Deze maand gaan wij 5,5% van onze hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen is een feestje. Ja, dat klinkt misschien gek als je nog niet met het virus besmet bent. Wij maken met een brede glimlach extra aflossingen over naar de bank. Komende maand wordt het extra feest. Dan is die aflossing wel héél groot.

Het was hier even feest, thuis. Dat mag je best weten. We kregen een maand geleden van onze boekhouder te horen wat we aan inkomstenbelasting moeten betalen. Dat bedrag was ruim 11.000 euro lager dan we hadden voorzien. En dat betekende dus dat we 11.000 euro over hadden. Nu hadden we daar heel veel dingen mee kunnen doen. Maar voor ons waren er eigenlijk maar een paar echte opties. Sparen, aflossen of beleggen.

Lees ook: Zo verslavend in aflossen

We beleggen iedere maand standaard 500 euro. We sparen zoveel als we kunnen en proberen iedere maand 1000 euro extra af te lossen op onze hypotheek, plus alle extraatjes. Nou, dit was zo’n extraatje. Of eigenlijk moet ik het een meevaller noemen. We besloten er een paar nachtjes over te slapen. Want 10.000 euro is een hoop geld. Na die paar nachtjes zeiden we allebei: aflossen die hap.

Onze hypotheek staat rond de 180.000 euro. Ik noem dat altijd de restschuld, al weet ik dat die term eigenlijk niet klopt. Officieel is dat de schuld die overblijft bij de bank na verkoop van je huis. Ik noem onze resterende hypotheek niet zo uit onwetendheid, maar als manier om mezelf voor te houden dat dit toch echt een schuld is. En dat als we hier willen blijven wonen, die toch een keer afbetaald moet worden. Hoe cool zou het zijn als dat binnen een paar jaar al kan. Voor mijn veertigste hypotheekvrij zijn. Dat lijkt me nou tof.

Anyway, we besloten dus dat die 10.000 euro die we niet over hoefden te maken naar de Belastingdienst in Apeldoorn, afgelost moest op onze hypotheek. Dat betekent bij ons dat we een formulier in moeten vullen (erg old school, BLG) en dat we het dan voor een bepaalde datum over moeten maken naar een bijbehorend rekeningnummer onder vermelding van allerlei codes. Hoe dit bij jouw bank werkt, moet je vooraf even navragen bij de klantenservice. Wij hadden ooit een bank waar het zelfs onaangekondigd via iDeal kon. Top was dat.

Lees ook: ‘Dankzij onze barometer houden we het aflossen vol’

Het leukste aan aflossen is het rekenen. Uitrekenen hoevedl je maandlasten nu dan worden. Bij ons gaan ze door die extra aflossen omlaag met zo’n 31 euro per maand. En dan doorrekenen. Als we dit tempo van aflossen volhouden, hoe lang duurt het dan voor we hypotheekvrij zijn? Daar word ik zo enthousiast van dat ik voor het slapen ’s avonds lig te stuiteren in mijn bed.

Mijn man en ik praten er ook veel over samen. In het begin voelde dat een beetje fout. Geld is toch iets oppervlakkigs? Mag je het daar wel zoveel over hebben? Maar dit gaat niet om geld, dit gaat om een plan dat je samen werkelijkheid probeert te laten komen. Dat enthousiasme, die toewijding, de discipline die daarvoor nodig is. Daar gaat het om. En natuurlijk een beetje over tegen de stroming inzwemmen. Waar mijn man en ik beide gek op zijn.

Voor de 20e moet het gebeuren. Dan glijdt 10.000 euro van onze rekening naar die van de bank. En dan is ons fijne huis weer voor 5,5% meer van ons. We hebben dan in totaal 36% van ons huis afbetaald. Een van de drie verdiepingen, zeg maar. Het is nog best een lange weg, maar we wandelen ‘m met vertrouwen. In elkaar, in onze vastberadenheid, in onze eigen discipline, in ons inkomen. En in de dag dat die hypotheek van ons helemaal weg is. Want wie betaalt er nou graag rente aan de bank? Wij niet!

Lees ook: Ons plan: iedere maand 1.000 euro extra aflossen op onze hypotheek

Share

19 Comments

 1. Paultje Reply

  Wow “gewoon” al elke maand 1000 euro extra aflossen. Er zijn mensen die van dat bedrag rond moeten komen. Jullie zijn bevoorrecht hoor!

  1. Renee Post author Reply

   Jazeker. En dat weten we ook, hoor. Al is het ook een keuze. We laten er ook veel dingen voor, die andere mensen dan weer wel doen.

 2. Jos Reply

  Het lijkt me zo zonde als de regering straks besluit om het vrije gedeelte van je huis te gaan zien als BOX3 vermogen terwijl je er bijna geen rendement op hebt. Dan zit je geld vast. Hoe denk je daar over?

  1. Renee Post author Reply

   Dan moeten ze het wel heeeeel heftig belasten wil het duurder zijn dan rente betalen iedere maand.

   1. Jos Reply

    In 2019 wordt het Forfaitair rendement bij (>) 100k 2,36 – 4,40%
    De gemiddelde hypotheekrente is nu 1,8 – 2,00%
    Het is nog niet zover maar ken u overheid

 3. Karin Reply

  Super, kom je dan ook in een lagere schuld-marktwaarde schaal? Kun je de bank vragen om de rente te verlagen.
  Door een hogere WOZ gaan wij deze maand onder 65%, en gaan dan renteverlaging aanvragen. Onze sneeuwbal gaat dan nog harder rollen. Wij zitten bij Ing en kunnen daar met een simpele druk op de knop aflossen. Ideaal!

  1. Renee Post author Reply

   Ja we gaan dan naar een andere schaal. Van 1,8% naar 1.75%.Haha. Dus dat is geen enorm verschil. Maar alle beetjes helpen. Super dat jullie onder de 65% zitten. Leuk is het hé?

 4. Richard Reply

  Geweldige site om extra inspiratie op te doen met extra aflossen. Jullie zijn goed bezig!! Erg knap. Mijn vrouw en ik sparen ook maandelijks € 1000. En lossen dit op het einde van het jaar af. Onze hypotheek loopt nog 25 jaar en de hypotheek is nog 190.000 met 4% rente. Wij hopen dit nog een aantal jaar te doen, zodat we de rente voor een laag percentage kunnen oversluiten. De maandlasten zullen dan fiks dalen. Wellicht dat ik dan minder ga werken. Tot nu toe hebben we 40.000 extra afgelost wat ons 130 netto oplevert. Wellicht voelt dat als niet veel, maar reken maar eens 130 x 25. Dan wordt je vanzelf blij:-). Mensen succes ook met extra aflossen. Het voelt geweldig.

  1. Renee Post author Reply

   Niet veel? Hartstikke veel, RIchard. Goed bezig. En leuk dat je mijn site hebt weten te vinden.

   1. Richard Reply

    “niet veel” was uiteraard sarcastisch. Mensen die extra aflossen krijgen vaak te horen dat het weggooien van je geld is. Dat je er niet meer bij kunt, je mist de hypotheekrenteaftrek etc. etc. Maar de besparing is ondertussen wel € 130 netto per maand. Dat zie ik als een loonsverhoging van z`n € 275 per maand. En € 130 pm voor de aankomende 25 jaar is +/- € 39.000. Ik begrijp daarom vaak niet waarom mensen niet extra aflossen , mits ze het geld uiteraard kunnen missen en voldoende buffer achter de hand hebben.

 5. Lowie Reply

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2066830/experts-zet-vakantiegeld-opzij

  Vandaag in dit artikel in de Telegraaf wordt door een financieel planner het volgende gezegd over je vakantiegeld steken in het aflossen van je hypotheek;
  „in 50% van de gevallen geen goed idee. Je stopt je geld dan in de stenen van je huis. Dat kan op lange termijn, als je met pensioen gaat, het verkeerde effect hebben.”

  Wij zijn fanatieke aflossers en van dit soort berichten word ik altijd een beetje onzeker.
  Ik snap het eigenlijk ook niet zo goed. Jij wel?

  Was net van plan om met ons vakantiegeld weer een flinke aflossing te doen…

  1. Renee Post author Reply

   Een vage quote, vind ik het. Welk effect zou dat moeten zijn dan? Dat je geen hypotheekrente meer mag aftrekken? nee, je betaalt ‘m ook niet. Wij hebben een financieel adviseur, misschien geen gek idee voor jullie. Eens één keer je eigen situatie bespreken en al je onzekerheden bespreken en je dan van dit soort artikelen niks meer aantrekken. Aflossen is altijd een beetje tegen de stroming in. Maakt het ook zo leuk, vind ik 🙂

  2. Richard Reply

   Ik heb het artikel toevallig ook gelezen vandaag. Ik vraag mij af waar zij zich expert in mogen noemen. Deze mensen stimuleren alleen maar schulden en maken mensen bang. Extra aflossen is heel verstandig. Mits je aan je buffer denk en toekomstige kosten. Als je iedere maand een fors bedrag kunt sparen is extra aflossen geen probleem. Mochten er op welke wijzen dan ook als nog problemen ontstaan dan is dat zo weer bij elkaar gespaard. Als je maandlasten steeds verder zakken kun je vanzelf meer sparen. Het is een soort sneeuwbal effect. Daar kan geen financieel expert een vinger tussen krijgen. Het is ook een beetje maatwerk waar je zelf in moet verdiepen. Veel succes met de keuzes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *