Zo weersta ook jij verleidingen in de supermarkt

Je hebt netjes een lijstje gemaakt en komt toch weer met allerlei andere dingen thuis. Balen! We geven je tips om verleidingen in de supermarkt voortaan te voorkomen.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over verleidingen weerstaan.

Vraag van deze week: “Wat zijn jouw tips om verleidingen in de winkel te weerstaan?”

Antwoord van Minke: “Supermarkten zijn zo ingericht dat je zo lang mogelijk binnen blijft en met zoveel mogelijk producten naar buiten gaat. Alles is daarop gericht: van de indeling van de winkel tot de muziek en zelfs het feit dat er geen klok te vinden is in de supermarkt. Je hoeft je dus helemaal niet te schamen dat je verleid wordt om meer te kopen dan op je lijstje staat. Wel kan het helpen om de trucjes te kennen en goed voorbereid te zijn op alle verleidingen, zodat je er minder snel voor valt. 

Ga niet met honger naar de supermarkt


Het staat op elk lijstje met bespaartips en niet voor niks; het is een heel goede tip. Als je honger hebt ben je sneller geneigd om allerlei lekkers in je mandje te gooien. Dingen die niet op je lijstje staan en die je niet nodig hebt. Zo ben je zo door je budget heen. Het helpt dus ook om een eetplanning te maken en vooruit boodschappen te doen, in plaats van elke avond na je werk, bijvoorbeeld. Dat bespaart niet alleen in geld trouwens. Sinds ik me actief bezig hou met besparen heb ik mijn tijd in de supermarkt met bijna driekwart verminderd, van (ongeveer) een half uur per dag naar (maximaal) een uur per week. 

NOG MEER TIPS? CHECK De PorteRenee Boodschappencursus

verleidingen supermarkt

Gebruik je rekenmachine, ook in de winkel

Nog een verleiding; aanbiedingen. Zeker van die hoekjes met 35% extra korting of de schappen waar alle weekacties staan. Je ziet een actie die je in de folder over het hoofd had gezien en gooit het maar in je mandje. Niet erg, als het een goede aanbieding is. Daarom moet je altijd even uitrekenen of het wel echt een goede deal is én of het iets is wat normaal ook (regelmatig) op je lijstje staat. Alleen dán is het een veroorloofde verleiding.

Zorg voor een lijstje en een route

Als je met een lijstje de winkel ingaat kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk tijd doorbrengt in de winkel. Je gaat je lijstje af en slaat de andere schappen en paden over, zo kun je ook je grootste verleidingen overslaan. Je weet waarschijnlijk zelf het beste welke schappen dit voor jou zijn. Hou daar ook rekening mee met het maken van je lijstje en als je besluit op een bepaalde manier door de winkel te lopen.

Neem een draagbaar mandje in plaats van een kar

Het is op dit moment misschien niet altijd mogelijk, maar als je ‘even vlug’ naar de winkel gaat voor een paar boodschappen kun je beter met een mandje dan een karretje de winkel in gaan. Door te voet of met de fiets te gaan heb je ook minder ruimte om alles mee te nemen dan met de auto. En je hebt weer een beetje extra lichaamsbeweging gehad.  

LEES OOK: Een goede aanbieding voldoet aan deze 2 eisen

Trainen tegen FOMO

Je moet jezelf ook een beetje trainen, winkelen geeft je ook een beetje FOMO. Dat is een term die staat voor ‘de angst om iets mis te lopen’. Dat is heel normaal. Ik heb mezelf daar ook in getraind. Door heel bewust een product/ aanbieding te laten staan en later af te vragen of ik spijt had. Negen van de tien keer was het antwoord ‘nee’. Dat heeft mij wel geholpen, maar ik zeg ook heel eerlijk dat het discipline vraagt. 

Lees hier alle vragen aan Minke

Als laatste; wees niet te streng voor jezelf als je wel in de fout gaat. Zoals ik zei is het een proces en daarvoor moet je leren. 

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.