Zo scoor je vette korting op uitjes (dierentuin, pretpark, etc)

Ik betaal (bijna) nooit het volle pond voor uitjes. Ik vind altijd wel korting. En bespaar ook op andere manieren op de kosten van zo’n dagje weg. Hoe? Ik deel al mijn geheimen.

De Telegraaf belde onlangs. Er was onderzoek gedaan naar de kosten van dagjes uit. Die waren de afgelopen 3 jaar gemiddeld zo’n 17% duurder geworden. Een dagje weg komt dan neer op zo’n 122 euro voor een gezin van 4. Wat een bedrag hé? Een gewone vakantie is bijna goedkoper dan thuisblijven en een paar uitstapjes doen. In de video vroegen ze me naar tips om goedkoper uit te zijn. Maar zoals dat altijd gaat met video, er was weinig tijd. Dus doe ik in deze post nog eens wat uitgebreider al mijn tips uit de doeken.

Entree

Ik betaal bijna nooit de volledige entreeprijs. Er zijn zoveel manieren om daar korting op te scoren dat het ook niet nodig is. Kortingssites leveren veel op. Denk aan Groupon, Social Deal, Vakantieveiling, Tripper. Ik heb ook wel eens kortingscodes gekocht via Marktplaats. Dat is iets riskanter. Goed na blijven denken en ik geloof dat dat nog best kan. Ik heb in ieder geval nog nooit negatieve ervaringen gehad. ING Rentepunten gebruik ik ook. Al heet dat tegenwoordig officieel Punten. Ik denk omdat ze bijna geen rente meer geven, haha. Bij ING bouw je als klant punten op. Die kun je gebruiken voor korting. Soms direct op entreekaartjes, soms ook op tegoedbonnen die je dan weer in kunt zetten bij de aankoop van tickets. Heb je zelf geen rentepunten? Toen wij eens naar de dierentuin in Amersfoort wilden, had ik ook geen punten (meer). Ik heb toen een oproepje gezet op Facebook en toen meldde zich een kennis die het wel voor me wilde regelen. Zij gebruikte ze toch niet. Ik stuurde haar een kaart met foto van onze kids aldaar als bedankje. Zo helpen we elkaar. Heel lief!

Er zijn ook goede spaaracties. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld spaar je nu voor een tweede entreekaartje gratis. 50% korting vind ik een goede deal. Ook heb je af en toe een goede spaaractie voor Efteling kaartjes. Zeker doen! Let wel op de geldigheid van de actie. Zonde als je spaart en dan te laat bent met inleveren. Verder zijn online kaartjes sowieso al goedkoper dan kaartjes aan de kassa. Het scheelt meestal zo’n 2 euro per persoon.

Mijn zoontje heeft onlangs van zijn opa een MuseumJaarkaart gekregen speciaal voor kinderen. Superleuk! Die is echt niet alleen geldig bij stoffige musea. Wij gaan deze vakantie nog het dinoskelet van Trix bekijken in Naturalis. Dinomuseum noemt hij het. Helemaal goed. En we gaan deze week nog samen naar het Archeon. Ook daar mag hij gratis in. Ik ga voor mezelf nog even korting zoeken.

Wanneer ik mijn moeder vertel over de gescoorde korting, haalt ze haar schouders op. Ze vindt het gedoe en een beetje onzin. We kunnen het toch betalen. Maar daar gaat het dus niet om. Waarom zou je de enige gek zijn die het volle pond betaalt? Terwijl de korting gewoon wordt aangeboden. Het is er, why not use it? Wat je overhoudt kun je besteden aan nog een uitje of gewoon op je spaarrekening storten, beleggen of – doe eens gek – aflossen op je hypotheek.

Parkeren

Parkeren kost bij veel pretparken een hoop geld. Betaal je je al scheel aan entree, komt er nog een tientje bij om je auto te mogen parkeren. Dit is (vaak) zondegeld. Je kunt bij veel dierentuin en pretparken om de hoek gewoon gratis parkeren. Bij dierenpark Amersfoort bijvoorbeeld zijn op 4 minuten loopafstand gratis parkeerplekken. Scheelt toch weer een slok op een borrel. Even Googlen of Google Mapsen en je hebt deze kosten zo bespaard.

Eten & Drinken

Wist je dat je in zo ongeveer alle parken je eigen eten en drinken mee mag nemen? Je mag het alleen niet nuttigen in hun eigen restaurants. Logisch. In de Efteling zijn speciale picknickgedeeltes waar je mag zitten met je zelf meegebrachte eten en drinken. In andere parkeren zijn ook bankjes en zitjes te vinden. En anders is een kleedje in het gras toch ook geen straf? Of deze picknicktas. Hoe tof is die? Heb je gewoon alles bij je. Ik heb een haat-liefde-verhouding met je eigen eten meenemen. Het liefst zou ik gewoon lekker alles daar kopen. Maar man o man, met een gezin van 4 is dat niet te betalen. Broodjes kosten zo 4 euro per stuk. Flesje water 3. Een patatje ook. Laat staan als je er nog mayonaise op wilt hebben. Ik neem nu meestal eigen broodjes mee, plus twee flessen water of pakjes drinken. Dan krijgen ze daar nog een ijsje. Dat hoort er toch een beetje bij. Dan heb ik in totaal toch zo’n 40 euro bespaard. Dat geld steek ik liever in iets anders dan in een zacht patatje.

Vervoer

Tot slot: vervoer. Wij gaan meestal met zijn allen met de auto. Niet zo goed voor het milieu maar wel het meest voordelig met zijn vieren. Wil je graag met de trein? Dan kun je in de zomer heel fijne kortingskaartjes kopen. De hele dag treinen voor maar 12,50 euro. Ik zag die aanbieding laatst weer voorbij komen. Scheelt een hoop, zeker bij een verre treinreis. Ook een optie dus. En je bespaart er ook nog eens parkeerkosten mee. Wij kochten hiervoor (en voor het strand) onlangs een opvouwbare bolderkar. Kan gewoon achterin de auto mee en je kunt je spullen erin zetten. 

Voor de helft

Als je alle korting pakt die er is en een beetje nadenkt over vervoer en eten en drinken, kun je zo de helft minder kwijt zijn dan wanneer je dat niet zou doen. Best de moeite waard, denk ik. Dan ga ik nu zoeken naar korting voor ons eigen volgende uitje.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.