Dit verdien ik (en waarom iedereen dat van de daken zou moet schreeuwen)

Iedereen mag weten wat ik verdien. En dat vertel ik in dit stuk ook gewoon. Ik zou zeggen: wees allemaal zo open. Die geheimzinnigheid rondom salarissen helpt echt alleen jouw baas verder.

“Ik verdien tussen de 3.000 en 9.000 euro bruto per maand. Goede en mindere tijden wisselen elkaar af. Ik ben zzp’er, dus er gaat nog belasting van af. Net als kosten voor verzekeringen en reserveringen voor mijn pensioen.

Ik denk dat er nog weinig columns zijn geschreven die zo beginnen. Want hey, over geld praat je niet. Vertellen wat je verdient? Echt niet. Daar vindt iedereen dan wat van. Je wilt niemand voor het hoofd stoten, maar ook niet onderdoen voor je collega’s. In calvinistisch Nederland moet je vooral je kop niet boven het maaiveld uitsteken, want dan gaat-ie eraf. Beter houd je je hoofd ongeveer net zo hoog als de rest. Zodat jullie gezamenlijk het mes kunnen ontwijken.”

Dit schreef ik voor de website van Intermediair. De rest van de column lees je hier. Daarin leg ik uit wat er – in mijn ogen – zou veranderen als iedereen eerlijk en open zou zijn over zijn/haar inkomen. Hoe dat ons zou helpen in onderhandeling. En waarom het ons uiteindelijk allemaal meer tevreden zou maken over het geld dat er iedere maand binnen komt.

Het artikel lees je helemaal gratis (en zonder inloggen) op de site van Intermediair. Check it out. Ben ook benieuwd naar jullie mening: eerlijk zijn of niet? Doe jij dat al? Wat houdt je tegen. Laat het me vooral weten in een reactie onder het artikel.

Share

36 Comments

 1. Roos Reply

  Wat goed! Met bepaalde mensen ben ik heel open (mijn ouders, 2 vrienden en een paar collega’s). Die laatste vooral ivm onderhandelinen inderdaad. Maar ik merk ook dat er met scheve ogen gekeken kan worden door bijv. mijn schoonfamilie… Zij maken andere keuzes, en hebben het daardoor minder breed en gaan zelden/nooit op vakantie. Als we vertellen wat we gaan doen deze zomer, is er al jaloezie. Tegen hen zal ik dus nooit vertellen wat ik verdien.
  Oh en ik verdien €1950 per maand als wijkteam consulent 😉

 2. Eva Reply

  Helder. Ik vind ook dat men meer open mag zijn over het salaris. Mensen doen toch vaak alsof ‘ze zich betrapt voelen’ als ik vraag naar hun salaris. Raar eigenlijk. Collega’s ook, terwijl we notabene in dezelfde salarisschaal zitten. Ik werk als beleidsmedewerker bij een overheidsorgaan en verdien € 2.000,- netto voor 24 uur. Plus nog vakantiegeld en 13e maand. Heel blij mee hoor! Verder coach ik (betaald) mensen thuis op de overige dagen en verhuur af en toe mijn tuinhuis. Verder breng ik mijn wat luxere kleding naar een tweedehands winkel en verdien daar ongeveer een paar honderd euro per jaar mee. Ik doe niet aan zogenaamde ‘lifestyle inflatie’. Dus ga niet meer uitgeven bij een loonsverhoging of na wat extra inkomsten.

  1. Mayke Reply

   Ik werk ook bij de overheid (gemeente) en inderdaad. sommige collega’s doen er heel moeilijk over, terwijl juist de overheid heel duidelijk is in zijn vacatures al. je zit in een schaal en daar zit een maximum aan. dus mijn collega’s die al meer dan 10 jaar op de zelfde plek zitten verdienen al een aantal jaar het maximum van die schaal en dat zal niet zo snel veranderen.
   En zoals al door renee al gemeld, alleen je baas is echt blij met geheimhouding, want hij staat 1-0 voor bij de onderhandelingen.

   1. Joris Reply

    Ik werk dan niet bij een overheid, maar val wel onder een cao met schalen en tredes. Mijn salaris stijgt de komende jaren door tot (ver) over het maximumbedrag wat bij mijn schaal hoort. Kwestie van onderhandelen. Schattingen en aannames van collega’s gaan – als zij dezelfde aanname doen – de mist in…

 3. Karin Reply

  Heerlijk eerlijk! Ik hou er van en ben er ook heel open in, tegen iedereen! Ik werk als flexer in de zorg als vig-er en verdien voor 10 uur in de week 650,- euro. Ik werk vaak 16 a 24 uur en heb dan rond de 1000,- a 1200,- Dit is netto en heb ook nog 13e maand. Ben heel tevreden! 🙂

 4. Tiny Reply

  Hi Renée, inderdaad goed dat je het noemt! Ben wel benieuwd hoe je qua uren ongeveer uitkomt. Kan me voorstellen dat de maanden met hoog inkomen ook aardig wat uren tegenover staan, wil je daar wat over laten weten?
  Zelf de laatste jaren aardig wat stappen gemaakt en zit nu op 4500 bruto, netto 2760 (hier is de bijtelling van de leaseauto en lunchgeld al ingehouden) voor 40 uur. Je merkt wel duidelijk dat hoe meer je verdient, hoe minder je relatief netto over houdt van het extra salaris. Maar ach, met een goed salaris hou ik nog ruim over.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Tiny,
   Uren is altijd lastig te zeggen als ondernemer. Ik schat tussen de 25 en 40 uur. Dat laatste komt niet zoveel voor hoor. Maar ja, avonden werken in drukke tijden tikken ook aan. Dank voor je eerlijke reactie. Leuk!

 5. Jacqueline Reply

  Hallo! Ik werk 32u per week en verdien 1600€ netto per maand. Als alleenstaande gaat het sparen niet zo hard… ?

  1. San Reply

   misschien je uitgaven een keer extra onder de loep nemen? Bij mij waren de boodschappen de boosdoener en kon zo €25 per week besparen. Ik sport in de buitenlucht (hardlopen), scheelt €15 sportschool. Ik heb een sim only abonnement v €10 ipv abonnement met een nieuwe mobiel voor €30 (of meer). Dat alles scheelt al €130 per maand wat ik extra kan sparen. Ik heb geen zicht op je financiën en je persoonlijke situatie dus ik kijk puur objectief naar wat je zou kunnen doen.

 6. Joke Reply

  Leuke invalshoek : ik werk als casemanager dementie .
  Baan van 32 uur per week en verdien € 2250. Daarboven komt nog het vakantiegeld en 13e maand .
  Ik ben tevreden .!

 7. Joris Reply

  Als online marketeer in de verzekeringsbranche verdien ik zo’n €5.100 bruto o.b.v. 40 uur (in loondienst). Dat is exclusief vakantiegeld en volledige 13e maand. Daarnaast draagt werkgever nog zo’n 12k per jaar (o.b.v. 40 uur) bij aan mijn toekomstige salaris (pensioen).

  Wat betreft openheid: met huidige collega’s bespreek ik dit niet – ik heb een vrij goed beeld van ieders schaal (en daarmee minimale en maximale salaris) en schat in dat ik buitengewoon goed verdien t.o.v. mijn collega’s. Familie heeft geen idee; er wordt niet over gepraat. Binnen vriendenkring komt salaris wel eens ter sprake, maar selectief met wie en tot welk detailniveau – gezien ieders achtergrond is het ook onvergelijkbaar.

 8. Audrey Reply

  Interessante TedTalk, en ik zie ook zeker de voordelen. De reden waarom ik mijn salaris niet openbaar deel, is dat ik niet wil dat mensen in mijn persoonlijke leven een oordeel gaan vellen over hoe ik mijn geld uitgeef. Het ‘ach, jij hebt toch genoeg geld’-argument. Ik verdien (heel) prima voor mijn achtergrond en werkgebied, maar met bepaalde mensen heeft het voor mij geen zin om erover te praten.

  Meer openheid over salaris op de werkvloer moedig ik wel aan. In een eerdere baan werden vooral de vrouwen zwaar onderbetaald. En dat terwijl de directeur – ook onze directe leidinggevende – zelf een vrouw was. Haar principe bij het bepalen van het salaris was eigenlijk wat het laagst mogelijke bedrag was dat ze ons kon geven waar we dan toch nog voor kwamen werken. Echt heel treurig. Het ging zelfs zo ver dat een vrouw in een leidinggevende functie minder verdiende dan haar ondergeschikte. Toen ik dit op een gegeven moment bij haar aankaartte en ze ontdekte dat we als vrouwen onderling over onze salarissen hadden gesproken, was ze echt zwaar pissig. Maar in elk geval heb ik in die tijd nog een keer redelijk succesvol onderhandeld over mijn salaris en is ook een andere collega op haar strepen gaan staan. Maar dat dit inmiddels een ex-werkgever is, heeft toch andere ook hiermee te maken.

 9. Jade Reply

  Als secretaresse werk ik 16 uur en krijg bijna 1.000 netto uitgekeerd. Komt nog vakantiegeld en 13e maand bij elk jaar. Op het werk word niet over salarissen gesproken, er is verschil in aantal jaren werkervaring en daarom verschil in salaris, ook al zit je in dezelfde functiecategorie. In de CAO kun je zien wat iemand ongeveer zal krijgen.
  Met vriendinnen heb ik het er wel over. Dat wordt steeds natuurlijker, geen taboe meer en dat voelt goed.

 10. riant Reply

  Ik heb een goede baan bij een bedrijf dat ook nog eens goed betaalt. Dus als gevolg verdien een heel riant salaris en daar schaam ik me eigenlijk een beetje voor. Bijna niemand van mijn vrienden verdient ook maar enigzins in de buurt, dus als zij over salaris en groei praten ga ik meestal even koffie zetten ofzo, en mompel wat.

  Intern is onze organisatie heel open, juist om te voorkomen dat er ongelijkheid kan ontstaan. Vrouwen worden zeker niet onderbetaald – daar ‘profiteer’ ik ook van en dat voelt juist wel weer fair.

 11. Marjorie Reply

  Ik ben tegen sommige mensen open over mijn salaris, maar ik merk dat ik het moeite vind om algehele openheid te geven en wel om de volgende reden: mijn carrière is door psychische problemen nooit goed van de grond gekomen en keer op keer ging het mis in banen. Ik ben uiteindelijk gebleven bij een baan waarin het nu al een paar jaar goed gaat, maar waarbij ik ongeveer de helft verdien van wat ik had kunnen verdienen als het in mijn carrière beter was gegaan. Ik heb hier wel veel steun gekregen en begrijp wat betreft mijn problemen. Ergens anders was ik misschien compleet uitgevallen. Sinds kort heb ik een diagnose gekregen waardoor ik eindelijk begrijp waarom het steeds zo mis ging en ik hoop daarom nu stappen te kunnen zetten om wel vooruit te komen, want ik verdien al jaren hetzelfde en dat is eigenlijk te weinig. Ik merk dat zodra ik open ben over mijn salaris, er gelijk oordelen komen: hoe kan dat nou, je hebt toch gestudeerd, waarom zoek je geen andere baan, je moet niet zo moeilijk doen, je kan toch gewoon ergens anders gaan werken et cetera. Het is zo moeilijk uit te leggen soms, dat er meerdere aspecten zijn in het leven die bepalen hoeveel je verdient, dat het niet iedereen makkelijk lukt om mee te komen in een normale werkomgeving. Daarom blijf ik er vaak maar zo vaag mogelijk over, om de vooroordelen te voorkomen. Maar ik vind het ergens wel jammer dat er niet gewoon over gepraat kan worden en dat er vaak zo rechtlijnig geoordeeld wordt.

 12. Michael Reply

  Als net beginnende freelancer (27 jaar) zit ik tot het einde van het jaar (2 grote opdrachtgevers) rond de 4000 bruto (ex btw) per maand. Waar ik mijzelf nu iets van 2500 netto van uitbetaal. Officieel zou ik 34 uur ervoor moeten werken, maar doe ik de laatste tijd wel iets meer uren werken voor de minst betalende opdrachtgever. Deze uren worden (nog) niet verrekend. Daarvoor moet ik binnenkort eens in gesprek gaan. Pensioen ga ik regelen aan het einde van het jaar (9,44% van brutowinst dan)! Het was een aanzienlijke verbetering van mijn eerste banen bij hippe start-ups waar ik altijd meer dan 40 uur werkten en geen pensioen kreeg (joh, jullie zijn nog jong).
  Heb jij toevallig eens tips voor onderhandel gesprekken?

 13. xoxo Reply

  Niks mis met openheid, ik praat altijd graag over wat er binnen komt en ook hoe het er weer uitgaat, leuk om met mensen daarover te sparren, snap ook niet dat veel mensen daar geheimzinnig over doen. Hier ook overheid, 5 jaar werkervaring en ik verdien 2150 netto per maand, en dan komt er nog vakantiegeld en eindejaarsuitkering bij.

 14. Marieke Reply

  Interessant ja! Ik verdien rond de 2.000 netto voor 24 uur. Tevreden mee. Heb een vriendin die chirurg is en ze verdient 6.000 netto. Ze is dan ook bijna altijd aan het werk. Passie voor haar vak heeft ze. Andere vriendin zit een hoge management functie in een ziekenhuis en verdient 4.700 netto. Nog eentje dan…..een ouder op de school van mijn kids is tweede Kamerlid, die zit op bijna 8.000 bruto. Niet dat ik dat van hemzelf hem gehoord overigens…kun je gewoon vinden op internet :).

 15. Nicolet Reply

  Ik ben 52 en ik werk in het onderwijs. Salaris is vastgesteld in de cao; zit in op het hoogste niveau in de de hoogste docentenschaal (voor ingewijden: LD) van mijn soort onderwijs. Dat houdt in dat ik bij een fulltime aanstelling met 3200 netto thuis kom iedere maand. Ik krijg geen overuren betaald dus ik zorg dat ik die niet maak! Wel heb ik voor mijn werk een mobiele telefoon nodig en daarom wordt mijn rekening geheel betaald door school.
  Ik weet ongeveer wat mijn collega’s verdienen want ik weet ik welke schaal zij zitten, maar het boeit me totaal niet en ik ben er dus niet mee bezig. Iedereen heeft namelijk naast misschien een ander inkomen óók een ander uitgavenpatroon. Ik heb geen kinderen en een partner die zijn eigen geld verdiend. Daarnaast is mijn huis afbetaald en leef ik niet op grote voet, maar consuminder ik waar mogelijk. Mijn geld raakt niet op. Ik weet dat er mensen zijn die tonnen meer verdienen en ze opmaken…. iedereen is gelukkig vrij in hoe ze hun geld uitgeven en daarmee kan een klein salaris een maand meegaan en een groot salaris in ‘no time’ op zijn!

 16. Anoniem Reply

  1900 euro, overheid, 36 uur.
  Zit aan het eind van mijn schaal.

  Vriend 34 uur op papier, in praktijk meer (onderwijs), ook 1900

 17. Caroline Reply

  Wat leuk om te delen. Ik werk 24 uur per week als HBO verpleegkundige in de ouderenzorg, en verdien 1670 netto.

 18. Mies Reply

  Als software ontwikkelaar zijn het (momenteel) gouden tijden, waardoor ik me haast schaam om net zo open als jullie te zijn. Ik ben niet in de veronderstelling dat ik veel harder werk dan menig ander, maar beloningen per sector / geslacht etc liggen soms onbegrijpelijk ver uit elkaar:

  Ik ben een freelance ontwikkelaar en heb een langlopende opdracht waar ik €90 p/u voor ontvang. Met 40 uur/wk en na aftrek van kosten houd ik daar gemiddeld €8.000 netto/maand aan over. Daarvan geef ik minder dan de helft uit, voor de rest zet ik veel weg voor pensioen, beleg ik om eerder te kunnen stoppen met werken en spaar ik voor diverse andere zaken. In mijn laatste baan in dienstverband (begin 2017) was ik gewend met ongeveer €3.500 bruto rond te komen, dus dit is wel even wennen 😉

 19. Van her naar HOT Reply

  Leuk zoveel eerlijkheid! Helpt ook echt, merk ik zelf, bij het nadenken over salarissen. Mijn vriend heeft net een nieuwe baan en daar heeft hij (met succes) onderhandeld. Ging eigenlijk heel makkelijk maar je moet het wel doen. Openheid over salarissen maakt dat sowieso makkelijker!
  Hier trouwens een IT’er (1 jaar ervaring), ik krijg ~€2100 netto + leaseauto.

 20. Vera Reply

  Voor zoiets belangrijks wordt er weinig over gepraat. Al zeggen de inkomsten maar de helft, met de uitgaven kun je zelf het verschil maken.
  Met vrienden (qua leeftijd en opleiding vergelijkbaar) komt het wel eens ter sprake. Met collega’s nooit. Daar voel ik zelf ook een drempel omdat ik jonger ben en in veel gevallen in een hogere schaal zit.
  Daar heb ik trouwens wel 2 jaar voor gevochten (trots!) Werk er nu 4 jaar en ongelofelijk (mogen) groeien, maar inschaling ging maar niet mee. Nu door een reorganisatie eindelijk ruimte. Uitkomst 2200 netto per maand incl reiskosten voor 32u planning en analyse

 21. Lotte Reply

  Van mij mag iedereen weten wat ik maandelijks binnenkrijg. Schreeuw het niet van de daken maar als je ernaar vraagt geef ik gewoon antwoord. Ik werk als zzp’er in de zorg en ik merk dat vooral collega’s die in dienst verband werken het echt niet snappen. Die slaan steil achterover, en staan dan zelden nog open dat ik mijn uurtarief onderbouw (belasting, verzekeringen, risico, geen pensioen opbouw, geen vakantiegeld en geen eindejaars uitkering, veel minder Ort verschil etc). Dat vind ik wel jammer. Ze zijn nieuwsgierig maar staan niet open voor het verhaal erachter, ze denken dat ik het zo in mijn zak steek. Dat vind ik erg jammer…

 22. Hannie Reply

  Openheid over je salaris? Ik merk nog steeds dat mensen het al ongebruikelijk vinden om een opmerking over geld te maken, of een tip hierover aan elkaar geven. Och ja, vertellen over hoeveel je betaalt aan je gas en electra, of je zorgverzekering, dat gaat nog, maar verder? Geld blijft voor velen nog steeds een vreemd goedje om over te praten. Helaas.

 23. ZZP Reply

  Als ZZPer (IT) heb ik maandelijks ongeveer 10k omzet (fluctueert tussen 9k – ~12k), daarvan keer ik ongeveer 4000 netto uit, daarnaast spaar ik voor pensioen en beleg ik voor “later”, verder geen enkel vangnet

 24. Anoniem Reply

  Online ondernemer en zo’n 20k per maand inkomsten waarvan bijna de helft nog weg gebracht kan worden naar onze vrienden van de Belastingdienst. Blijft uiteraard genoeg over wat o.a. gebruikt wordt voor de aflossing van het huis en maandelijks beleggen in ETF’s.

 25. dertigermetkids Reply

  ik ben zzper, gastouder. krijg per kind per uur betaald, mag er max 6 tegelijkertijd hebben, eigen kinderen tellen tot 10 jaar mee. ik bied ook flexopvang, hierdoor hou ik plek bezet terwijl er niet altijd kindjes komen dus ik verdien niet maximaal. vind het prima zo. heb nu 6 kindjes in de opvang, verdien gemiddeld tussen de 1500 en 2300 bruto per maand. weinig kosten (bakfiets onderhoud,b oodschappen, knutselspullen, heel soms een uitstapje, speelgoed/spelletjes etc) werk 4 (soms lange!! tot 22/23u) dagen. vakantie is onbetaald, dus neem vaak maar 3 weken zomervakantie en verder en 1 week rond kerst/oud en nieuw vrij. geen vakantiegeld, 13e maand etc

 26. Bouk Reply

  Ik werk zelf op een salarisadministratie, dus ik weet wat al mijn collega’s verdienen. Het boeit mij niet zozeer wat een ander verdient, want ik kan daar niets mee. Ik krijg het niet gestort en ik weet niet wat een ander voor lasten heeft. Het is vaak appels met peren vergelijken. Ik praat uit eigen ervaring omdat mijn partner en ik allebei parttime werken, een voor ons mooi inkomen hebben, we heel goed kunnen sparen en van alles “leuks” doen in de ogen van velen, en dan roepen ze: waar doen ze het toch van, werken maar beiden parttime, hebben nog kinderen thuis, gaan maar op vakantie etc etc. Tja…dan kan ik wel ons salaris noemen, maar dan zijn ze er nog niet… Ik laat altijd een ieder maar in zijn/haar waarde, of ze nu 1000 netto krijgen of 5000. Het gaat erom hoe je de balans kunt vinden zodat er wat leuks overblijft voor sparen/leuke dingen doen.

 27. I Reply

  Ik ben teammanager in de financiële sector en ik verdien ongeveer €3400 netto bij een fulltime dienstverband. Hier komen nog een 13e maand en vakantiegeld bij.
  Heel netjes zeker gezien mijn leeftijd. Overigens is praten over salaris een no go in mijn vriendenkring.

 28. Roëlla Reply

  Wat leuk idd deze openheid. Ik werk 28 uur als office manager en verdien € 2200 netto (+ 13e maand en een bonus)
  Ik ben erg tevreden, vooral ook met de vrijheid in mijn werk en uren. Ik ben redelijk open over mijn salaris maar merk toch vaak rondom mensen die ongeveer hetzelfde verdienen. Mensen waarvan ik weet dat ze minder verdienen vind ik het ook soms lastig, wat eigenlijk raar is. Ik zou graag voor mezelf beginnen als Virtual assistent, in eerste instantie naast mijn baan zodat je het makkelijker op kan bouwen. Uiteindelijk zou ik echt heel graag voor mezelf werken maar het opgeven van mijn vaste inkomen blijkt voor mij toch een grote drempel

 29. Jose Reply

  Ik ben flexer en ik krijg nu €13,06 bruto per uur, dit is nadat ik heb aangekaart dat 2 collega’s die gelijk met mij zijn begonnen 4 jaar geleden, meer verdienden dan ik. Ik werk tussen 4 en 12 uur per week en krijg geen 13e maand of andere voordelen van mijn werkgever. Overigens hoef ik er niet van rond te komen (ik ben dus wel afhankelijk van mijn man)

 30. h Reply

  Ben MBO+’er en werk 32 uur per week in de levensmiddelenindustrie. Ik ontvang iedere 4 weken 1796,64 (=1944,20 per maand), daarnaast vakantiegeld en ieder jaar winstuitkering (dit jaar 6,74%).

  Tijdens mijn functioneringsgesprekken heeft mijn leidinggevende al een paar keer aangegeven dat ze gaat proberen een salarisverhoging te geven want ik zit al jaren bovenin mijn salarisschaal, maar dat is er nog steeds niet van gekomen (‘drukte op personeelszaken’ en dat soort verhalen).

  Meer salaris zou natuurlijk fijn zijn maar ik ben eigenlijk best tevreden. Ik heb weinig stress (sterker nog, soms is het gewoon saai omdat ik zo weinig werk heb), veel vrijheid en profiteer van leuke uitjes (binnen- en buitenland) en boeiende ontwikkelingen.

 31. San Reply

  ik werk als clientbegeleider in de gehandicaptenzorg. Ik werk 18uur en verdien gemiddeld €1300, soms wat meer en soms wat minder. Dat hangt van mijn onregelmatigheidstoeslag af. Ik ben dit jaar 12.5jr in dienst en zit wel al boven in de schaal, er komt dus weinig extra bij tenzij ik meer ga werken. Daar naast krijg ik nog vakantiegeld en 13e maand elk jaar. Als mijn kinderen wat ouder zijn, wil ik weer meer gaan werken. Door de toeslagen, kinderalimentatie en opletten wat ik uitgeef (zowel vaste als variabele lasten), kom ik rond en kan ik ook sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *