Als aflossen voelt als druppel op de gloeiende plaat

Je wilt je hypotheek aflossen. Maar dat bedrag is zo groot dat je er moedeloos van wordt. Maak het haalbaar en realistisch voor jezelf en snijd je schuld in taartstukken, die je stuk voor stuk aflost. Zo doen wij het ook.

Wij moeten nog 182.000 euro aflossen. Dat is misschien niet eens zo’n bizar hoge hypotheek, maar als je het wilt terugbetalen wel veel geld. Laatst besloten we 1.000 euro per maand extra af te lossen op de hypotheek. Ik deelde dat voornemen ook op mijn site, als giga stok achter de deur. Geen weg terug. Ik kreeg veel reacties. De meeste mensen vonden het een ambitieus streven en ik eigenlijk ook wel.

Lees ook: Ons plan: iedere maand 1.000 euro aflossen

Tot ik uitrekende hoe lang het dan nog zou duren voor we hypotheekvrij waren. Het zou beduidend sneller gaan dan die 30 jaar die er zonder extra afbetalen voor stond. Maar holy shit, 1000 euro per maand is 12.000 euro per jaar. Een hoop geld, maar dan zijn we niet eens binnen 10 jaar hypotheekvrij, onze vaste aflossing meegenomen. De moed zakte me even in de schoenen. Tien jaar lijkt al zo lang. Ik stond op het punt om naar de stad te gaan en al mijn spaargeld over de balk te smijten. Ja, ook bij mij ligt die verleiding op de loer. Nieuwe kleren, belachelijk duur speelgoed voor de kinderen, of gewoon al die onzin-reut bij de Action. Van 1000 euro per maand kun je een hoop kopen, kan ik je vertellen.

Het leek opeens allemaal zo relatief. 1.000 euro per maand. Een druppel op de gloeiende plaat. Terwijl het toch echt heel veel geld is. Natuurlijk heb ik het niet gedaan. Geen nieuwe kleren, geen speelgoed, geen Action-shoppingspree. Die 1.000 euro ging afgelopen maand gewoon weer naar de bank. In het grote, gapende gat dat onze hypotheek heet. Zo voelt het soms wanneer je aflost. Ik weet nog dat het ook zo voelde toen ik mijn studieschuld afloste. En ik kan me voorstellen dat het bij alle terugbetalingen zo voelt.

Er zijn zoveel dingen die leuker zijn om met dat geld te doen. Maar uiteindelijk geldt altijd: geld dat je leent moet terug. Nu of later, alleen betaal je er later meer rente over gedurende de jaren. Je hypotheek aflossen is psychologisch soms best verwarrend. Het ene moment denk je: ik kan dit, ik wil dit, ik doe dit. Het volgende haal je je schouders op en denk je: waarom eigenlijk? Waarom het niet doen zoals alle andere mensen om me heen. Lekker al mijn geld uitgeven aan whatever.

Om te voorkomen dat ik al te vaak dat gevoel heb en er ooit voor bezwijk, kijk ik nu anders naar mijn hypotheek. Ik zie het niet meer als één grote schuld van 182.000 euro. Ik zie het als een taart die ik in stukken snijd. Stukken van 10%, dus van 18.200 euro. Dat is in principe het jaarlijkse doel. Om daar te komen lossen we 1.000 per maand af en alle andere meevallers die binnenkomen. Die 10% is het maximale dat we af kunnen lossen. Dat is dus alles wat we kunnen doen en als we dat halen zitten we dus helemaal goed. Bovendien: ruim 18.000 euro per jaar is gewoon onwijs veel geld, toch?

Dat kleinere bedrag maakt aflossen weer leuker. Dan is die maandelijkse aflossing niet 1.000 van 182.000 euro (gevoel: een druppel op de gloeiende plaat) maar het is 1.000 euro van 18.200 (gevoel:een significant deel). Ja, het is een beetje jezelf voor de gek houden misschien, al klopt het natuurlijk wel. Het is gewoon belangrijk om gemotiveerd te blijven en dat lukt mij op deze manier een stuk beter. Hoe pakken jullie dit aan? Misschien heb je meerdere leningdelen die je één voor één weg probeert te werken, dat kan natuurlijk ook. Ben benieuwd naar jullie ervaringen. En voor nu: hang in there. Iedere euro is er één.

Lees ook: Sparen, zo blijf je gemotiveerd

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Minder wensen = meer vrije tijd - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Gezocht: de makkelijke manier om rijk te worden -

15 Comments

 1. dertigermetkids Reply

  wij lossen nog niet extra af. eerst reserverings/spaarpotjes op orde. dan de studieschuld (lossen al extra af.. 100 ipiv 60 per maand.. ) en dan pas de hypotheek. maar is annuitair dus we lossen sowieso in 30 jr af, dus als we in dit huis blijven wonen sowieso klaar als we 61 zijn ???? lekker idee! zelfs als we niet extra aflossen, klaar voordat we met pensioen gaan ????

 2. FireMe Reply

  Wij hebben 2 leningdelen, eentje annuïtair en eentje aflossingsvrij. We lossen af op de annuïtaire en de aflossingsvrije verwachten we de komende 10 jaar tussendoor wel weg te poetsen. Wij hebben jarenlang een groot aflossingsvrij deel gehad waarop 13 jaar niet is afgelost, inmiddels is dit deel omgezet en hebben we (sinds 2016) 21% hierop afgelost. We hebben onze looptijd verkort van 17 jaar naar 9 jaar door de aflossing te verdubbelen…ik moet toegeven dat ik regelmatig twijfel over beleggen of extra aflossen, we doen het nu beiden en ik probeer dat iedere maand trouw te doen.

  Ik hou de stand van zaken bij in een Excelsheet, iedere maand vink ik het af en controleer ik online of mijn berekening nog overeenkomt met die van de bank. Het is een marathon….geen sprint, soms voelt het inderdaad als een druppel op de gloeiende plaat maar het einddoel is helder: zo laag mogelijke maandlasten ????

 3. Marco de Heer Reply

  Voor mensen met een hogere hypotheekrente is versneld aflossen top.
  Voor ons is het wat minder. Onze hypotheekrente staat op 2.65% vast.
  Wij hebben nu ook per maand een 1000 euro over maar inversteer liever dat geld omdat het meer oplevert.
  Mijn wederhelft doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dus misschien gaat de 1000 euro per maand nog wat hoger worden.
  Ik lees met plezier je blogs, ga zo door.

 4. Linda Reply

  Leuke blog! Ik lees je verhalen op me-to-we en was nieuwsgierig. Ik heb tot vandaag nooit nagedacht over versneld aflossen, tenminste niet sinds we informeerden naar rentemiddeling en andere opties, en we als antwoord kregen dat het bij een bankspaarhypotheek niet nodig is. Maar over ons aflossingsvrije deel heeft geen enkele financiële meneer ons iets uitgelegd. Hoe gaat dit precies in z’n werk, kan je dan ook gewoon wat in een potje storten? En hoe pak je het thuis aan wanneer de een wel wil gaan besparen en de ander het prima vindt zoals het nu gaat. Er is geen noodzaak maar het helpt wel wanneer je er hetzelfde naar kijkt, lijkt me.

 5. Mariska Reply

  Wij hebben als doel elk jaar 10.000 euro aflossen. Dat is inclusief de vaste aflossing.
  En het bedrag dat we nog moeten aflossen staat op het whiteboard in de keuken geschreven. Zo weten we allebei hoeveel we nog moeten. Dus we kijken niet naar het grote bedrag, maar naar die 10.000 euro per jaar. En aan het einde van het jaar, is het toch van een totaal van 150.000 euro naar 140.000 euro gegaan. En als we dat dan zien staan, zijn we toch weer super trots op onszelf! ????

 6. Bouk Reply

  Wij lossen nog niets af, een annuïteit hypotheek, maar we willen wel extra gaan aflossen zodra onze buffer op het peil is wat we willen. Wel fijn om te zien dat het bedrag al slinkt. We willen er 20 jaar over doen en geen 30. Vinden we zelf een mooi streven, omdat mijn partner dan ook al pensioen geniet…

  1. Naomi Reply

   Sinds 1 jaar ons eigen eerste huis. Meteen zijn we begonnen met extra aflossen. We hebben al een mooie eigen inbreng gedaan bij aankoop. Hierdoor was ons eerste doel naar een risicoklasse van onder de 65%. Hierdoor hebben we binnen 1 jaar een lagere rente ontvangen omdat we gedaald zijn in risicoklasse. Hierna pakken we doelen waarop we mooie ronde bedragen krijgen. Voor ons (klein huis) betekent ons volgende doel de 1 ton doel. Dat gaan we zeker nog halen aan het einde van dit jaar. Dan hebben we nog maar een hypotheek van 1 ton. Hierna het volgende doel om van de bruto maandlasten naar ronde bedragen te krijgen. Orgineel was onze bruto hypotheek 428. Dat is nu 417. We gaan na de 1 ton als doel naar 400. Dan naar 390 etc. Maar net wat het maakt waardoor het te doen lijkt. Zonnepanelen zitten ook op het dak en alle potjes zijn aangevuld.

 7. Linda Reply

  Wij lossen nog niets extra af op de hypotheek, maar zijn wel hard op weg om mijn studieschuld zo snel mogelijk af te lossen. In iets meer dan 2 jaar tijd hebben we 20.000 euro afgelost en is mijn verplichte aflossing van 170 per maand naar 68 euro per maand gegaan.
  Nu met een kleine onderweg, scheelt dat toch al behoorlijk. Helaas ga ik het doel niet halen om voor 2018 klaar te zijn met aflossen, maar we zijn ongelofelijk trots op wat we tot nu toe bereikt hebben! Zeker als je bedenkt dat we in die tijd van 3 luxe vakanties hebben genoten en een nieuwe auto hebben gekocht en deze ook meteen afgetikt hebben!

 8. hypotheekadviseur Reply

  Dit is een hele goede manier, iedere 1000,- geeft het jaar erop lagere lasten. Als je dat doorrekent dat is het voordeel nog groter. Hoe eerder je hiermee begint hoe beter het is. Wonen is consumeren en niet investeren. En inderdaad opknippen in porties als doelstelling is heel goed bedacht. Maakt het meer haalbaar. Zelf knip ik het op in aankopen vanuit het verleden. Denk aan aankoop auto of eerste huis enz. Het moet lekker voelen het nog te verdienen geld te zien terug lopen. Maakt je onafhankelijk. Probeer het net zo te doen. (Soms inderdaad lastig)

 9. Johanna Reply

  Wij zijn een stel met een netto inkomen van €3200,- per maand.
  Wij proberen de komende 10 jaar ook veel af te lossen. Onze hypotheek is volledig aflossingsvrij en komt dan te vervallen. Onze hypotheek bedraagt in totaal €190.000 en daarnaast hebben we nog een lening voor een auto lopen.
  Best veel, ik weet het! In oktober ben ik gestopt met werken, ik heb bewust ontslag genomen en mijn pensioen naar voren gehaald. Netto scheelt dit €600,- per maand.

  Ik heb toen alle uitgaven kritisch bekeken, dingen opgezegd, verzekeringen bijgesteld en rentemiddeling toegepast. Het verschil werd hierdoor €300,-

  Ik heb heel veel aan jouw artikelen gehad!

  Nu los ik sinds oktober met gebruikmaking van het sneeuwbal effect en betaal jezelf eerst + budget voor de boodschappen per maand € 1300,- (inclusief €400,-auto) af.
  Ik bouw een minimale reserve op, er vanuit gaande dat we bij calamiteiten een maand niet aflossen.
  We zijn nu een half jaar verder en tot nu toe is het goed gelukt!

  1. Renee Reply

   Wow, Joke. Goed bezig. Leuk om te horen dat je veel aan mijn stukjes hebt gehad. Ik hoorde vandaag van mijn financieel adviseur dat je een aflossingsvrije hypotheek kunt verlengen bij afloop, altijd 5 of 10 jaar. Wist ik ook niet.

   1. Johanna Reply

    Goed om te weten!
    Nu is mijn ambitieuze plan om in 10 jaar uit te komen op een hypotheek van €60.000,- en een spaartegoed van €20,000,-
    Ik heb dan een overwaarde van €400.000,- op de woning, dus een kleine hypotheek is dan wel haalbaar.

    Mijn aflossing zou dan €1350,- per maand moeten zijn, maar dat gaat met de teruggave van de belasting wel lukken.

    Die extra jaren zouden dan mooi meegenomen zijn!

 10. Gewoon Vlijtig Reply

  Onze aflossingsvrije hypotheek is nog 114.000 en 5.990. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat ik al vele jaren lang best bewust leef en financieel het goed op orde heb. Elke maand kunnen we (zonder vakantiegeld en 2x wi stuitkering) ongeveer 2500 euro overhouden. Na juni (Dan hebben we het geld bij elkaar voor een nieuwe tuin) gaat het geld weer naar de buffer, vakantie, verbouwing en auto. Ik deel alles in in potjes. Ons streven is om binnen 14 jaar alles afgelost te hebben als mijn man 65 wordt. Nou dat moet, bij leven en welzijn, toch lukken.

 11. Ria de Wit. Reply

  Ik hou lijstjes bij en reken percentages uit. Onze hypotheek, de eerste extra aflossing was eng, het verdween idd. in een groot gapend gat……voelde als ik kan er zoveel anders mee. Tot het besef over ging in wat wil ik, wat is een belangrijk thema in mijn leven. Vroeger huurde ik particulier, lastige buren en een huis wat “onderhouden” werd door de huurbaas. De huurbaas heb ik voor de rechter kunnen slepen om onderhoud te plegen. De lastige buurman heeft op een bepaald moment tbs gekregen. Die positie voelde niet fijn en is reden geweest om te kopen. Ik wilde onafhankelijk zijn van dit soort ellende, zelf kunnen beslissen. Dit zelf beslissen en onafhankelijk zijn is een groot thema in mijn leven. Toen besefte ik ook dat ik nooit meer een utkering wil waar ik afhankelijk van geweest ben en ik altijd problemen mee had. Op dat moment ging dan ook de knop om. Mijn hypotheek ben ik gaan aflossen in een rap tempo en nu is deze ongeveer 15% van de koopsom. Ik moet het hebben van visualiseren. Nu denk ik het gebouw is van ons, nu het kleine stukje grond nog. Dit helpt mij om de motivatie vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *