Zo leg je een voorraadkast aan die je geld bespaart

Een gevulde voorraadkast geeft je niet alleen een fijn en veilig gevoel. Ook kan het je flink geld besparen. Maar dan moet je die voorraadkast wel op de juiste manier vullen én gebruiken.


We hebben wat gehamsterd de laatste tijd. Pakken wat je pakken kan. Ik zag in de supermarkt wel eens mensen met hun karretjes voorbij lopen, waarvan ik dacht: hoe ga je daarmee ooit een lekkere maaltijd maken? Het deed er niet zoveel toe. Mensen waren bang dat er te weinig zou zijn. Dan denk je misschien niet zo helder.

Een voorraadkast aanleggen is natuurlijk iets van ver voor Corona. Het is een fijn idee om wat voorraad te hebben. Het leven loopt nu eenmaal vaak niet zoals we vooraf denken of hopen. En dan is het lekker om je in ieder geval geen zorgen te hoeven maken over of er genoeg eten en drinken (en wc-papier) in huis is. Door groot in te kopen wanneer er goede aanbiedingen zijn, kun je flink besparen. Al is het alleen maar omdat je geen eten hoeft te bestellen omdat je nog wel wat in huis hebt. Of omdat er altijd iets in elkaar te draaien is, wanneer er onverwacht mensen blijven eten.

Maar een voorraadkast aanleggen is wat anders dan gewoon alles kopen wat je voor handen kunt krijgen en toevallig in de aanbieding is. Je moet erbij nadenken en overzicht houden. Dan kan die voorraadkast je veel tripjes naar de supermarkt besparen en daarmee ook veel geld.

Ik geef je 5 tips om een voorraadkast aan te leggen die je geld bespaart.

  1. Haal niet rucksichlos alles wat houdbaar is in huis. Probeer op papier of in je hoofd gerechten samen te stellen. Anders heb je straks veel crackers, bruine bonen en rode kool in huis, waar je lastig een smakelijke maaltijd van kunt maken. 
  2. Bewaar eten op de juiste manier. Aardappels leg je niet in de oven, maar ook niet in het warme kastje onder de oven. Aardappels blijven het langst goed in een koele kelder of schuur. Niet bovenop elkaar, maar juist uitgespreid naast elkaar. Zoek van alles wat je koopt op, hoe je het het beste kunt bewaren. 
  3. Mensen denken vaak dat afbakbrood oneindig houdbaar is. Dat is niet zo. En dat geldt voor meer voorverpakte producten. Na een paar weken zal de schimmel er waarschijnlijk op staan. Liever leg je een voorraad brood aan in de vriezer, haal je crackers of beschuit in huis. Nog effectiever is om spullen in huis te halen waar je zelf brood mee kunt bakken, natuurlijk. Als je daar zin in hebt. Let, niet alleen bij afbakbrood, op de houdbaarheid. Want aan een voorraadkast voor producten die ver over de houdbaarheidsdatum zijn, heb je niks.
  4. De voorraadkast is niet alleen voor eten en drinken. Juist een voorraad zeep, wasmiddel en afwasmiddel kan je geld besparen, omdat deze producten vaak flink in de aanbieding zijn, essentieel én lang houdbaar.
  5. Houd op een papier bij wat er allemaal in je voorraadkast staat. Anders wordt het een verzameling met blikken en potten waar je geen inzicht meer in hebt. Zo weet je precies wat je nog hebt en dus kunt gebruiken. Maar ook wat je dus niet meer hoeft te halen. Niemand heeft 10 pakken keukenrol nodig.

    Wat zijn jouw gouden tips voor een fijne, geld besparende voorraadkast? Deel ze vooral in de comments.

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.