“We losten in 4 jaar de helft van onze hypotheek af”

Het succesaflosverhaal. Een nieuwe rubriek op de donderdag, hier op PorteRenee. Deze week vertelt Bianca hoe zij met haar partner 125.000 euro afloste in vier jaar tijd.

Oorspronkelijke hypotheek: 247.000 euro
Nog af te lossen: 122.269 euro
Hoe lang over gedaan: 4 jaar
Bianca (36):

Waren jullie vanaf het begin van plan extra af te lossen?
΅Nee, toen we de hypotheek in 2009 afsloten, waren we er helemaal niet zo mee bezig. Al kozen we wel bewust een betaalbaar huis. We wilden ooit kinderen en we wilden dat er financieel ruimte bleef voor mij om te stoppen met werken, wanneer ik dat zou willen. Om ons heen kozen mensen voor kasten van huizen. Wij kochten een tussenwoning met twee slaapkamers. Pas toen ik het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann ging lezen, werd ik enthousiast over versneld aflossen.”

Lees ook: Hans heeft nog maar een hypotheek van 15.000 euro

Wanneer begonnen jullie echt met aflossen?
“We begonnen eigenlijk eerst met sparen. We zijn nooit big spenders geweest en dachten goed na over aankopen. Eind 2013 stopte ik met werken. We hadden eerder nooit afgelost omdat ik bang was dat dat van invloed zou zijn op de kinderopvangtoeslag. Toen ik stopte met werken hadden we daar geen recht meer op, dus viel die reden om niet af te lossen weg. We begonnen in 2014 echt met aflossen.”

Hoe pakken jullie het aflossen aan?
“Wij kijken 1x per kwartaal hoe we ervoor staan. Hoeveel spaargeld er is en hoeveel we zouden kunnen aflossen. Nu we onszelf als doel hebben gesteld dat we binnen 10 jaar de hypotheekschuld afgelost willen hebben, merk ik wel dat we weer wat kritischer naar onze uitgaven kijken. Ondanks dat we nu van 1 inkomen leven is het nog steeds mogelijk om goed te sparen. Volhouden vinden we niet moeilijk. Het resultaat maakte ons zo enthousiast. We merken dat er financieel steeds meer ruimte en dus vrijheid komt. In 2017 losten we de laatste euro’s van het aflossingsvrije hypotheekdeel af. Dat stuk is dus nu opgeheven. Wat een heerlijk gevoel. Ik ben er onwijs trots op dat we het allemaal zelf hebben gedaan. Om het te vieren zijn we met ons gezin een weekendje weg geweest naar de kust.”

Welk gevoel geeft extra aflossen jullie?
“Het aflossen geeft ons het gevoel dat wij steeds meer regie krijgen over hoe wij willen leven. Het geeft uiteindelijk zoveel meer vrijheid en rust, ook. Omdat je weet dat als je straks met pensioen gaat geen torenhoge schuld hebt.”

Droom je wel eens van het moment dat je hypotheek op nul staat.
“Daar denk ik regelmatig aan! Het lijkt mij heerlijk om tegen de bank te kunnen zeggen: ‘Alsjeblieft, hier is de laatste cent die jullie nog van ons krijgen.’ Ik kijk ook uit naar de vrijheid die het met zich meebrengt. Mijn man kan bijvoorbeeld minder gaan werken, zodat we meer tijd hebben om alle dromen die we hebben, waar te maken. We hebben nu nog een hypotheekschuld van 122.269 euro openstaan. Onze ambitie is om die binnen 10 jaar af te lossen. Nog mooier is als het eerder zou lukken.”

Heb je nog een tip voor mede-aflossers?
“Blijf het einddoel voor ogen zien. Maak het bijvoorbeeld visueel door een visionboard te maken van hoe je leven eruit zou zien als je geen hypotheek meer hebt. Misschien wil je veel gaan reizen of andere dromen waarmaken. Kijk elke dag even naar je visionboard zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Zet vooral door. Maar als je eenmaal met het aflosvirus in aanraking bent gekomen, kom je er niet zo makkelijk weer vanaf.”
Ook je succesaflosverhaal vertellen op PorteRenee.nl? Mail me: info@reneelamboo.nl o.v.v. succesaflosverhaal

Share

One Ping

 1. Pingback: "We lossen iedere maand 1000 euro extra af op onze hypotheek" -

18 Comments

 1. Inkie Reply

  Geweldig! Zo staan wij er ook in, zo snel mogelijk van je schulden af, als het mogelijk is. En als het op 0,00 staat, schrijf je hypotheek dan uit het register (moet volgens mij wel via notaris), dan ben je helemaal klaar. Daardoor kunnen wij voor onze oudste een studio’tje kopen waar hij studeert, en bouwt hij geen studieschuld op. Hij blij, want hij betaalt zich niet scheel aan torenhoge huur, wat eigenlijk weggegooid wordt, wij gebruiken dat straks weer om ervan af te lossen. Des te eerder bouwt hijzelf ook een (klein) vermogen op…en wij kunnen dat kleine beetje rente, wat wij betalen, nu wel missen.

  1. Bianca Reply

   Dankjewel! En wat tof om te horen dat jullie er ook zo mee bezig zijn. Mooi ook om te zien dat je nu daardoor je kind ook kunt helpen met zijn eigen toekomst.

 2. Mies Reply

  Dat is ruim 2600 per maand! Welk gemiddeld mens heeft dat nou. Ik wacht met smart op een reëler succesverhaal, lijkt me een stuk inspirerender.

  1. Bianca Reply

   Misschien dat het niet helemaal duidelijk naar voren kwam uit het verhaal, maar we hebben idd de jaren dat we allebei werkten heel veel kunnen sparen waardoor we voordat we begonnen met aflossen een mooi potje hadden om daarvoor te gebruiken. Daarna zijn we ook met 1 inkomen door gaan zetten met sparen waardoor we nog steeds kunnen aflossen.

 3. Lisa Reply

  Een inspirerende rubriek maar ook ik vraag me af hoe dit mogelijk is. Wat verdient de man wel niet om EN zijn gezin te kunnen onderhouden (vrouw geeft aan niet te werken) EN maar liefst € 2600,- per maand af te lossen? Inzicht in het netto inkomen zou deze rubriek voor mij interessanter maken.

  1. Bianca Reply

   Ik snap dat het misschien niet helemaal duidelijk in het verhaal naar voren komt, maar we hebben zoveel kunnen aflossen omdat we de jaren dat we beiden werkten heel veel gespaard hebben. Dat spaarbedrag hebben we deels gebruikt om af te lossen. Nu we van 1 inkomen leven is het zeker niet mogelijk om zoveel af te lossen, maar we blijven doorzetten. We lossen dan nu ook zeker geen 2600 euro per maand af. Was het maar waar! ????

 4. Jorien Reply

  Maar ga je dan niet ontzettend veel vermogensbelasting betalen als je huis volledig is afgelost?

 5. Bo Reply

  Ik zou het interessanter vinden als inkomen en uitgaven ook vermeld zouden worden. Zou veel inzichtelijker zijn! Ik vraag me namelijk echt af hoe mensen dat doen van 1 salaris leven en zoveel aflossen.

  1. Esther Reply

   Nee, je gaat niet ontzettend veel vermogensbelasting betalen.

   Bron: https://financieel.infonu.nl/belasting/128985-hypotheekvrije-woning-en-inkomstenbelasting-box-1-of-box-3.html

   Hypotheekvrije woning, geen hypotheekrenteaftrek meer in 2016, 2017 of 2018?

   Als uw woning geheel hypotheekvrij is, betaalt u geen hypotheekrente en is er dus ook geen hypotheekrenteaftrek. Doordat er geen hypotheekrenteaftrek is, komt de Belastingdienst u een beetje tegemoet: het saldo van hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait wordt in uw belastingaangifte tot nul gereduceerd door een extra aftrekpost. Dit is de aftrek geen of geringe eigenwoningschuld. Deze correctie heet ook wel de correctie Wet Hillen. Deze CDA-er was al in 2005 van mening dat de aflossing van een hypotheek gestimuleerd moest worden en een extra aflossing waarbij de overwaarde van een woning toenam, juist moest worden beloond en niet bestraft.

   Rekensom Wet Hillen en de inkomstenbelasting, minder belasting betalen
   Stel u hebt geen hypotheek meer en uw eigenwoningforfait bedraagt 3.000 euro. Dan zou u normaliter over deze 3.000 euro inkomstenbelasting betalen, bij een hoog inkomen zelfs 1.560 euro. Doordat uw huis hypotheekvrij is, vervalt deze bijtelling door toepassing van de Wet Hillen alsnog omdat u bij de post aftrek geringe eigen woningschuld ook 3.000 euro mag invullen. Per saldo wordt zo de bijtelling bij uw inkomen gelijk aan nul. Extra aflossen loont op deze manier, inkomstenbelasting nul.

   Voordelen hypotheekvrij eigen huis
   De voordelen van een eigen huis zonder hypotheek zijn:

   Uw woonlasten dalen drastisch, waardoor u maandelijks meer geld overhoudt.
   Geen hypotheek betekent dat u niet naar de bank hoeft voor allerlei regeltjes.
   Geen hypotheek betekent vermogen in uw huis hebben.
   Geen hypotheek hebben betekent volledig eigen baas zijn.

 6. Tessa Reply

  Zou het graag willen en ik spaar ook, maar bij dit soort verhalen zou een voorbeeld van hun huishoudboekje oid veel meer toevoegen. Zoals hierboven ook al de vraag wordt gesteld; hoe is het mogelijk? Je gezin onderhouden én €2600 sparen. Als dat écht mogelijk is door de inkomsten die je hebt, is het inderdaad niet moeilijk om veel af te lossen…

  1. Renee Post author Reply

   Dit gezin had vooraf al gespaard. Dat maakte verschil. 2600 euro per maand lijkt me inderdaad voor weinig mensen haalbaar. Ik zal proberen volgende keren een inkomen erbij te zetten, maar niet iedereen wil dat.

  2. Bianca Reply

   Ik zag je reactie en zal nog even kort een toelichting geven. We hebben de jaren dat we beiden werkten heel veel kunnen sparen. Een deel van dat spaarpotje hebben we gebruikt om af te lossen. Nu we van 1 inkomen leven sparen en lossen we ook af maar zeker geen 2600 euro per maand. Zou heel fijn zijn, maar is helaas niet zo. Wat ook in het artikel gezegd wordt we kijken nu wat we per kwartaal kunnen aflossen en dan moet je denken aan bedragen rond de 2000 à 3000 euro. Hopelijk geeft deze info wat meer duidelijkheid. Fijne avond!

 7. gaby Reply

  wat een onzin verhaal
  Ben blij als ik brood op de plank elke dag Nee hoor Ik geloof dit niet.
  of je man is de directeur van de hypotheek verstrekker

  1. Renee Post author Reply

   Het is toch echt waar, Gaby. Niet iedereen verdient hetzelfde, niet iedereen besteedt hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *