‘Wij zijn dankzij extra aflossen nu helemaal hypotheekvrij’

Succesverhalen over het aflossen van je hypotheek. Ik lees ze zo vaak in reacties op mijn site. Ik vind het leuk en inspirerend, jullie misschien ook? Daarom interview ik vanaf nu geregeld lezers die bijna hypotheekvrij zijn.

Oorspronkelijke hypotheek: 200.000 euro
Nog af te lossen: 15.000
Hoe lang over gedaan: 18 jaar

Hans (49):

Wanneer zijn jullie begonnen met aflossen?

“Eigenlijk begon ik alleen. 18 jaar geleden liep mijn eerste huwelijk stuk. Ik kocht mijn ex-vrouw uit, moest daarvoor bijlenen en hield zo een flinke hypotheekschuld over. Dat was ik wel gewend, want ook toen we nog samen waren, leenden we fors bij de bank, maar nu was het alleen mijn verantwoordelijkheid. Daardoor ging ik er toch anders naar kijken. Ik verdiende goed en de hypotheek was qua maandlasten te behappen. Dus besloot ik structureel iedere maand extra af te lossen. Dat vond de bank toen nog heel raar en ingewikkeld. Ook mijn accountant verklaarde me voor gek, maar voor mij voelde het goed. Soms ging er 100 euro naar de aflossing, soms 500 euro. Maar het ging me niet snel genoeg. Ik begon bewuster met mijn geld om te gaan, smeet het niet meer zomaar over de balk omdat ik daar zin in had, en toen hield ik vrij makkelijk meer geld over. Sommige maanden loste ik wel 1500 euro per maand af.”

Verslavend, he? Dat aflossen?

“Ja, absoluut. Een goede verslaving dan. Met mijn slechte verslaving, roken, stopte ik. En wat ik daarmee bespaard ging ook linea recta naar de bank. Toen ik aan het einde van het eerste jaar 15000 euro extra had afgelost, was ik eigenlijk verbaasd. Wat een geld. En ik had er geen boterham minder om gegeten.”

Waar heb je op bespaard om te kunnen aflossen?

“Alleen leven vond ik saai en daardoor was het meteen al vrij goedkoop. Ik ging niet in mijn eentje uit eten of naar de bioscoop. Dat geld hield ik allemaal in mijn zak. Ik kookte iedere avond zelf en vroor restjes in voor een andere keer. Ik stopte met zo vaak Chinees bestellen, stiekem ook omdat ik gewoon te dik werd. Het lijken kleine beetjes, maar bij elkaar maakte het een enorm verschil.”

Jullie zijn nooit verhuisd?

‘Nee, joh. Ik ben zo honkvast. We wonen in een ruime hoekwoning met grote tuin, vlakbij het bos. Ik kan me geen beter plekje bedenken. We zijn ook maar met zijn tweetjes en ik vind dit huis schoonhouden al een uitdaging, dus groter hoeft niet. Bovendien: ik ben bijna van mijn hypotheek af. Ik wil nooit meer geld lenen. We betalen nu een paar tientjes per maand voor ons huis. Dat is zo luxe. Dat geef ik niet meer op.”

Hoe ging het aflossen verder toen je hertrouwde?

“Mijn vrouw kwam bij mij inwonen. Ik zei tegen haar: ‘Ik wil niets liever dan samenwonen, maar weet wel dat ik iedere maand extra af wil lossen.” Zij was in het begin net zo sceptisch, zei dat ik een dief van mijn eigen portemonnee was. Ik moest haar echt overtuigen. Al snel begreep ze het en hield ze me mee. Het huis staat nu ook op haar naam, dat is wel zo eerlijk. We gingen iedere maand samen rond de tafel. Wat komt er deze maand binnen, wat gaat eruit en wat kunnen we aflossen? Dat hield ons scherp. Door zo actief met ons doel bezig te zijn, bleven we ook gemotiveerd.”

Heb je het wel eens bijna opgegeven?

“Natuurlijk. Met alles wat moeilijk is, wil je soms stoppen. Ik heb één jaar minder afgelost, omdat ik vond dat ik te weinig spaargeld op de bank had staan. Toen heb ik daarvoor gespaard. Ik ben ook een tijdje werkloos geweest, toen lukte aflossen minder goed. Daarna pakte ik het weer op, met net zoveel enthousiasme.”

Hoe lang nog voor jullie van de hypotheek af zijn?

“Over twee jaar zijn wij hypotheekvrij. Ik kan hier wel vertellen dat het een eitje was, het aflossen van de hypotheek, maar dat is helemaal niet. We hebben voor iedere euro hard gewerkt en zijn er vooral heel bewust mee bezig geweest. Nu voel ik me vooral trots. Dat we er bijna zijn. En ook dat we vol hebben gehouden, terwijl er zoveel verleidingen op de loer lagen. We hadden andere keuzes kunnen maken, natuurlijk. Dan hadden we misschien een huis vol mooie spullen gehad, maar wel met een dikke hypotheek erop. Van spullen word ik niet gelukkig, weet ik. Van nooit meer hypotheek betalen, en de vrijheid die dat geeft, wel.”

Ook je succesaflosverhaal vertellen op PorteRenee.nl? Mail me: info@reneelamboo.nl o.v.v. succesaflosverhaal

Lees ook: Doris houdt na vaste lasten ruim 2000 euro bruto over en speurt toch naar aanbiedingen

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Zonde als je dit gemist hebt -

 2. Pingback: "We lossen iedere maand 1000 euro extra af op onze hypotheek" -

 3. Pingback: "Ook met één inkomen kun je hypotheekvrij worden" -

12 Comments

 1. Monique Reply

  Ik hoop ooit in deze rubriek terecht te komen! Door jou en je site ben ik ermee begonnen, heel erg dankjewel voor je verhalen en je inspiratie. Ik vind je site echt top en neem iedere dag even een kijkje 🙂

 2. Gewoon Vlijtig Reply

  Wij moeten nog 119.000 van de 320.000 aflossen. En nog 25.000 in de spaarhypotheek. Dit jaar hebben we geen budget om af te lossen door verbouwingen in huis maar volgend jaar gast het weer verder. We hebben nog 17 jaar de tijd. Dus een 7000 per jaar moet gemakkelijk haalbaar zijn als je gemiddeld 2500 euro per maand kunt sparen. Ik hoop met 10 jaar klaar te zijn.

 3. dertigermetkids Reply

  wat een fijn inkomen heb je dan als je soms zelfs 1500 kan aflossen! super dat je dat ook daadwerkelijk doet!!
  ik hoop dat wij ook snel beginnen met extra aflsosen! we hebben net pas 2 jaar een hypotheek, zijn nog jong, 33. eerst spaar/reserveringspotjes vullen zodat er geen problemen komen en dan hopelijk extra aflossen! eerst duo (ook al is dat niet goedkoper, ik wil er gewoon vanaf!!) daarna de hypotheek!

  1. Renee Reply

   Ik heb ook eerst DUO gedaan, hoor. Al had ik toen nog geen hypotheek. Zou ik ook eerst vanaf willen.

   1. dertigermetkids Reply

    duo is eind dit jaar nog maar 4000 dus een “makkie” (we lossen sowieso 100 per maand af, rente stelt niets voor, maken we zelfs winst op :p door de korting van 77 cent op auto incasso.. de rente is nog maar ongeveer 50 cent per maand :p ) zo fijn als er weer een kostenpost uit t rijtje vaste lasten kan!! 😀 als we niet extra aflossen zijn we er sowieso april 2022 vanaf dus komt sowieso goed, maar als de inkosmten zo goed blijven gaan als nu gaan we dat nog meer versnellen 😀

 4. Lee Reply

  Sinds 2 jaar ook ‘verslaafd’ aan aflossen, geeft echt een goed gevoel. Elke maand een stukje dichterbij de financiële onafhankelijkheid????

 5. Christtof Jansen Reply

  Andere methode is echt hard te werken met een goede werkgever, natuurlijk was mijn vrouw niet blij, maar we zijn dan ook nu op vervroegd pensioen. Bij ons was het (voor mij) 13 uur werken per dag maar een excessieve levenstijl hebben (5 sterren hotels etc). Dat is gelukt en met 52 we hebben gezegd, genoeg is genoeg, met wat we gespaard hebben kunnen we prima leven to 65 (68 levert kleine problemen). Mijn conclusie is beter veel extra te werken (als je slim genoeg bent om te sparen, dan ben je dat ook om dat voor je werkgever te doen, bespaar een paar ton of miljoen en je wordt beloond an dat komt gedeeltelijk naar jouw).
  Bespaar waar je kunt en bij je werkgever is dat makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+