Wat betekent loonheffingskorting eigenlijk? (en nog 9 dingen die je moet weten over je loonstrookje)

Salaris gestort? Mooi! Waarschijnlijk krijg je dan ook je loonstrookje binnen. Snap je eigenlijk wel wat daarop staat? Loonheffingskorting? Wit? Groen? Deeltijdfactor? Leer je loonstrookje begrijpen en check of je krijgt waar je recht op hebt.

Ooit, back in the days kreeg ik zo’n langwerpige enveloppe met mijn loonstrookje erin. Iedere maand, netjes van mijn baas bij Van der Valk. Daar werkte ik in de bediening. Het donkerblauwe rokje heb ik nooit terug gebracht toen ik plotsklaps ontslagen werd (sorry!). Nou ja, plotsklaps? Misschien had ik iets te vaak met het verkeerde eten aan de verkeerde tafel gestaan. Er hing in de gaarkeuken een groot bord met de tafeldeling en bijbehorende nummers. Ik raak altijd de weg kwijt (nog steeds) en dat gebeurde daar ook. Anyway, ik weet nog dat ik die loonstrookjes niet begreep. Ik keek altijd wat er onderaan stond. Het bedrag dat ik ging ontvangen en verder kon het me gestolen worden. Nu, ouder en wijzer, krijg ik nooit meer zo’n briefje. Ik werk al bijna mijn hele volwassen leven als ondernemer. Maar ALS ik een loonstrookje zou krijgen, zou ik ‘m willen begrijpen. Gewoon zodat je kunt begrijpen wat er nou eigenlijk precies staat. Hij nodigt niet echt uit tot lezen, I know. Maar als werkende man of vrouw is het wel handig om te begrijpen wat je baas je mededeelt met dat briefje. En vooral: of je wel krijgt waar je recht op hebt.

Dus, even opletten, de tien dingen die je écht moet weten over je loonstrookje.

  1. Persoonsgegevens

We beginnen simpel. Je persoonsgegevens zoals je adres, rekeningnummer en BSN-nummer vind je terug op je loonstrook. Geen verdere uitleg nodig, lijkt me. Door naar punt 2.

  1. Loonheffingskorting:

Ha, korting! Daar houden we van. Maarre…hoe zit dat dan? Loonheffingskorting is een stukje van je salaris waar je geen belasting over hoeft te betalen. Je krijgt deze korting maar bij één werkgever. Heb je twee banen? Zet deze korting dan bij één van de twee stop. Doe dit vooral bij de werkgever waar je het minst geld verdient. Dat is het meest gunstig voor jou.

Lees ook: 10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

  1. Loonheffingstabel:

Ben jij team groen of wit? Waarom staan hier kleuren? Hoeveel loonheffing je betaalt, wordt berekend op basis van wat ze de loonheffingstabel noemen. Bij werkenden in loondienst staat er ‘wit’ op je loonstrookje. Jij valt dus in de witte loonheffingstabel. Heb je een uitkering of ben je met pensioen? Dan staat er groen. En ja, dan val je dus in de groene loonheffingstabel. Mysterie ontrafeld.

  1. Deeltijdfactor

De deeltijdfactor laat zien hoeveel je werkt. Werk jij fulltime? Dan staat het cijfertje 1 achter de deeltijdfactor. Werk je 60%, dan is de factor 0,6. Niet zo ingewikkeld, dus!

  1. Jaarloon bijz. bel.

Het Jaarloon Bijzondere Belastingen (daar staat die afkorting voor) is het bruto jaarloon dat je vorig jaar hebt verdiend. Hallo, vorig jaar was vorig jaar. Waarom staat dat dan nu op de loonstrook? Nou, op basis van dit loon berekent de belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen over bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld, overwerk en bonussen. Ook weer helder!
En hoppa, nog zo’n mooie afkorting:

  1. Fisc. mind. auto bijdr. privé gebr.

Heb je een bolide van de zaak en tour je daar ook in je vrije tijd mee? Dat is niet gratis. Tenminste, niet als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Als je dat doet dan heb je te maken met fiscale bijtelling. Dit bedrag wordt bij je loon opgeteld en daar betaal je dus belasting over. Betaal jij een eigen bijdrage voor het privégebruik? Dan wordt deze van de bijtelling afgetrokken. Dat bedrag zie je op je loonstrookje terug onder ‘fiscale mindering eigen bijdrage privégebruik auto van de zaak’. Snap je?

Lees ook: 15 dingen die je vandaag kunt doen, die je meteen rijker maken

  1. Vakantiegeld

Krijg jij 1 x per jaar vakantiegeld? Dan staat dat op je loonstrook van de maand waarin je het vakantiegeld ontvangt. Verdeelt jouw werkgever het vakantiegeld over 12 maanden? Dan staat er iedere maand een beetje vakantiegeld op je loonstrook. Vakantiegeld wordt bij je loon opgeteld dus je betaalt er gewoon belasting over. Hopelijk blijft er genoeg over voor een lekker weekje weg.

  1. Brutobedragen

Op je loonstrook zie je wat je bruto verdient. Niet alleen je salaris, maar bijvoorbeeld ook reiskosten en overuren. Over al deze bedragen betaal je belasting en draag je premies af. Hoeveel? Dat zie je weer bij de bedragen onder loonheffing.

  1. Loonheffing

Hier kun je lezen hoeveel er van je brutoloon afgaat. Naast loonbelasting betaal je ook premies voor volksverzekeringen. Dat is verplicht. Dit zijn sociale verzekeringen die je helpen als je ziek wordt of je baan kwijtraakt. Geen weggegooid geld, dus.

  1. Nettobedragen

Pak je rekenmachine er maar bij. Trek de loonheffingsbedragen nu eens af van brutobedragen…en voila! Dat zijn de nettobedragen. Tel die weer op en je weet precies hoeveel er in jouw portemonnee terecht komt. En dat, hopelijk, jouw loonstrookje dus klopt.
Well done!

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.