Maar, ontdekte ik toen ook pas, je hoeft niet perse over te stappen voor 1 januari. Je moet uiterlijk voor 1 februari een nieuwe verzekeraar hebben. Die dekt dan ook je medische kosten (dat deel dat verzekerd is) met terugwerkende kracht sinds 1 januari. Niks aan het handje dus. Het enige wat ze wel perse voor 1 januari moest doen, was haar oude verzekering opzeggen. Dus dat deed ze. En op 3 januari nam ze rustig de tijd om zich aan te melden bij die nieuwe verzekeraar.

Let op: Een zorgverzekeraar is verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Hij is niet verplicht dat ook te doen voor de aanvullende verzekering. Dat is op zich geen probleem zijn als je gezond bent. Maar heb je medische problemen en maak je dus veel kosten, dan zou ik die oude verzekering niet zomaar opzeggen. Het kan namelijk dat je niet geaccepteerd wordt bij je nieuwe verzekeraar.

Dus: geen stress. Ben je nog niet overgestapt. Bel even je oude zorgverzekeraar en zeg alvast op. Dan kun je nadat de oliebollen en champagne wat zijn gezakt, rustig vergelijken en bepalen waar je je in het nieuwe jaar wilt verzekeren.

Ben jij al overgestapt? Of blijf je bij je oude zorgverzekeraar? Deel vooral je tips en ervaringen, zodat we er allemaal van kunnen leren.

2 Comments

  1. Kaspar Reply

    Goede tip! En zeker aan te raden áls je inderdaad gezond bent… Overstappen na de jaarwisseling is een stuk gemakkelijker want als je nog iets wilt weten van de potentiële nieuwe verzekeraar dan is het daar óók veel rustiger… Dus kun je ze makkelijker even bellen.

    Ikzelf ben ook dit jaar niet overgestapt. Huidige verzekeraar was het goedkoopst i.c.m. mijn wensen en eisen qua polis. Althans, goedkoop? Het kost een klein kapitaal… Maar dat is niet anders… (ca. 140 euro + 38,50 euro eigen risico per maand (betaal ik gespreid over 10 maanden) + 10 euro per maand voor de tandarts (betaal ik zelf – ongeveer 120 euro per jaar, dat is pakweg de helft goedkoper dan via de tandartsverzekering)… Dus aan zorgkosten is dat toch een dikke 180 euro in de maand!).

  2. Samantha Reply

    Ook als je bij je eigen verzekering blijft kun je tot 1 febr de polis nog wijzigen. Toen mijn man enkele jaren geleden in januari een ongeluk kreeg hebben we toch nog zijn eigen risico (die op het maximum stond) omlaag gezet. Gelukkig maar want dat jaar volgden er veel ziekenhuisbezoeken en onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+