Je maakt mij niet gelukkiger dan met een weekendje weg. Maar damn, dat kost een hoop geld. Ik vond een manier om gratis op vakantie te gaan. Dus zijn wij met de Kerst heerlijk een week in Antwerpen. Voor noppes.

Twee tassen achterin de auto. Een paar losse luiers er achteraan en wij gaan on route. Ik ben gek op mijn eigen huis, maar vind het ook heerlijk om de deur achter me dicht te trekken om nieuwe plekken te ontdekken. Onze kinderen gaan van kleins af aan al mee. Al zijn ze met hun 5 en 1,5 jaar nog steeds klein, hoor. Een nachtje in een hotel vinden ze te gek. Een city trip? Let’s go. We zetten een cd’tje op en rijden naar waar we naartoe willen. Vroeger, toen we in de buurt van Rotterdam woonden, reden we na een bezoekje aan de stad wel eens door naar Antwerpen. Dat zagen we dan staan op de borden en dachten: ‘Why not?’ Dan werd onze oudste zoon na een dutje wakker en stonden we opeens met de auto in de Belgische stad. We werden in die tijd een beetje verliefd op Antwerpen. Die prachtige dierentuin. De groene parken en al die verschillende culturen naast elkaar.

Een paar weken geleden voelde ik een kriebel in mijn buik. Ik wilde weer eens wat geks doen. Ik surfde wat online en zocht naar goedkope weekendjes weg. Ik kon van alles goedkoops vinden, alleen kreeg je er dan gratis schimmel in je badkamer bij. Nee, dank je. Op Airbnb kreeg ik spontaan een rolberoerte van de prijzen en met Kerst zit alles bovendien al vol. Na een paar doorklikken belandde ik op de site van Huizenruil.com. Er ging een wereld voor me open. 65.000 leden met hun huis in de aanbieding. Gezinnen, stellen, singles die gratis willen reizen om zo de wereld te ontdekken. Net als wij. Te gek!

Lees ook: Modaal inkomen en 8x per jaar op vakantie. Kelly vertelt hoe!

Oke. Lid worden. Normaal gesproken kostte dat 130 euro voor een jaar. Ai, best een hoop geld. Heb ik even geluk. Korting! Ik ben gek op goede korting. Voor een jaar kostte lidmaatschap nog maar 65 euro. En als je in het eerste jaar geen ruil bewerkstelligt, krijg je het tweede jaar gratis. Ik dacht even terug aan de kosten die ik net had gezien online. Voor een gezin van 4, zoals dat van ons, is 65 euro niet eens één nachtje hotel. Dus, hoppa. Hier twijfel ik niet over. Gegevens ingevuld, foto’s van ons huis online, plus een verleidelijke titel en verhaaltje. Swifterbant is geen stil dorp, maar een suburb 45 minutes from Amsterdam. Zo zien Amerikanen dat, tenminste.

Met Amerika wil ik nog wel eens ruilen. San Francisco. New York. Washington. Voor nu wilde ik een paar dagen Antwerpen. Dus schreef ik een stuk of 10 toffe Antwerpse stekjes aan. Binnen een uur hadden ze bijna allemaal gereageerd. De eerste paar van mijn ruilverzoeken werden geweigerd. Ik probeerde het me niet persoonlijk aan te trekken. (Wat is er mis met mijn huis!?) Maar de vijfde reactie was positief. Het was ook nog eens mijn favoriete huis. Een prachtige 19e eeuwse woning aan de rand van het centrum. Drie slaapkamers plus een heuse speelkamer. Mijn kids stuiterden door de kamer toen ik het ze liet zien. Doe er een grote tuin bij en een wereldstad op loopafstand en wij zijn gelukkig. Via een chatsysteem kon ik met de eigenaar van dat heerlijke huis praten. Ze vonden ons huis ook te gek en het was zo geregeld. Rond de Kerst zitten wij een week in Antwerpen. Kosten: nada. Noppes. Nul. Er staan zelfs leenfietsen voor ons klaar. En zij mogen in ruil daarvoor onze fietsen en onze auto lenen. Iedereen blij.

Lees ook: Passief inkomen. Zo begin je er vandaag nog mee

Deze alinea is voor alle kritische lezers. Even alle tegens uit de weg ruimen.

= Wat als ze je huis slopen?
Dat kan altijd, natuurlijk. Maar ja, jij zit ook in hun huis dus dat zou wel een beetje onhandig van ze zijn. Uit onderzoek van Huizenruil blijkt dat 98% van de ruilers tevreden is over hoe er om is gegaan met hun huis.
= Hoe zit het dan met verzekeringen?
Dat kun je even checken bij je verzekeraar. Als je je auto uitleent, bijvoorbeeld, bij de verzekeraar waar je je autoverzekering hebt lopen. Ook even de inboedel- en opstalverzekering. Vraag vooral even na hoe jouw verzekeraar ermee omgaat als er iets gebeurt terwijl je ruilgenoten problemen veroorzaken. Expres of per ongeluk.
= Moet je geen borg vragen?
Nee. Op Huizenruil is het zelfs verboden. Je ruilt van huis op basis van vertrouwen. Daar past een borg niet bij. Je kunt, als je dat graag wilt, wel een onderling contractje sluiten. Gewoon even met erin dat je schade die ontstaat vergoedt, bijvoorbeeld. En misschien moet je je Ming-vaas dan maar even veilig opbergen.

Dit weekend bellen we met onze nieuwe Antwerpse vrienden. Zo voelt het echt. Ik kreeg onlangs al een berichtje van ze dat ze zo’n zin hadden in de ruil. Wij ook! Antwerpen is te gek. Even weg zijn is heerlijk. Een stad vol kerstlampjes is nog té leuk. En dat dat niks meer kost dan de benzine en wat we besluiten daar uit te geven, maakt het extra leuk!

Hoera, mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ ligt in de winkels. Of koop ‘m bij Bol.com