Zo maken kleine bedragen je rijk

Wie het kleine niet eert.. Het is zo’n dooddoener. Maar het zijn echt die kleine bedragen die je rijk kunnen maken. Als je er handig mee omgaat. Ik reken voor wat boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt je over 30 jaar op kan leveren.

Gisteren was ik bij de supermarkt. Daar pakte ik twee emmertjes snoeptomaatjes. Mijn kinderen zijn er gek op. En hey, alles beter dan snoep en koek, toch? De laatste tijd was hectisch geweest. Waar ik normaal gesproken iedere week een lijstje maakte met maaltijden voor de hele week, was die gewoonte erbij in geschoten. Tot ik mijn rekening checkte en in het overzicht zag dat ik mijn boodschappenbudget vet had overschreden. Niet met een paar tientjes, maar met honderden euro’s. Oké, zei ik tegen mezelf. Back to basic. We gaan weer een lijstje maken en we gaan gewoon weer naar die goedkopere supermarkt, net iets verder fietsen.

Terug naar die tomaatjes. Iets wat iedere week wel op mijn lijstje staat. Ze waren in de aanbieding voor €1,99. Bij de Appie betaalde ik altijd €2,99. Ik wist dat uit mijn hoofd omdat ik het best een hoop geld vond. Maar oké, je kunt een product in de aanbieding niet vergelijken met een product dat niet in de aanbieding is. Dus keek ik naar de normale prijs bij de winkel waar ik nu was. Die was €2,39. Oftewel 60 cent minder dan bij de Albert Heijn. Ik kocht iedere week twee emmertjes. Ik kon het niet laten om midden in de winkel even mijn telefoon te pakken en het rekensommetje te maken. €0,60 x 2 = €1.20 per week. En dat iedere week van het jaar, dus 52 weken. Dat was dus jaarlijks een besparing van €62,40.

Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op

Nu denk je misschien: nog geen €65,-. Waar maak je je druk om? Maar ik haal niet alleen tomaatjes iedere week. Ik haal ook brood. Scheelt me €0,45 per brood, keer twee. Het scheelt ook flink op de kaas en de yoghurt en ga zo maar door. Al die kleine bedragen bij elkaar tellen flink op. Als je ook nog de meeste A-merken laat staan, gaat het echt hard. Stel dat we uit gaan van een maandelijkse besparing van €100,- (Al geloof ik stiekem dat het nog meer is). Als je dat geld gedurende je hele leven bespaart en je maakt er ook nog wat rendement mee (bijvoorbeeld wanneer de spaarrente op een iets normalere hoogte staat, of omdat je ermee belegt) dan wordt het echt een klein vermogen.

Stel: je bespaart iedere maand €100,- gedurende 30 jaar.
Dat is in totaal €36.000,-

Stel: je maakt er gemiddeld jaarlijks 3% rendement op.
Dan is het na 30 jaar €58.014 geworden.

Ik blijf dat verbazingwekkend vinden. Hoe zulke kleine bedragen zulke enorme bedragen worden wanneer je structureel bespaart, inlegt en laat groeien. Wat kun je van €58.014 wel niet kopen of doen? Twee jaar lang rondreizen als je een beetje op je geld let. Ga je naar goedkoop Azie of Oost-Europa dan zing je het nog veel langer uit. Je kunt het laatste deel van je hypotheek ermee aflossen en jezelf bevrijden van die maandelijkse woonlasten. Je kunt je huis er van boven tot onder van verbouwen. Wat je er ook mee doet, het is altijd leuker dan er de komende jaar dure tomaatjes en wasmiddel van kopen, toch?

En natuurlijk: besparing zit in meer dan boodschappen. Vergelijk je verzekeringen via PriceWise en bespaar structureel iedere maand. Los af op je hypotheek en laat je geld zo werken. Koop een douchetimer en bespaar op gas en water. Of koop mijn boek, vol inspiratie en bespaartips. Je weet nu: alle kleine beetjes helpen!

21 Comments

 1. Monique Reply

  Je hebt helemaal gelijk. (De tomaatjes leveren je 60 cent op en geen 70)
  Kleine besparingen is een enorme hoop in één jaar tijd.

 2. Bouk Reply

  Wij zijn de laatste 3 weken in 3 verschillende supermarkten geweest omdat ik vond dat de Lidl best duur is geworden met bepaalde producten!! Nu weten we: we gaan naar de jumbo voor bijna alles, de Lidl voor vleeswaren, kaas en groente en de Appie slaan we maar over terwijl veel artikelen daar net zo duur zijn als de Lidl trouwens. Bepaalde producten halen we wel bij de Appie hoor, maar dat hoeft niet wekelijks. Ik heb een hekel aan onze jumbo, winkelt niet prettig en kan er niets vinden of t is op, maar hij is wel oké voor mn knip en daar gaat t nu even om!!

  1. Ingrid Reply

   De prijzen van de Jumbo scheelt heel erg per filiaal.
   Bij ons is hij ontzettend duur wegens weinig concurrentie.

 3. Seits Reply

  Gelijk. Juist die kleine berekeningen maken je weer scherp.

  Wij hebben ook soms een terugval. Vooral in drukke tijden.

  Ik ga over 3 weken starten aan een nieuwe baan. Wat betekent dat ik meer uren ga werken. Ik ben nu al bezig met een plan te maken om te zorgen dat ons gezin gezond blijft eten binnen budget. Naast deze voordelen levert een plan ook tijdwinst en minder stress op.

  1. xoxo Reply

   O God ja de boodschappen, het eerste onderdeel waar wij het bespaar-spoor bijster raken als we er onze focus niet op houden. Zeker als gewoon ‘leven’ even teveel bandbreedte inneemt stromen er tientallen euro’s weg. Ik heb er altijd ook maar weinig zin in maar probeer me altijd voor te houden dat iedere 100 euro meer aan boodschappen ons xtijd verder van ons spaardoel afbrengt en dan zijn we vaak binnen een week wel weer on track.

   1. Renee Lamboo Reply

    Ja, het is een ongoing struggle, De boodschappen 🙂 Ik merk: als je een manier hebt die werkt, dan bespaar je uiteindelijk vrij moeiteloos.

 4. Erik Reply

  In ons dorp zitten alleen de jumbo en Coop (beide op loopafstand). De tweede is veel duurder dus gaan we voor alles naar de jumbo (behalve voor brood, daarvoor gaan we naar de lokale bakker omdat we dat gewoon lekkerder vinden en langer vers blijft). Aanbiedingen bij de slager nemen we soms ook mee (wel iets duurder). Wasmiddel, wc- en keukenpapier halen we bij de Lidl of Aldi (net welke we tegenkomen als we in de buurt zijn). De hamsterweken vd AH laten we vaak niet aan ons voorbij gaan want die zijn vaak wel scherp. Luiers bij de Kruidvat (stukken goedkoper dan pampers en beter dan die papieren van de jumbo).

 5. Joke Reply

  Gelukkig !!!!
  Ik ben niet de enige …. Ben nu bezig met een opleiding naast een bijna fulltime baan .
  Intussen voor het eerst oma geworden en pas regelmatig op kleinkind wat natuurlijk fantastisch is
  Thuiswonende zoon switcht binnen 1 jaar 2 x van baan en heeft nu soms ook nachtdienst ..
  Ik ben het spoor wat bijster en dan lijkt de grip op geld het eerste te zijn wat een aan de haal gaat ; hoe absurd ; terwijl ik echt wel van structuur en controle ben …..
  Jumbo komt goed uit de testen merk ik . Ik vind Lidl ook duurder geworden .
  Helaas woon ik bijna naast een Coop en dan is de verleiding groot om elke keer “even ” daar naar toe te lopen .
  Dus is deze blog weer even een fijne eye-opener ; alle kleintjes omrekenen naar langere termijn en zien wat dat voor effect heeft .
  En online boodschappen bestellen .. ik ga het eens proberen .

 6. Tevreden mens Reply

  Leuke post Renée!

  Zelf heb ik het geluk iedere zaterdag voor 10 euro voor de hele week ruim voldoende fruit en groente te kunnen kopen. Bij ons op de markt is er een kraampje waar men alles “per pan” voor 1 euro verkoopt. De snoeptomaatjes kosten hier per circa 800 gram maar een euro. Soms krijg ik wel erg veel waar voor mijn geld en dan vries ik een gedeelte in. Daarnaast doe ik zowel bij de Hoogvliet, de Lidl als bij de AH de boodschappen. De prijs van het artikel bepaalt de keuze voor de supermarkt. Tegenwoordig zijn de prijzen online eenvoudig te checken en inmiddels weet ik welk artikel in welke supermarkt het goedkoopst is. Verder houd ik een spreadsheet bij en weet ik precies welk artikelen de afgelopen jaren in prijs zijn gestegen.

  Ik red het meestal met 30 euro per week voor een alleenstaande (met een apart budget voor mijn kat). Koken doe ik vrijwel altijd zelf, soms koop ik een goedkope diepvriespizza en doe er zelf wat extra ingrediënten op (goedkoper en gezonder). In combinatie met een groene salade niet eens zo’n kwalitatief “slechte” maaltijd.

  Gemiddeld bespaar ik zo’n 50-75 euro per maand door naar alle aanbiedingen te kijken, voor meerdere dagen te koken en in te vriezen en door mij niet te laten verleiden door impulsaankopen. Dat levert € 18.000-27.000 over een periode van 30 jaar op (prijswijzigingen voorbehouden).

  Daarnaast scheelt het een berg aan verpakkingsmateriaal en is het ook beter voor het milieu. Tas mee naar de markt en verder niets overbodigs kopen. Zelf je snacks maken; leuk, goedkoop en lekker! 🙂 Enne…nee; ik heb geen saai leven en ik heb ook niet het gevoel dat ik mijzelf iets ontzeg. Sterker nog: met het geld dat ik bespaar kan ik weer andere leuke dingen doen, zoals treinreizen maken!

  Groeten, succes en gezondheid aan allen!

  Tevreden mens

 7. Yvonne Reply

  Verbaast me enorm voor iemand met zo’n blog (en notabene een boek) dat je weer honderden euro’s over je boodschappenbudget heen zit en überhaupt bij de Albert Heijn over de drempel gaat?

   1. Joke Reply

    zo is het maar net …
    Je houdt ons lekker scherp met elkaar zonder de betweter uit te hangen !

  1. Lara Reply

   Het verbaast mij dan weer enorm dat jij de Albert Heijn per definitie duur vindt. De eigen merk en AH basic producten kosten vaak exact hetzelfde als bij de Aldi maar het assortiment is vele malen groter.

 8. Ron Reply

  Interessant om te lezen dat Lidl hier een aantal maal worst geassocieerd met duur. Ik fiets zelf wekelijks een aardig end naar de Lidl, juist omdat mijn indruk is dat deze goedkoop is. De jumbo zit hier 100 meter tegenover…

 9. Audrey Reply

  Ik kijk en vergelijk flink bij de boodschappen. Snoeptomaatjes zijn ook regelmatig bij de duurdere supermarkten in de aanbiedingen. Soms kost een kilo dan maar 2,50, bijvoorbeeld. We hebben maar een supermarkt in mijn dorp, maar de Lidl en een andere supermarkt liggen vrijwel op de route vanuit mijn werk. Elke week even checken dus en spullen inslaan waar ze het goedkoopst zijn. Wat ik ook vaak doe bij zo’n aanbieding, is ze op maandag kopen en dan op zaterdag/zondag weer. Kun je dubbel profiteren.

 10. Joke Reply

  Leuk , ik woonde vroeger in Den Haag en ging dan aan op zaterdag tegen het einde van de dag naar de markt en kocht daar voor heel voordelig groente en fruit ; en maakte daar van alles van : soep en stamppotten en chutney en jam .. net wat voorbij kwam . Voorraden in de diepvries . heerlijk
  en de besparing op verpakkingsmateriaal is geweldig met die “bak “verkoop .
  Succes met alles

 11. Mathilde Reply

  Overweeg volgend jaar maart eens om wat zaadjes uit de snoeptomaatjes te halen en te zaaien. In ieder geval in de zomer zal je dat enorm veel bakken snoeptomaatjes kopen schelen.

  1. Joke Reply

   zeker leuk idee .
   Ik heb jaren bakken met kleine komkommertjes en courgette en paprika gedaan ; niet te groot laten groeien en je hebt tijden heerlijk eten uit eigen tuin . succes

 12. Britt Bense Reply

  Hi,
  Wat een inspirerend verhaal Renee! Ik lees (en luister) al een tijdje mee en ook mijn vriend en ik worden steeds beter in (be)sparen. Zo kreeg ik vorige week een mail van onze HEMA autoverzekering (WA + casco).. je raadt het misschien al.. de premie wordt verhoogd.. met €9 per mnd(!) Die heb ik gauw omgezet naar alleen casco. Die premie gaat ook omhoog (alles wordt duurder) maar voor ons worden de kosten dan niet hoger en dat scheelt toch weer! Bovendien hebben we die Casco (oa pechhulpdienst) eigenlijk niet echt nodig.. we zijn al lid van de ANWB ☺️
  Kortom sparen en besparen gaat best goed alleen boodschappen doen binnen een budget is bij ons (eigenlijk vooral bij mij) zo’n uitdaging… ik houd van vers, lekker en gezond.. het liefst bio, vers van de bakker en van de slager. Met zijn tweeën hebben we een budget van €350 per mnd en ik zeg eerlijk hier gaan we altijd overheen.. etentjes of afhaal (doen we niet vaak) valt zelfs buiten dit budget.. Ik denk dat sommige keuzes voor ons anders moeten.. toch merk ik dat ik ook bepaalde gewoontes zo wil houden.. wellicht komen er binnenkort voor ons nog bruikbare tips die helpen om te besparen op boodschappen.. fijne dag, Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *