“Ook met één inkomen kun je hypotheekvrij worden”

Bram vertelt zijn verhaal Aflossuccesverhaal. Hij is compleet hypotheekvrij en zegt: dit is ook zonder hoog inkomen mogelijk. De vaste rubriek op de donderdag over het versneld aflossen van je hypotheek, hier op PorteRenee. 

Oorspronkelijke hypotheek: 225.000 euro
Nog af te lossen: 0
Hoe lang over gedaan: 21 jaar

Bram (60):

Waarom wil je je verhaal vertellen in deze rubriek?
“Ik heb me aangemeld omdat ik wil laten weten dat je ook met een lager inkomen, je hypotheek versneld af kunt lossen. Ik lees onder deze rubriek vaak reacties als: ‘Wat verdienen die mensen dan wel niet?’ of ‘Ja, met zo’n inkomen kan ik het ook.’ Ik wil mijn verhaal doen en zo iedereen laten weten: het kan altijd. Versneld aflossen betekent niet dat dat binnen tien jaar gedaan moet zijn. Je kunt ook als ambitie hebben om eerder van je hypotheek af te zijn dan de gemiddelde looptijd van 30 jaar. Dat was ook mijn plan. Uiteindelijk was ik 21 jaar van mijn hypotheek af.”

Lees ook: “We lossen iedere maand 1.000 euro extra af op de hypotheek”

Oké, duidelijk. Maar dan is de vraag natuurlijk, wat verdien jij dan?
“Ik heb er twee decennia over gedaan om mijn hypotheek af te lossen. In die tijd varieerden mijn inkomen heel erg. Zo ongeveer tussen de 1000 en 2400 euro netto. Mijn vrouw is afgekeurd en door mijn inkomen heeft zij geen recht op een uitkering. De eerste jaren dat we samen waren, werkte zij nog wel. Maar altijd parttime en ze verdiende nooit meer dan zo’n 700 euro per maand netto.”

Hoeveel losten jullie per maand af?
“Wij losten per jaar af. De bedragen lopen best wel uiteen. Sommige jaren ging er naast de verplichte aflossing nog een paar duizend euro naar de bank. In de jaren dat de kinderen klein waren, was dat minder. Soms zelfs niks. We hadden toen gewoon teveel kosten. De laatste jaren hebben we geprobeerd ieder jaar zo’n 6.000 euro extra af te lossen. Dat betekent dat we zo’n 400 euro per maand apart zette en dan kwamen daar nog een deel van het vakantiegeld en andere meevallers bij. Ik vind dat een hoop geld.”

Wat was jouw vrouw haar rol in het extra aflossen?
“Zij bracht dan geen inkomen binnen, maar was erg goed in alles op een goedkope manier doen. Onze kinderen zagen er altijd leuk uit. Mijn vrouw wist dat altijd voor weinig geld te regelen. Ze keek de reclamefolders door en speurde, later, ook het internet af naar korting. Doordat ze heel goed kan koken kochten we ook nooit kant en klaar-spullen. ZIj maakte alles zelf. Veel lekkerder en veel goedkoper. Ik denk dat zij de helft van iedere jaarlijkse aflossing wist te realiseren door bezuinigen thuis. Heel knap.”

Jullie vaste lasten moeten ook laag zijn geweest, wil je genoeg overhouden om af te lossen?
“Dat waren ze ook. We betaalden hypotheek, steeds minder natuurlijk, en hadden daarnaast nog een paar honderd euro kosten. Geen overbodige verzekeringen. We genoten met de kinderen van onze caravan op een Nederlandse camping, soms gingen we naar Belgie. We waren gelukkig samen en hadden geen gekke dingen nodig.”

Jullie deden dit dus écht samen?
“Ja. Ik geloof dat het anders ook niet werkt. We waren al die jaren allebei toegewijd en spraken er veel over met elkaar. We gunden elkaar ook dingen, dat vind ik net zo belangrijk. Zo kocht zij eens die racefiets voor me die ik zo graag wilde maar te duur vond. Dat is toch geweldig? Dat geld konden we ook goed voor andere dingen gebruiken. ‘Maar,’ zei zij dan. ‘Ik zie hoe gelukkig je hiervan wordt.’ We hebben het altijd heel bewust leuk gehouden. Niet te zuinig. Anders hou je het niet vol.’

Waarom wilden jullie eigenlijk extra aflossen?
“Ik heb jarenlang een eigen bedrijf gehad en bouwde toen geen pensioen op. Ook woonden we met zijn tweetjes een tijd in het buitenland, wat ervoor zorgt dat je gekort wordt op je AOW. Ons pensioen is geen vetpot. Dat zag ik ver van tevoren aankomen. Dus besloten we samen om ervoor te zorgen dat ons huis afgelost was voordat ik met pensioen ging. Nou, dat hebben we gehaald.”

Lees ook: Hans heeft nog maar 15.000 euro hypotheek

Wat ga je nu doen met al dat geld dat je overhoudt, nu aflossen niet meer hoeft?
“Ik ga mijn werk langzaam afbouwen. Helemaal vervroegd met pensioen gaat niet en daar ben ik ook nog niet aan toe. Maar ik ben wel van 5 dagen naar 4 dagen gegaan. Ik wil dat langzamerhand nog verder afbouwen naar 3 dagen. Zo werk ik naar mijn pensioen toe en doordat ik geen hypotheek meer heb, kan ik me dat veroorloven. Daarna gaan we reizen. Daar dromen we al jaren van en het wordt tijd dat die dromen eens uit gaan komen. En mijn vrouw zei gisteren dat ze al precies wist hoe ze goedkope tickets kon regelen.”


De laatste podcast van PorteRenee


Share

One Ping

 1. Pingback: 'Dankzij onze barometer houden wij het aflossen vol' -

20 Comments

 1. Inspiron Reply

  Wij zijn nu ook al een paar jaar hypotheekvrij (afgelost in 15 jaar) maar eerder stoppen of minderen met werken zou ik wel willen maar is zo lastig te berekenen. Waar is een goede richtlijn te vinden om dit idee uit te werken?

  1. Renee Post author Reply

   Wat bedoel je precies met een richtlijn? Het is uiteindelijk een balans vinden tussen inkomsten en uitgaven. Bereken eerst eens wat je nu per gewerkte dag (per maand) verdient. Dan heb je een een idee wat je inlevert bij bijvoorbeeld een dag minder werken. Al zal dat natuurlijk in werkelijkheid iets anders zitten ivm belasting etc. Dan is het een kwestie van zorgen dat je lasten onder dat bedrag blijven dat je zou verdienen met bijvoorbeeld 4 ipv 5 dagen. (p.s. afgelost in 15 jaar: knap! Meedoen aan succesaflosverhaal? 🙂

   1. Inspiron Reply

    Het is niet zo’n succesverhaal in 15 jaar, omdat dit met behukp van 1,5 salaris is gedaan en zeker goede salarissen, netto 5000. Maar de doelstelling om een eigenhuis te hebben wilde we direct realiseren. We hebben nooit geleefd naar de inkomsten die we hebben. Alle goederen betaal ik cash, nooit via een lening. En ik vraag mij altijd af welke kwalliteit ik wil tegen welke prijs. Wel ben ik dankbaak voor de goede tips om minder te gaan werken en eerder te stoppen met werken.

  2. Gerlinde Reply

   Je weet neem ik aan wanneer je waar recht op hebt qua lijfrente, pensioen en AOW?
   Je weet wat je vaste laste zijn, de uitgaven waaraan niet valt te tornen als gemeentelijke belastingen, waterschapslasten en zulks.

   Houd een tijdje je uitgaven bij. Bijvoorbeeld drie maanden. Tot je een duidelijk beeld hebt waar je geld heen gaat. Kijk waar het minder kan, indien nodig.

   Al je niet-vaste lasten zijn te verlagen, zo veel als je zelf wil en zo veel als praktisch is. Jezelf hieraan wennen als het niet hoeft is niet zo moeilijk. Daarna is het een kwestie van je inkomsten bij elkaar optellen, je vaste lasten eraf trekken en bekijken wat er overblijft.

   Het ligt aan jezelf, waarvan je denkt aangenaam te kunnen leven. Wil je nog op vakantie, wil je uit eten gaan of vind je je eten kopen op de fiets bij goedkope boerderijwinkels het toppunt van genieten? Kan je zonder auto? Zou je kleiner kunnen wonen en flinke winst op je huis in je zak steken?

   Maar wat een leuk verhaal, dit aflosverhaal. Mooi om te lezen hoe ze het samen hebben gedaan en zichzelf zo te lezen helemaal niets hebben ontzegd.

  3. Inspiron Reply

   Het is niet zo’n succesverhaal in 15 jaar, omdat dit met behukp van 1,5 salaris is gedaan en zeker goede salarissen, netto 5000. Maar de doelstelling om een eigenhuis te hebben wilde we direct realiseren. We hebben nooit geleefd naar de inkomsten die we hebben. Alle goederen betaal ik cash, nooit via een lening. En ik vraag mij altijd af welke kwalliteit ik wil tegen welke prijs. Wel ben ik dankbaak voor de goede tips om minder te gaan werken en eerder te stoppen met werken.

 2. Cynthia Reply

  Leuk om zo’n verhaal te lezen. Het verschil tussen 1 en 2 inkomens is zo groot! Maar als alleenstaande inspireert dit me.

 3. Gewoon Vlijtig Reply

  Dat je vrouw afgekeurd wordt en geen uitkering ontvangt omdat jij werkt klopt niet. Wao ontvang je door je arbeidsverleden onafhankelijk van je partner.

 4. Mies Reply

  Wauw. Goed gedaan zeg! Wij hebben een vergelijkbare situatie en willen het in 20 jaar doen. Schijnbaar kan het dus 🙂

 5. Maris Reply

  Leuk om dit te lezen, ligt voor mij gevoel ook het dichtste bij mijn situatie! Aangezien hier ook niet veel verdient wordt, maar toch extra afgelost. Omdat dat tot de prioriteit gemaakt is. Dit geeft dan weer een extra motivatie, dat het gewoon kan, als je maar wilt en je best doet!

 6. Inspiron Reply

  Bedenk ook dat een afgelost huis een deel van je pensioen is, dus zou je eerder kunnen stoppen met werken doordat je met minder toe kan.
  Alleen als je in gemeenschap van goed getrouwd bent en een van de twee het verzorgingshuis in moet, dan zal je snel moeten overdragen op de ander anders mag je de helft van de waarde weer afkopen. Een scheiding met een testament eraan vast is hiervoor een optie op dit moment

 7. Meas Reply

  Ik ben een alleenstaande moeder van drie kinderen en los ook versneld mijn hypotheek af. In 2013 een huis gekocht, hypotheek van 192000 euro. Nu, vijf jaar later staat er nog 120000 open. Recent mijn hypotheek van annuitair naar lineair laten omzetten, waarmee ik nu per jaar ongeveer 7000 aflos. Daarnaast per jaar nog ongeveer 6000 euro extra. Doel is dat binnen 10 jaar alles afgelost is, dit moet lukken. Ik leef bewust, geen dure vakanties, geregeld tweedehands aankopen, maar dat ervaar ik als een sport. We leven hiermee een rijk leven en mijn doel komt steeds dichter bij. Ik zou nog meer kunnen aflossen, maar ik beleg ook een deel, om nog meer rendement te halen.

 8. Karin Reply

  Ben ik nou gek of mist er een ton aflossing in dit verhaal? Er waren jaren bij waar er geen aflossing mogelijk was maar de laatste jaren 6000 per jaar. Laten we dan aannemen dat het deel vakantiegeld en andere voordelen de magere jaren hebben gecompenseerd en er 21 jaar a 6000 is afgelost = 126000 ?

 9. Rob Reply

  Super goed gedaan! Ook wij dromen hiervan en zijn er een paar jaar mee bezig om de hypotheekschuld te verlagen. We moeten nog wel een jaartje of 10, maar dan…. heerlijk vrij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *