Favorieten

Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?

Ik kreeg vragen zoals deze zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven. 

Hier zijn de PorteRenee Favorieten.


Mijn goedkope, no-nonsense verzekeraar

Deck is mijn verzekeraar. Ja, ik heb er maar één want ik verzeker niet zoveel. Mijn autoverzekering, wa-verzekering en reisverzekering lopen bij deze partij. Het grote voordeel van Deck is dat je zelf je eigen risico kan kiezen. Je kunt kiezen uit 250, 500 of 1000 euro. Des te hoger het eigen risico, des te lager de premie. Vaak scheelt het tientallen procenten. Als je het bedrag van het eigen risico gewoon op je spaarrekening hebt staan, is dit een prima optie. Zou er onverhoopt iets gebeuren, dan kun je dat eerste bedrag zelf betalen. Al moet ik zeggen dat ik al 15 jaar een wa-verzekering heb en amper iets heb geclaimd. Zelfde geldt voor mijn auto- en reisverzekering. Deck zegt: wij dekken het grote risico. Het kleine kan ik prima zelf dragen. Wanneer je naar ze overstapt (ze hebben gewoon een overstapservice) krijg je een brief met handgeschreven handtekening én een gelukspoppetje om je te beschermen tegen klein pech. Hun voorwaarden passen trouwens op één a4tje. Deck is persoonlijk en werkt zonder kleine lettertjes. Ik hou ervan.


Goedkoop wassen

Wij wassen alweer een tijdje met dit Eco Egg. Hierdoor kost wassen ons nog zo’n 7 cent per wasbeurt. Je kunt er bonte en witte was mee draaien.

In het ei zitten balletjes gemaakt van mineralen die je kunt vervangen als ze op zijn. Dus ook nog eens een stuk milieuvriendelijker.


Makkelijk beleggen met lage kosten

Beleggen via Brand New Day is echt easy. Je stel één keer in hoe je wilt beleggen en Brand New Day herhaalt die actie elke maand voor je. Je kunt kiezen tussen maandelijks of eenmalig inleggen. Dit betekent dat je minder hoeft omkijken naar je beleggingen.


Goedkoop geld laten groeien

Het grotere beleggen doe ik bij DeGiro. Dit is een van de goedkoopste online brokers (een broker is een bedrijf dat als tussenpersoon fungeert voor mensen die willen beleggen.) Ik moest de eerste keer dat ik met ze ging beleggen, best even ontdekken hoe dit allemaal werkt. Maar er is online superveel informatie te vinden en de helpdesk heeft al mijn vragen destijds perfect beantwoord. Ze hebben een fijne app, die je veel inzicht geeft. Al ben ik meer van buy and hold, oftewel kopen en vasthouden. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Oh, en voor de volledigheid. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geld verdienen en tegelijkertijd helpen

Daar krijg ik een goed gevoel van. Daarom investeer ik geld via Lendahand. Een platform dat leningen uitschrijft aan mensen die dat nodig hebben om bijvoorbeeld hun bedrijfje uit te breiden. Of om zonnepanelen op het dak te leggen zodat kinderen ‘s avonds kunnen studeren. Investeren met impact noemen ze het bij Lendahand zelf. Daar doe ik graag aan mee. 

Ze hebben nu een leuke actie. Je krijgt exclusief via PorteRenee €25 cadeau bij je eerste investering. Meld je bij Lendahand aan via deze link. Vul de code in bij het afrekenen van je 1e investering. Daar wordt de 25 euro van je totaalbedrag afgehaald. De code is PORTERENEE2020.

Voorwaarden:
= Minimale inleg is €50

= Alleen geldig bij een 1e investering.
= Bestaande investeerders zijn dus uitgesloten.
= Code is geldig in heel 2020.


Mijn lievelingsvergelijkingswebsite

Ieder jaar vergelijk ik al mijn vaste lasten via PriceWise. Niet alleen verzekeringen zoals mijn zorgverzekering, maar ook energie en internet. Ik moet zeggen dat er toch steeds weer wat te besparen valt. Ik gebruik PriceWise omdat het – voor mij – de meest overzichtelijke vergelijkingswebsite is. En je krijgt er vaak nog een extraatje bij. Altijd welkom. Gewoon even ieder jaar in je agenda zetten: PriceWise. En weer wat geld in je zak houden. Want ik geef het liever uit aan andere dingen dan aan rekeningen.


Een lachertje van een telefoonrekening

Mijn telefoonrekening kost me 7,85 euro per maand. Dankzij vergelijkingswebsite Mobiel.nl Hier vond ik die scherpe deal bij Hollandsnieuwe. Veel te veel mensen betalen nog tientjes per maand aan hun mobieltje. Ik heb een sim only abonnement – dus zonder toestel. Dat scheelt aardig wat geld. Ik raad het iedereen aan. Koop er wel even een hoesje voor je telefoon bij, want die moet zo lang mogelijk heel blijven.Red een maaltijd!

De app Too Good To Go vind ik een geweldige uitvinding. In de app bieden bakkerijen, restaurants en supermarkten etenswaar aan dat niet lang meer houdbaar is. Nog heerlijk om thuis op te eten, maar niet vers genoeg meer voor in de winkel. Meestal haal je een mystery box (zo noemen ze dat) op voor €4,99. Maar wij scoren ook wel eens de restjes van een ontbijtbuffet bij een hotel, voor €2,49. Jij hebt voor weinig geld lekker eten. Het restaurant verdient wat bij. En het eten gaat niet de prullenbak in. Win-win-situatie, als je het mij vraagt.

Een beetje meer spaarrente

Ken je Raisin al? Dat is een platform dat spaarproducten biedt over de grens. Bijvoorbeeld in Duitsland of Letland. Daar krijg je ongeveer twee keer zoveel rente over je spaarrente. Denk je nu meteen aan IceSave? Nou, je hebt gewoon garantie op je geld. Tot €100.000 staat je geld veilig, mocht er iets gebeuren met de bank. Net als bij een Nederlandse bank. Ze bieden met name spaardeposito’s. Daarmee zet je je geld voor een bepaalde tijd vast, dat kan vaak al vanaf 3 maanden. Dan krijg je weer wat extra rente en tijdelijk nu een welkomsbonus.

Leesvoer

Tot slot noem ik nog een paar boeken die mij enorm hebben geholpen op mijn financiële pad. Van dik in de schulden, tot – laten we het welvarend noemen. Er staan er twee met stip bovenaan. Op gelijke hoogte. Als eerste was dat het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann. Het was mijn allereerste boek over financiën. Hij beschrijft in dit boek waarom hij extra aflost op zijn hypotheek. Het hielp hem bijvoorbeeld eerder stoppen met werken. Vanaf het moment dat ik het uit had, ben ik ook begonnen met extra aflossen. Dat heeft ervoor gezorgd dat we al voor zo’n 50% Hypotheekvrij zijn.Ook het boek Miljonair met een gewone baan van econoom Oeds Jan Postma was een eyeopener voor mij. Hij vertelt hoe hij met een vrij normaal inkomen, miljonair kon worden. Het gaat over hoe je met je geld omgaat. Het gaat over de waarde van die centen zien en de invloed die ze hebben op je leven. Het gaat ook over heel toepasbare zaken zoals beleggen in indexfondsen. Nadat ik dit boek las, ben ik daarmee begonnen via de door hem ook aangeraden DeGiro. Dit boek Miljonair met een gewone baan gaat over alles wat ervoor zorgt dat de een miljonair weet te worden en de ander altijd moeite houdt de rekening te betalen. Ik gun het iedereen om dit te lezen.