Mr. FOB (49) kan stoppen met werken (zo deed hij dat)

Blogger Mr. Fob (49) wilde eerder stoppen met werken. Hij spaarde en belegde de laatste jaren heel hard. En nu is het dan zover. Hij heeft deze maand zijn baan opgezegd. 

Er verscheen onlangs een stukje in mijn Facebook-tijdlijn dat ik gewoon moést lezen. Van een collega-blogger genaamd Mr. FOB (Financieel Onafhankelijk Blog). Ik wist dat hij bezig was met vervroegd pensioen. Door een flink percentage van zijn inkomen te sparen, wilde hij eerder gaan genieten van zijn oude dag. Nou ja, dat is misschien een verkeerd woord. Want oud is hij nog niet. Het is hem inmiddels namelijk gelukt en hij is nog geen 50 jaar. Hij heeft het gewoon gedaan. Zijn baan opgezegd. Hij leefde lang naar die stap toe, maar toen het zover was, vond hij zijn baas vertellen dat hij ermee stopte, moeilijker dan hij had gedacht. Hij schrijft:

De stap zetten om een baan met een goed salaris op te zeggen voelde voor mij groter dan ik verwacht had. Die neiging om nog een tijdje door te werken terwijl je eigenlijk genoeg geld hebt om te stoppen hebben overigens meer mensen en staat bekend als het “one more year syndrome”.

Ik snap dat wel. Zeker omdat hij in loondienst werkt. Je inkomen valt in één klap helemaal weg wanneer je opzegt. En zelfs als je dat geld volgens je berekeningen niet meer nodig hebt, lijkt het me eng om het niet meer te ontvangen. Gewoon niks meer op je rekening gestort iedere maand. Je moet het helemaal zelf doen.

Maar, de vraag is: hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Wanneer je vroegpensioen kunt bereiken is makkelijk uit te rekenen. Pak je rekenmachine er maar bij. Twee belangrijke cijfers zijn:

 • Hoeveel geld je verdient

 • Hoeveel geld je nodig hebt om van te leven

Het percentage van je inkomsten dat je spaart, noemen ze je spaarpercentage. Hoe hoger dat is, hoe eerder je financieel onafhankelijk bent. Hoe eerder je dus niet meer hoeft te werken voor je geld. Even een sommetje om het uit te leggen.

Stel: je verdient netto 30.000 euro per jaar en geeft 20.000 euro uit. Dan hou je dus 10.000 euro over om te sparen. 10.000/30.000 x 100 (%) = 33,3%. Je spaarpercentage is dus die 33,3%. Vul de som dan maar in:

spaarbedrag / netto inkomen x 100 (%) = spaarpercentage.

Met dat spaarpercentage kun je heel simpel in een grafiekje opzoeken hoe lang je nog ‘moet’ werken tot je genoeg geld hebt om je gaan rentenieren. Een Amerikaanse blogger heeft een geweldig voorbeeld op zijn site staan. Even doorklikken, zoek je spaarpercentage op en voila: dat is het aantal jaren werken dat je nog voor de boeg hebt. Met een spaarpercentage van 33,3% heb je nog zo’n 25 jaar te werken voor je genoeg geld bij elkaar hebt. Hierbij rekenen we je reguliere pensioen, vanaf 67+ dan even niet mee.

(Hoe je dit allemaal zelf uitrekent, kun je in het blog rondom de grafiek lezen. Hartstikke interessant. Sla je achterover van zoveel cijfers, dan zou ik het lekker aan me voorbij laten gaan.)

Je ziet in die grafiek ook, dat des te meer je van je inkomen kunt sparen/beleggen, des te sneller je met pensioen kan. Onze verhuizing gooit hier even roet in het eten, maar ons doel is altijd om van één inkomen te leven. Van dat tweede inkomen betalen we wat extraatjes, zodat er ongeveer 40% van ons inkomen gespaard en belegd kan worden. Voor ons zou dat nog 21,6 jaar werken betekenen. Dan ben ik 56 jaar. Ik geloof dat we tegen die tijd ook minder geld uit hoeven te geven (kinderen de deur uit!) dus hebben we eerder genoeg geld om fulltime te gaan relaxen. Ons huis hopen we dan ook afgelost te hebben, waarmee een flinke kostenpost wegvalt. 

Mr. FOB is het al gelukt. Lees meer over zijn avontuur op weg naar dit doel op zijn site. Voor hem wordt het nu wennen aan een nieuw, vrij leven.  Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Of het nu geld in het laatje brengt of niet. Hoe stoer is dat? Hij schrijft daarover.

Nu ik de stap daadwerkelijk gezet heb voel ik me letterlijk bevrijd. Ik voel me vrijwel elke dag met momenten euforisch, het voelt alsof ik een nieuw leven begin. Ook heb ik onwijs veel zin in wat gaat komen. Ik zal in mijn nieuwe leven ongetwijfeld een nieuwe balans moeten vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat me gaat lukken. En ik ben ook benieuwd naar de nieuwe mensen die ik vast en zeker ga ontmoeten met nieuwe activiteiten.

 

13 Comments

 1. Bouk Reply

  Heb het ook gelezen. Mooi dat hij nu kan stoppen met dit werk!! Wij werken beiden maar parttime, verdienen daar ook naar, hebben kinderen, inmiddels allemaal tieners en hopen over een jaar of 10 ook nog minder te kunnen werken! We genieten nu van 4 dagen vrij en 3 werken, ook al heel lekker. Hij kan nu elke dag genieten van het vrije leven, ook héél fijn 🙂

 2. Kaspar Reply

  Héél inspirerend!! Voor mij niet haalbaar, maar dat boeit niet, kan er alsnog van leren en gesinpireerd raken. Met name dat wonen met minder spreekt me toch wel aan. Ook al was ik eerder best wel erg van de materiële zaken… Het zegt me minder dan voorheen! Want van welke spullen word je nu écht gelukkig? Van de meeste niet!
  Kleiner wonen gaat hem niet worden (want kinderen en hobby’s die ruimte innemen). Maar ben wel volop spullen aan het verkopen. Weg ermee! En dan hou ik ook weer meer ruimte over… Dus hoeft dat volgende huis wellicht niet zo groot als ik aanvankelijk dacht…

  Enige waar ik nog een beetje tegen aanhik (voor de toekomst) is dat zelfvoorzienend zijn… Laatst even zitten rekenen wat je kwijt bent als je een warmtepomp en zonnepanelen wilt (laten) installeren… Sla je toch even steil van achterover. Wat een bedragen! Enkel interessant als je ergens zeker weten 10-15 jaar blijft wonen, want al stijgt de verkoopprijs van je huis absoluut met een dergelijke installatie, terugverdienen ga je het er niet mee…

 3. Geldover Reply

  Heb het ook gelezen en wat lijkt me die vrijheid heerlijk. Het motiveert me meteen om door te gaan met ons ingeslagen pad. Hypotheek aflossen en kritisch blijven kijken naar elke euro die uitgegeven wordt.

 4. Koolmees Reply

  Lijkt me logisch als je niets verbruikt dat je geld over houd. Maar dan ook niets extra’s wat juist de franje aan het leven geeft. Als ik niets tot weinig te besteden heb zou ik me vervelen thuis. Kun je alleen nog fietsen en wandelen omdat het niets kost. Dan zou ik er eerder voor kiezen om na verloop van tijd part-time te gaan werken. Ben je toch bezig en heb je wat extra ruimte met geld om nog herinneringen te maken.

  1. Ellen1979 Reply

   Volgens mij heeft mr. Fob genoeg geld om per jaar een paar keer op vakantie te gaan (met tent en wandelschoenen). Ook andere herinneringen maken is ingecalculeerd.

 5. Karin Reply

  Weet je, financieel onafhankelijk is geweldig heerlijk, die vrijheid is onbetaalbaar! Wat ik wel zou missen denk ik, niet zo zeer mijn werk maar het gevoel van weekend hebben of het gevoel dat je weer bezig bent geweest en bij vrije dagen er ook van genieten dat je vrij bent. Als je nooit meer hoeft te werken zou ik denk ik wel een stukje structuur missen. Zo werk ik (flex)maar 10 uur “vast”in de zorg, maar in de praktijk soms 2 a 3 diensten in de week van 8 uur. Heb ik geen zin dan doe ik maar 1 dienst. Dat is voor mij alleen al ontzettend fijn, die vrijheid! Maar desalniettemin, super knap van Mr FOB!

  1. Kaspar Reply

   Niet meer hoeven werken is niet hetzelfde als niet meer mogen werken hè…
   Het lijkt me heerlijk als het voor het geld niet meer zou moeten, maar no way dat ik persoonlijk zou stoppen als ik ooit in die situatie zou komen (niet waarschijnlijk helaas…). Zou wel ander werk gaan doen. Leuker werk , minder uren, minder reistijd en flexibel. Ach ja, wie weet… ooit!

  1. Kaspar Reply

   1000 euro is wel weinig… maar ja, als je geen huur of hypotheek meer zou moeten betalen gaat het wel hard natuurlijk! Mijn grootste uitgaven zijn huur (950 euro) en de kinderen (750 euro). Als die uitgaven weg vallen wordt het ineens een ander verhaal!

   Maar ja. Die huur gaat niet weg… een huurappartement kun je niet aflossen! Druk aan het sparen voor een koophuis. Ik hoop dat dat lukt in 2020-2021. Maar ja, dan ben ik alweer 40 en moet ik nog beginnen met aflossen….

   1. Nick Reply

    Hi Kaspar,

    Ik lees jouw reacties altijd met veel enthousiasme. Realistisch, positief en soms een beetje negatief. Ik zou jouw verhaal wel eens willen zien in de rubriek “waar doen ze het van”. Lijkt me erg interessant.

 6. Jur Reply

  Ga maar on the double met je spaarpercentage; ALLES WORDT DUUUUURDER!
  En da’s niet meegenomen; eerst van je 50e tot je 68e, en dan nog van je 68e tot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+