Bitcoins kopen: hoe doe je dat?

Je hebt de knoop doorgehakt: “Yes, ik ga Bitcoins kopen!” En nu? Waar koop je deze digitale munt? In aflevering 5 van de Bitcoins-reeks leg ik je uit hoe je Bitcoins koopt en verkoopt.

Door Saskia

Het klinkt zo makkelijk. Even wat Bitcoins kopen en verkopen. Maar ik heb (nog) geen flauw idee hoe ik dat moet doen, hoor. Als je ‘Bitcoins kopen’ in Google intypt, dan krijg je superveel opties. Hoe weet je nu welke partij betrouwbaar is en er niet met je geld vandoorgaat? In aflevering 3 hadden we het al even kort over exchange wallets en bitcoins brokers, vandaag ga ik er wat dieper op in.

Hoe kom ik aan Bitcoins?

Gingen we vroeger op vakantie naar Frankrijk? Dan ruilden we onze guldens in voor franken. Dit deed je bij je bank of bij een wisselkantoor. Je kreeg je pakketje Franse biljetten, maar je betaalde ook kosten voor het wisselen. Dit worden transactiekosten genoemd. Om je guldens in te wisselen voor franken betaalde je dus iets extra’s. Het kopen van Bitcoins werkt hetzelfde. Alleen hoef je niet naar een fysiek wisselkantoor, maar kun je dit gewoon online regelen. Deze online wisselkantoren worden ook wel online brokers genoemd. Bij een online broker kun je Bitcoins kopen, bewaren en verkopen. 

Wat doet een broker precies?

Bitcoins kopen

Een (online) broker kan een persoon of een bedrijf zijn. Het is als het ware een tussenpersoon die mensen bij elkaar brengt, meestal kopers en verkopers. Een beetje zoals een makelaar dus. Jij wilt Bitcoins kopen of verkopen en via het platform van de broker kun je dit doen. We zeggen ook wel dat online brokers de transacties van cryptocurrency faciliteren. Zij maken het mogelijk dat je makkelijk Bitcoins kan kopen: je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar iemand die zijn of haar Bitcoins wilt verkopen. Je betaalt hier trouwens wel voor. Net zoals je betaalde om je guldens in te wisselen voor franken. Hoeveel dit is, verschilt per platform. 

Is een online broker wel betrouwbaar?


Zoals je misschien zelf al hebt gezien, zijn er veel brokers waar je Bitcoins kunt kopen. Hoe weet je nu wat de beste is? En belangrijker nog: of een platform wel veilig is? Je kunt ervan uitgaan dat een gereguleerde broker in Nederland altijd veilig is. Gereguleerd betekent dat het bedrijf wordt gecontroleerd door een toezichthouder. De meest bekende financiële toezichthouder in Nederland is de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij controleren bijvoorbeeld of een bank zich niet bezighoudt met witwaspraktijken. Ik lees zelf altijd veel reviews. Dan krijg je toch een beetje een idee of iets goed of slecht is. Ook hou ik van top-5 of top-10-lijstjes via Google. Bijvoorbeeld top-10 Beste Bitcoin Broker. Ik krijg dan al snel een opsomming te zien van de grootste namen, zoals Bitvavo, Binance, Bitcoinmeester en Coinbase, en je mag ervan uitgaan dat al deze brokers veilig zijn.  

Welke broker kies ik om Bitcoins te kopen?

Bitcoins kopen

Waar je precies je Bitcoins koopt, mag je helemaal zelf weten. Bij Porterenee werken we bijvoorbeeld samen met Bitvavo. Bij deze online broker kun je Bitcoins kopen, bewaren en verkopen. Ook kun je bij deze partij kleine bedragen storten. Je hoeft niet gelijk een paar duizend euro over te maken om Bitcoins te kopen. Je kunt gewoon klein beginnen. Ik zou zeggen: bekijk gewoon eens de websites van een paar brokers. Snuffel een beetje rond, lees de voorwaarden en regeltjes en kies een broker waar je zonder al te veel poespas Bitcoins kunt kopen. Wel belangrijk: let er op hoe je je Bitcoins kunt bewaren. Bij de meeste brokers kun je deze in een wallet opslaan. Een soort online portemonnee. Dit is de makkelijkste manier. 

Bitcoins gekocht, en nu?

Zodra je een online broker hebt uitgezocht, kun je simpel via iDeal euro’s storten. Heb je Bitcoins gekocht? Dan kun je twee dingen doen: holden of handelen. Optie 1 betekent dat je je Bitcoins laat staan in je wallet. Je hoopt dat de koers enorm zal stijgen zodat je je digitale munten duur kunt verkopen. Optie 2 is actief handelen met je digitale munten. Dit wordt ook wel speculeren op de koers genoemd. Je koopt en verkoopt snel in de hoop winst te maken. Kort door de bocht: optie 1 is een lange termijn belegging en optie 2 is snel geld (of verlies!).

LEES OOK: Waar koop ik veilig bitcoins?

Bitcoin is niet de enige optie

Goed om te weten, is dat Bitcoin niet de enige digitale munt is. Tegenwoordig zijn er al veel verschillende soorten cryptomunten die je kunt kopen en verkopen. Bitcoins was de allereerste, de oermunt om het zo maar te zeggen. Daarom is Bitcoin zo bekend. Maar je kunt er ook voor kiezen om andere digitale munten te kopen, zoals Ethereum en Litecoin. Je kunt er zelfs voor kiezen om te investeren in een cryptofonds. Dan beleg je in een mandje met verschillende cryptomunten. Voor de Bitcoins-voor-beginners-reeks focus ik me op de koers van Bitcoins. Maar dit betekent niet dat dit de enige optie is. Heb je interesse in cryptogeld? Dan is het ook zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in andere cryptomunten. 

Nu ik weet hoe en waar ik Bitcoins kan kopen, maak ik de keuze of ik dit wel of niet ga doen. Daarom bespreek ik de volgende keer 3 redenen om wel Bitcoins te kopen (aflevering 6), maar ook 3 redenen om dit niet te doen (aflevering 7). 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: