Zo maken kleine bedragen je rijk

Wie het kleine niet eert.. Het is zo’n dooddoener. Maar het zijn echt die kleine bedragen die je rijk kunnen maken. Als je er handig mee omgaat. Ik reken voor wat boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt je over 30 jaar op kan leveren.

Gisteren was ik bij de supermarkt. Daar pakte ik twee emmertjes snoeptomaatjes. Mijn kinderen zijn er gek op. En hey, alles beter dan snoep en koek, toch? De laatste tijd was hectisch geweest. Waar ik normaal gesproken iedere week een lijstje maakte met maaltijden voor de hele week, was die gewoonte erbij in geschoten. Tot ik mijn rekening checkte en in het overzicht zag dat ik mijn boodschappenbudget vet had overschreden. Niet met een paar tientjes, maar met honderden euro’s. Oké, zei ik tegen mezelf. Back to basic. We gaan weer een lijstje maken en we gaan gewoon weer naar die goedkopere supermarkt, net iets verder fietsen.

Terug naar die tomaatjes. Iets wat iedere week wel op mijn lijstje staat. Ze waren in de aanbieding voor €1,99. Bij de Appie betaalde ik altijd €2,99. Ik wist dat uit mijn hoofd omdat ik het best een hoop geld vond. Maar oké, je kunt een product in de aanbieding niet vergelijken met een product dat niet in de aanbieding is. Dus keek ik naar de normale prijs bij de winkel waar ik nu was. Die was €2,39. Oftewel 60 cent minder dan bij de Albert Heijn. Ik kocht iedere week twee emmertjes. Ik kon het niet laten om midden in de winkel even mijn telefoon te pakken en het rekensommetje te maken. €0,60 x 2 = €1.20 per week. En dat iedere week van het jaar, dus 52 weken. Dat was dus jaarlijks een besparing van €62,40.


Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op

Nu denk je misschien: nog geen €65,-. Waar maak je je druk om? Maar ik haal niet alleen tomaatjes iedere week. Ik haal ook brood. Scheelt me €0,45 per brood, keer twee. Het scheelt ook flink op de kaas en de yoghurt en ga zo maar door. Al die kleine bedragen bij elkaar tellen flink op. Als je ook nog de meeste A-merken laat staan, gaat het echt hard. Stel dat we uit gaan van een maandelijkse besparing van €100,- (Al geloof ik stiekem dat het nog meer is). Als je dat geld gedurende je hele leven bespaart en je maakt er ook nog wat rendement mee (bijvoorbeeld wanneer de spaarrente op een iets normalere hoogte staat, of omdat je ermee belegt) dan wordt het echt een klein vermogen.

Stel: je bespaart iedere maand €100,- gedurende 30 jaar.
Dat is in totaal €36.000,-

Stel: je maakt er gemiddeld jaarlijks 3% rendement op.
Dan is het na 30 jaar €58.014 geworden.

Ik blijf dat verbazingwekkend vinden. Hoe zulke kleine bedragen zulke enorme bedragen worden wanneer je structureel bespaart, inlegt en laat groeien. Wat kun je van €58.014 wel niet kopen of doen? Twee jaar lang rondreizen als je een beetje op je geld let. Ga je naar goedkoop Azie of Oost-Europa dan zing je het nog veel langer uit. Je kunt het laatste deel van je hypotheek ermee aflossen en jezelf bevrijden van die maandelijkse woonlasten. Je kunt je huis er van boven tot onder van verbouwen. Wat je er ook mee doet, het is altijd leuker dan er de komende jaar dure tomaatjes en wasmiddel van kopen, toch?

En natuurlijk: besparing zit in meer dan boodschappen. Vergelijk je verzekeringen via PriceWise en bespaar structureel iedere maand. Los af op je hypotheek en laat je geld zo werken. Koop een douchetimer en bespaar op gas en water. Of koop mijn boek, vol inspiratie en bespaartips. Je weet nu: alle kleine beetjes helpen!