Zo leg je een voorraadkast aan die je geld bespaart

Een gevulde voorraadkast geeft je niet alleen een fijn en veilig gevoel. Ook kan het je flink geld besparen. Maar dan moet je die voorraadkast wel op de juiste manier vullen én gebruiken.

We hebben wat gehamsterd de laatste tijd. Pakken wat je pakken kan. Ik zag in de supermarkt wel eens mensen met hun karretjes voorbij lopen, waarvan ik dacht: hoe ga je daarmee ooit een lekkere maaltijd maken? Het deed er niet zoveel toe. Mensen waren bang dat er te weinig zou zijn. Dan denk je misschien niet zo helder.

Een voorraadkast aanleggen is natuurlijk iets van ver voor Corona. Het is een fijn idee om wat voorraad te hebben. Het leven loopt nu eenmaal vaak niet zoals we vooraf denken of hopen. En dan is het lekker om je in ieder geval geen zorgen te hoeven maken over of er genoeg eten en drinken (en wc-papier) in huis is. Door groot in te kopen wanneer er goede aanbiedingen zijn, kun je flink besparen. Al is het alleen maar omdat je geen eten hoeft te bestellen omdat je nog wel wat in huis hebt. Of omdat er altijd iets in elkaar te draaien is, wanneer er onverwacht mensen blijven eten.

Maar een voorraadkast aanleggen is wat anders dan gewoon alles kopen wat je voor handen kunt krijgen en toevallig in de aanbieding is. Je moet erbij nadenken en overzicht houden. Dan kan die voorraadkast je veel tripjes naar de supermarkt besparen en daarmee ook veel geld.

Ik geef je 5 tips om een voorraadkast aan te leggen die je geld bespaart.

 1. Haal niet rucksichlos alles wat houdbaar is in huis. Probeer op papier of in je hoofd gerechten samen te stellen. Anders heb je straks veel crackers, bruine bonen en rode kool in huis, waar je lastig een smakelijke maaltijd van kunt maken. 
 2. Bewaar eten op de juiste manier. Aardappels leg je niet in de oven, maar ook niet in het warme kastje onder de oven. Aardappels blijven het langst goed in een koele kelder of schuur. Niet bovenop elkaar, maar juist uitgespreid naast elkaar. Zoek van alles wat je koopt op, hoe je het het beste kunt bewaren. 
 3. Mensen denken vaak dat afbakbrood oneindig houdbaar is. Dat is niet zo. En dat geldt voor meer voorverpakte producten. Na een paar weken zal de schimmel er waarschijnlijk op staan. Liever leg je een voorraad brood aan in de vriezer, haal je crackers of beschuit in huis. Nog effectiever is om spullen in huis te halen waar je zelf brood mee kunt bakken, natuurlijk. Als je daar zin in hebt. Let, niet alleen bij afbakbrood, op de houdbaarheid. Want aan een voorraadkast voor producten die ver over de houdbaarheidsdatum zijn, heb je niks.
 4. De voorraadkast is niet alleen voor eten en drinken. Juist een voorraad zeep, wasmiddel en afwasmiddel kan je geld besparen, omdat deze producten vaak flink in de aanbieding zijn, essentieel én lang houdbaar.
 5. Houd op een papier bij wat er allemaal in je voorraadkast staat. Anders wordt het een verzameling met blikken en potten waar je geen inzicht meer in hebt. Zo weet je precies wat je nog hebt en dus kunt gebruiken. Maar ook wat je dus niet meer hoeft te halen. Niemand heeft 10 pakken keukenrol nodig.

  Wat zijn jouw gouden tips voor een fijne, geld besparende voorraadkast? Deel ze vooral in de comments.


11 Comments

 1. Sophie Reply

  Goede tips! Bij ons is er inderdaad niet veel samenhang. We moeten er meestal echt nog wel wat bij halen om er een geheel van te maken. Maar een paar ingrediënten hebben we vaak dan al gekocht in de aanbieding, dan vind ik het ook niet zo erg om alsnog naar de winkel te gaan voor dat laatste ding. Ik geloof niet dat ik ooit de volle pond betaal voor welke maaltijd dan ook eigenlijk.

 2. L Reply

  Goed artikel. Zo ben ik ook ooit begonnen:) Hamsteren was daardoor niet nodig, alleen af en toe wat aanvullen. Het scheelt inderdaad best veel als je op aanbiedingen let en het houdbare spul opslaat.

 3. joke Reply

  Ik heb altijd voorraad zoals ; pasta , rijst , linzen , kikkererwten , groene erwten , bruine bonen , couscous etc. ook ongeveer 10 potten/blikken met groente , kapucijners, mais, tomatenpuree,
  crackers , beschuit ; meelsoorten om zelf iets te bakken .
  in diepvries verschillende groenten / soepgroente en , vis , kip ; daar is altijd een combinatie van te maken als er opeens een maaltijd extra gemaakt moet worden . altijd 1 brood extra in de diepvries
  En eigenlijk altijd 2 extra van afwasmiddel, wasmiddel , toiletpapier , keukenrol , schoonmaakmiddel , shampoo , doucheschuim, tandpasta etc
  Zo ziet het er ongeveer uit bij ons ; huishouden van 2 volwassen personen .

 4. Audrey Reply

  Ik heb altijd een goed gevulde voorraadkast en ik vind het niet moeilijk om overzicht te houden. Ik werk vooral met een aanvulprincipe van dingen die we regelmatig eten. Pasta, rijst, couscous, wraps, passata, beschuiten, tonijn uit blik… Voor ik boodschappen ga doen, check ik niet alleen de koelkast, maar ook de voorraadkast, zodat ik de voorraad op peil hou.

 5. Lucinda Reply

  Onze voorraad is best simpel en bestaat eigenlijk alleen maar uit wat basisproducten, zo is er altijd pasta, rijst en meel, pastasaus, wat blikjes houdbare groente, wasmiddel, wasverzachter en daar houdt het eigenlijk wel op. Wij hebben niet gehamsterd want alles was gewoon beschikbaar wat wij nodig hebben. Nu houden we ons gewoon aan de regels dat maar één van ons heen gaat en zo weinig mogelijk per week.

 6. Willemijn Reply

  Wat aanbiedingen betreft, ben ik eigenlijk wel steeds voorzichtiger/kieskeuriger geworden.
  In mijn ervaringen is, bijvoorbeeld, maaltijden plannen rondom aanbiedingen vaak duurder dan koken met basisproducten (de recepten van het voedingscentrum bijvoorbeeld). En vaak minder gezond, en niet eens lekkerder.
  Dit betekent dat aanbiedingen eigenlijk alleen interessant zijn voor de paar A-merken die ik graag gebruik, en voor verse/onbewerkte producten die in de aanbieding zijn. Dat is maar een heel klein deel van alle aanbiedingen.

 7. Kaspar Reply

  Goede tips! Ik heb altijd een goede voorraad in huis. Heel veel structuur heb ik daarin niet, maar ik kan ook eigenlijk met zo’n beetje alles wel wat lekkers (en gezonds) maken… Misschien niet altijd de meest voor de hand liggende combinaties, maar soms blijkt het toch verrassend goed samen te gaan! (en tja, soms ook niet…).

  Afbakbrood is trouwens in gesloten verpakking vaak wel een paar maanden houdbaar… In geopende verpakking moet het in de koelkast en bewaar je het hooguit enkele dagen.

 8. Michel Reply

  Goed artikel. Mijn voorraadkast is niet veel anders van de meesten. Ik heb altijd een extra voorraad van 3-4 weken. Ik zorg ook dat ik regelmatig maaltijden uit die kast bereid zodat het niet over de datum kan komen. Ooit hele lijst gemaakt van wat handig zou zijn en als ik er dan iets uithaal wordt dat op het boodschappenlijstje bijgeschreven zodat de kast aangevuld wordt. Ook handig om blikjes smac of ander voorverpakt vlees op voorraad te hebben trouwens. Denk ook aan reserve voorraad voor je huisdier!

 9. Mark IJbema Reply

  Na het wc-papier was de handzeep op. Maar we hadden wel nog blokken zeep. Daar handzeep van maken is verrassend simpel en kan ik iedereen aanraden. Kost een kwartiertje werk en een paar uur wachten voor een paar liter (“recepten” eenvoudig te googlen)

 10. Anjo Douze Reply

  Een keer per jaar rijd ik naar Duitsland om voor een jaar spullen te kopen bij de drogist.
  scheelt heel veel.
  Ik woon niet zo ver van de grens.

  1. Bibi Reply

   Hi Anjo,

   Welke drogist is dat precies als ik vragen mag? Ik was net voor covid 19 in Duitsland voor werk en daar viel het mij ook al op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+