5 stappen om je hypotheek sneller af te lossen

Extra aflossen op je hypotheek is een trend van de laatste jaren. Mensen gaan hun hypotheek steeds meer zien als een schuld – wat het natuurlijk ook is – en zien hoeveel rente ze zichzelf kunnen besparen door geen 30 jaar over de afbetaling te doen. Het sneeuwbaleffect kan het proces van afbetalen van je schulden versnellen. Ik leg in 5 stappen uit wat het sneeuwbaleffect is en hoe je dat creëert.

Stap 1

Je doet een extra aflossing op je hypotheek. Je kunt vervolgens kiezen voor looptijdverkorting van je hypotheek of voor het verlagen van de maandlasten. Om het sneeuwbaleffect voor je te laten werken, kies je voor de tweede optie.

Stap 2

Je ontvangt nu bericht van je hypotheekverstrekker, dat je maandlasten door jouw extra aflossing zijn verlaagd. Hier staat vaak het nieuw te betalen bedrag in.

Stap 3


Reken het voordeel uit dat je hebt gecreëerd met je extra aflossing. Oftewel: hoeveel minder hoef je nu per maand te betalen.

Stap 4

Nu komt de stap die het sneeuwbaleffect creëert. Je telt het bedrag van de vorige stap op bij je volgende (extra) aflossing. Als je bijvoorbeeld 200 euro afgelost hebt en daarmee je hypotheekbetalingen met 1 euro hebt verlaagd,tel je die ene euro op bij je volgende betaling. Die wordt dan dus 201 euro.

Lees ook: Het sneeuwbaleffect helpt je met je hypotheek aflossen.

Stap 5

Dit blijf je keer op keer doen. Zo groeit je aflossing steeds harder omdat je het voordeel dat je creëert, inzet om weer mee af te lossen. Dit wordt het sneeuwbaleffect genoemd, omdat het werkt als een kleine sneeuwbal die een besneeuwde helling afrolt en steeds wat extra sneeuw meepakt en als vanzelf groeit. Dit principe werkt bij het aflossen van schulden, maar ook kun je dit toepassen bij investeringen. Je winst steeds opnieuw herinvesteren laat je voordeel steeds harder groeien.

Was jij al bekend met het sneeuwbaleffect? Hoe werkt dit voor jou?Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.