Ik schrok me dood toen ik het voor het eerst zwart wit op papier zag staan. Hoeveel rente je gedurende de looptijd van je hypotheek wel niet betaalt. Ik vraag me af of anderen dat wel weten. Want dan ga je als een gek aflossen, net als ik.
We zaten bij onze hypotheekadviseur. Of eigenlijk de man die ons adviseert over alles wat met geld te maken heeft. Fijn, zo’n man. Doordat ze tegenwoordig geen provisie over verkochte producten meer krijgen, zijn ze een stuk eerlijk geworden, die adviseurs. Anyway. We waren er voor een hypotheek. Lastig, lastig. Als twee zzp’ers, die allebei hun bedrijf pas 1,5 jaar geleden in hadden geschreven bij de Kamer van Koophandel. Die ton spaargeld opende een hoop deuren, natuurlijk. Maar dan nog. Onze adviseur adviseerde ons over lineair versus annuïteiten, looptijd, vaste renteperiode. Als je ooit aan zo’n tafel in zo’n gesprek hebt gezeten ken je het riedeltje.
Hij liet ons, volgens mij expres om ons een rol beroerte te geven, zien hoeveel we zouden betalen voor ons huis als we gewoon binnen dertig jaar keurig de boel af zouden lossen. Ik hapte naar lucht. Ons huis, met hypotheek ter waarde van 190.000 euro zou dan bijna het dubbele kosten. Hoe dat bedrag zo hoog kon zijn, vroeg ik in mijn naïviteit. Hij lachte. Rente, meisje, rente. Kolere. Geen wonder dat die banken kantoor houden in panden op A-locaties in Amsterdam. Leek me altijd zo zonde van het geld voor ze. Net als dat ze altijd de hele nacht het licht laten branden. Maar hey, als je zoveel geld hebt zou ik alleen voor de kat al de verwarming op 25 graden zetten.  (Bij wijze van, mensen. Niet meteen milieuactivisten op me afsturen, nu.)
Wij betalen nu iedere maand 500 euro rente. En dan hebben wij al wat extra afgelost en een gunstige rente. Toch, 500 euro, iedere maand foetsie. Als beloning voor de bank die ons dit geld leent. Waarvoor veel dank, hoor. Maar dat zien jullie iedere maand wel op jullie rekening verschijnen, die dankbaarheid. Dat is 6000 euro per jaar, dat is 180.000 euro als je een looptijd van 30 jaar aanhoudt. Dat is een heel huis aan rente. Hell, no. Dat gaan we dus echt niet doen. Ik vind de bank best aardig hoor, dat ze me kredietwaardig vonden. Maar ik vind ze geen 180.000 euro aardig.
Wanneer je aflost kun je  kiezen uit twee manieren om dat te verwerken. Het maandbedrag omlaag of de looptijd van je lening verkorten. Stel je kiest voor het laatste. En je doet dat zo goed dat er 10 jaar van je looptijd afgaat. Hoera! Feest! Dan scheelt je dat, in deze situatie, 60.000 euro aan niet betaalde rente. Dat wil je toch? Ik wel in ieder geval. Kijk, wanneer een vriend je een tientje leent en daar rente over vraagt, betaal je dat als de wiedeweerga terug. En je zegt de vriendschap op, wat mij betreft, maar dat terzijde. Laten we de bank massaal zo snel mogelijk terug betalen. Fuck dat. Voor alle rente die je daardoor niet hoeft te betalen. Voor alle dingen die we daarna met dat geld kunnen gaan doen. Eerder met pensioen, bijvoorbeeld. Reizen. Luieren. Vrijwilligerswerk. Whatever. Als het maar geen zakken met geld naar de Zuidas brengen is. Want dat lijkt me niemands hobby, tenminste niet die van mij.