Aflossingsvrije hypotheek: hoe erg is dat eigenlijk?

Door Renée

We horen al jaren de meest vreselijke verhalen over de aflossingsvrije hypotheek. Brengt die hypotheekvorm je altijd in de problemen? Wij zochten het uit.

Wist je dat wij ook een deel aflossingsvrije hypotheek hebben? Iets meer dan €100.000 zelfs. Het is het leningsdeel waar we pas als allerlaatste op gaan aflossen ook. De rente is het laagst en die aflossingsvrije hypotheek levert wel heel lage maandlasten op. We betalen voor dit deel iets meer dan €200 euro per maand.


Over een aflossingsvrije hypotheek of een aflossingsvrij hypotheekdeel heb je niet altijd hypotheekrenteaftrek. Of je daar wel of niet recht op hebt, hangt af van wanneer je die hypotheek afsloot. Voor of na 2013. Wij daarna en dus helaas geen aftrek. Ervoor? Dan heb je in de meeste gevallen wel recht op hypotheekrenteaftrek.

Aflossingsvrije hypotheek

Maar heb je nu meteen een probleem, wanneer je hypotheek (deels) aflossingsvrij is? Dat hoeft helemaal niet. Het idee van een aflossingsvrije hypotheek is dat je lasten laag blijven. Je betaalt alleen maar rente en geen aflossing en dat scheelt natuurlijk flink in je maandlasten. Maar na 30 jaar, wanneer je hypotheek doorgaans afloopt, moet in principe het geleende geld wel terug betaald worden aan de bank. De naam ‘aflossingsvrij’ is dus wat verwarrend. Je bent niet verplicht af te lossen, maar je moet ‘m wel aflossen.

Wanneer jij heel gedisciplineerd zelf die hypotheek aflost, is deze hypotheekvorm eigenlijk top. Je hebt veel vrijheid om af te lossen wanneer en hoeveel jij wilt. Als je niks aflost, dan kun je aan het einde van de looptijd een probleem hebben. Je kunt je huis opnieuw financieren. Dat betekent: opnieuw een hypotheek aangaan. Dan moet je wel genoeg inkomen hebben om die te dragen. Als jij bijvoorbeeld met pensioen bent of minder bent gaan werken vanwege gezondheid, kinderen, of whatever, dan kan het zomaar gebeuren dat jij die hypotheek niet nog eens krijgt.

LEES OOK: Beginnen met je hypotheek aflossen: een 10-stappenplan

Dan is er nog iets waar je bij stil moet staan: je hebt maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Daarna niet meer. Dus als jouw hypotheek na 30 jaar afloopt en je kunt je huis opnieuw financieren, heb je sowieso geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Ook niet als je dat ervoor wel had. Dat betekent dat je maandlasten flink kunnen stijgen. Dat kan betekenen dat mensen hun huis moeten verkopen. Ook als ze dus op hun inkomen van dat moment geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Tot slot vind ik dat degene die de naam aflossingsvrije hypotheek ooit bedacht, daar snel voor gestraft moet worden. Het is verwarrend en roept het gevoel op dat deze hypotheek niet afgelost hoeft te worden. Beter had het Rentehypotheek geheten bijvoorbeeld, omdat je alleen rente betaalt. Of: vrijeaflossingshypotheek, omdat je vrij bent in hoe je de aflossingen doet. Ik denk dat het goed is dat tegenwoordig de aflossingsvrije hypotheek niet meer wordt verkocht. Verplicht aflossen is misschien niet altijd leuk, maar beschermt je tegen een hoop financiële problemen.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: