4 kansen die de extreem lage hypotheekrente biedt

De hypotheekrente staat nog altijd extreem laag. Dat levert nogal wat kansen op voor woningbezitters, misschien ook wel voor jou. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Door Renée

Veel mensen beseffen niet hoe bijzonder de extreem lage hypotheekrente van nu is. Het is ook alweer een paar jaar de realiteit, dus wennen we aan goedkoop geld lenen. Maar let op, die rente gaat echt weer terug stijgen. Dat maakt nu een goed moment om te kijken wat die lage rente voor jou zou kunnen betekenen.

Oversluiten

Hier heb je vast al eens van gehoord. Het betekent dat je het rentecontract met je bank of hypotheekverstrekker openbreekt. Je kunt je oude, hoge rente dan inruilen voor de actuele, lage rente. Dat is voor jou voordelig, want je woonlasten kunnen daardoor flink zakken, maar voor de bank natuurlijk minder leuk. Zij lopen inkomsten mis. Daarom moet je bij oversluiten een boete betalen. Een vergoeding voor misgelopen inkomsten aan de kant van de bank. Hoe hoog die boete is, hangt af van hoe lang die rente nog vaststaat en het verschil tussen de oude en de nieuwe rente. Niet in alle gevallen is dit voordelig. De boete kan zo hoog zijn dat je voordeel verdampt. In veel gevallen is het wél voordelig.

Rentemiddeling

Niet alle banken bieden nog rentemiddeling aan, maar genoeg banken wel. Rentemiddeling betekent dat je een nieuwe hypotheekrente krijgt maar op dat moment niet direct een boete betaalt zoals bij het oversluiten. De boete wordt verwerkt in de nieuwe rente en die betaal je dus gedurende de jaren terug. De rente is daarom niet zo laag als de actuele rente, maar hangt waarschijnlijk tussen dat niveau en je oude rente in. Het kan nog altijd voordelig zijn en een flinke besparing op je woonlasten betekenen.

Duurder wonen tegen dezelfde of lagere maandlasten

Wanneer je je huis verkoopt, ben je in één keer af van je oude hypotheek en dus ook van de rente die daarop zat. Wanneer je een nieuw huis koopt, krijg je op die nieuwe hypotheek een nieuwe, lage rente. De huizenprijzen zijn wel flink hoog, maar dan nog kan het soms zo uitpakken dat je een duurder, mooier en groter huis koopt en er in maandlasten niet op achteruit gaat of zelfs goedkoper uit bent. Je hypotheekbedrag (wat je leent) is misschien wel hoger, maar doordat je minder hypotheekrente betaalt hierover, is de maandelijkse betaling soms voordeliger.

Overwaarde voordelig opnemen

Tot slot heb je ook nog deze mogelijkheid: het opnemen van (een deel van) je overwaarde tegen de nu heel gunstige rente. Je overwaarde is het verschil tussen de actuele waarde van je huis en het bedrag dat je aan hypotheek hebt. Wanneer je huis bijvoorbeeld €100.000 meer waard is geworden, kun je dit bedrag opnemen. Niet iedere bank doet dit tot 100% van de waarde, maar vaak wel tot 80% . Let hierbij wel op: de woningprijzen kunnen en zullen weer gaan dalen ooit. Dan kun je op deze manier met een hogere hypotheek komen te zitten dan dat je huis waard is. Ai! Zou je opeens moeten verkopen, zit je met een restschuld. Blijf dus goed nadenken.

CHECK OOK:  Dit moet je met je geld doen volgens Annemarie van Gaal

Het grote voordeel van je overwaarde opnemen nu is dat dit tegen een extreem lage rente kan. Je kunt dit geld gebruiken om te investeren. Bijvoorbeeld om een appartement voor de verkoop te kopen, om je huis te verduurzamen om zo je energiekosten te drukken of om het op een andere manier in te zetten. Ik zou er niet zo snel een caravan of auto van gaan kopen. Zelfs nu de rente laag is, lijkt me dat niet verstandig. Maar het geld inzetten op een manier waarop het geld opbrengt, zoals wij ons vakantieappartement voor de verhuur kochten, hoeft geen slecht idee te zijn.

Tot slot: reken je niet rijk. Geld lenen kost altijd geld, zelfs nu de rente zo laag staat. Het geld moet een keer terug en je wilt jezelf niet ondoordacht in de schulden steken. Praat altijd met een adviseur en ook met je partner/vriend(in)/moeder/vader/broer/zus over je plannen. Doe onderzoek en blijf rekenen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.