porterenee, hypotheek aflossen, aflossen, hypotheek, versneld aflossen, extra aflossen, hypotheekvrij, hypotheekblij, extra aflossing

3 ton aan hypotheek aflossen in 10 jaar. James deed het!

Het succesaflosverhaal. In deze rubriek vertelt iedere week iemand over het versneld aflossen van zijn of haar hypotheek. Deze week vertelt James (43) hoe hij en zijn vrouw Georgina (45) bijna klaar zijn met het aflossen van hun hypotheek. En dat binnen 10 jaar tijd.

Oorspronkelijke hypotheek: 300.000 euro
Nog af te lossen: 35.000
Hoe lang over gedaan: 10 jaar

Wow! Wat hebben jullie snel afgelost. Wat is het geheim?
‘Wij hadden al flink gespaard voor we dit huis kochten. Onze oorspronkelijke hypotheek was 3 ton, maar ons huis kostte 330.000 euro in 2008. Die 30.000 euro plus de kosten koper en alle bijkomende kosten, konden we zelf betalen. Dat maakt het startpunt van waaruit je je hypotheek gaat aflossen al een stuk beter. Je huis staat nooit onder water, zoals ze dat noemen. Zo begin je vanaf een heel positief punt. Zo hebben wij dat in ieder geval ervaren.’

Lees ook: ‘Ook met één inkomen kan je hypotheekvrij zijn’

Een goed begin is het halve werk, inderdaad. Wat was jullie aflosplan bij aankoop van het huis?
‘We spraken samen af dat we wilden proberen om de hele hypotheek binnen tien jaar af te lossen. We hadden samen wat zitten rekenen en dat moest haalbaar zijn. Beide hebben we een goede baan, werken 32 uur in de week en houden iedere maand na de vaste lasten zo’n 2.000 euro over. We zijn niet rijk, maar leven – naast het hebben van een vrij riant huis – vrij sober. We geven maar zo’n eenderde van ons inkomen uit. Dat is genoeg. Daar kunnen we alles wat we willen doen, van doen. We rekenden uit: 2000 euro extra aflossen iedere maand, 12 maanden per jaar, tien jaar lang is 240.000 euro. Doe daar nog het vakantiegeld en de dertiende maand bij en we moesten in de buurt van die 300.000 komen. Misschien zouden we nog meer gaan verdienen, gedurende de jaren. Dat geld ging dan ook die kant op.’

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

Wow. Streng!
‘Die reactie krijg ik wel vaker. Net als dat mensen zeggen: morgen loop je voor een bus en dan heb je niet genoten. Mijn vrouw en ik genieten ons suf. We genieten van ons huis, de tuin waar we de hele dag door zon hebben. We genieten van elkaar, van vrienden en van familie. We ontzeggen onszelf niet zoveel. Je maakt ons niet blij met lange vakanties en in het weekend shoppen op de meubelboulevard. Nee joh, een ander liever dan ik. Deze levensstijl past heel goed bij ons. We zouden er ook voor kiezen als we niet onze hypotheek af probeerden te lossen.’

Is het altijd goed gegaan? Of waren er ook mindere momenten?
‘Natuurlijk zijn er ups en downs. Omdat het zo’n langetermijnproject is, verlies je soms een beetje motivatie. Dat is niet erg. Dat hoort erbij. Ondanks dat we geen kopers zijn, merk je toch dat je meer geld uitgeeft wanneer je spanningsboog verslapt. Dan denk je niet meer na in de supermarkt en heb je aan het einde van de maand veel meer geld besteed aan eten en drinken dan normaal.’

Wat deden jullie in zo’n fase dan?
‘We zaten gelukkig nooit tegelijkertijd in zo’n fase. Dus als ik even afhaakte, riep mijn vrouw me weer bij de les. En andersom. Dan gingen we even samen zitten en spraken we over: Waarom willen we dit ook alweer? Wat maakt het zo belangrijk? Maar er was altijd ruimte om te zeggen: we zetten het even op een lager pitje. We doen even rustiger aan. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dat zeiden we ook tegen elkaar: ‘Wil je nog door of wil je even pauze?’ Eigenlijk was er nooit een moment waarop we van het plan af wilden. Door erover te praten kwam de motivatie juist weer terug.’

Het klinkt alsof jullie dit heel serieus nemen.
‘Dat doen we ook. Financiën zijn een serieus onderwerp. Al kunnen we er ook om lachen. En zullen we zelf de eersten zijn die er een grap over maken op een verjaardag. Daar heb je James en George en hun geld-gelul. Ook als de grap ten koste van mij wordt gemaakt, lach ik kostelijk mee.’

Wie het laatst lacht, lacht het beste?
‘Precies. Jij begrijpt het. We zijn tien jaar verder sinds we dit plan maakten en we zijn bijna van onze hypotheek af. Nog 35.000 euro. We willen ook van dat laatste beetje af. Gewoon voor het gevoel, want voor de woonlasten van een paar tientjes hoeven we het niet te doen. We zijn megatrots op onszelf. Ik durf ook te zeggen dat dit goed voor onze relatie is geweest. We hebben ontdekt dat alles mogelijk is, wanneer we het samen doen. En nu we bijna geen woonkosten meer hebben, en straks helemaal hypotheekvrij zijn, is er nog veel meer mogelijk dan tien jaar geleden. We gaan binnenkort eens lekker uit eten en praten over onze toekomstplannen. Wat gaan we doen? Huis verkopen? Kleiner wonen en een bootje erbij? Minder werken? Alvast wat meer gaan genieten? Ik weet het nog niet. Alles kan.’

Lees ook: “We losten binnen 4 jaar de helft van onze hypotheek af”

Ook je succesaflosverhaal vertellen op PorteRenee.nl? Mail me: info@reneelamboo.nl o.v.v. succesaflosverhaal

Share

33 Comments

 1. Jos Reply

  Het zou habdig zijn om de bespaarde rentekosten minus de hypotheekrente aftrek te vermelden om aan te geven welke besparing zo gerealiseerd wordt.

 2. Rick Reply

  Ze noemen zich niet rijk, maar houden ná aftrek van alle vaste lasten nog 2000.- over. Tja… volgens mij is dat toch een zeer riant bedrag waar de meeste nederlanders niet aan komen na aftrek van hún vaste lasten…

  1. Vera Reply

   Ze hebben bijna zonder hypotheek dan ook zeer lage vaste lasten. Hij zegt 1/3 van het inkomen is vaste lasten, dus dat is 3000 euro inkomen per maand.
   Met twee keer 32 uur werken zou ik dat niet echt rijk noemen (in NL).

  2. jeff Reply

   Ze doen het gewoon heel netjes,zo heel riant is het ook weer niet.
   ze geven 1/3 van hun inkomen uit elke maand en houden dan €2000 over dus het gezamelijk inkomen is €3000 lijkt me dan.
   ik vind dat ze het gewoon heel knap doen samen

 3. Mr FOB Reply

  Mooi gedaan! Herkenbaar, volop genieten terwijl je minder dan de helft van je salaris uitgeeft. Eenvoudige dingen worden dan alleen maar leuker!

 4. Jurgen Reply

  Dan is ook de vraag: hoe krijg je dat voor elkaar zonder boete rente te betalen als je het maximum voor het af te lossen bedrag per jaar overschrijdt?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Als je rente lager is dan de actuele rente, mag je aflossen wat je wilt. EN zo zijn er nog wat situaties.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   ALs je hypotheek hoog genoeg is, en als de rente lager is dan de actuele rente. Dan mag het onbeperkt bij de meeste banken.

  2. Financefitgirl Reply

   2000 euro per maand is 24.000 euro per jaar. Bij veel hypotheken mag je 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag aflossen. Wij mogen dat ook met onze Rabobank basic hypotheek (met een andere variant mag je daar zelfs 20% boetevrij aflossen). Hun hypotheek was 300.000 euro als ik het goed lees, dus max 30.000 euro per jaar extra boetevrij aflossen. Daar bleven ze met 24.000 per jaar dus binnen 😉

 5. Lisa Reply

  Er zijn ook hypotheken waarbij je onbeperkt kosteloos mag aflossen! Zelf heb ik een hypotheek bij Munt hypotheek, en na het ontdekken van deze blog ben ik enthousiast gaan aflossen. Aan het einde van dit jaar hebben we (mijn vriend en ik) € 40.000,- afgelost op een hypotheek van € 230.000,-. Feels good!

  1. VEra Reply

   Wij hebben om deze reden (en de goede rente) ook voor Munt gekozen. De standaard 10% vond ik namelijk te laag. Geen idee of wij echt meer dan 10% gaan halen, maar fijn om de mogelijkheid te hebben!
   De eerste extra aflossing van het vakantiegeld voelde in ieder geval wel heel goed. En was in 5 minuten geregeld via iDeal.

 6. Richard Reply

  Erg leuk stuk weer om te lezen. Het echte genieten begint nu. Deze mensen hebben in de loop van die 10 jaar hun maandlasten flink zien dalen, daarvan kun je ook steeds meer van gaan genieten. Ik ben ook wel benieuwd hoeveel dat nu scheelt na al die jaren?
  En triest dat azijnzeikers weer direct beginnen over taalfoutjes, deze mevrouw doet ook gewoon haar best.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dat is het gevaar van die 100.000 euro noemen. Dat mensen denken: niet haalbaar. Het gaat om uberhaupt sparen. Hoeveel het ook is.

  2. Linda Reply

   Ja ik vind het ook mooi en als je 2 modaal salarissen hebt is dat waarschijnlijk goed te doen maar als je daaronder zit met 1 salaris is dat idd niet te doen.

 7. Sylvia Reply

  Mooi blog. Wij mogen bij Merius 25% van de koopsom per jaar aflossen. Boetevrij. We Halen dit jaar de 40.000 euro. Dan hebben we al 200.000 euro afgelost en nog maar 150.000 te gaan?

 8. MariekE Reply

  Leuke blog, ik lees het graag! Alleen wel een beetje suf om het voor de 2e keer te publiceren (in mei stond dit verhaal er ook al in..).

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Marieke, klopt. Ik moet ook soms even op vakantie en er zijn veel nieuwe lezers bij gekomen die deze nog niet gelezen hadden. Vandaar!

 9. Pris Reply

  Ik vraag me af of het wel wijs is om het huis helemaal af te lossen omdat je dan vermogensbelasting er over gaat betalen.
  Kun je op dit moment het geld niet beter gebruiken om te investeren in vastgoed? Daar zit je nu rond 6-7% op met je rendement.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Priscilla, aflossen op je hypotheek is ook een emotionele keuze, hoor. Geef ik toe. Ik betaal 1,8% rente, dus dan zou een andere investering misschien meer opleveren. Toch kies ik hiervoor omdat ik schuldenvrij wil worden.

 10. Onzin Reply

  Is dit artikel nep? 1/3 van hun salaris geven ze uit, dus ze verdienen samen €3000.
  Met een hypotheek van 330.000 en een rente van 2% + aflossing kom je al over die €1000 uit die ze maandelijks zouden uitgeven.

  1. Erik Reply

   Inderdaad ook dit artikel is weer nep. Ze geven 1/3 uit wat 1000 euro is voor een hypotheek van 300K en dan nog gas,water,elektra, ziektekostenverzekering, inboedel/opstal, etc etc. Ze eten ook niks de hele maand blijkbaar.

 11. Joris Reply

  Die uitgaven – tegenwoordige tijd – horen bij de huidige situatie. Een erg lage hypotheek. Dat zal in het begin anders geweest zijn. Overigens is 3k netto met 2×32 uur nou niet héél erg riant te noemen.

 12. Nathalie Reply

  Ik snap ook niet zo goed hoe ze maar 1000 euro per maand uitgeven van hun salaris. Zelfs als hun huidige, reguliere aflossing heel laag is. Mijn man en ik geven ook echt super weinig uit (hyp is bijvoorbeeld al maar 550) en we hebben geen auto, maar dan nog zitten we wel (zij het maar 200 euro) boven die 1000 euro.

  Tevens zie ik niet staan wat zij daarnaast maandelijks aan spaargeld apart zetten. Ze kunnen wel niet van vakantie houden, maar het is toch verstandig een flinke buffer te hebben, zeker met een koophuis. Dus ik gok dat ze meer dan 3000 aan inkomen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *