Saskia kocht voor het eerst bitcoin

JA! Ik heb Bitcoins gekocht. Benieuwd hoe, waar en voor hoeveel? Lees dan mee met mijn laatste Bitcoins-voor-beginners verhaal. 

Door Saskia

Deze Bitcoin-beginner heeft vorige week haar eerste Bitcoin gekocht. Of nou ja, geen hele Bitcoin natuurlijk, want dan zou ik ongeveer €40.000,00 kwijt zijn. Maar een stukje Bitcoin: 0,0012 BTC (= €39) om precies te zijn. Benieuwd hoe ik dit heb gedaan en wat de stand van zaken nu is? Ik vertel je er alles over.

Welke broker kies ik?

Na al het schrijven over Bitcoins begon het bij mij toch te kriebelen. Ik werd steeds nieuwsgieriger hoe het nu precies werkt en of het iets voor mij is. Zaterdagavond hakte ik de knoop door. Ik besloot om voor een bedrag van €50 cryptomunten te kopen. Dit lijkt misschien wat weinig, maar hé, je moet ergens beginnen. En om eerlijk te zijn durfde ik niet direct honderden euro’s te storten. Ik was toch een beetje bang om mijn geld kwijt te raken. 

De eerste stap was het kiezen van een online broker. Wat dit precies is en hoe dit werkt, leg ik uit in aflevering 5. Ik heb gekozen voor Bitvavo. De site van Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Vooral voor mensen zoals ik, die weinig tot geen ervaring hebben met crypto’s. Je ziet meteen hoe het werkt, binnen een paar minuten heb je een account aangemaakt en je kunt makkelijk je geld storten via iDeal. 

Via iDeal (of een andere betaalmethode) stort je je geld in euro’s. Vrijwel direct komt dit geld als je tegoed tevoorschijn. Hiermee kun je vervolgens je digitale munten kopen. En dit is supersimpel. Je bekijkt de lijst met crypto’s en kiest welke je wilt hebben. Je voert het bedrag in dat je wilt uitgeven en binnen één muisklik heb jij je crypto’s gekocht. Het verkopen gaat precies hetzelfde, maar dan andersom.

Het ging meteen mis

Stap twee was het kopen van mijn cryptomunten. Welke wil ik kopen? En waar kan ik de meeste winst mee behalen? Onder het mom van risico spreiden, had ik bedacht om mijn €50 te verdelen over 3 soorten cryptomunten: 50% Bitcoin, 25% Ethereum en 25% Ripple. Dit leek me wel een mooie verdeling. Hier zat verder geen theorie achter. Gewoon een beetje op gevoel na wat online te hebben gelezen. Maar ik maakte meteen mijn eerste fout. In kocht voor €39 in plaats van €30 Bitcoins. Dus bleef er nog €6 voor Ethereum en €5 voor Ripple. Van mijn vooraf bedachte strategie bleef dus al snel niks meer over, haha. 

Wat heeft het me opgeleverd?

Als kersverse bezitter van crypto’s checkte ik ongeveer 10 keer per dag mijn Bitvavo-account. Had ik al wat verdiend? Of ging de koers juist naar beneden? Ik vond het erg leuk om te zien dat mijn €50 op en neer ging. Ineens had ik niet €50, maar €54. Joehoeee! En een paar uur later was het weer €48. Zo snel gaat de koers van crypto’s dus heen en weer. Was ik even blij dat ik niet gelijk een paar honderd euro had gestort. Dan had ik toch wel wat meer last gehad van zweethandjes.

CHECK OOK:  3 (succes)verhalen van mensen die rijk werden met bitcoins

Bij toeval had ik mijn crypto’s precies op het goede moment gekocht. Een paar dagen na mijn aankoop kwam namelijk het nieuws naar buiten dat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoins had gekocht. De koers schoot omhoog! En zelfs met mijn kleine investering heb ik daarvan geprofiteerd. Mijn €50 was ineens €61 waard. Een winst van maar liefst 22%! Nu had ik weer spijt dat ik niet voor wat meer geld Bitcoin had gekocht. En dat is – naar mijn mening – ook het gevaar van crypto’s: je wordt continu heen en zweer geslingerd van YES, DE KOERS STIJGT! naar HOOO STOP MET DALEN, PLEASE! Het is een emotionele rollercoaster. 

Jouw geld, jouw feestje

bitcoin kopen

Op het punt van €61 heb ik mijn crypto’s weer verkocht. En die €11 winst gepakt. Ik vond het wel mooi geweest. Ik merk aan mezelf dat ik geld investeren in crypto’s toch wel erg spannend vind. Zelfs al gaat het om (heel) kleine bedragen. Het brengt een bepaald soort spanning met zich mee. Maar misschien komt dat ook omdat ik voor mezelf een spaardoel heb gesteld. Ik wil nu het liefst zo veel mogelijk van mijn salaris opzijzetten om dit doel te bereiken. Zo’n financiële buffer geeft me een veilig gevoel. 

En daar draait het uiteindelijk om: je bepaalt zelf wat je met je geld doet zolang je je er maar prettig en comfortabel bij voelt. De een spaart het liefst zoveel mogelijk, terwijl de ander juist helemaal opleeft van de beurs spanningen. En het ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je kunt missen. Wie weet koop ik nog wel een keer Bitcoins als ik mijn spaardoel heb bereikt. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.