Op vakantie? Dan toch maar een creditcard?

Een creditcard. Wanneer gebruik je die nou? Daarom zegde ik ‘m ooit op. Of is het toch wel handig, straks, op vakantie?

Vaste lasten. Ik heb er een hekel aan. Zeker iedere drie maanden ga ik door mijn lijstje heen en schrap alles wat ik niet écht nodig vind. Verzekeringen gooi ik omlaag, ik zeg abonnementen op. Hup, weg met die wegenwacht wanneer ik eigenlijk amper rij. Dat soort dingen. Excel telt het bedrag aan vaste lasten vanzelf op. Des te lager dat wordt, des te blijer ik ben. We kunnen onze vaste lasten inmiddels betalen van één inkomen. Met de boodschappen erbij. Dat vind ik te gek. Er zijn zoveel leukere dingen om je geld aan te besteden dan vaste lasten. Er is werkelijk niemand die zegt: Hoera, wat een pret. Ik heb mijn verzekeringen weer betaald. Nee, liever ga ik van dat geld uit eten, spaar het of beleg het voor later.

Lees ook: Vakantie op Ibiza: zo houden wij het betaalbaar

Ik had die creditcard er ooit uit gedaan omdat ik dacht: wanneer gebruik ik die nou? En het kost wel iedere maand geld. Bovendien: ik hoorde veel te vaak verhalen van mensen die door zo’n kaart financieel in de problemen kwamen. Ik lees fanatiek mee op Amerikaanse blog over geld en man o man, wat hebben die mensen vaak gigantische creditcardschulden. No way dat ik daar ooit in wil belanden. Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen, had hij ook een creditcardschuld. Vond ik zó onaantrekkelijk. Eerst die schuld aflossen, dan kom ik bij je wonen, zei ik. Niet helemaal nagekomen die afspraak. Hij loste wel razendsnel af, maar ik woonde al bij hem voordat de teller netjes op 0 stond. De liefde, he?

Nu de zomer voor de deur staat, vroeg ik me af: heb ik voor vakantie tegenwoordig nog een creditcard nodig? Laatst, tijdens ons tripje naar Ibiza, huurde ik gewoon een auto zonder. Ik betaalde per pin een borg en kreeg die keurig na afloop terug gestort. En ook het hotel betaalde ik, vooraf, via AirBnb gewoon via iDeal. Geen creditcard meer voor nodig. Top! Toch is pinnen echt iets Nederlands, dan wel Europees. In Amerika pint niemand. Daar heb je echt een creditcard nodig. Maar ik ga voor zo’n vakantie dus écht niet het hele jaar betalen voor die kaart. Er is nu een type creditcard dat ik perfect vind. De prepaid creditcard. (Op creditcard.nl/prepaid kun je prepaid creditcards vergelijken.) Deze kaarten werken ongeveer net zoals vroeger met beltegoed. Weet je nog? Back in the days? Je zet er geld op en daarmee kun je aankopen doen waar je een creditcard voor nodig hebt. Online, bijvoorbeeld, of op vakantie. Zo loop je niet het risico dat je de maandelijkse betaling niet kunt doen en rente moet betalen. Je kunt namelijk alleen uitgeven wat je vooraf al betaald hebt. Ideaal ook voor op vakantie, lijkt mij. Je stelt een budget, zet dat geld vooraf op je prepaid creditcard en dat is waarmee je het moet doen. Je kunt dan wel overal betalen, ook als creditcard gewenst is en je niet terecht kunt met je ouderwetse pinpas. Maar je loopt niet het risico dat je teveel uitgeeft. Andere voordelen: je betaalt geen rente en krijgt geen BKR-toetsing omdat je geen geld leent. En dat niet lenen, vind ik heel fijn!

Lees ook: Bespaartips voor op vakantie (10x)

Ik heb ze even vergeleken. Sommige prepaid creditcards zijn duur. Niet alleen de aanschafkosten, ook gebruikskosten en jaarlijkse kosten. Nee, dank je. De Consumentenbond schreef dat ook al: sommige kaarten zijn nog duurder in gebruik dan een reguliere creditcard. Er zijn ook kaarten die veel minder geld kosten. Sommige zelfs zonder jaarlijkse kosten. Je betaalt vaak wel voor iedere storting. Dat zou ik zelf niet zo’n probleem vinden. Ik zou de kaart alleen gebruiken op vakantie. Dat betekent dus één keer storten en de kosten daarvoor betalen. In ruil daarvoor heb je een creditcard in je portemonnee, met alle voordelen van dien, en zonder de zorgen als: krijg ik straks een giga rekening? Lees wel de kleine lettertjes: bij sommige creditcards moet je een bedrag betalen wanneer je de kaart lange tijd niet gebruikt. Zonde! Ik vind een creditcard inmiddels niet meer zo eng als vroeger, toen ik nog een gat in mijn hand had. Toch heb ik liever geen creditcard met veel bestedingsruimte in mijn portemonnee. Iets met de kat om het spek binden. Al schudde ik het materialisme redelijk van me af de laatste jaren, ook bij mij steekt het nog wel eens de kop op. Laten we het zo zeggen: ik heb de website van Vtwonen geblokkeerd op mijn laptop. Ken je zwaktes. Dat helpt ook!

.

Dit artikel is een samenwerking met vergelijkingswebsite Creditcard.nl
De inhoud is voor 100% van mij.

16 Comments

 1. Mariëlle Reply

  Ik heb sinds kort juist een creditcard aangeschaft, ondanks dat mijn vriend er ook al een paar jaar één heeft. Concertkaartjes in het buitenland, eennauto huren of een ferry reserveren, dat gaat allemaal wat handiger met een creditcard.

  Mijn creditcard kost maar €22 per jaar, kost dus echt bijna niks en je krijgt er veel gemak door. En elke maand wordt het openstaande bedrag gewoon van m’n rekening afgeschreven, dus niks geen schulden. Ik zie het probleem niet zo, want ik ga geen geld uitgeven dat ik niet heb 🙂

 2. Kaspar Reply

  Recent nog iemand er van overtuigd nu toch echt eindelijk eens een credit card te halen voor een vakantie, alleen in Azië…. Op vakantie: altijd een credit card mee! Je zult in het buitenland onder een auto lopen, naar het ziekenhuis moeten en niet even een paar duizend euro op zak hebben… Kan zomaar heel vervelend worden. Juist voor dat soort dingen, die je hoopt nooit nodig te hebben, heb ik op vakantie altijd een credit card op zak.

  Wel nog relevant: neem ALTIJD een credit card die eventueel besteed geld binnen een maand automatisch afschrijft van je rekening. Daarmee voorkom je enerzijds dat schulden hoog oplopen, anderzijds heb je dan doorgaans geen BKR registratie voor de creditcard! Immers, credit cards met de verplichting om binnen 30 dagen terug te betalen hoeven niet geregistreerd te worden (al gebeurt het soms wel: dus vraag het na bij de credit card verstrekker!).

  1. Kaspar Reply

   En toch vind ik het uitermate onverstandig om in het buitenland (en zeker buiten Europa) zonder creditcard op pad te gaan. Je hoopt geen grote kosten te hoeven maken tijdens een vakantie. Maar wat als het wel gebeurt? Ik denk dan met name aan eventuele medische kosten die even voorgeschoten moeten worden omdat een ziekenhuis aldaar niet even met de verzekering kan bellen. Moet er niet aan denken om daar dan met m’n pinpasje te staan met een maximum bedrag dat ik mag pinnen (in het buitenland)…. Dan is er gelukkig altijd nog een credit card waarmee ik als het moet zomaar 2500 euro kan aftikken. Nu is Bali inmiddels geen ontwikkelingsland meer oid, maar ik zou het er toch nooit op gokken! Virnedin van mij had ook die redenatie: heb geen credit card: nooit nodig gehad! Heb ik bovenstaande ook uitgelegd, en mooi dat ze dit jaar naar Azië gaat mét een credit card.

 3. Tiny Reply

  Ik heb het jaren geleden inderdaad voor vakantie aangeschaft. Nu vind ik het fantastisch en betaal ik juist bijna alles ermee (maar geen geld dat ik niet heb). Binnen de maand betaal je terug, zodat je geen rente betaalt. Kaart kost me 12,50 per jaar en met elke uitgave spaar ik punten dat ik ook weer voor waarde in kan ruilen. Daarnaast kun je ook geld op je credit card zetten en er meer rente op ontvangen als een spaarrekening. Laatste voordeel is dat je aankopen ook verzekerd zijn, met bijvoorbeeld de aankoop van een laptop vind ik dat erg fijn.

  Ik kijk er ook niet naar als iets wat ik extra kan uitgeven, maar puur als een betaalmiddel met voordelen.

 4. Erik Reply

  Hier toch ook echt n creditcard. Brengt zoveel gemak, zoals al boven opgemerkt. De VISA card (overal bekend en geaccepteerd) vd ANWB. Slechts €16 pj. Als je m gebruikt bij tanken krijgen je ook nog korting op de brandstof (ook bij tango die al goedkoop is). Per saldo levert t dan ook nog geld op (en ja moet idd wel lid zijn vd ANWB). Ik vind t ook fijn dat je hiermee eenvoudig via internet kan betalen overal ter wereld en alles wordt nog verzekerd verzonden. Ook makkelijk met borg betalen, nl je hoeft niet onnodig geld van je rekening te halen om t daarna weer contant in handen te hebben.

 5. Karina Reply

  Sinds een paar jaar heb ik een Bijenkorf card, een creditcard van de Bijenkorf winkels. 16,50 euro per jaar, bankonafhankelijk en je spaart punten bij elke uitgave die je doet via je card. Die punten spaar je niet snel, maar wel als je bij de Bijenkorf koopt en je kunt ze online via de Bijenkorf inwisselen. Het is trouwens helemaal niet nodig om bij de Bijenkorf te shoppen, doe ik eigenlijk nooit. Het was gewoon de goedkoopste card die ik kon vinden. Ik heb een limiet van 2500€, maar zet er zelf geld bij op omdat ik het niet fijn vind dat er geld van mijn rekening geïncasseerd word na 30 dagen. Op deze manier sta ik in de plus en kan ik toch profiteren van de aankoop verzekeringen die ICS biedt, en ik krijg een beetje rente indien ik meer dan 500€ in de plus sta. Ik gebruik hem vooral voor online shoppen, concerten en cabaretkaartjes en vakanties; hotels en tolwegen enzo. Ik heb ook PayPal maar vind de creditcard fijner in gebruik. Super handig zo’n ding! Daarnaast, mocht er fraude gepleegd worden met je card, dan belt ICS je op om dat te melden en krijg je een nieuwe card opgestuurd. Is 1x gebeurd, ze hadden het eerder door dan ik!

 6. K. Reply

  Ik heb tijdens een verre reis meegemaakt dat we geen pinautomaat konden vinden die het a) deed b) nog geld had c) onze passen wilde accepteren. Nou, na een volle dag zoeken, 30 pogingen en een slinkende geldvoorraad brak het zweet me toch wel uit. Sindsdien heb ik ook een creditcard. Voor dat gevoel van zekerheid betaal ik graag 20 euro per jaar. Dat je goede ervaringen hebt zonder creditcard, neemt natuurlijk niet weg dat je in een situatie kunt raken waarin een creditcard je kan redden 🙂 Al zal het gemak van pinnen in sommige landen wel gemakkelijker zijn.

 7. Geldover Reply

  Heb een gratis creditcard van de bank in mijn pakket, daarmee probeer ik bewust de grotere aankopen te doen vanwege de aankoopverzekering die erop zit. Net zoals wanneer ik de vlucht ermee boek dan een vertragingsverzekering

 8. Audrey Reply

  Ik vind creditcards uit principe stom, haha. Dus ik heb er geen en blijf wel gewoon in Europa. Ben ik dubbel zo goedkoop uit!

 9. Marjorie Reply

  Ik heb dus ook een creditcard want familie in Canada. Handig voor vliegtickets, auto huren, enz. Bovendien vinden ze het daar niet fijn als je contant betaald. Daarnaast is een creditcard ook handig inderdaad voor de aanschaf van dure spullen via internet want verzekerd. Heel af en toe is dat handig (ik bestel niet zo veel). En verder heb ik geen enkele aanvechting om die creditcard hier in Nederland te gebruiken. Hier kun je overal pinnen, dus waarom zou je.

 10. Nicole Reply

  We hebben een creditcard. Vooral omdat man regelmatig voor zijn werk naar het buitenland gaat. Dan betaalt hij alle kosten daarmee (behalve hotel, dat regelt baas) en declareren is makkelijk. Verder gebruiken we de kaart voor vliegtickets of concert kaartjes. We zijn nog nooit in de verleiding gekomen om iets te kopen zonder dat er geld voor was.

 11. Sanne Reply

  Ik heb een creditcard, maar deze gebruik ik echt alleen voor vakanties. Het boeken van een vlucht en hotel kan zonder creditcard wel eens een probleem zijn, maar ook op vakantie zelf heb ik al vaker situaties gehad waarbij ik niet zonder creditcard kon. Bijvoorbeeld een auto huren! Ik zie de creditcard niet als een gevaar zo lang je alleen maar geld uitgeeft dat je daadwerkelijk hebt.

 12. Migalis Reply

  We zijn onlangs met onze 3 kids naar Amerika geweest en dan heb je er echt 1 (wij hadden er 2 voor de zekerheid) nodig. Werkt ideaal, hotels boeken, autohuur en eigenlijk overal betaal je ermee. Bij ons schrijft de Rabo alles aan het eind van de maand af dus we betalen geen rente.

  Wat ik wel irritant vind is dat alle hotels pas incasseren na het vertrek. Dit houdt in dat je je limiet goed in de gaten moet houden en anders geld over moet maken naar je creditcard. Zelfs als je bij booking.com kiest voor een lager tarief om vooruit te betalen werd er in ons geval door 3 accomodaties pas na vertrek afgeschreven. Daarom vind ik vooruit betalen per iDeal veel makkelijker want dan drukt het niet op je limiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+