Hypotheek aflossen: als het voor je gevoel zo langzaam gaat

Je wilt je hypotheek aflossen. Maar dat bedrag is zo groot dat je er moedeloos van wordt. Ik geef je tips om dat gevoel te voorkomen.

Wij moeten nog 374.000 euro aflossen. Zo’n hoge hypotheek hebben wij nog nooit gehad. Er zit een verhaaltje aan. We hebben een recreatiewoning voor de verhuur gekocht van 182.000 euro. Dat hebben we deels betaald van een stukje hypotheek. Ook hebben we ons huis verbouwd, ook daardoor deels hypotheekgeld betaald. We hebben dus nu een hypotheek van 374.000 euro, met een eigen huis ter waarde van ongeveer 4 ton en een recreatiewoning met waarde zo’n 180.000 euro. Onder de streep dus een prima positie.

hypotheek aflossen

Tot we al deze kosten maakten, werkten we hard aan het aflossen van onze hypotheek. We waren lekker onderweg. Ondanks dat ik blij ben met de kosten die we gemaakt hebben waardoor onze hypotheek omhoog is gegaan, is een hypotheekbedrag van 374.000 euro voor ons wel even slikken. We hadden voor die tijd de lijn naar beneden namelijk zo lekker ingezet. Ik zag de dag dat we hypotheekvrij waren al levendig voor me. Nou, nu dus niet meer.

Extra hypotheek aflossen

Ik ben nog altijd groot fan van extra aflossen op je hypotheek. Slim voor je financiële toekomst, het levert meteen voordeel in je maandlasten op én het is natuurlijk een mega motiverend idee. Dat je door jouw eigen toedoen en slimme planning veel sneller hypotheekvrij bent. Moet je je voorstellen hoeveel geld dat je iedere maand scheelt. Geweldig, vind ik dat nog altijd.

Wij begonnen heel fanatiek met aflossen en jij misschien ook wel. Ik wilde iedere euro die binnen kwam wel naar de bank overmaken. Dat is die hoge motivatie die iedereen in het begin heeft. Je ziet resultaten en dat is natuurlijk ook hartstikke kicken. Toch komt altijd op een moment de man met de hamer tevoorschijn. Wanneer je nog eens goed naar je hypotheek kijkt en ziet hoe langzaam dat aflossen eigenlijk gaat. Dan ga je je toch afvragen: waar doe ik het allemaal voor? En zal ik mijn geld niet gewoon weer lekker over de balk smijten zoals vroeger.

Er zijn zoveel dingen die leuker zijn om met dat geld te doen. Maar uiteindelijk geldt natuurlijk: geld dat je leent moet terug. Nu of later. Als je die aflossingen uitsmeert over 30 jaar, betaal je er alleen veel meer meer rente over. Belangrijk is om de motivatie zo hoog mogelijk te houden. Ook wanneer het even niet lukt om grote bedragen af te lossen. Ik geef je 3 tips om dat vast te houden en los te komen van het idee dat iedere aflossing slechts een druppel op de gloeiende plaat is.

In stapjes


Kijk niet naar het totale bedrag aan hypotheek, maar focus op een deel daarvan. Stel jezelf een doel voor dat jaar. Je wilt bijvoorbeeld 10.000 euro aflossen. Dan is elke 1.000 euro die je aflost, opeens eentiende van je doel. En dat is best een hoop. Als je een extra aflossing van 1.000 euro afzet tegen het gehele hypotheekbedrag, voelt het inderdaad misschien als een druppel op de gloeiende plaat. Op deze manier voorkom je dat gevoel.

Praat niet alleen over de bedragen, maar blijf ook met elkaar praten over het waarom van het versneld aflossen. Waarom is dit ook alweer het plan? Wat denken jullie ermee te bereiken? En hoe zal hypotheekvrij zijn jullie leven veranderen? Motivatie zit niet alleen in de cijfers, maar ook in de emoties bij je doel. Hou die dus ook levendig.

LEES OOK: Waarom je geen dief van je portemonnee bent als je aflost

Kijk lekker vaak achterom

We zijn geneigd om alleen maar vooruit te kijken. Hoe lang moeten we nog? Hoeveel geld staat er nog aan hypotheek? Daarbij vergeten we vaak om ook in de achteruitkijkspiegel te kijken. Waar komen we vandaan? Hoe ver zijn we al gekomen? Pas dan zie je dat je het eigenlijk hartstikke goed doet.

Geniet van het proces. Natuurlijk is je hypotheek helemaal aflossen het doel, maar probeer ook plezier te halen uit de weg daar naartoe. Het is niet zomaar wat wat je aan het doen bent. Als je dit met je partner doet, sta dan even stil bij hoe goed jullie het samen doen. En hoe tof het is om hetzelfde doel voor ogen te hebben. Doe je dit alleen? Wees dan trots op hoe je bezig bent en wat je al bereikt hebt. Als je dit kan, het aflossen van je hypotheek, wat heb je dan nog meer in je mars?

En tot slot, vergeet nooit: iedere euro is er één. En wie het laatst lacht, lacht het best.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.