3 redenen om geen Bitcoins te kopen

Het lijkt wel alsof iedereen massaal Bitcoins koopt. Een goed idee? Of worden we verleid door snel geld? Ik geef je 3 redenen om juist géén Bitcoins te kopen. 

Door Saskia

Slapend rijk worden met Bitcoins. Dat lijkt me wel wat. Maar als het zo simpel was, dan had iedereen het wel gedaan en waren we nu met z’n allen miljonair. In de vorige aflevering deelde ik 3 redenen om wel Bitcoins te kopen. Na het lezen van dit stuk lijkt investeren in Bitcoins misschien easy money. Toch is er ook een andere kant, zoals de risico’s, de spanning en je geld verliezen. Daarom bespreek ik nu 3 redenen waarom ik (nog) geen Bitcoins heb gekocht.

1. Een groter risico dan gewoon sparen

Ik ben natuurlijk geen financieel adviseur, maar in mijn ogen is mijn spaarrekening nog altijd de veiligste en beste manier om te sparen. Zodra mijn salaris binnenkomt, zet ik een vast deel opzij. De laatste tijd lees je overal dat je je geld moet beleggen omdat de spaarrente zo laag is. Dat is zeker waar, en ergens anders kun je sneller een hoger rendement ( = winst) krijgen. Toch neem je wel een risico door je geld te beleggen. 

Als mijn bank failliet gaat, dan kan mijn spaargeld niet zomaar verdwijnen. Dit komt door het depositogarantiestelsel. Iedere bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, dekt spaargeld tot €100.000. Mijn gespaarde geld is dus veilig. Check dit ook even voor jouw bank! 

Ook voor beleggingen is er zo’n regeling. Dit heet het beleggerscompensatiestelsel. Maar… deze regeling geldt alleen als de beleggingsonderneming failliet gaat. Een dalende koers of – in het ergste geval – een complete beurscrash valt hier niet onder. Het verlies is dan voor eigen rekening. Dat is het risico dat je neemt door je geld te beleggen.

Omdat de koers van Bitcoin snel op en neer gaat, is het risico op verlies groot. De ene dag kun je een leuk bedrag bijschrijven om vervolgens weer flink te verliezen. Als het om geld gaat, dan houd ik niet zo van risico nemen. Ook omdat ik (nog) geen dikke spaarrekening heb en niet zoveel kan missen. Het risico om veel geld in Bitcoins te stoppen, vind ik daarom te groot. Ze zeggen niet voor niks: investeer alleen het geld in crypto’s dat je kunt missen! Een klein bedrag investeren zie ik mezelf wel doen. Gewoon uit nieuwsgierigheid hoe het allemaal werkt en zo.

CHECK OOK:  Bitcoin: een hype of niet?

2. Te laat om in te stappen?

Willen meer mensen Bitcoins kopen? Dan stijgt de prijs. Dit is logisch, want: hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Maar ook het omgekeerde is waar. Als er veel Bitcoins op de markt zijn, maar er zijn weinig kopers, dan daalt de prijs. Net zoals bij aandelen, hangt de prijs van Bitcoin af van vraag en aanbod. 

Bitcoins kopen

In 2017 werd het record van Bitcoin bereikt door voornamelijk particuliere beleggers. Dit waren gewone mensen, zoals jij en ik, die Bitcoins kochten en verkochten. Het nieuwe record van 2020 kwam vooral door grote beursgenoteerde bedrijven die Bitcoin gingen kopen. Dit worden institutionele investeerders genoemd. De vraag van bedrijven naar Bitcoin nam toe en daarom steeg de koers. 

De verwachting van 2021 is dat steeds meer van dit soort grote bedrijven willen meedoen. Er wordt zelfs al gesproken over Bitcoin FoMo (Fear Of Missing Out). Volgens het vraag en aanbod principe zou de stijgende trend van Bitcoin daarom moeten doorzetten. Maar Bitcoin heeft al last van walvissen. Say whut?! 

In de cryptowereld is een bitcoin-walvis een bekend begrip. Dit is een persoon of instelling die veel Bitcoins heeft. Op dit moment hebben ongeveer 2500 mensen 40% van alle bitcoins in hun bezit. Als zij met z’n allen samen besluiten om op hetzelfde moment te verkopen, dan klettert de koers naar beneden. En weg is je geld. 

Volgens een crypto criticus kan daarom een kleine club mensen zo de koers van Bitcoin manipuleren. Nu ik dit weet, vind ik Bitcoins kopen toch wat minder aantrekkelijk. 

3. Bitcoin als oermunt, maar er is meer!

Eerlijk is eerlijk. Zo’n grote klapper als een paar jaar geleden ga je waarschijnlijk niet meer maken met Bitcoins. Er wordt zelfs al gefluisterd dat het eigenlijk al te laat is om Bitcoins te kopen. Maar of dit echt zo is? Dat weet niemand. Je kunt Bitcoin niet meer zo goedkoop kopen als jaren terug, maar je kunt er nog steeds leuk op verdienen. Toch is het goed om te weten dat er ook andere cryptomunten zijn. 

Er zijn al een heleboel andere soorten digitale munten. En sommige van hen doen het aardig goed op de beurs. Voordat je blindelings de Bitcoin-kudde volgt, is het goed om je ook eens te verdiepen in andere crypto’s. Zo heb je ook crypto-index-fondsen waarbij je in verschillende cryptomunten tegelijk investeert. Zeker een aanrader als je wat minder risico wil nemen.

CHECK OOK:  Een bitcoin kopen. Wel of niet?

Ben je net als ik fan van het programma Wie is de mol? Dan weet je het: spreiden, spreiden, spreiden. En dat heb ik gedaan. Benieuwd hoe? Dat lees je in mijn laatste artikel voor de Bitcoin-voor-beginners reeks waarin ik vertel welke crypto’s ik heb gekocht. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.