Aan de ketting van je rekeningen? Het kan anders!

Zoveel dromen. Zo weinig geld en tijd om ze werkelijkheid te maken. Daar gaat mijn boek ‘Duur Huis, Nooit Thuis’  over. Over jezelf vast zetten met hoge rekeningen. Zo vast dat je niet meer het leven leidt dat je zou willen leiden. Herken jij je erin? Weet: Het kan écht anders!

Nog even en mijn eerste boek komt uit. Ik kan niet wachten. Dus deel ik vandaag alvast een stukje uit één van de hoofdstukken met je.

“Hoe vaak heb jij gedacht: ik zou het wel anders willen, maar ja, de rekeningen moeten betaald worden. Ik zou wel minder willen werken, maar de hypotheek dan? Ik wil wel meer thuis zijn bij mijn kinderen, maar er staan wel twee auto’s voor de deur die geld kosten? Of alle mogelijke varianten hierop? Ik ben zelf 33 jaar en zie om me heen zoveel mensen van mijn leeftijd die zichzelf klem hebben gezet. De rekeningen zijn zo hoog geworden dat ze geen ruimte meer hebben om iets in hun leven te veranderen. Zolang ze blijven doen wat ze nu doen, gaat het goed. Maar een carrièreswitch omdat ze uitgekeken zijn op hun werk? Onmogelijk geworden. Een studie volgen? Financieel niet haalbaar. En zo belanden zoveel dromen en verlangens in de prullenbak.’

Lees ook: Deze boeken over geld veranderden alles voor mij

‘Iedere keer dat ik sommige vrienden en kennissen zie, praten ze over dingen die ze nooit gaan realiseren. Over vakanties waar ze geen geld voor hebben. Over hobby’s waar ze geen tijd voor hebben. Over meer rust in hun leven waar ze geen geld én geen tijd voor hebben. En andere dingen waarvan ik voel: dat gaat nooit gebeuren. Ik word er verdrietig van. We hebben het hier niet over bejaarden die hun leven achter zich hebben liggen. Die het avontuur al hebben beleefd. Nee, dit zijn jonge mensen, met nog zoveel meer jaren voor zich dan achter zich. En die zeggen nu al: het gaat niet meer lukken want ik zit vast. Nou ja, dat zeggen ze niet, maar het is natuurlijk wel zo.’

‘Waarom doe je dit jezelf aan, wil ik naar ze roepen. Bevrijd jezelf en maak al die dromen waar voordat je straks onder een bus loopt. We leven in een land waar zoveel mogelijk is. De wereld ligt aan ons voeten. Als je hier geboren bent of gekomen bent, heb je zoveel opties die mensen in andere landen niet hebben. Ik ben vast een hopeloze optimist maar ik geloof in de Dutch Dream (mijn variant op the American Dream). Hier kun je voor een dubbeltje geboren worden en een kwartje worden. Met een beetje discipline, toewijding en ondernemerszin kan hier zoveel. Tenminste, dat hou ik mezelf graag voor want ik vind dat een wild makend geweldig idee.’

‘Als je je kosten laag houdt en je bent gezond van lichaam en geest, dan kun je bijna altijd iets sparen. Uiteindelijk kun je dan heus met je backpack de wereld over. Misschien wil je wat minder werken en tijd besteden aan je grote hobby vogels spotten. Kan ook in parttime-paradijs Nederland. Nee, in plaats daarvan sluiten we onszelf op op kantoren, waar de airco zo hard draait dat onze ogen er droog van worden. De oplossing: oogdruppels. Nog beter: er gewoon weggaan. En daar is die zin weer: Maar de hypotheek dan? De rekeningen moeten toch betaald? Vergeet niet, die rekeningen doe je jezelf aan. Die abonnementen heb je zelf afgesloten. Die twee auto’s heb je zelf aangeschaft. Het huis heb je zelf gekocht. Niemand die je daartoe dwong en nee, het is ook echt niet nodig.’

We willen allemaal zoveel mogelijk geld lenen bij de bank, om een zo groot mogelijk huis te kopen, op een zo mooi mogelijk plek, met zoveel mogelijk kamers en het liefst ook nog met wat authentieke details. Daar horen maandlasten bij. Zo noemt de bank die. Eigenlijk is dat gewoon de rekening voor die lening, maar dat klinkt minder fijn. Want de waarheid is: je zult moeten werken om dat nieuwe, pittoreske huis te betalen. Voor die glas-in-lood-raampjes en de duizenden euro’s waarmee die de prijs van je huis verhogen, werk je omgerekend wel een paar dagen per maand. Misschien werk je voor de hele hypotheek wel zo hard dat je eigenlijk veel te weinig in dat mooie huis van je te vinden bent. Gevalletje; Duur huis, nooit thuis.’

Lees ook: Kill die vaste lasten (en die van ons onthuld)

‘Je wilde het huis zo graag. Het was je droomhuis. Misschien fietste je er als kind al lang en dacht je: ‘Later. Als ik groot ben, dan wil ik daar wonen.’ Je dacht dat je daar dan heel gelukkig ging worden. Nu woon je er en voelt het steeds vaker als een blok aan je been. Nou ja, dat huis niet perse, maar wel de rekeningen die het je iedere maand oplevert. Daarvoor moeten jullie allebei fulltime blijven werken, of iets wat erop lijkt. Misschien wil je het wel anders. Een beetje los, een beetje vrij. Maar ja. Die rekeningen, he? Zo kunnen mensen jarenlang in hetzelfde cirkeltje rond blijven draaien. Bang om eruit te stappen. Uit hetgeen wat ze al jaren zo doen. Eruit stappen is eng en onvoorspelbaar. Wat gebeurt er dan? Met je geluk? Met je geld? Met je carrière en je bezit? Eruit stappen, dat doet niemand, toch? Fout! Steeds meer mensen wel. Ik stapte er ook uit. En het heeft me een stuk gelukkiger gemaakt.’

In mijn boek ‘Duur Huis, Nooit Thuis’ probeer ik je te laten inzien dat het anders kan.

En geef ik je handvatten om zover te komen. Uiteindelijk moet je het zelf doen, natuurlijk. Maar ik hoop dat je na het lezen van het boek zo gemotiveerd bent (let’s do this!) dat je je leven zo weet in te richten dat je er weer helemaal blij van wordt. 

5 Comments

 1. CHRIS Reply

  Veel succes met het boek, dat is in mijn optiek de goede approach. Veel geld verdienen is meer belangrijk dan sparen. Wij geven weinig geld uit aan kleren, meubels etc. (bijv schoenen voor mij gaan zeker 5 jaar mee (meestal langer), broeken, waarom geen goedkope broek (10 jaar plus). Bottom line, ik geef er niets om hoe ik er uit zie (ik ben in geen 4 jaar naar de kapper geweest, dat ik 6 voortanden mis (I do NOT care!!).
  Mensen moeten mij betalen voor wat ik kan en niet hoe ik er uit zie. (EUR 800 pd is dan niet slecht).
  Ik moet echter zeggen dat ik het geld niet meer nodig heb (in Hongarije leven met EUR 1500 pm is meer dan genoeg).
  Mijn boodschap, werk hard als je jong bent, geef niet teveel geld uit en je spaart genoeg om met 50 op vervroegd pensioen te gaan (niet in Nederland moet ik er aan toevoegen).
  Een tip, als je niet bang bent ga bijv naar Batumi (Georgie) en geniet van het leven.

  Sparen, sparen,.. ik wordt er ziek van, eenvoudig leven maar toch roken, drinken, restaurants, theathers, …. is de trick. Niet in Nederland leven maar gebruik maken van belastingen (over mijn leven heeft het emigreren mij EUR 100,000opgeleverd)

 2. Kaspar Reply

  Heel goed verhaal en voor héél veel mensen ontzettend waar. Totaal verroest in oude patronen. Mooi huis, mooie auto, goede baan, doodongelukkig….

  Ik herken mijzelf er absoluut in. Alleen heb ik helaas even de tijd tegen. Ik heb een suf huur appartement in plaats van dat droomhuis. Ik rij een Opel in plaats van een Tesla. Geen dure vakanties en geen onnodige dure abonnementen. Maar toch nog zoooo veel dromen die hem voorlopig niet worden door gebrek aan tijd en geld. Dus zit ik 40 uur per week op kantoor, 15 uur in de auto en dan nog wekelijks paar uur extra werk.

  Dat leuke bandje van vroeger? Gestopt. Geen tijd. Muziek maken? Te weinig… Geen tijd en niet de juiste spullen. Mijn passie voor kunst? Zelfde verhaal… tijd en geld ontbreekt.
  Komt allemaal ooit wel weer. Maar voorlopig blijft het bij hard werken en dromen. Dat boek, ga het denk ik kopen. Al heb ik er nu weinig aan, het is volgens mij erg inspirerend en hoe dan ook een goed kado voor vele collega’s die wel vastzitten in hun mooie huis…

  Dus, ga zo door! Maar bedenk wel af en toe dat wat je zegt niet voor iedereen geldt… (wat dat betreft al heel goed dat je in deze post gezondheid benoemd… want ben je dat niet, dan heb je in Nederland naast je gezondheid ook financieel een serieuze uitdaging… triest verschijnsel)

 3. dertigermetkids Reply

  Grappig.. Wel heel erg t gevoel dat we moeten werken. Maar geen bizar duur huis.. Een 2e auto vind ik veel te duur voor die 2x per maand dat ik m zou gebruiken wel erg bezig met buffer vullen en investeren via binck en aflossen etc.

 4. Gerlinde Reply

  Ah, fijne toon in je boek. Sommige boeken gaan alleen over ‘verdien meer, leen slimmer, zeur niet, schouders eronder, blabla’. Veel mensen hebben het zo goed en rijk en toch zijn ze altijd bezig met meer. Meer van de dingen waar ze eigenlijk helemaal niet gelukkig van worden. Gevangen van een levensstijl en zo gewend dat ze denken niet meer anders te kunnen.

  Hier in Noorwegen is het niet anders. We komen makkelijk rond van de helft van een gemiddeld Noors inkomen. En dan werken de meesten hier nog samen, vaak fulltime. Mijn buurman, gewend aan een salaris van veertig jaar op een boorplatform geloofde me niet. Ik vind het zo jammer want ik denk dat veel mensen zo zouden opknappen als ze zouden stoppen met dat nutteloze consumeer. Consumeren is in meerdere of mindere mate nodig, maar de cyclus van hard werken en jezelf ‘verwennen’ met nutteloze onzin en vervolgens te weinig geld hebben om te doen wat je echt wil is zo zonde van je leven en dat van je gezin en van de aarde.

  Heb vrienden met twee kinderen die zonder hulp prima rondkomen op een callcenter salaris. Ik vind het ongelofelijk knap. Het kan wel.

  Je hebt maar een leven. Dingen niet nodig hebben, geeft een enorme vrijheid. Het is een sneeuwbaleffect en het geeft je zo veel energie en kracht om dingen anders te doen.

 5. Missm Reply

  Ik ben benieuwd naar je boek, echt een heel interessant onderwerp waar ik veel mee bezig ben en het fascineert me hoe mijn leeftijdsgenoten (eind 20 tot begin 30) zich financieel stelselmatig klem zetten en eigenlijk boven hun stand leven. Onze regel is vooral geld besteden aan zaken waarop je ook weer makkelijk kunt besparen als dat nodig is of als je prioriteiten veranderen. Mensen begrijpen niet waarom we als tweeverdieners maar een heel eenvoudig rijtjeshuis hebben, slechts 1 tweedehands autootje en een scherp boodschappenbudget. Maar het geeft ons gewoon heel veel rust dat onze vasten lasten maar een derde van ons inkomen zijn en we kunnen zo veel leuke dingen doen maar ook zo terugschakelen en zuinig leven en/of snel geld sparen. Geen ultieme spaarders hier dus, maar wel heel bewust bezig met geld en hoe we het uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+