10 tips als je je hypotheek sneller wilt aflossen

Je hypotheek versneld aflossen. Het is een droom voor velen. Deze 10 tips helpen je om sneller hypotheekvrij te zijn.

1. Vind je motivatie

Extra aflossen betekent in het begin minder financiële beweegvrijheid. Je moet immers sparen om af te kunnen lossen. Zorg dat je dit ‘project’ start met een goede motivatie. Waarom wil je van die hypotheek af? Daarbij is het ook fijn als je dit samen met je partner doet, dat hij of zij dit net zo graag wilt als jij. Zo kun je elkaar motiveren om door te blijven gaan.

hypotheek sneller aflossen

2. Laat je goed informeren

De werking van een hypotheek is complex. Het is dus helemaal niet gek als je alle regeltjes en handigheidjes niet helemaal snapt of weet. Laat je vooral goed informeren door een financieel adviseur. Deze kan met je meekijken naar je financiën en je duidelijk vertellen wat een voordelig plan is voor jouw situatie.

3. Je kunt niet zomaar elk bedrag aflossen

Als je meer aflost dan toegestaan, kun je met boeterente te maken krijgen. Dit betekent dat je extra moet betalen. Dat wil je natuurlijk niet, want je doel was juist om te besparen! Je mag elk jaar een percentage van de oorspronkelijke koopsom boetevrij aflossen (meestal 10 of 20%), dus zorg dat je dit goed in de gaten houdt en niet zomaar elk bedrag aflost.

4. Check waar je begint met aflossen

Veel mensen hebben verschillende leningdelen. Check dus bij welk deel van de lening je begint met aflossen. Je kunt beginnen bij het deel waar je de meeste rente over betaalt, want dan is de besparing groter. Tegelijkertijd heb je ook te maken met een deel waar de kortste looptijd op zit, die dus als eerste afgelost moet zijn. Kijk van tevoren wat haalbaar is en wat dus het verstandigst is in jouw/jullie geval.

5. Eerder hypotheekvrij of maandelijkse lasten verlagen?

Met welke reden los je versneld af? Het kan zijn dat je je maandelijkse lasten wilt verlagen. Als je aflost betaal je nu eenmaal minder rente. Het kan ook dat je vooral eerder van je schuld af wilt zijn. In dat geval kun je ervoor kiezen om niet de maandelijkse lasten te verlagen bij elke aflossing, maar de looptijd te verkorten. In plaats van dertig jaar ben je dan misschien 25 jaar aan het aflossen. Dit geldt voornamelijk voor een lineaire of annuïteitenhypotheek.

6. Spaar het geld op een andere rekening


Geld sparen om je hypotheek sneller af te lossen gaat niet vanzelf. Je moet hiervoor sparen. Zet geld dat je wilt aflossen direct aan het begin van de maand op een aparte rekening, zodat het gelijk uit het zicht is. Als je het idee hebt dat je het geld niet hebt, kun je het later ook niet missen. Out of sight, out of mind.

7. Gooi niet je hele buffer erin

Als je eenmaal extra afgelost hebt, kun je het niet meer zomaar terughalen. Pas wanneer je het huis verkoopt, zie je het in principe weer terug. Het is dus ontzettend onverstandig om je hele buffer hier direct in te gooien. Als je opeens geld nodig hebt, heb je het niet. Het aflossen moet je zien als een investering die je voorlopig niet terugziet.

8. Stel (haalbare) doelen in termijnen

Het is belangrijk om een plan te bedenken en niet zomaar met geld te gaan smijten. Hoeveel zou je per jaar kunnen aflossen? Hoeveel kun je elke maand opzijzetten? Zoek een bedrag dat ambitieus en toch realistisch en haalbaar is. Het moet wel leuk blijven. 

LEES OOK: Hypotheek aflossen: als het voor je gevoel zo langzaam gaat

9. Los af voor het einde van het kalenderjaar

Een enorm bedrag aflossen in januari is niet altijd slim. Op 1 januari wordt door de Belastingdienst bepaald of je belasting over je spaargeld moet betalen. Dit kan zo zijn als je een flinke pot geld hebt staan. Je huis (en dus de afgeloste hypotheek) valt niet onder je privévermogen, maar je spaarrekening wel. In sommige gevallen is in december aflossen dus slimmer.

10. Je hoeft niets

Dat je een bepaald bedrag per jaar boetevrij af kunt lossen, betekent niet dat je dit ook moet doen. Kijk vooral naar wat voor jou haalbaar is. Dertigduizend euro in een jaar aflossen is voor de meeste mensen echt niet realistisch, dus laat je hierdoor niet opjagen. Elke duizend euro die je kan aflossen, brengt jou weer dichter bij je doel. Blijf gefocust en bewandel vooral je eigen pad! 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: