Ben ik een dief van mijn eigen portemonnee als ik extra aflos op mijn hypotheek?

Extra aflossen op je hypotheek. Steeds meer mensen (ik ook!) doen het. Maar er is ook veel twijfel: is het wel zo voordelig? 

Iedereen die extra aflost op zijn of haar hypotheek en het aandurft om daar met anderen over te praten, weet het. Je gaat kritiek krijgen. Je gaat mensen tegenkomen die zeggen dat je een dief van je eigen portemonnee bent door het te doen. Toen ik jullie vroeg om al jullie vragen over extra aflossen naar me te sturen, zat ‘ie er natuurlijk bij. De vraag of dat waar is.

Iemand mailde dat zijn oom zei dat hij een dief van zijn eigen portemonnee was. En dat hij maar beter meteen kon stoppen met aflossen. Het is een idee dat maar blijft leven maar nergens op gebaseerd is. Dus voor de oom die deze onzin verspreidt en alle andere mensen die het zich afvroegen, hierbij voor eens en altijd het antwoord.

Nee, je bent geen dief van je eigen portemonnee wanneer je extra aflost op je hypotheek.

De reden dat dit gezegd wordt, is dat je minder hypotheekrenteaftrek terug krijgt wanneer je schuld lager is. Je betaalt namelijk minder rente. Snap je het nog? Ik leg het uit:

Stel: je hebt een hypotheek van 300.000 euro en je betaalt 2% rente. Even mooie ronde getallen gebruiken, dat rekent makkelijker. Dan betaal je dus ieder jaar 6.000 euro aan rente. Dat is een flink bedrag, he? Deel het door 12 en je hebt je maandbedrag.

(Als je het interessant vindt, kun je bekijken wat jij zelf iedere maand aan rente betaalt. Bij de meeste banken kun je dat gewoon in de app of online omgeving zien. Daar staat het bedrag dat je maandelijks betaalt vaak opgesplitst in rente en aflossing.)

Anyway. Je betaalt dus 6.000 euro rente per jaar. Stel dat je je hypotheek door extra af te lossen, terug weet te brengen naar 200.000 euro. Dan betaal je over die ton die je aflost, nooit meer rente. Nu betaal je dus per jaar, bij 2% rente nog maar 4.000 euro rente per jaar.

Je mag in Nederland de rente die je over je hypotheek betaalt, aftrekken. Dat betekent dat je die van je inkomen af mag halen. Je betaalt daardoor dus minder belasting want je inkomen is lager. Op die manier krijg je geld terug van de belastingdienst. Dat voelt als gratis geld. Maar het is uiteindelijk betaalde rente die je gedeeltelijk terug krijgt. Gedeeltelijk, ja. Want je betaalt het grootste deel altijd nog zelf.

Daarom is de bewering dat je een dief van je portemonnee bent door af te lossen dus onzin. Als je minder rente gaat betalen, krijg je inderdaad minder hypotheekrenteaftrek. Er valt tenslotte minder af te trekken. Maar omdat je het grootste deel van die rente altijd nog zelf betaalt, is aflossen vooralsnog voordeliger dan de schuld behouden.

Dit kun je dus nu terug zeggen tegen de oom die beweert dat het anders zit. 

Is hij nog niet overtuigd? Vertel hem dan vooral ook dat die hypotheekrenteaftrek de komende jaren in stapjes wordt afgebouwd. We gaan terug naar aftrekken tegen maximaal 37,05%. Dat zou eerst in hele kleine stapjes van 0,5% per jaar gaan. Maar er is besloten dat tussen 2020 en 2023 de aftrek met 3% per jaar omlaag gaat. Oftewel: dat ‘voordeel’ van de hypotheekrenteaftrek wordt steeds kleiner. In veel landen om ons heen bestaat dat überhaupt niet. 

Let wel: dit is een berekening in de huidige situatie. Als regelgeving verandert, kan het natuurlijk anders zijn.

Nog meer antwoorden op vragen over aflossen, vind je in de video bovenaan dit artikel. Met flink wat hulp van Olav van De Hypotheker, want ik weet er door schade en schande best wat van, maar de echte kennis zit toch bij hem. 

Los jij al af? Is er iets wat je tegenhoudt? Ik ben heel benieuwd naar jullie aflos-verhalen. Post ze vooral in de comments.

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. Omdat ik nu eenmaal niet alles zelf weet. Het artikel is verder voor 100% PorteRenee.

56 Comments

 1. Vita Reply

  Hmm vind dit toch wat kort door de bocht. De gedachte achter ‘Je bent een dief van je eigen portemonnee’ is vaak dat je ergens anders (de beurs bijvoorbeeld) meer rendement krijgt. Natuurlijk is de opbrengst op de beurs niet zeker en de opbrengst van aflossen op je hypotheek wel. Ik kies daarom voor wedden op 2 paarden. Deels aflossen op de hypotheek en deels investeren in andere zaken met een verwachte opbrengst die significant hoger is.

  1. Erik Reply

   Klopt helemaal Vita! Dit is inderdaad de reden voor velen. Je kan €10.000 aflossen, dat scheelt je dan 200 euro per jaar als je een rente van 2% hebt. Als je dit belegt kan je er toch al snel 4-5% op krijgen, wat je respectievelijk €400-500 oplevert. Veel hangt af van je vermogen en hypotheekrente. Heb je een hoge rente, en is je vermogen hoog genoeg om geen vrijstelling van vermogensbelasting te krijgen? Dan kan het voordeliger zijn meer af te lossen. Maar als je de afgelopen 3-4 jaar een hypotheek hebt afgesloten is het bijna altijd ‘beter’ dit te beleggen (mits je oké bent met het risico uiteraard).

 2. mayke Reply

  Ja, wij lossen af!
  We hebben dit jaar al 6000,- euro afgelost en aan het einde van dit jaar staat er nog eens 4000,- euro klaar.
  We stoppen elke maand een deel van ons spaargeld in een spaarpotje op onze spaarrekening. en dan lossen we 2 keer per jaar af.
  Hierdoor blijft het spaarpotje beschikbaar voor het geval we het geld toch nodig hebben voor als een van de andere spaarpotjes ineens extreem aangevuld dient te worden bijvoorbeeld.

  1. Mayke Reply

   Wij lossen nu juist af omdat de beurs momenteel een beetje tegenvalt en de verwachting is dat een recessie niet ver weg is. voor ons voelt dit als een veilige weg. We hebben ons huis in 2016 gekocht voor een aantrekkelijke prijs en ondertussen hebben we een nieuwe taxatie laten doen en is het huis al ruim 65.000,- euro meer waard. met daarnaast het extra aflossen zijn wij overtuigd van een goede investering.

   1. Edwin Moison Reply

    Aflossen bij het idee van een ander huis kopen is ook niet zinvol. Er bestaat namelijk een verplichting om de winst wederom in het nieuwe huis te stoppen. Dat geeft dus een beperkte financiële ruimte om eventueel te verbouwen, en bij verkoop ben je ook meteen van de lopend hypotheek af.

     1. Mar

      Interessant is om dan ook in een blog te noemen dat bij de aankoop van een duurder huis het soms voordeliger is om onder de oude voorwaarden te financieren dus bestaande hypotheek meenemen. Ipv aflossen en vervolgens onder nieuwe voorwaarden weer een hogere hypotheek te financieren.

    1. Zilvervloot Reply

     Je natuurlijk ook geld over hebben om extra af te lossen, anders heb je je geld in de stenen zitten en een andere auto, keuken enz enz, kun je dan niet opnemen of je moet het gaan lenen en dat zijn vaak hogere rentes. Daarbij straks met pensioen, huis vrij, dus vermogen en overheid knijpt dan in zijn handjes.
     N,. B huis gekocht op een loon en deel met eigen geld gelijk betaald

 3. Geldover Reply

  Hier wordt ook afgelost. Heerlijk dat t kan. Maar daarnaast probeer ik ook elke keer wat te beleggen. Op dit moment spaar ik voor de 10% boetevrij aflossen volgend jaar. Dit bedrag heb ik nog niet bij elkaar gespaard. Daarnaast wil ik volgend jaar de waarde van de spaarhypotheek denk ik aflossen en de rest naar aflosvrij gaan zetten. Zo heb ik meer controle over het geld. Bedoeling is wel om door te blijven gaan met maximaal aflossen per jaar, maar mochten we een keer een duurder jaar hebben kunnen we dan zelf kiezen wat we willen.

 4. Linda Reply

  Hier wordt ook afgelost, hetzij in kleine hoeveelheden omdat er eerst een persoonlijke lening weggewerkt moet worden. Is deze weg dan gaan er grote stappen gemaakt worden met het aflossen van de hypotheek. Beleggen kan misschien meer opleveren maar te weten dat je huis steeds meer van jezelf wordt en minder vaste lasten te hebben, is iets wat ons erg aantrekt. We hopen zover te komen dat mijn man een dag in de week minder kan gaan werken. Kunnen we samen meer genieten van een camper die we tzt hopen te hebben, je werkt tenslotte om te leven, je leeft niet om te werken…

  1. Tiny Reply

   Ik weet niet wat de rente op de PL is, maar als die hoger is dan de rente op je hypotheek dan zou ik die extra aflossing gebruiken voor de PL. Anders ben je wel dief van je eigen portemonnee.

 5. Richard Reply

  Ik begrijp nooit zo goed waar mensen dat lage rendement vandaan halen. Ik heb even berekend maar als je nog 25 jaar hebt om je hypotheek af te lossen, zoals wij en we lossen bijv. 25K af. Dat is een maandelijkse netto, jawel netto besparing van €90. Ofwel 1.080 per jaar. Dat is een rendement van 4,3%. Lijkt mij een aardige deal voor eenvoudig geld overmaken. Zeer veilige belegging toch? Het lijkt wel of deze mensen niet rekenen of dat ze dat verhaal standaard overnemen….. maar goed ieder zijn ding uiteraard.

 6. HereIsTom Reply

  Tja zelfs hier bij de reacties staan er zelf nog die zeggen dat je beter niet kan aflossen en meer rendement kan halen op de beurs.
  Laat ik je vertellen dat wij de hypotheek al lang geleden hebben afgelost.
  25 jaar geleden werd je helemaal voor gek verklaart als je extra afloste, ze maakte je zelf voor dom en stom uit. Je moest de maximale hypotheek nemen en zo min mogelijk aflossen want anders liep je de hypotheekrente aftrek mis en met het geld dat je niet gebruikte om af te lossen kon je beter beleggen dan kreeg je veel meer rendement.
  Maar toen kwam begin deze eeuw de crisis, de beurzen stortte in, veel mensen werden werkeloos en de huizenprijzen stortte ook nog in, gevolg was dat er heel veel mensen in de problemen kwamen.
  Ze konden de hypotheek niet meer betalen en hun geld was op de beurs verdampt, het huis moest worden verkocht en omdat de huizenprijzen waren gedaald kregen ze ook nog veel minder ervoor dan ze aan hypotheek hadden, gevolg was een grote restschuld!
  Ik zie de de collega’s nog huilen en sommige hebben tientallen jaren er over gedaan om uit de schulden te komen.
  Wij hadden onze hypotheek al voor een groot deel afgelost en konden dus onze maandlasten nog betalen.
  Daarna hebben we nog sneller de rest afgelost, waardoor we veel meer per maand over hielden.
  Een deel daarvan hebben we daarna gewoon gespaard en de rest belegd, nu kunnen we over een paar jaar al met vervroegt pensioen, ruim tien jaar voor de AOW.
  Wat men ook vaak vergeet is het rendement van de niet betaalde rente, deze wordt ieder jaar meer als je extra aflost. Wij betaalde voor onze hypotheek dus maar 15 jaar de rente, dus 15 jaar minder rente dan normaal en dat is heel veel meer dan je aan hypotheekrente aftrek krijgt.
  Door de lagere maandlasten ieder jaar kun je ook steeds meer aflossen.
  Kortom wij zijn blij dat we wel extra veel afloste 😉

  1. Bram Reply

   Helaas klopt je redenering gewoon niet. De beurs haalt een gemiddeld rendement van 7% per jaar en dat is inclusief die crisissen meegenomen. Je moet geen geld dat je mogelijk nodig gaat hebben binnenkort op de beurs beleggen, net zo min als dat je het moet gebruiken om de hypotheek af te lossen.
   Als je een hypotheek hebt van 2% (met HRA in de praktijk dus 1.2-1.4%), dan levert die (extra) aflossing je dus dat rendement op aan niet betaalde rente.
   Als je datzelfde geld op de beurs zou beleggen dan zou je (zolang je een lange adem hebt en niet in paniek raakt bij een crisis) zo 5-7% rendement per jaar kunnen halen.
   Rente op rente werkt natuurlijk of je nu aflost of op de beurs investeert, dus dat is geen enkel verschil.

   Als je liever volledige zekerheid koopt, dan is aflossen geen gek idee, maar stellen dat het betere investering is dan op de beurs is bijna altijd onwaar.

  2. Northman Reply

   Op de beurs behaal je inderdaad een veel hoger rendement dan dat de hypotheekrente is (zeker de HR op dit moment). Dat is al zo vanaf dat de beurs bestaat. Het gemiddelde rendement van de S&P500 is bijvoorbeeld al meer dan 10% per jaar. Dat is vanaf het bestaan van de S&P500, dus inclusief alle ups en downs (denk aan de grote depressie in 1929, eerste en tweede wereldoorlog, dotcom van 1997-2000 en de crisis van 2008).

   Puur cijfermatig kan je dus inderdaad beter beleggen dan aflossen op je huis. Dan is je rendement dus vele malen hoger. Maar gevoelsmatig kan ik mij voorstellen dat je aan de risico’s denkt op kort termijn als werkzekerheid en een beurscrach (die uiteraard niet eeuwig duren). Voor de korte termijn is het daarom handig om een financiële buffer aan te houden om de klappen op te vangen. Maar kijken we naar de lange termijn (denk aan 20 tot 40 jaar) en het totale financiële plaatje dan behaal je een hoger rendement door te beleggen. Uiteraard alleen met geld dat je voor een langere tijd kan missen.

   Een goede tip voor de beginnende belegger is de beleggingsserie van JL Collins.

 7. Ruth Reply

  Een beetje kort door de bocht inderdaad. Het gaat vaak erom dat je elders een hoger rendement kan behalen. Ik vind het verhaal van hereistom sterkere argumenten bevatten en motiverend

 8. Ria Reply

  Het hangt er van af waar voor je kiest. Ook ik ben met beleggen bezig geweest. Gestopt omdat het mij geen geld opleverde, ik verloor het geld en een deel van de inzet. Ik ben toen extra gaan aflossen. Dit leverde me toen minder rente op. Inmiddels hebben we nog 25000 te gaan en zijn dan hypotheek vrij. Wat heeft dit mij opgeleverd in ieder geval meer dan het pensioen wat ik van het ABP zou krijgen voor 10 jaar full-time werken. Wat levert het nog meer op? Namelijk het idee, dat wanneer ik werkloos word ik de lasten gemakkelijk kan betalen, daarnaast is mijn man ieder gestopt met werken. Wat nog meer we hebben geinvesteerd in zonnepanelen want we sparen meer. Ook heeft het opgeleverd dat het sparen steeds gemakkelijker ging, enerzijds lage lasten die steeds lager werden, maar ook we merkten we dat het aflossen steeds gemotiveerder ging en we minder gingen uitgeven. Dit had ik niet met de aandelen die ik indertijd kocht. Nee voor mij is het extra aflossen echt winst, wellicht wat minder dan andere op de beurs beleggen, maar wel winst dat ik nu rust heb, eerder zal stoppen met werken, weet waar ik aan toe ben. Alle lasten van de woning, inclusief onderhoud, belastingen energie, verzekeringen zijn 250 euro per maand toch een heel fijn bedrag. Hierdoor zijn we ook geen 50% van het inkomen kwijt aan woonlasten………..eerder nog geen 10%.

 9. M. Reply

  Zeker nu de regelgeving is aangepast ben je juist een dief van je portemonnee als je belegt i.p.v. extra aflost. Als je de vermogensrendementsheffing meeneemt, dan houd je niet veel rendement over. Daarnaast is het veel meer risico. Dan los ik toch echt liever af. Nu zn we over een kleine 7 jr hypotheekvrij als we niet meer extra aflossen. We hebben een hypotheek afgesloten in 2014 , maar zn van plan ieder jaar de 10% extra af te lossen. Vind ik een heerlijk idee, maar ieder zijn keuze inderdaad.

  1. Matthijs de haas Reply

   Als je op 100.000 6%rendement haalt is 6000 euro, +/-30 procent belasting betaald hou je nog 4000 over. Als je 100. 000 aflost en 3 procent rente betaald is 3000 euro, hypotheekrentevoordeel +/- 40% hou je 1800 over.

 10. Ferry Reply

  Het is natuurlijk afhankelijk van je situatie. Wij ontvangen kinderopvangtoeslag. Als wij aflossen op de hypotheek, betalen we minder hypotheekrente. Minder hypotheekrente betalen, betekent ook minder hypotheekrenteaftrek. Minder hypotheekrenteaftrek betekent een hoger toetsingsinkomen voor de Belastingdienst. Een hoger toetsingsinkomen voor de belastingdienst betekent dat je minder kinderopvangtoeslag ontvangt. Afhankelijk van je inkomen, renteaftrek en aantal kinderen kan het wel degelijk nadelig zijn om af te lossen.

 11. Cheese Reply

  Mensen, schuld kost geld… Een huis moet een thuis zijn en geen investering om er beter van te worden. Lekker dat je hypo vrij bent straks en iets kan doorgeven aan je kinderen. Weinig tot geen schulden, leeft lekker. Ontspannen, en niet van salaris strook tot salaris strook.

 12. Geldboom Reply

  Ook jouw reactie is te kort door de bocht, het gaat hier om EXTRA aflossen op je hypotheek. In de periode waar jij op doelt werd er maximaal en aflossingsvrij geleend. Mensen konden daardoor in duurdere huizen wonen en vaak werden er nog ingewikkelde exotische (woeker) constructies aangeboden om nog meer te lenen.

  Als je nu een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt waarop je aflost en je belegt in plaats van dat je extra aflost, dan loop je met een huizen&beurscrash die tegelijkertijd plaatsvindt minder risico omdat je al hebt afgelost op je woning.

  1. HereIsTom Reply

   Misschien loopt je dan wel minder risico, maar je bent het geld wat je hebt belegd wel kwijt en je huis is niet afbetaald en je hebt dus geen rendement op je beleggingen maar betaald nog steeds rente voor je hypotheek en loopt dat rendement dus mis en je maandlasten zijn dan ook nog steeds hoog.
   Dus met aflossen loop je altijd minder risico en meer rendement op de langere termijn.

 13. H leemen Reply

  Er wordt vergeten dat bij aflossen je nalatenschap waarover je belasting gaat betalen veel hoger is. Daarde huizen veel duurder zijn geworden.
  Voorbeeld verkoopprijs mijn huis bijna 7 ton na hypotheek aftrek 5.5 ton eerste 6 ton voormij vrouw vrij van erfbelasting. Anders eenaanslag over 1ton gekregen.

  1. HereIsTom Reply

   Bij huis op beide naam hoeft je partner geen nalatenschap te betalen!
   U kunt bijvoorbeeld in uw huwelijkse voorwaarden laten opnemen dat uw vermogen als gemeenschappelijk moet worden beschouwd. Dan beschouwt de fiscus slechts de helft van het vermogen als het vermogen van uw partner en betaal je dus geen erfbelasting over de waarde van het huis.

  2. HereIsTom Reply

   P.S. Plus dat bij de erfbelasting niet gekeken wordt naar de hypotheek maar naar de WOZ waarde van het huis, dus afgelost of niet maakt niks uit!

    1. Miranda Reply

     Maar er is besloten dat tussen 2020 en 2023 de aftrek met 3% per jaar omlaag gaat. Oftewel: dat ‘voordeel’ van de hypotheekrenteaftrek wordt steeds kleiner. In veel landen om ons heen bestaat dat überhaupt niet. ………….. Kijk dit stukje tekst daar gaan mij haren van overeind staan bijvoorbeeld : hypotheekrenteaftrek word steeds kleiner….. omdat het in veel landen niet bestaat ???? Dus moeten wij hier maar mee stoppen omdat andere landen dit niet krijgen ????? ……..Dit hebben wij in Nederland zolang ik leef en nu willen ze hier langzaam maar zeker van af waardoor vele mensen die een top hypotheek hebben genomen op aanraden van banken die dit hebben gesteund , hierdoor dus in de problemen gaan komen , in de toekomst door hogere lasten !
     velen zitten nu al in de problemen !
     Alles stijgt behalve het loon !
     De toekomst word zwaar voor vele mensen . huren stijgen, kopen is nu fijn met deze lage rente
     Maar de huis prijzen stijgen nu flink,
     De waarde van vele huizen zullen
     in de toekomst inzakken.
     WEG OVERWAARDE !!!!
     dan maar hopen dat je afgelost heb
     En ook die situaties zijn voor iedereen anders.
     Heb je kinderen of niet , enzovoorts……….

 14. G.Hooftman Reply

  Moet wel lachen om dit artikel.

  Aflossen op je hypotheek :))) Hypotheek van 300.000 euro en die aflossen (met zelf verdiend geld ) naar 200.000 euro.. Dan moet je zowieso 10.000 euro elk jaar aflossen… En ff kort door de bocht 1000 euro per maand over hebben :)))) tuurlijk mensen die een groot inkomen hebben lukt dat maar met mijn 2100 euyries in de maand toch echt niet…. Je lost al af met je anuiteiten hypotheek dus waarom nog eens extra… over 30 jaar ben je er vanaf. Anders over 20 jaar… nou nou das echte “winst”hoor. Maar jullie vergeten ook even het effect van inflatie van 2%…. 30 jaar gelden kosten een raket ijsje 50 cent en nu een euro…

 15. Denise Hupkens Reply

  Of je erfbelasting moet betalen hangt van de hoogte van de nalatenschap af. Het “dus je hoeft dan geen … te betalen ” is geen zekerheid.
  Het is wel zo dat als het huis beider eigendom is, de waarde van het huis voor de helft aan de langstlevende wordt toebedeeld.

  De tweede tekst slaat nergens op. Je betaalt erfbelasting over de uitkomsten van bezittingen en schulden.

  Een afgeloste hypotheek is geen schuld meer.
  Een niet afgeloste hypotheek is wel een schuld en wordt voor enige belasting aanslag eerst van de waarde van het huis afgetrokken.

 16. Geert Reply

  Mensen rekenen met enkel de bespaarde rente over looptijd, dat nu vaak 1.5-2.5 is. En niet de aflossing erbij.

 17. Cees Van der Feest Reply

  Het is wel zo als je alles aflost je over je huurwaarde forfait belasting betalen toch
  Lees wet Hillen

  1. Rinus Fiets Reply

   Nee…… Als je aflost wordt hwf niet meer bij het inkomen geteld. Ook die regeling wordt teruggedraaid…. Helaas…. Heb ik net afgelost kwam deze om de hoek kijken…. Tevens krijg je pas rente terug boven je hwf….. De opmerking dat je dus altijd iets hypotheek moet behouden is vanuit dat oogpunt dus onzin.

 18. Jelle Reply

  Jammer dat er niets gezegd wordt over eventuele risicoopslagen op je hypotheekrente.
  Tenzij je <60% van je huis met hypotheek belast is, of je een NHG hebt, kan je de rente over gehele hypotheek vaak omlaag brengen door af te lossen. Hiermee is de besparing significant hoger!

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Jelle! Er komen nog 3 blogs met video’s, daarin wordt dat ook zeker benoemd! Keep posted dus 🙂

 19. Rich Reply

  Mijn situatie; 6 ton hypotheek. Eigen zaak. In 10 jaar 4 appartementen gekocht a 150.000. Per appartement 700 euro netto opbrengst x 4 = 2800 netto in de maand 33600 per jaar NETTO. Had ik dit met dit geld mijn hypo afgelost had dit mij dit 3 % p/jaar gescheelt. Zeg netto 2% met aftrek. Is 12.000. Hoezo aflossen slim? Aflossen is alleen slim als je echt geen flauw idee hebt hoe je je geld beter kunt investeren. Beetje ondernemer of slimmerik maakt van geld meer geld. As simple is that!!

 20. Erik Reply

  Is het niet makkelijker om dat geld wat je af wilt lossen te sparen op een rekening waarmee je na je rentevast periode ineens aflost?

  Lijkt me persoonlijk meer voordelen te hebben.

  1. Vera Reply

   Nee, welke voordelen dan?
   Het voordeel zit nu juist in de uitgespaarde rente over al die jaren opgeteld. Aangezien de rente die je moet betalen over je hypotheek hoger is dan de rente die je krijgt op een spaarrekening, zou je zo snel mogelijk moeten aflossen.

 21. Carlos Reply

  Tja. Het is grappig hoe iedereen op zoek is naar absolute waarheden in deze. Feit is dat voor diegenen die niet handig en actief met geld omgaan aflossen met afstand de beste optie is. Niet naar omkijken aflossen en geen onzekerheid hebben. De werkelijkheid is dat het individueel bepaald is. Geld domweg op de bank laten liggen is interessant in tijden dat de rente op dit geld hoger is dan de kosten. Dit is zo bij hoge rente percentage s. De uitspraak stamt dus met name uit de jaren 80.

  In de praktijk is dit echter voor iedereen anders. Net zoals het verhaal over de crisis en de vele collega’s die hierdoor failliet gingen, ken ik de situatie waarbij je je hypotheek niet aflost maar juist een tweede of derde woning financiert. Door de stijgende marktprijzen heb je in drie jaar tijd genoeg bij elkaar om 15 jaar eerder met pensioen te gaan.

  Er zijn erg veel scenario’s maar uiteindelijk is dit maatwerk. Welke keuzes maak je? welke risico’s durf je te nemen en welke maatregelen neem je om je risico’s te beperken? Kortom ga je actief in met je geld of niet.

  Zelf ben ik zonder kleerscheuren door de beurscrisis heen gekomen. Heb kort voor de ellende uitbrak alles van de beurs gehaald.

  Hoe dan ook. Aflossen zal in deze situatie voor de meeste mensen de verstandigste optie zijn, maar lang niet voor iedereen.

 22. Dee Miller Reply

  Volgens mij is er nog niet de inflatie genoemd. Waarom zou je je hypotheek aflossen terwijl de inflatie en loonstijging dat al voor je doet? Zo mis je, zoals het voorbeeld terecht weergeeft, renteaftrek ondanks dat je zelf de meeste rente betaalt. Oversluiten naar een lagere rente en zo min mogelijk aflossen (ik heb nog aflossingsvrij) is vandaag de alkerbeste keus en een ultieme kans!
  Ik heb hem vastgezet op 2% 30 jaar. Dan kunnen jullie vast wel berekenen wat over 30 jaar inflatie en loonstijging gaat doen met mijn hypotheek. Ik bedoel maar. Aflossen is daarom een dief van je eigen portemonnee. Aflossen is alleen leuk voor de bank, vandaar dat ze dat promoten…denk daar maar eens over na.

  Grtz!

 23. Financiers specialist Reply

  Julie missen allemaal het punt. Bij een beursrendement van 7% is je vermogen verdubbeld na 7 jaar. Aflossen is geld doodschieten.

 24. Vera Reply

  Een argument wat ik nog mis in de hele discussie is hoe makkelijk je geld weer terug te krijgen is.
  Beleggingen zijn snel te verkopen, maar tegen een mogelijk verlies.
  Bij een huis gaan er maanden overheen en tegen zeer hoge kosten. Alleen verkopen (hopelijk met winst) en 3 jaar huren geeft het afgeloste geld weer ‘contant’ terug.

 25. Elles Reply

  Bedankt voor het interessante artikel! Hoe zit dit met een zogenoemde ”bankspaarhypotheek”? Over het deel wat je aflost krijg je hetzelfde percentage rente. Mij is toen verteld door een adviseur dat je beter niet versneld kunt aflossen.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Ellen, dit bespreken we in een volgende blog en vlog binnen dit thema. Dat advies gaf de adviseur van De Hypotheker ook.

 26. Janneke Reply

  Persoonlijk vind ik dat als je extra aflost op je hypotheek je zeker wel een dief bent van je eigen portemonnee. Wij investeren al jaren en halen daar zoveel meer uit. Een hypotheek is gewoon goedkoop geld en als het qua inkomen kan, zou ik altijd voor een maximale hypotheek gaan, wat tegenwoordig ook maar gewoon 100% van de waarde van de woning is ipv veel meer zoals een aantal jaar geleden.

  Meer over mijn mening: https://www.besteren.nl/hypotheek-niet-aflossen/

  1. Renee Lamboo Reply

   HI Janneke, dank voor je reactie. Leuk om te lezen. Ik vind aflossen en beleggen niet echt te vergelijken. Niet qua rendement en niet qua zekerheid.
   Voor mij bestaat het naast elkaar.

 27. Janneke Reply

  Hoi Renee, zelf vind ik het meer een kwestie van de balans zoeken tussen risico en rendement. Deels aflossen en deels investeren is dan bijvoorbeeld ook een goede optie. Maar uiteindelijk blijft zoiets naturlijk een persoonlijke keuze. Waar je je het beste bij voelt, moet je uiteraard doen 🙂

 28. Klaas Reply

  Als je alimentatie betaald is (extra) aflossen niet verstandig. Door de lagere maandlast wordt je draagkracht hoger. Je kunt dan dus meer alimentatie betalen. Gevolg: voor iedere euro dat je maandlast lager is, gaat de alimentatie met een euro omhoog. Weggegooid geld dus, en per saldo worden je maandlasten niet lager. Je zou wel kunnen kiezen voor verkorting van de looptijd i.p.v. lagere lasten! Maar pas op dat je looptijd niet korter wordt dan de periode waarin je alimentatie moet betalen….

 29. Suus Reply

  Uit nieuwsgierigheid.. Ik heb laatst eens uitgerekend wat de maandlasten voor mij resp. mijn partner zouden zijn mocht 1 van ons komen te overlijden. Qua hypotheek zou dit door onze overlijdensrisico-verzekering goed te dragen moeten zijn, maar dan komt er ook nog studieschuld aflos bij (x2)… Dat geeft mij wel extra reden om eerst de focus te leggen op het aflossen van onze schulden (in elk geval de DUO) voor ik ga beleggen.

  Hoe staan jullie hierin, nemen jullie dit ook mee in jullie overwegingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *