Zonnepanelen op je dak: de meest gestelde vragen beantwoord

Met zonnepanelen op je dak, gaat je energierekening flink omlaag. Maar hoe werkt dat? Waar moet ik op letten? En: waar begin ik? Ik vroeg het een expert.

Bij ons aan de overkant van de straat, heeft een gezin sinds kort zonnepanelen. Bovenop een jaren ‘30 woning. Geweldig! Het is iets wat ik in de toekomst graag zou willen voor ons huis en daarmee voor ons gezin. Terwijl ik de zonnepanelen overal als paddestoelen uit de grond zie schieten, weet ik er eigenlijk niets van. Daar wil ik graag verandering in brengen. Voor mezelf en voor iedereen die meeleest. Ik kan wat bij elkaar Googlen, maar richt me liever tot een echte expert. Die vond ik in Theo van Greenchoice. Ik kende Greenchoice van de groene energie, maar ze weten ook alles van je huis verduurzamen. Theo gaf me antwoord op alle vragen die ik en veel lezers hadden over zonnepanelen. 

Zonnepanelen. Ga ik die snel terug verdienen?

“Snel genoeg. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat we inmiddels vrij secuur kunnen zeggen hoeveel ze gaan opbrengen. Dat maakt ze populair. Hoe snel je ze precies terug verdient hangt af van hoe ze op je dak liggen. Het is ook afhankelijk van het soort panelen wat je hebt en van regelgeving van de overheid. Die wil nog wel eens veranderen. Voor nu kun je zeggen dat je ze na zo’n 6 á 8 jaar terug hebt verdiend.”

Wanneer is je huis toe aan zonnepanelen?

“Isolatie én zonnepanelen zijn allebei een goede investering. Ze zijn vrijwel gelijk aan elkaar wanneer je kijkt naar het financieel rendement of de terugverdientijd. Je hoeft niet perse eerst te isoleren om zonnepanelen te plaatsen. Voor mij staat dat los van elkaar. Isolatie bespaart op gas. Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Dat zijn dus twee verschillende energiestromen in je woning.”

Is zonnepanelen laten leggen een ingrijpende klus?

“Dat valt mee. Meestal liggen ze er binnen één dag op. Het grote verschil met andere besparende maatregelen, is dat dit een systeem is dat grotendeels buiten je huis ligt. Dat maakt dat het minder werk met zich meebrengt. En daardoor minder tijd kost en ook redelijk betaalbaar is.”

Kunnen zonnepanelen op ieder dak?

“Als je naar de Nederlandse huizen kijkt, kan het bijna overal. Sommige soorten dak zijn minder geschikt, zoals bijvoorbeeld een hellend bitumen dak. Een hellend dak met pannen kan dan weer wel. Ook dakkapellen, dakramen en allerlei andere objecten op het dak kunnen in de weg zitten. Dat betekent niet dat zonnepanelen helemaal niet kunnen, maar vaak wel dat je minder panelen kwijt kan. Ook daken op het noorden zijn niet ideaal. Door de ligging ten opzichte van de zon, haal je daar minder rendement op. Dan loopt de terugverdientijd zo op naar 15 á 20 jaar. Dan moet je je afvragen of dat de moeite waard is.“

Hoeveel panelen heeft een gemiddeld gezin nodig? 

“Er bestaat niet zoiets als een gemiddeld gezin, haha. We zien allerlei huishoudens en allerlei huizen, maar ik kan wel zeggen dat er gemiddeld 12 panelen op een dak gelegd worden. Dat levert ongeveer 3300 kWh en dat is het gemiddelde verbruik. Vaak is de plek om panelen kwijt te kunnen beperkt. In een ideale wereld kijk je vanuit het verbruik hoeveel panelen je nodig hebt. Dan denken we niet alleen aan het huidige verbruik maar ook dat van de toekomst. Komen er nog kinderen, bijvoorbeeld? Tel dan maar 1000 á 1500 kwh erbij op per kind. Of je wilt elektrisch gaan rijden in de toekomst. Daar lopen we op vooruit.”

Greenchoice maakte een online tool waarmee je kunt uitrekenen wat zonnepanelen in jouw situatie zouden kunnen opleveren. Check dat hier en doe meteen ook een dakscan, om te zien of zonnepanelen bij jou überhaupt zouden kunnen. Je kunt het allemaal hier. 

Je kunt het teveel opgewekte aan opgewekte energie terug verkopen aan je energieleverancier, toch?

“Dat kan. Dat doe je met het overschot van wat je opgewekt hebt en dus niet zelf gebruikt. Heb of krijg je zonnepanelen? Kijk dan goed naar de voorwaarde en zeker ook het bedrag dat je krijgt wanneer je teruglevert. Stel dat je 4000 kWh opwekt en maar 3000 kWh hebt verbruikt. Over het verschil van 1000 kWh krijg je bij Greenchoice bijvoorbeeld €0,11/kWh, bij veel andere leveranciers het kale stroomtarief van €0,06/kWh. Dat is nogal een verschil.”

Wat is nu precies salderen? Misschien heb je die term wel eens voorbij horen komen wanneer het over zonnepanelen gaat. Op je energierekening staat hoeveel energie je hebt afgenomen van je energieleverancier. Daar wordt de energie die je zelf terug hebt geleverd,vanaf getrokken. Die aftreksom is wat ze salderen noemen. De wetgeving hierover verandert.
Lees hier hoe dit nu precies zit.

Ik hoor mensen wel eens zeggen: ik wacht nog even met die zonnepanelen want voordat het op je dak ligt, is de techniek alweer achterhaald.

“Dat hoor ik natuurlijk ook. Ze hebben gelijk. De techniek gaat snel. Dat geldt ook voor de techniek van een iPhone of een laptop. Dat is voor de meeste mensen geen reden om ‘m niet te kopen. Helemaal geen zonnepanelen op je dak levert minder op dan zonnepanelen die over een paar jaar misschien niet meer het nieuwste van het nieuwste zijn. Dat houd je. Dat is nu zo en zal over 10 jaar nog zo zijn.”

Als ik die 12 zonnepanelen op mijn dak leg en ze liggen mooi in de zon, wat levert me dat dan gemiddeld op per jaar?

“Die 12 zonnepanelen zorgen gemiddeld genomen voor een opwek van 3.300 kWh. Dit is het verbruik van een gemiddeld huishouden in Nederland. Hoeveel levert dat in euro’s op? Ongeveer €725 per jaar. Dat is best de moeite waard.”

Dit artikel is een samenwerking met GreenChoice. De inhoud is voor 100% van mij. Word via deze link nieuwe klant bij Greenchoice, gebruik kortingscode PORTE2020! en ontvang een welkomstkorting van 140 euro.

38 Comments

 1. Nathalie Schoon Reply

  De vraag is natuurlijk wat de levensduur van deze panelen is. Ik zou, volgens de tool, de panelen in 15 jaar terug verdiend moeten hebben. Maar het lijkt me sterk dat zonnepanelen (zeker als je aan de kust woont, op het Z/W en dus áltijd wind, en zoute lucht hebt) dat niet of misschien net aan redden aan levensduur. Dan heb ik ze dus niet terug verdiend, dan speel ik na 15 jaar quitte…. Is helaas nog steeds geen overtuigend bewijs om aan de panelen te gaan 🙂
  Maar eerlijk is eerlijk; wij verbruiken echt heel weinig stroom met z’n tweeën. (we zijn ook zuinig met gas en water, en dat voor een woning uit 1906)
  Ik kan me voorstellen dat het voor gezinnen die 3300 m2 en meer verbruiken, wél de moeite waard is.

 2. Michael Reply

  Ergens moet je ook opletten of je ZZP’er bent of niet voor het aftrekken van de BTW en bij het terugleveren van de energie. Ik denk dat zonnepanelen helemaal interessant zijn op het moment dat je ook met elektriciteit wil gaan verwarmen (of verkoelen) en of een zonneboiler op je dak zet voor warm water!

  1. SB Reply

   Weet niet of het anders is als ZZP-er, maar als particulier kan je de BTW ook aftrekken. Dat hebben mijn partner en ik namelijk ook gedaan. Hoe dit werkt staat duidelijk uitgelegd op de site van de belastingdienst.

   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren-van-zonnepanelen/zonnepanelen-kopen-2020-of-later/particulier-btw-over-zonnepanelen-terugvragen

   En daarnaast: als je ze eenmaal hebt, vergeet dit dan niet te melden aan je energieleverancier. Dit ivm de verrekening van het terugleveren van de energie aan de energieleverancier.

 3. Niels Reply

  Interessant stuk, persoonlijk mis ik één (kritische) vraag: hoe zit het met brandveiligheid en eventuele verhoging van verzekeringspremies na montage van zonnepanelen?

  1. Niek Reply

   Juist. Verhoogde kosten opstalverzekering, verhoogd brandrisico, verhoogde OZB. En misschien de belangrijkste: hoe worden de panelen verwerkt als ze afgeschreven zijn? Ik mis het altijd in de afwegingen.

   1. Willems Reply

    Wij hebben 10 panelen laten installeren en wij betalen bij Promovendum geen hogere premie.

  2. Diana Reply

   Ik denk op basis van de cijfers dat de brandveiligheid binnen een acceptabele marge valt maar sommige verzekeraars maken via premieverhogingen “mogelijk” misbruik maken van het verhoogde risico. Daarnaast is het belangrijk dat er volgens de regels wordt gewerkt en dat zal lang niet altijd het geval zijn.

   https://hollandsolar.nl/nieuws/i768/samenwerking-met-verzekeraars

   Ik heb overigens geen belang bij het plaatsen van zonnepanelen maar was mij, de laatste dagen, in dit onderwerp aan het verdiepen. Ik vond op basis van dit artikel het extra brandrisico meevallen. Het artikel bevestigd ook mijn overtuiging dat je de panelen door een goede (gecertificeerde) vakman moet laten installeren om op die manier het brandrisico te verkleinen.

   1. Joop van Breda Reply

    Hallo Diana

    Verhoogd risico voor opstalverzekering is bij meeste particuliere verzekeringen niet áan de orde. Behalve wellicht bij indaksystemen. Goed vakkundig gelegde opdak systemen hebben vrijwel 0 risico.

    Aangehaalde OZB speelt geen rol. Dit is even een oprisping bij enkele gemeenten geweest. En vervolgens door pers vreselijk opgeblazen. Maar als je gaat rekenen al zou het gebeuren is dat echt €1 oid op jaarbasis.

    Aangehaalde schoonmaakkosten door enkelen hier is ook zo’n broodje aap verhaal. Een goede regenbui en het spul is afdoende schoon.

 4. Jeff Reply

  En hoe zit het met het feit dat elektriciteit op zonnige, winderige dagen soms een negatieve prijs heeft? Wat gaat dit betekenen voor je rendement, al helemaal als de hoeveelheid zonne-en windenergie de komende jaren alleen nog maar toeneemt?

 5. Alexandra Reply

  Wij hebben 10 panelen en dekken hiermee ons hele jaarverbruik. De zonnepanelen hebben we via ZonnePlan, dan krijg je dezelfde dag nog een offerte specifiek voor jouw dak en (toekomst) wensen. We hebben greenchoice als leverancier en kunnen precies in hun app zien hoeveel je per dag verbruikt en wat de panelen opleveren! Het wordt echt een spelletje om dit elke maand op elkaar af te stemmen!

  Onze terugverdientijd is 10 jaar, de levensduur van de panelen 25 jaar. Maar voor ons weegt daarnaast ook zwaar mee dat je door zonnepanelen groene stroom opwekt, en helemaal tof is dat je dat via je eigen dak doet!

  Doordat we straks (na terugverdientijd) 15 jaar onze eigen stroom op wekken zonder hiervoor te betalen zie ik wel als een ‘asset’

  1. Niels Reply

   10 panelen en een terugverdientijd van 10 jaar…dan heb je denk wel de hoofdprijs betaald?

 6. Wendy Reply

  Hier heel blij met onze 6 panelen die bij ons huis (nieuwbouw) zaten. Wij gebruiken met onze tweekapper en gezin van 4 personen een gemiddeld verbruik van een 1-2 persoons flatwoning (volgends de app vd leverancier).

  Voorbeeldje met 2 uitersten:
  Augustus: 30,64 kWh verbruik, 167 kWh teruglevering.
  Januari: 159 kWh verbruik, 11 kWh teruglevering.
  In april hebben we alweer teruglevering staan dus januari was echt een slechte maand, haha.

  Nu willen we er een paar panelen bij om alles te dekken dus leuk om dit stuk te lezen!

 7. Tim Reply

  12 panelen klinkt niet veel maar wat voor een afmeting heeft nou een paneel dan? En wat zijn de standaard maten waar je vanuit kan gaan?

  1. Martin Reply

   Het standaardpaneel is 1650*992*35mm en zijn op t moment verkrijgbaar tot maximaal 325Wp.
   Daarboven krijg je de kingsize panelen van bijv. 2050*996*35mm, inmiddels verkrijgbaar tot boven de 410Wp

 8. Joop Reply

  Leuk stuk en goed dat er wordt aangehaald om ook naar het toekomstig verbruik te kijken. Want dat is in alle redelijkheid zeker een punt van aandacht. Daarnaast het advies om goed te kijken naar het bedrag dat door je energieleverancier wordt terugbetaald voor het surplus is zeker terecht.

  Wat betreft de opmerkingen over brandveiligheid en opstal verzekering. Brandveiligheid speelt een rol. Maar de risico’s bij een deskundig geïnstalleerd opdak systeem zijn vrijwel 0%. Alleen bij de indak systemen die slecht gelegd zijn is het risico iets groter. Opdak systemen leveren bij Univé (mijn verzekeraar) geen enkele premie verhoging op en ook bij de meeste andere verzekeraars niet. OZB verhoging door toevoeging van zonnepanelen behoord niet aan de orde te zijn. Als het al aan de orde is zal dit feitelijk nooit veel kunnen zijn want een OZB tarief zit ergens in de 0,01 en 0,05 procent. Oftewel over een installatie met waarde €5000 is dat dus €0,50 en €2,50.

  Verwerking van oude zonnepanelen. Dat punt is feitelijk niet iets wat nu een grote rol speelt gezien de levensduur. Tegen de tijd dat dit aan de orde zal zijn, is dat door de bedrijven zeker opgepakt als dat nu al niet zo is. Dit alleen vanwege de restwaarde van de gebruikte grondstoffen.

  Het enige dat ik mis in dit verhaal is de aandacht voor het verschil tussen glas folie panelen en glas glas panelen. De glas glas panelen zijn iets duurder. Maar gaan beduidend langer mee. Hebben zeker ook minder opbrengst verlies. Dus de aanschaf van glas glas panelen is duurder maar qua kosten baten kan het zeker uit.

  1. Joop Reply

   Aanvullende opmerkingen.

   Doordat de vermogens per paneel steeds hoger worden, wordt het opgewekt vermogen bij gelijkblijvend aantal panelen dus ook hoger. Waardoor mensen eerder de grens van 10.000 wp geïnstalleerd vermogen zullen overschrijden. Dit heeft een fiscaal gevolg. De huidige versimpelde BTW teruggave regeling geldt alleen voor installaties met een geïnstalleerd vermogen kleiner dan 10.000 wp. Voor installaties van 10.000 wp en meer geldt een ander fiscaal regime. Een regime dat voor particuliere huishoudens minder positief uitvalt. Mijn advies houdt daar als particulier rekening mee en als het niet strikt noodzakelijk is overschrijdt dan de 10.000 wp geïnstalleerd vermogen niet.

   Een andere opmerking is houdt voldoende afstand tot nok, goot en zijkanten bij de installatie van zonnepanelen op het dak. Dit ivm windbelasting maar ook wateroverlast als het hemelwater (of smeltwater van sneeuw) niet goed in de goot komt.

   Kijk bij het inschakelen van een bedrijf ook hoe de referenties zijn, een bedrijf een keurmerk heeft en/of aangesloten is bij branchevereniging. Alvorens ja op een aanbod te zeggen vraag dan eerst om al hetgeen is toegezegd op papier te krijgen. Dus type soort panelen omvormer bekabeling Legoland garantie certificaten prijsopgave etc etc. Dit om latere discussies over wel of niet toegezegd en de werkzaamheden welk uitgevoerd zouden worden te voorkomen.

 9. Louis de Gruiter Reply

  Ieder huishouden “moet” voor zich zelf afwegen of hij een installatie neemt, dat minder, gelijk of meer elektriciteit oplevert dan zijn/haar huidige verbruik.
  Daar ben ik van uit gegaan.
  Mijn 2-p huishouden verbruik was ca 2800 kW/jr. Na 2 Jr (!) onderzoek een samengestelde installatie gevonden, die goed in de reviews en testen uitkwam. (12 x LG panelen van elk 320 Wp + een Solar Edge omvormer). Dus ruim 3800 Wp aan panelen op het dak op het Zuiden. Draait nu 22 mnd. Ik heb stadsverwarming en ben nu nog een stapje verder gegaan: ik heb 2 x IR-panelen (infrarood) aan het plafond hangen en gebruik de stadsverw. niet. CV panelen in Keuken, WK en Badkamer verwijderd. Nu volgt nog de installatie in de meterkast, dat scheelt nog eens € 400,= aan vastrecht. Van de voorschotten van vorig jaar verrekend met teruggave: € 700,=(!) . Bij elkaar kan het straks 1100 euro p/j voordelig worden.
  Mijn volgende stap: zonneboiler met opslagcapaciteit van 200 liter tank op zolder. Dit wordt fors gesubsidieerd door de Overheid.
  Even wachten tot vakantie geld komt, dan ga ik ze laten plaatsen.
  Tis maar een tip, maar zo kun je fors bezuinigen op je uitgaven én wat nog belangrijker is: het milieu minder belasten door gebruik te maken van de zonnestralen.

  Louis

 10. Dagobert Reply

  Vergeet niet de jaarlijkse schoonmaak, periodieke vervanging van de omvormer, stormschade (verschuiven van panelen in geval van plat dak), onzekerheid salderingregeling, etc. En zet je investering eens af tegen de aanschaf van een pakketje aandelen. Hier komen geen zonnepanelen op het dak.

  1. Diana Reply

   Inderdaad moet je een zorgvuldige afweging maken wel ofgeen zonnepanelen, maar je moet ook meerekenen dat zonnepanelen waardeverhogend op je woning werkt.

   https://www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/wat-zijn-de-voordelen-van-zonnepanelen/zonnepanelen-en-waarde-woning

   Ook is het (nu nog) mogenlijk om je BTW terug te vragen. Hoe de salderingsregeling de komende jaren eruit gaat zien is inmiddels ook bekend. (Wetvoorstel?) Het kan (dat ben ik aan het uitzoeken) juist nu nog een geschikte tijd zijn om voor zonnepanelen te kiezen. Zonnepanelen leveren rendement tegen weinig risico en dat is met aandelen duidenlijk anders. Zonnepanelen verlagen bovendien je maandlasten, wat voor sommige huishoudens (in deze tijd) zeer welkom is. Met lage maandlasten koop je rust = ook rendement. Daarintegen ligt menig kleine aandeelhouder nu wakker van de dalende koersen. Je mag hopen dat deze, het geld, geinversteerd in de beurs, nu niet nodig hebben. Hoewel er inderdaad goede redenenen kunnen zijn om geen zonnepanelen te nemen, bijv. laag stroomverbruik, is het vergelijken van zonnepanelen met aandelen, hetzelfde als het vergelijken van appels met peren.

 11. Willems Reply

  Ik mis veel info in dit stuk. Bijvoorbeeld
  – hoe je de panelen het beste kan leggen (horizontaal of verticaal)
  – het verschil van het leggen in serie of parallel geschakeld
  – de ideale hellingshoek
  – aanpassingen meterkast nodig?
  – waar plaatsen van de omvormer? Maakt deze herrie of geeft deze veel warmte af?
  – Hoe bereken je je terugverdientijd als je niet weet wat er na 2023 gaat gebeuren met de salderingsregeling?
  – Is het nog steeds interessant om aan zonnepanelen te beginnen omdat deze regeling afloopt?
  – Zijn er subsidies of leningen?
  – Is het interessant om zonnepanelen te leasen of huren (mijn inziens niet)?
  – Er is veel discussie over ‘Chinese’ of ‘Duitse’ panelen (er zijn veel meer landen die ze produceren uiteraard). Mogelijk kan de specialist hier iets over zeggen?
  – Is het nodig en/of verstandig om de panelen periodiek schoon te maken (vogelpoep met name)?

  Wij hebben nu op 2 weken na precies 1 jaar zonnepanelen. Wij verbruiken in de zonnige maanden +/- 25% van de opgewekte energie direct. Dus we leveren 75% terug in deze maanden. Dat maakt in deze tijd met het salderen niets uit. Maar straks? In de wintermaanden is dit ongeveer 50%

  Wij hebben in het afgelopen jaar +/- 2700 kWh opgewekt met 10 panelen en deze liggen in serie op het zuidwesten met een hellingshoek van 45%. Hiervan is +/- 1900 kWh teruggeleverd aan het net. De rest, +/- 800 kWh, is direct verbruikt.

  Ook vond ik het erg handig om te weten hoeveel % van je jaarverbruik je per maand opwekt (gemiddeld genomen):
  3% in januari
  5% in februari
  8% in maart
  12% in april
  13% in mei
  13% in juni
  13% in juli
  11% in augustus
  10% in september
  7% in oktober
  3% in november
  2% in december

  1. SamEast Reply

   Deze blog is dan ook vooral commercieel met overal linkjes, dus verwacht hier geen antwoorden op vragen die er echt toe doen

   1. Henk Reply

    Ja inderdaad, ik reageerde ook op dit artikel met soortgelijke opmerkingen maar die is gewoon geblokkeerd omdat het de ogen van de lezers kan openen hoe het hier zit. Erg trieste bedoeling hier

   2. Tom van Dalen Reply

    Idd er staat zover ik het zie nergens dat de salderingsregeling wordt afgebouwd en dat gaat natuurlijk ten koste van terugverdientijd.

 12. Ed Reply

  € 0,11 voor terug leveren? Ik ontvang bij mijn energieleverancier, Vandebron, gewoon hetzelfde tarief als wat ik betaal bij afname en wel € 0,23. Dan heb je bij Greenchoice dus een slechte deal.

 13. Alfred Reply

  Heb sinds 2015 zonnepanelen. Zelf gelegd. Btw teruggevraagd toen. Volgend zomer heb ik mn kosten eruit. Dan reken ik het voordeel niet mee dat ik heb, doordat ik toen 5000 euro geleend heb als duurzaamheids lening. Tegen 0,5% rente. Die 5000 heb ik in mn hypotheek afgelost waar ik 4% mee bespaar. Panelen nog nooit schoongemaakt. Ze leveren elk jaar nog meer op dan berekend was. En heb ze bijna op het westen liggen.

 14. Nancy Reply

  Dankzij porterenee overtuigd dat spaargeld niets opleverde en zonnepanelen een betere investering is. Vorig jaar al zeer informatief gesprek gehad met een gerenomeerd bedrijf genaamd BongoSolar (geen aandelen hoor, gewoon een tip maar je mag uiteraard mij naam gebruiken haha). Ze hebben heldere website en filmpjes. Dit jaar hen weer gecontacteerd en ze hebben op al je vragen een goed antwoord, zonder enige druk. Oa ook over parallel of serie: laatste is goedkoper maar als 1 paneel stuk is doet niks het meer. Ik wilde ook perse dat er iemand mijn dak op zou komen. Daar hebben ze een legplan gemaakt: overlegd hoe we ze willen, een paar horizontaal en verticaal ( laatste is qua zicht mooier). Wij hebben er 14 gelegd: 7 op zw en 7 w. Gezin van 4 met twee kleine kinderen en man werkt altijd thuis. Groot (190 m2) twee onder een kap woning. Begeleiding van leggen ging top, binnen 3 weken lagen ze er op. Vanwege nieuwbouw hadden we loze leiding wat makkelijk aanleggen was. Kregen we 200 euro korting op. Echter bij leggen bleek onze loze leiding niet goed te zijn aangelegd tijdens de bouw, dus toch meer werk en ze moesten 2 dagen later terug komen omdat we daardoor andere omvormer nodig hadden. Korting loze leiding bleef echter staan ( en offerte werd niet hoger doorterugkomen). Als ze in een keer alles konden leggen waren ze denk ik in 3-4 uur klaar. Betalen pas nadat ze gelegd waren. Waren rond de 6600 euro kwijt en verwacht nog 1000 euro terug van belasting. In april- zeer zonnige maand- 10 dagen nog kunnen opwekken wat ons 65 euro heeft opgeleverd, ook van onze buren hoor ik dat het rendement veel hoger is dan vooraf berekend. Na salderingstijd willen we overgaan op accu. Ik vond panelen altijd super lelijk, maar deze liggen er nu echt netjes bij en we zijn er echt super blij mee. We hadden overigens ook lokale leveranciers gevraagd om offertes maar daar had ik geen klik mee. Duurde lang voordat ik offerte kreeg, ze waren ondoorzichtig en kwamen hoger uit. Onze buren hebben het overigens collectief gedaan via eigenhuis, maar daar maken ze legplan gebaseerd op luchtfoto’s en dat vond ik niet prettig.

 15. Audrey Reply

  Hier lagen er al zonnepanelen op het dak toen ik dit huis kocht. 8 stuks, en dat levert meer op dan wij met z’n tweeën verbruiken. Mijn energierekening bestaat uit verbruikskosten voor gas en belasting voor energie en gas, en een min-bedrag van energieverbruik. Bij PowerPeers krijg je hetzelfde tarief voor teruglevering.

 16. Willem Reply

  Bij de berekening en die je overal voorgeschoteld worden, worden de vaste kosten altijd meegenomen. Onjuist want die ben je al kwijt als je maar 1kW afneemt.

 17. Astrid Reply

  Hier 2 jaar geleden 6 zonnepanelen laten plaatsen op een schuin dak op het zuiden. Nettokosten waren ca 3000 euro (incl nieuwe meterkast en andere vernieuwde apparatuur), en tot nu toe een besparing van ca. 750 euro per jaar. We hebben natuurlijk veel mooi weer gehad de laatste 2 jaar.
  Levensduur is 25 tot 30 jaar, maar na 12 jaar is wel een extra onderhoud a 500-1000 euro nodig.
  Verder geen extra premie bij verzekeraar.
  Al met al zijn wij er erg blij mee!

  1. Willems Reply

   Hoe kom je bij 750 euro per jaar besparing als je 6 panelen hebt? Dat lijkt me echt onmogelijk namelijk.

 18. gewoonbart Reply

  Ik heb juist aan beide kanten van het dak de panelen laten leggen. Zo heb je de hele dag opbrengst. Zeker verstandig als het salderen verminderd wordt.

  1. gewoonbart Reply

   Het is namelijk fijn als je een dak op het zuiden hebt, maar dan heb je een piek rond 14uur en heb je wellicht het minste stroomverbruik.

 19. Joop Reply

  Hallo Ed,

  Leer graag dus nav je opmerking gelijk gecontroleerd.

  Wat blijkt hetgeen je zegt klopt niet. Bij Vandebron krijg je max €0,105 per kWh als je meer levert dan je afneemt dus voor hetgeen je boven de saldering levert. Echter dan moet je wel meedoen met een speciaal collectief. Die je dat niet dan krijg je maar net iets meer €0,07 per kWh. Hetgeen je bedoelt is dat je bij de saldering hetzelfde krijgt als dat je betaald bij afname. Echter dat is bij alle leveranciers nog het geval tot 2023 daarna afbouw in fasen tot 2030 naar 0 met de saldering.

  Eea kan je nalezen in deze link https://vandebron.nl/klantenservice?section=zonnepanelen#ik-wek-meer-zonneenergie-op-dan-ik-nodig-heb-maar-waarom-is-mijn-beloning-lager-dan-de-prijs-van-een-verbruikte-kilowattuur

  Dus Greenchoice is echt wel een goede keuze voor velen. Het is vooral zaak om via een goede energievergijker de voor jou passende leverancier te zoeken. Dit wordt na 2022 alleen maar belangrijker.

  Overigens heb geen aandelen in Greenchoice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+