hypotheek aflossen, alleenstaande moeder, aflossuccesverhaal, aflossen, versneld aflossen, extra aflossing, extra aflossen, hypotheekrente, aflossingsvrije hypotheek, aflossingsvrij, aflossingsblij, porterenee, inspiratie

Single mom Jorien: ‘Ik kon in 3 jaar een derde van mijn hypotheek aflossen’

Het AflosSuccesverhaal. Een nieuwe rubriek op PorteRenee over supersnel je hypotheek aflossen. Deze week vertelt Jorien (35) hoe zij als alleenstaande moeder tienduizenden euro’s wist af te lossen in maar 3 jaar tijd.

Jij zult wel flink verdienen..

“Laat ik beginnen te zeggen dat ik niet rijk ben. Voordat iedereen denkt dat ik directeur ben van een of ander bedrijf. Ik werk 24 uur per week in de zorg als wijkverpleegkundige en krijg toeslagen, vooral omdat ik twee kleine kinderen heb. Zodra dat geld binnenkomt, zet ik een flink deel op mijn spaarrekening. Ik ben groot voorstander van mezelf voor de gek houden. Als ik het geld op mijn rekening laat staan, voelt het alsof ik het uit mag geven. Is het weg, dan voelt het alsof ik het moet doen met wat er overblijft. Ik creëer een soort schaarste voor mezelf. Dat werkt voor mij.’

Waarom doe je dat?

‘Vijf jaar geleden kocht ik mijn huis in Zeeland. Het is een rijtjeshuis met drie slaapkamer, voor mij en mijn twee zoontjes. Ik betaalde er 150.000 euro voor. Het was een goede deal, ook voor de streek waar ik woon. Toch was het spannend of de hypotheek rond kwam. De bank deed moeilijk en daar werd ik op mijn beurt nogal nerveus van. Was het inderdaad te hoog gegrepen? Hadden ze gelijk door te twijfelen of ik het wel kon betalen? Toen ik de hypotheek toch kreeg, begon ik daarom al snel met aflossen. Ik betaalde 870 euro per maand. Gelukkig kreeg ik een flink bedrag aan hypotheekrenteaftrek terug, maar dat betekende dat ik ook een hoop aan rente betaalde iedere maand. Dat stond me zo tegen. Dat ik alleen maar voor de bank aan het werk was. Ik dacht: ik laat die bank een poepie ruiken. Ze twijfelden of ik het wel kon betalen, dat zal ik ze laten zien dat ook. Na twee jaar mijn financien op orde krijgen, ben ik begonnen met fanatiek mijn hypotheek aflossen.’

Lees ook: Dankzij het aflossen op onze hypotheek, konden we ons droomhuis kopen

In drie jaar loste je 49.000 euro af. Dat is dik 1.300 euro per maand, als single moeder. Wow!

‘Ik hou mijn lasten heel bewust laag. Ik heb niks met shoppen voor de lol. Zolang mijn kast vol hangt met kleding, heb ik niks nieuws nodig, toch? Mijn kinderen krijgen gewoon kleding en speelgoed, maar niks overdreven duurs. Ze krijgen wel heel veel liefde, trouwens. Ha! Ik verzeker bescheiden en we houden allemaal van lekker thuis zijn. Ik probeer iedere maand 1500 euro spaargeld weg te zetten, waarvan het grootste deel naar de hypotheek gaat. Zo kon ik al een derde van mijn hypotheek aflossen. Ik ging in bruto maandlasten 870 euro per maand naar 550 euro. Een flink verschil. Ik ben daar heel trots op. Dat ik dat alleen voor elkaar heb gebokst.’

Mag je eigenlijk wel boetevrij zoveel aflossen?

‘Ik heb twee leningdelen, op het één mag ik onbeperkt aflossen. Op het andere 10% per jaar, wat ik tot nu toe ieder jaar haalde.’

Wat voor gevoel krijg je van het aflossen?

‘Een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Ik heb niemand nodig om het financieel te redden. Het geeft me ook een gevoel dat de toekomst positief is. Ik bouw ergens aan. Dat vind ik gaaf.’

Vertel je anderen over je aflosavontuur?

‘Eén vriendin weet ervan. Zij snapt het wel. Verder vertel ik het niemand. Ik ben bang dat mensen dan denken dat ik rijk ben en daar een oordeel over hebben. Of dat ze zeggen dat het geen goed idee is. Ik kan best onzeker zijn en ben bang dat ik dan ga twijfelen. Onzin, natuurlijk. Want ik ben zo blij dat ik hier ooit aan ben begonnen. Maar toch..’

Lees ook: We losten al 2 ton af op onze hypotheek

Wanneer denk je hypotheekvrij te zijn?

‘Volgens mijn berekeningen zou dat eind 2023 moeten lukken. Dan is iedere euro van mijn hypotheek afgelost. Het plan is om dan nog 10 jaar door te sparen. Ik wil op mijn 50e met pensioen, of alleen nog op oproepbasis werken. Dat ik zelf kan bepalen hoeveel ik werk en de druk van die rekeningen wegvalt. Natuurlijk moet de verzekering nog betaald en moet er gegeten worden, maar mijn lasten worden wel flink lager wanneer ik geen woonlasten meer heb. Misschien ga ik reizen, of ik verkoop mijn huis en neem dat geld om een huisje in de natuur te kopen. Ik weet het nog niet precies. Wat ik precies ga doen tegen die tijd, is niet het belangrijkste. Het gaat om de vrijheid om te kunnen kiezen voor een leven zoals ik dat graag leid. Los van de verplichting van je hypotheek. Daar doe ik het allemaal voor.’

Wil jij ook vertellen hoe jij het extra aflossen op je hypotheek aanpakt? Mail naar info@reneelamboo.nl o.v.v. AflosSuccesverhaal

De naam van de geïnterviewde is op haar verzoek aangepast.

Share

38 Comments

 1. Dertigermetkids Reply

  24uur per maand? En zelf voor 24u per week vind ik t bizar veel inkomen.. Wauw.. Super dat je er zo verstandig mee om gaat! (ik verdien nu krap 1700 bruto voor meestal 4u per week in 4 dagen… Kan daar dus onmogelijk 1500 van sparen ??)

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Knap he? Heel gedisciplineerd, vind ik het van haar. Ze heeft echt een doel voor ogen en gaat daarvoor. Dat doe ik haar ook niet op deze manier na, hoor. (24 uur per week dus:)

 2. M. Reply

  Ik vind het ook best veel voor 24 uur. Zitten daar bv ook onregelmatigheidstoeslagen etc bij? Of ben je zzper? Het zei je gegund hoor, juist geweldig dat het lukt om af te lossen! Ik verdien niet veel, maar los zelf ook graag af. Heel herkenbaar dus.

 3. J. Reply

  Met 24uur p/w in de zorg (verpl.k) verdien je netto nauwelijks meer dan €1500,= volgens mij, als je dat al haalt. Hoogte van de toeslagen wordt niet vermeld, die kan in sommige gevallen behoorlijk zijn!

 4. ria Reply

  Ze moet toch veel verdienen ik werk zelf als HBO verpleegkundige bijna ieder weekeinde en verder late diensten, ik werk 36 uur per week en kom met ongeveer 2100-2200 netto per maand thuis. Ik kan niet meer groeien in loon.

 5. laila Reply

  Er staat toch nergens hoeveel ze verdient? Ben wel erg benieuwd nu. Zou bijna zeggen…. Waar doet ze het van 😉

 6. Kaspar Reply

  Zoals ook door anderen gezegd, het inkomen moet dan voor slechts 24 uur héél hoog zijn…

  Ik bedoel, ik werk 40 uur (in de praktijk meer) en ben wat ouder (dus wellicht ook paar salarisverhogingen meer?). Ik verdien 3000 ongeveer…. En dat is echt een net salaris!
  Als ik in dit verhaal uitga van heel gedisciplineerd sparen/aflossen dan nog kom ik voor Jorien op een inkomen van minimaal rond diezelfde 3000….? in 24 uur… als 35 jarige wijkverpleegkundige?? Hoe dan? Wijkverpleegkundige is niet echt een baan waar je normaal gesproken heel veel salaris krijgt… (misschien wel verdient, maar dat is wat anders dan daadwerkelijk overgemaakt intrigeren iedere maand).
  Dus ik heb wat moeite om dit verhaal te begrijpen… het klopt ergens niet?
  Of zie ik iets over het hoofd?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dat klopt. Voor iedereen die geïnteresseerd is, Jorien komt in totaal op zo’n 2600/2700 euro aan inkomsten. En ja, ze leeft heel zuinig.

 7. LInda Reply

  Wat gaaf!! Ik wil zelf ook eind 2023 klaar zijn met de (overigens hetzelfde bedrag als jij) Hypotheek. We gaan ervoor!

 8. Bram Reply

  Het is natuurlijk heel knap, maar heeft voor mij ook wat ongemakkelijks. Je ontvangt als alleenstaande moeder toeslagen, maar hebt mede daardoor de financiële ruimte om je hypotheek extra af te lossen en als gevolg daarvan zelfs op termijn eerder te kunnen stoppen met werken. Daar is een toeslag in beginsel denk ik niet voor bedoeld. Je zou kunnen redeneren dat je dan ergens teveel aan toeslagen ontvangt. Al weet ik niet hoe bijvoorbeeld de verhouding tussen salaris en toeslagen in dit geval is.

  1. Eva Reply

   Wat maakt dat nu uit waar ze het aan besteed? Jaloers Bram?
   Elke ander die z’n toeslagen niet juist gebruikt (lees: schulden maakt) en in de schuldsanering komt, kan uiteindelijk een deel van zijn schuld kwijtgescholden krijgen, krijgt ook vergoeding voor budget / bewindvoering etc. Dat kost de gemeenschap nog veel meer.
   Ik prijs Jorien om haar keuze en doorzettingsvermogen. Niets aantrekken van de jaloerse of ietwat calvinistische reacties!

   1. Kaspar Reply

    Nou…. Ik ben zelf niet zozeer jaloers, gun haar het beste en bewonder absoluut heel erg het doorzettingsvermogen!

    Maar toch is het een beetje raar dat ik als eveneens alleenstaande ouder incl reizen 50-60 uur in de week keihard moet werken voor ongeveer hetzelfde geld en (nog!) geen hypotheek kan krijgen bij gebrek aan voldoende eigen geld…. Zoals het er nu voorstaat ben ik blij als ik op mijn pensioenleeftijd daadwerkelijk de keuze heb om al dan niet te stoppen met werken… gezien het enorme tekort dat ik daar nu nog heb wordt het spannend… laat staan dat ik op mijn 50e oid die keuze zou kunnen maken.
    Ik krijg als gevolg van mijn hoge inkomen dus geen enkele toeslag…

    Dus ja, ook voor mij voelt dit toch echt wat dubbel! Niks ten nadele van Jorien…

    1. Isa Reply

     Ach….krijg je geen toeslagen? Ik ook niet. En ja, mijn vriendinnen wonen groter, de buurman heeft het financieel ruimer, de ander een vakantiehuis. So what; dat is de werkelijkheid. Ik maak me er niet druk om, ben niet jaloers en voelt ook niet ‘dubbel’. Ongelofelijk hoe mensen, vooral in Nederland naar mijn idee, zo op elkaar letten en de maat nemen. Voel de vrijheid in jezelf, dat levert pas wat op. Is een mindset, dan gaan er (innerlijke) werelden voor je open.

     1. Kaspar

      Dat had je al gezegd, en kan hem direct terugkaatsen: Ongelofelijk hoe mensen, vooral in Nederland naar mijn idee, zo op elkaar letten en de maat nemen.

      Jij doet richting mij precies dat. Mij veroordelen omdat jij, geheel ten onrechte, denkt dat ik mij vergelijk met Jorien en dat aangrijp om mijzelf zielig te vinden.
      Totale onzin! Ongelooflijk…

      Dus volg je eigen advies eens op om innerlijke vrijheid te vinden en geluk in de kleine dingen…. Het is een mindset om te luisteren naar anderen en respect en begrip te tonen, zonder daarbij anderen te veroordelen op basis van zelfbedachte maatstaven.

     2. Renee Lamboo Post author

      Jongens, kunnen we iets respectvoller met elkaars mening omgaan. Agree tot disagree, zeg maar. Dat is ook niet erg, toch? Laten we het hier positief houden. Dank!

    2. Isa Reply

     Joh ik krijg ook geen toeslagen. En als ik alleen maar kijk wat anderen meer hebben, wordt ik niet gelukkig. Ga geloven in je eigen overvloed Kasper. Levert je waarschijnlijk meer vrijheid op dan telkens je verhaal te vertellen hoe zwaar je hebt en hoe oneerlijk het is en hoe dubbel het voelt. Vrijheid zit in jezelf.

     1. Kaspar

      Pff. Altijd weer die mensen die ( goed bedoeld) moeten zeuren dat ik moet stoppen met zeuren. Word daar nogal moe van!
      Ik zeur niet, ik heb het niet zwaar, ik voel me niet zielig, ik wentel niet in zelf medelijden omdat het leven zogenaamd niet eerlijk is… heb dat al zo vaak gezegd. Snap niet waarom sommigen steeds de behoefte voelen om een kritische noot meteen te vertalen naar dat ik een grote zeur ben met een zogenaamd zwaar leven. Bah!

      Ik heb rijkdom in andere dingen dan geld en ben daar gelukkig mee. Maar deze site gaat over geld en het verkrijgen van vrijheid door slimme keuzes te maken over geld. Interessante materie waar ik graag over nadenk en middels discussie een bijdrage aan wil leveren, vooral ook op basis van mijn eigen ervaringen. En die ervaringen bestaan uit stevige uitdagingen waar ik inderdaad wel eens mee worstel. Maar worstelen en zoeken is niet hetzelfde als zeuren en zielig zijn!

      Gelukkig waarderen velen mijn bijdragen hier wel. Maar het is spijtig dat sommigen blijkbaar enkel bij mijn naam al een Pavlov reactie lijken te hebben dat ik weer hetzelfde zeikverhaal kom opsteken. Kijk even verder naar de echte boodschap en zie dat ik nooit, maar dan ook nooit hier op Porterenee (of elders) ook maar iets heb gezegd over dat ik mijzelf zielig zou vinden en/of mijn leven zwaar zou vinden. Dat is namelijk niet zo. Live and let live. Beetje respect voor mekaar en elkaars situatie.

      Ik vergelijk mij dus ook niet met Jorien en vanuit mij dus ook niks van afgunst of jaloezie. Vind het super tof dat een alleenstaande moeder dit puur op karakter en doorzettingsvermogen voor mekaar krijgt. Niets dan hulde.
      Maar wel met iets van een dubbel gevoel ja, simpelweg omdat ik twee keer zoveel uren moet maken iedere week aan een intensieve, goedbetaalde baan, voor ongeveer hetzelfde geld. En 50-60 uur in de week met werk bezig zijn is simpelweg vermoeiend en ja, soms dus ook zwaar. En dat mag ik best uitspreken. En zint dat mensen niet dan zegt dat meer over die mensen dan over mij. Dus joh, Isa, vrijheid zit ook in jouzelf. Luister naar mensen. Haal eruit wat voor jou van waarde is en ga niet voor anderen invullen wat zij wel of niet voelen. Gun anderen het beste net als ik iedereen het beste gun. Ook jou, want al reageer ik hier misschien wat fel, ik bedoel het goed en weet dat jij het ook enkel goed bedoelt!

    3. Ingrid Reply

     Ik heb hier ook een dubbel gevoel bij.
     Hier ook geen enkele toeslag en dit bedrag kunnen wij echt niet sparen met een goed salaris.
     Ik denk dat sommige toeslagen ook echt te hoog zijn.

     1. Kaspar

      Of de toeslagen te hoog zijn wil ik geen uitspraken over doen… zeker niet in de situatie van Jorien, zonder het hele financiële plaatje te kennen …

      Maar het voelt inderdaad dubbel (En dat is dus niet hetzelfde als oneerlijk!).
      Ik kan deze bedragen (momenteel) ook met geen mogelijkheid sparen… met een goede meer dan fulltime baan. Hoe zuinig ik ook zou leven…

   2. Bram Reply

    Ik ken de situatie verder niet goed genoeg om te weten of ik jaloers zou moeten zijn. Maar het lijkt me op zich erg fijn om met 24 uur werken per week 1500 euro spaargeld per maand weg te kunnen zetten, hoe je het ook doet. Om dat vervolgens te besteden aan de aflossing van de hypotheek is natuurlijk slim, in die zin heb ik ook daar geen kritiek op.

   3. Bram Reply

    Misschien is dit verhaal ook wel interessant voor de rubriek ‘Waar doet ze het van?’ Dat zou wat meer inzicht kunnen geven.

 9. HereIsTom Reply

  Knap hoor, zo hebben wij het ook gedaan en ik kan je vertellen dat de laatste aflossing en dus hypotheekvrij zijn één van de mooiste momenten uit m’n leven was! Geen schulden meer, dus vrijheid en iedere maand lage lasten.

 10. Isa Reply

  Joh ik krijg ook geen toeslagen. Het helpt me niks om mijn situatie met anderen te vergelijken. Ik kijk naar mijn eigen mogelijkheden. Heb het idee dat sommige reageerders verongelijkt zijn en hun ongenoegen over hun financiële situatie projecteren op anderen. De wereld is niet gelijk en zielig doen helpt niemand verder. Geloof in je eigen kracht en niet zo zeuren en vergelijken.
  Jorien ga zo door!

 11. ISa Reply

  Ok prima Renee! Agree to disagree. Ik geloof in ‘eigen kracht’ en gun dat iedereen. Niets meer en niets minder.

  1. Kaspar Reply

   Daar sluit ik me bij aan. (En volgens mij zijn we het dus eigenlijk ook gewoon met elkaar eens… ieder zijn eigen geluk, ieder zijn eigen vrijheid. Met veel of wat minder geld. Er is geen eerlijk of oneerlijk wat dit betreft en met jezelf vergelijken en daaruit jezelf zielig vinden komt niemand ergens…).
   @Isa, je bedoelt het goed, dat weet ik zeker. Dus ik gun je niets dan het beste! En dat geldt ook voor Jorien en wie dan ook!

 12. marijke Reply

  knap gedaan! super discipline…het stimuleert om weer eens kritisch op een rijtje te zetten waar ik nog op kan bezuinigen..

 13. Bouk Reply

  Als alleenstaande werkende moeder heb je het heel goed in Nederland! Heb het zelf ook meegemaakt. Ik werkte rond de 20 uur toen en zat maandelijks, inclusief alimentatie, ook rond haar inkomen. Vind het knap dat ze de discipline heeft om zoveel te sparen! Netjes. Wanneer de kinderen 12 jaar of ouder zijn vervalt er wel een toeslag dus groot gelijk dat ze nu zoveel aan de kant zet en aflost!

 14. Arno Reply

  Ik heb nu een aantal artikelen hier gelezen. Ik lees telkens dat je 10% mag aflossen. Bedoel je niet 10% extra aflossen bovenop je normale aflossing van gemiddeld 3,33% (als je in 30 jaar lineair aflost)

 15. David Reply

  Wat ik niet begrijp aan dit verhaal, is dat iemand € 1300 per maand af kan lossen terwijl zij 24 uur per week werkt in de zorg.
  Het salaris zal niet meer dan € 1600 netto bedragen en dit schat ik dan nog hoog in. Dat betekent dat deze ‘single mom’ € 300 per maand heeft om: te eten, energie, verzekeringen, tv/telefoon/internet, kleedgeld. Hoeveel toeslagen krijgt zij dan om rond te kunnen komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *