beginnen met hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen. Waarom je daar vandaag mee moet beginnen

Ik hoor het zo vaak: wanneer we financieel wat ruimer zitten gaan we onze hypotheek aflossen. Of: als de kinderen groot zijn. Of gewoon volgend jaar. Waarom niet deze maand beginnen? Want de hypotheekrenteaftrek gaat sneller omlaag dan je denkt.

‘Een dief van je eigen portemonnee.’ Dat was je vroeger wanneer je zei dat extra hypotheek aflossen je plan was. Tenminste, dat zeiden mensen. En nog hoor ik het soms, wanneer ik vertel dat wij extra aflossen op ons hypotheek. Want via de hypotheekrenteaftrek kun je de rente over je lening aftrekken en dus krijg je geld terug. Topdeal, leek dat jarenlang. Er waren wel mensen in Den Haag die dat een beetje terug wilden dringen, maar jarenlang durfde niemand. Nu is de kogel al een tijdje door de kerk. In 2018 mochten we onze hypotheekrente nog aftrekken tegen maximaal 49,5%. In 2024 is dat nog maar 36,9%

Lees ook: Zo krijgen wij iedere maand lagere lasten

Nu denk je misschien: dat duurt nog zo lang. En: zo’n vaart loopt het niet. Maar daar vergis je je in. Bij RTLZ hadden ze laatste een mooi item over hoe hard die hypotheekrenteaftrek eigenlijk terugloopt. Klinkt ingewikkeld, maar na het kijken van dit filmpje snapt bijna iedereen het. En dan voel je dus ook meteen hoe belangrijk het is om nu te beginnen met je hypotheek aflossen dan wel sparen. Niet later, niet morgen of wanneer er een keer geld overblijft (aka never ever) maar gewoon vandaag.

Reken uit hoeveel je kunt missen en stel in dat dit via internetbankieren automatisch over wordt geboekt naar het rekeningnummer van je bank. Hou wel de kleine lettertjes van je hypotheekcontract in de gaten. Waarschijnlijk mag je 10% van je hoofdsom (soms per leningdeel, soms voor het hele bedrag) aflossen per jaar. Ga je daar overheen, dan kun je een boete krijgen. En dat vind ik dan weer zondegeld.

Check het fragment van RTLZ hier

Lees hier hoeveel het je kost, die verlaging van de hypotheekrenteaftrek

Share

7 Comments

 1. mariimma Reply

  Ik ben zo benieuwd naar jouw argumenten om hypotheek af te lossen, ervan uitgaande dat mensen een lage rente hebben, huis niet onder water staat en ze minimaal 50% annuïtair hebben.
  Dit vooral ten opzichte van opbouw van passief inkomen….?

  1. SanderH Reply

   Dat is vrij simpel: tussen 50% nu en 37% over een paar jaar zit 13%. Dus je hypotheeklasten stijgen netto 13%. En dat op je (waarschijnlijk) grootste post in het huishouden. Dus altijd verstandig er wat aan te doen.

   1. mariimma Reply

    Mijn vraag ging over de keuze tussen opbouwen van passief inkomen ten opzichte van het versneld aflossen van een annuïtaire hypotheek bij een lage rente. Niet over de dalende HRA.

    Passief inkomen maakt volgens mijn achterkant van het bierviltje deze licht dalende HRA meer dan goed. Met nog meer liquiditeit tot gevolg ook.

    Toch bedankt voor je reactie.

    1. mariimma Reply

     Overigens geldt die 50% aftrek alleen voor de kleine groep gelukkigen die een inkomen hebben van meer dan 68k, en dan alleen maar over het bedrag dat zij verdienen boven die 68k.
     Voor gewone mensen, die per jaar minder dan 68k aan inkomen hebben, gat het om een afname in HRA van 3%.

 2. dertigermetkids Reply

  wij hebben 100% annuitaire hypotheek.. de drang om extra af te lossen is er dus iets minder
  maar wat sommige mensen met spullen kopen net als de buren hebben.. groter, beter, meer.. heb ik met aflossen.. ik wil ook extra aflossen geinspireerd door alle blogs… :p maar moet wel realistisch blijven 😉 eerst spaarpotjes vullen, duo aflossen (ook al levert dat eigenlijk niets op door de lage rente.. ik wil er gewoon vanaf) en dat eventueel ook extra aflossen op de hypotheek.. (maar dus echt extra.. ik vind bij een aflossingsvrije hypotheek dat t geen extra aflossen mag heten, maar gewoon aflossen… )

  als we niets extra aflossen én niet gaan verhuizen zijn we over iets minder dan 28 jaar klaar met aflossen.. dan zijn we 62.. prima dus. maar als we zo blijven verdienen als nu kunnen we misschien voglend jaar al extra gaan aflossen, niet maandelijks.. aangezien t minimum 500 is.. maar mogelijk wel een paar x per jaar.. we zien wel. we investeren ook in andere dingen.. en misschien wil ik juist wel minder werken als de spaarpotjes gevuld zijn en we dus al rond kunnen komen van minder inkomen.. allemaal mogelijk 🙂

 3. Monique298 Reply

  Wij hebben inmiddels 115.000 afgelost. Nu 2 jaar pauze door hoge studiekosten van de kinderen. Daarna gaan we verder en hopelijk over 6 jaar hypotheekvrij. Onze overwaarde is nu een 180.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *