“We losten in 4 jaar de helft van onze hypotheek af”

Het succesaflosverhaal. Een nieuwe rubriek op de donderdag, hier op PorteRenee. Deze week vertelt Bianca hoe zij met haar partner 125.000 euro afloste in vier jaar tijd.

Oorspronkelijke hypotheek: 247.000 euro
Nog af te lossen: 122.269 euro
Hoe lang over gedaan: 4 jaar
Bianca (36):

Waren jullie vanaf het begin van plan extra af te lossen?
΅Nee, toen we de hypotheek in 2009 afsloten, waren we er helemaal niet zo mee bezig. Al kozen we wel bewust een betaalbaar huis. We wilden ooit kinderen en we wilden dat er financieel ruimte bleef voor mij om te stoppen met werken, wanneer ik dat zou willen. Om ons heen kozen mensen voor kasten van huizen. Wij kochten een tussenwoning met twee slaapkamers. Pas toen ik het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann ging lezen, werd ik enthousiast over versneld aflossen.”

Lees ook: Hans heeft nog maar een hypotheek van 15.000 euro

Wanneer begonnen jullie echt met aflossen?
“We begonnen eigenlijk eerst met sparen. We zijn nooit big spenders geweest en dachten goed na over aankopen. Eind 2013 stopte ik met werken. We hadden eerder nooit afgelost omdat ik bang was dat dat van invloed zou zijn op de kinderopvangtoeslag. Toen ik stopte met werken hadden we daar geen recht meer op, dus viel die reden om niet af te lossen weg. We begonnen in 2014 echt met aflossen.”

Hoe pakken jullie het aflossen aan?
“Wij kijken 1x per kwartaal hoe we ervoor staan. Hoeveel spaargeld er is en hoeveel we zouden kunnen aflossen. Nu we onszelf als doel hebben gesteld dat we binnen 10 jaar de hypotheekschuld afgelost willen hebben, merk ik wel dat we weer wat kritischer naar onze uitgaven kijken. Ondanks dat we nu van 1 inkomen leven is het nog steeds mogelijk om goed te sparen. Volhouden vinden we niet moeilijk. Het resultaat maakte ons zo enthousiast. We merken dat er financieel steeds meer ruimte en dus vrijheid komt. In 2017 losten we de laatste euro’s van het aflossingsvrije hypotheekdeel af. Dat stuk is dus nu opgeheven. Wat een heerlijk gevoel. Ik ben er onwijs trots op dat we het allemaal zelf hebben gedaan. Om het te vieren zijn we met ons gezin een weekendje weg geweest naar de kust.”

Welk gevoel geeft extra aflossen jullie?
“Het aflossen geeft ons het gevoel dat wij steeds meer regie krijgen over hoe wij willen leven. Het geeft uiteindelijk zoveel meer vrijheid en rust, ook. Omdat je weet dat als je straks met pensioen gaat geen torenhoge schuld hebt.”

Droom je wel eens van het moment dat je hypotheek op nul staat.
“Daar denk ik regelmatig aan! Het lijkt mij heerlijk om tegen de bank te kunnen zeggen: ‘Alsjeblieft, hier is de laatste cent die jullie nog van ons krijgen.’ Ik kijk ook uit naar de vrijheid die het met zich meebrengt. Mijn man kan bijvoorbeeld minder gaan werken, zodat we meer tijd hebben om alle dromen die we hebben, waar te maken. We hebben nu nog een hypotheekschuld van 122.269 euro openstaan. Onze ambitie is om die binnen 10 jaar af te lossen. Nog mooier is als het eerder zou lukken.”

Heb je nog een tip voor mede-aflossers?
“Blijf het einddoel voor ogen zien. Maak het bijvoorbeeld visueel door een visionboard te maken van hoe je leven eruit zou zien als je geen hypotheek meer hebt. Misschien wil je veel gaan reizen of andere dromen waarmaken. Kijk elke dag even naar je visionboard zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Zet vooral door. Maar als je eenmaal met het aflosvirus in aanraking bent gekomen, kom je er niet zo makkelijk weer vanaf.”
Ook je succesaflosverhaal vertellen op PorteRenee.nl? Mail me: info@reneelamboo.nl o.v.v. succesaflosverhaal

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.