3 redenen om wel Bitcoin te kopen

Wel of niet instappen in Bitcoin? Bij twijfel is het altijd goed om een voor- en nadelenlijstje te maken. Ik geef je 3 redenen waarom Bitcoin kopen een goed idee is.

Door Saskia

De waarde van Bitcoin lijkt wel geëxplodeerd. Maar wat moeten we ermee? Massaal Bitcoins gaan kopen, of toch maar niet? Ik twijfel nog steeds, hoor. Als ik nog niet zo goed weet wat te doen, dan maak ik altijd een lijstje met plussen en minnen. Wat levert het me op? En wat kost het me? Onder aan de streep maak ik dan een beslissing. Dit kun je eigenlijk met van alles doen: grote uitgaven, wel of niet beleggen, het kiezen van een bepaalde verzekering enzovoort. Door alle voor- en nadelen op te schrijven, krijg je overzicht en wordt het een stuk makkelijker om een keuze te maken. Daarom geef ik je vandaag 3 redenen waarom ik wél Bitcoins zou kopen. 

1. Een hogere winst dan mijn spaarrekening

Iedereen die een spaarrekening heeft, weet dat de spaarrente erg laag is. Door de inflatie blijven de prijzen stijgen. Dit betekent dat bijvoorbeeld je boodschappen duurder worden, terwijl je spaargeld hetzelfde blijft. Laat je je spaargeld staan? Dan kun je hier uiteindelijk dus minder van kopen, het wordt minder waard. Daarom gaan veel mensen op zoek naar een alternatief, zoals beleggen. Levert beleggen meer op dan je geld laten staan bij je bank? Dan zeggen we dat het rendement ( = winst) van beleggen hoger is. Je maakt méér geld van je spaargeld.

bitcoin kopen

Het rendement van Bitcoins is op dit moment erg hoog. De koers kan in een paar dagen tijd enorm omhoogschieten. Hierdoor kun je een leuk bedrag verdienen met Bitcoins. Stijgt de koers? Dan is je investering dus al snel meer waard. Afgelopen december steeg de waarde van deze digitale munt bijvoorbeeld van 15.000 dollar naar 30.000 dollar. Voor mij is dit de belangrijkste reden om geld te stoppen in crypto’s. Ik wil uiteindelijk toch verdienen op mijn investering. 

Let op: de waarde van Bitcoin kan snel stijgen, maar ook in een rap tempo dalen. Je investering wordt dan snel minder waard, waardoor je je geld juist verliest. Het kopen van Bitcoins gaat dus samen met risico’s, maar daar heb ik het de volgende keer over.  

2. Ik vind het interessant én spannend

De koers van Bitcoin schommelt snel van hoog naar laag. We zeggen dan dat de koers erg beweeglijk is. Aan de ene kant is dit natuurlijk een risico; voordat je het weet daalt de koers en maak je verlies. Aan de andere kant maken juist deze schommelingen het leuk en spannend om in Bitcoin te investeren. Tenminste, dat vind ik. Als je je geld belegt in een relatief veilig indexfonds, dan heb je niet die spanningen van stijgende en dalende koersen. Of nou ja, een beetje dan, want ook bij beleggen kan het flink misgaan. Maar bij Bitcoin is dat toch anders. 

Het is erg interessant om de koers van Bitcoins te volgen. Laatst had bijvoorbeeld Elon Musk – de rijkste man ter wereld – in zijn Twitter biografie #bitcoin gezet. Alleen al het toevoegen van dit kleine woordje, zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin met zo’n 20% steeg. Bizar toch?! 

Het kopen van Bitcoin zorgt voor een bepaalde spanning. Je probeert erachter te komen wat het goede moment is om te kopen en verkopen. Zou de waarde gaan stijgen? Wanneer daalt de koers weer? Of zit er al een enorme crash aan te komen? Niemand weet het, en dat maakt het ook leuk. Mits je niet voor duizenden euro’s aan Bitcoin hebt gekocht natuurlijk. Het is wel de bedoeling dat je ’s nachts gewoon nog kan slapen.

3. Gouden toekomst voor crypto’s?

Laatst vroeg een huisgenoot of ik een paar euro’s voor hem had. Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat ik al maanden geen cash meer in mijn portemonnee had. Wie had dat 20 jaar geleden gedacht, toen we nog volop met pieken en geeltjes betaalden. Eerst kwam de euro en vervolgens betalen we (bijna) alleen nog maar met pin. 

Ik ben natuurlijk geen expert (en ik heb ook geen glazen bol waarmee ik in de toekomst kan kijken), maar ik heb zo’n gevoel dat we over – ik zeg maar wat – 25 jaar met z’n allen aan de crypto’s zitten. Als je nu de Hema binnenloopt en vraagt of je kunt afrekenen met Bitcoins, dan word je waarschijnlijk raar aangekeken. Toch denk ik dat dit over een tijdje heel gewoon is. Vooral nu je steeds meer hoort dat grote ketens, zoals PayPal, Thuisbezorgd en Tesla, het betalen met cryptomunten steunen.

LEES OOK: Hoe koop je bitcoins?

Cryptocurrency heeft toch een streepje voor op het veilig bewaren van je gegevens. Steeds vaker hoor je over een datalek. Bij Bitcoin heb je daar geen last van. Waarom dit zo is, lees je in aflevering 1. Ik geloof dus zeker in een toekomst voor cryptomunten. Of dat per se Bitcoins zijn, dat weet ik niet. 

Als je alle pluspunten van Bitcoins opnoemt, dan lijkt het al snel een goudmijn. Toch is er ook een andere kant. Hoe zit het bijvoorbeeld met de risico’s? Of is er al een beter alternatief op de crypto-markt te vinden? Daarom bespreek ik de volgende keer 3 redenen om juist géén Bitcoins te kopen. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.