Zo scoor je vette korting op uitjes (dierentuin, pretpark, etc)

Ik betaal (bijna) nooit het volle pond voor uitjes. Ik vind altijd wel korting. En bespaar ook op andere manieren op de kosten van zo’n dagje weg. Hoe? Ik deel al mijn geheimen.

De Telegraaf belde onlangs. Er was onderzoek gedaan naar de kosten van dagjes uit. Die waren de afgelopen 3 jaar gemiddeld zo’n 17% duurder geworden. Een dagje weg komt dan neer op zo’n 122 euro voor een gezin van 4. Wat een bedrag hé? Een gewone vakantie is bijna goedkoper dan thuisblijven en een paar uitstapjes doen. In de video vroegen ze me naar tips om goedkoper uit te zijn. Maar zoals dat altijd gaat met video, er was weinig tijd. Dus doe ik in deze post nog eens wat uitgebreider al mijn tips uit de doeken.

Entree

Ik betaal bijna nooit de volledige entreeprijs. Er zijn zoveel manieren om daar korting op te scoren dat het ook niet nodig is. Kortingssites leveren veel op. Denk aan Groupon, Social Deal, Vakantieveiling, Tripper. Ik heb ook wel eens kortingscodes gekocht via Marktplaats. Dat is iets riskanter. Goed na blijven denken en ik geloof dat dat nog best kan. Ik heb in ieder geval nog nooit negatieve ervaringen gehad. ING Rentepunten gebruik ik ook. Al heet dat tegenwoordig officieel Punten. Ik denk omdat ze bijna geen rente meer geven, haha. Bij ING bouw je als klant punten op. Die kun je gebruiken voor korting. Soms direct op entreekaartjes, soms ook op tegoedbonnen die je dan weer in kunt zetten bij de aankoop van tickets. Heb je zelf geen rentepunten? Toen wij eens naar de dierentuin in Amersfoort wilden, had ik ook geen punten (meer). Ik heb toen een oproepje gezet op Facebook en toen meldde zich een kennis die het wel voor me wilde regelen. Zij gebruikte ze toch niet. Ik stuurde haar een kaart met foto van onze kids aldaar als bedankje. Zo helpen we elkaar. Heel lief!

Er zijn ook goede spaaracties. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld spaar je nu voor een tweede entreekaartje gratis. 50% korting vind ik een goede deal. Ook heb je af en toe een goede spaaractie voor Efteling kaartjes. Zeker doen! Let wel op de geldigheid van de actie. Zonde als je spaart en dan te laat bent met inleveren. Verder zijn online kaartjes sowieso al goedkoper dan kaartjes aan de kassa. Het scheelt meestal zo’n 2 euro per persoon.

Mijn zoontje heeft onlangs van zijn opa een MuseumJaarkaart gekregen speciaal voor kinderen. Superleuk! Die is echt niet alleen geldig bij stoffige musea. Wij gaan deze vakantie nog het dinoskelet van Trix bekijken in Naturalis. Dinomuseum noemt hij het. Helemaal goed. En we gaan deze week nog samen naar het Archeon. Ook daar mag hij gratis in. Ik ga voor mezelf nog even korting zoeken.

Wanneer ik mijn moeder vertel over de gescoorde korting, haalt ze haar schouders op. Ze vindt het gedoe en een beetje onzin. We kunnen het toch betalen. Maar daar gaat het dus niet om. Waarom zou je de enige gek zijn die het volle pond betaalt? Terwijl de korting gewoon wordt aangeboden. Het is er, why not use it? Wat je overhoudt kun je besteden aan nog een uitje of gewoon op je spaarrekening storten, beleggen of – doe eens gek – aflossen op je hypotheek.

Parkeren

Parkeren kost bij veel pretparken een hoop geld. Betaal je je al scheel aan entree, komt er nog een tientje bij om je auto te mogen parkeren. Dit is (vaak) zondegeld. Je kunt bij veel dierentuin en pretparken om de hoek gewoon gratis parkeren. Bij dierenpark Amersfoort bijvoorbeeld zijn op 4 minuten loopafstand gratis parkeerplekken. Scheelt toch weer een slok op een borrel. Even Googlen of Google Mapsen en je hebt deze kosten zo bespaard.

Eten & Drinken

Wist je dat je in zo ongeveer alle parken je eigen eten en drinken mee mag nemen? Je mag het alleen niet nuttigen in hun eigen restaurants. Logisch. In de Efteling zijn speciale picknickgedeeltes waar je mag zitten met je zelf meegebrachte eten en drinken. In andere parkeren zijn ook bankjes en zitjes te vinden. En anders is een kleedje in het gras toch ook geen straf? Of deze picknicktas. Hoe tof is die? Heb je gewoon alles bij je. Ik heb een haat-liefde-verhouding met je eigen eten meenemen. Het liefst zou ik gewoon lekker alles daar kopen. Maar man o man, met een gezin van 4 is dat niet te betalen. Broodjes kosten zo 4 euro per stuk. Flesje water 3. Een patatje ook. Laat staan als je er nog mayonaise op wilt hebben. Ik neem nu meestal eigen broodjes mee, plus twee flessen water of pakjes drinken. Dan krijgen ze daar nog een ijsje. Dat hoort er toch een beetje bij. Dan heb ik in totaal toch zo’n 40 euro bespaard. Dat geld steek ik liever in iets anders dan in een zacht patatje.

Vervoer

Tot slot: vervoer. Wij gaan meestal met zijn allen met de auto. Niet zo goed voor het milieu maar wel het meest voordelig met zijn vieren. Wil je graag met de trein? Dan kun je in de zomer heel fijne kortingskaartjes kopen. De hele dag treinen voor maar 12,50 euro. Ik zag die aanbieding laatst weer voorbij komen. Scheelt een hoop, zeker bij een verre treinreis. Ook een optie dus. En je bespaart er ook nog eens parkeerkosten mee. Wij kochten hiervoor (en voor het strand) onlangs een opvouwbare bolderkar. Kan gewoon achterin de auto mee en je kunt je spullen erin zetten. 

Voor de helft

Als je alle korting pakt die er is en een beetje nadenkt over vervoer en eten en drinken, kun je zo de helft minder kwijt zijn dan wanneer je dat niet zou doen. Best de moeite waard, denk ik. Dan ga ik nu zoeken naar korting voor ons eigen volgende uitje.

15 Comments

 1. Audrey Reply

  Ik vind de Spoordeelwinkel van de NS ook heel handig! Vaak is het uitje dan goedkoper en krijg je de treinreis er zo’n beetje gratis bij. Zij hebben elke maand nieuwe uitjes.

 2. Mariëlle Reply

  En waar ga je dan zogenaamd gratis parkeren? Op het terrein van bijvoorbeeld een supermarkt of zwembad, in een woonwijk voor de deur van de bewoners? Niks is erger dan ergens gratis parkeren waar het niet de bedoeling is, omdat het bestemd is voor andere doeleinden. Niet voor niets dat er steeds grotere cirkels om stations en winkelcentra blauwe zones worden ingesteld, zodat je daar niet de hele dag je auto gratis parkeert, terwijl bijvoorbeeld de mensen die voor korte bezoekjes willen parkeren hun auto nergens meer kwijt kunnen… Sorry, ik werk in het verkeer, dit is echt typisch Nederlands gedrag 😉 Net als sluiproutes nemen om files te vermijden… Als het maar gratis en/of snel is! Ik vind €10 voor één parkeerticket als je al zoveel hebt bespaard echt niet zo kwalijk. In het centrum van Amsterdam sta je daar een half uurtje geparkeerd voor, hier heb je de hele dag plezier van 😉

 3. Lara Reply

  “Niks is erger dan gratis parkeren waar het niet de bedoeling is” hoezo is het niet de bedoeling? Als het niet de bedoeling is moeten ze er of een betaald parkeren gebied van maken of bieden verboden te parkeren neerzetten.
  Ik snap Renée wel hoor; ben zelf precies zo. Ik zet ook als het even kan de auto net buiten de betaald parkeren grens neer of op een tijdstip dat je niet hoeft te betalen.
  En ja, ik weet hoe irritant het is als je als bewoner nauwelijks je auto kwijt kunt omdat je nét in een gratis parkeren gebied woont, been there done that. Het is wat het is.

  1. Mariëlle Reply

   Ja hoor, je kan wel overal betaald parkeren instellen, maar dan moeten de bewoners betalen voor vergunningen om er wel te mogen parkeren en daarnaast moet er gehandhaafd worden. En een verbod op parkeren? Hoe controleert een politie dat een auto van een bezoeker van een park is en niet een bewoner of iemand die even een korte boodschap moet doen? Want die mensen moeten wel gewoon kunnen parkeren, daar zijn de parkeerplaatsen namelijk voor bedoeld. En vergunningen en handhaving kost de gemeente én de inwoners allemaal geld (en ja dat gaat niet om kleine bedragen), omdat bezoekers van een pretpark of dierenpark te zuinig zijn om een tientje te betalen voor parkeren aldaar.

   Als je zelf in deze wereld werkt snap je dat het een probleem is die je niet zo gemakkelijk kan oplossen, maar de onschuldige burger ziet het niet… (No offence)

  2. Berniek Reply

   Ik woon dus ook net op de grens in een gratis parkeren-buurt. Superirritant. Voordat ik hier kwam wonen (en ik heb me dit dus nooit beseft, naïef inderdaad) is er een actie in de straat geweest om het om te zetten naar een parkeervergunning gebied. Maar de huizen met eigen oprit/garage hebben meer macht gehad. Dus nu is het iedere dag hopen dat ik kan parkeren.
   Natuurlijk parkeer ik ook liever gratis. Maar ‘dan moeten er maar borden komen of betaald parkeren worden’ is veel te kort door de bocht.

   Anyway, ik ben niet zo’n dagjes-uit type. Maar als ik ga check ik zeker op korting. Ik ga straks met een SocialDeal naar een museum.
   En zo ging ik onlangs met school (ik ben mbo-docent) naar NEMO. We vielen niet onder onderwijs (je had korting voor PO, VO, en het was zelfs gratis voor PABO, maar het MBO telde nergens mee). Met heel veel moeite kregen we het voor elkaar om groepskorting te krijgen. Scheelt enorm! Gelukkig heeft NEMO inmiddels ingezien dat hun houding tegen/naar het MBO niet heel tof is en willen ze graag samenwerken om in de toekomst zelfs een educatief programma te kunnen aanbieden.

 4. Sissi Reply

  Voordeel van zelf eten en drinken meenemen: het is stukken gezonder. Ik erger me altijd aan de ‘kindermenu’s’ met patat en pannenkoeken, mierzoete frisdrank en ijs. Iets gezonds is er niet te krijgen in de meeste parken (of in ieder geval heel moeilijk). Wij gaan best vaak weg (abonnement Diergaarde en een Rotterdampas), maar het eten neem ik zelf mee, ik vrees anders een obees kind (en ook voor mezelf is het een stuk beter om komkommertjes te knabbelen).
  Plus denk ook aan de tijd die je in de rij staat voor allerlei horeca (kan soms echt heel druk zijn) en die je niet kunt besteden aan genieten van de attractie.

 5. Leonard Reply

  Ergens parkeren waar het niet de bedoeling is is strafbaar. Het is dan namelijk GEEN parkeerplaats en dus verboden te parkeren. Zolang je netjes parkeert waar het toegestaan is is er geen probleem

 6. Rosaly Reply

  Ook ik zoek vaker naar korting bij uitjes etc.
  Wij waren laatst naar België met de kids naar Plopsa, toch even gecheckt op korting… en rarara via anwb 40,- euro korting op toegang met zijn 4-tjes! Ik hou er van!

 7. TheMoneyMindset Reply

  Ik zag ook de berichten over “duurdere uitjes” voorbij komen. Zoals je zelf al aangeeft, als je een beetje moeite doet en op tijd rondkijkt, kan je zeker besparen op dagjes uit. Al geloof ik zeker dat het voor diegenen die zeer budgetbewust moeten leven, het erg zuur is.

 8. Kaspar Reply

  Ik ga eigenlijk nooit naar een park zonder korting…. Er is altijd wel ergens iets van korting te regelen. En vaak is het ook echt wel de moeite!
  Maar eten meenemen? Dat doe ik inmiddels niet zo vaak meer… Het rondsjouwen met rugzakken vol met eten en drinken? Dat is het me niet waard. En als je een beetje goed rondkijkt is er in de meeste parken best betaalbaar te eten. En dat het niet altijd even gezond is? Daar maak ik me nu écht niet druk om! Mijn kinderen worden heus niet ‘obees’ omdat ze max twee a drie keer per jaar in een pretpark/dierentuin oid een frietje en een ijsje eten…

 9. Nicole Reply

  Er zijn zo onwijs veel kortingen te krijgen op een dagje uit. Het is dan ook zo zonde als mensen de kortingen links laten liggen. Ik zie soms kortingen voorbij komen van wel €15,- per entreekaart! Als je goed online zoekt dan zie je dat er eigenlijk altijd wel een korting te scoren is. Of het nou via een lidmaatschap, spaaractie of actiesite is. Mensen wees slim en zoek naar een korting voordat je gaat. Aan de kassa betaal je sowieso altijd de hoofdprijs. Bestel je tickets dus altijd online van tevoren bij het desbetreffende uitje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *