Zo hou je aflossen op je hypotheek vol (+ cadeautje!)

I love extra aflossen op mijn hypotheek. Jullie weten het inmiddels wel. Eén specifiek hulpmiddel helpt me enorm om vol te houden. En deze deel ik nu ook – gratis te downloaden – met jullie.

Spaardoelen op de lange termijn zijn zo moeilijk! Zeker als het ook nog om zulke grote bedragen gaat als bij je hypotheek. Ik weet vaak nog niet eens hoe mijn leven er over drie maanden uitziet, laat staan over 30 jaar. Sinds ik zo’n 8 jaar geleden het financiële roer omgooide, is er één ding dat me altijd op de been heeft gehouden. Oké, twee. Mijn man, die net zo enthousiast is over onze financiële doelen die we hebben als ik. Én mijn barometer. 

Ik heb er al vaker over verteld. In ieder huis dat ik de laatste jaren heb bewoond, en dat zijn er best een hoop, hing een barometer. Eerst stiekem verborgen in de kelderkast. Omdat ik me een beetje schaamde dat ik zo fanatiek aan het aflossen was. Wat zouden mensen daar wel niet van vinden!? Inmiddels hangt het printje loud and proud op het grote krijtbord in de keuken. De meeste mensen vragen er niet meer naar. Die weten wat het is en waar het voor staat. Mensen die hier voor het eerst komen doen dat nog wel. Als ik vertel dat dat onze aflosbarometer is, zie je die ogen vaak oplichten. 

Hoe zit dat? Hoe werkt het? Vertel meer!


Niet zelden gingen ze zich er na ons gesprek in verdiepen en begonnen ze – als door een virus aangestoken – ook met aflossen. Ik krijg geregeld appjes van vrienden en familieleden met updates over extra aflossingen, gedaalde maandlasten en verkleinde openstaande hypotheken. Zo leuk!

Nu vind ik jullie PorteRenee-volgers allemaal geweldig, maar ik kan helaas niet met jullie allemaal motiverende info delen over de app. Dus heb ik iets anders bedacht. Ik heb een aflos-invul-tekening gemaakt die je gratis en voor niks kunt downloaden. Uitprinten, ophangen en aflossen maar. Bovenaan je doel schrijven en invullen maar, die streepjes.


Ook krijg je van mij een motiverende quote om uit te draaien. Die kun je op de wc hangen, boven je bed of naast je barometer aan de koelkast. Die helpt nog een beetje extra om vol te houden. Stop calling it a dream, start calling it a plan. Want financiële doelen haal je echt alleen wanneer je een plan maakt. En ook volhoudt.


Check de laatste video die ik voor jullie maakte. Samen met adviseur Olav van De Hypotheker, ook nog even. Bovenaan de pagina. Die gaat over volhouden. En als je de eerste drie vlogs hebt gemist, die kun je hier terugkijken. 

En laat vooral even in de comments weten hoe je na vier blogs en vlogs vol informatie over extra aflossen, hierover denkt. Ga je het doen? Doe je het al? Maak je andere keuzes met je geld? Ik ben heel benieuwd!

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. Omdat ik nu eenmaal niet alles zelf weet. Het artikel is verder voor 100% PorteRenee.

6 Comments

 1. 123luuk123 Reply

  Volg je al een tijdje. Echter wil ik heel graag sparen om de hypotheek af te lossen. Echter ons dak zal in de kommende jaren ook volledig vervangen moeten worden. Kostenplaatje 20.000 euro naar verwachting. Ik zie het wel als een duurzame investering, liever eenmaal goed met extra isolatie dan nu 20.000 euro op termijn aflossen met als gevolg dat we dan steeds problemen met het dak krijgen.

 2. Agnes Reply

  Ook ik maak ik er een sport van om extra bedragen af te lossen op mijn hypotheek.
  Daarbij had ik in mijn hoofd dat ik als ik 65 ben een mooi laag rond getal aan hypotheek wil hebben en niet meer.
  Omdat ik dit zo’n leuke sport vind, waarbij ik jaarlijks kijk hoeveel ik al de goede kant op ga lijkt het erop dat ik mijn bakens moet gaan verzetten. Ik red het ook wel om naar een NOG lager bedrag te gaan.
  Door een verhuizing in 2015 is mijn hypotheek opgesplitst in verschillende gedeeltes. Het bleek ook rendable om een hypotheek rente aanpassing aan te vragen voor een onderdeel omdat de boete betaalbaar was. Nadat je dat gedaan hebt kun je dus NOG meer per maand sparen om extra af te lossen. Het lijken misschien kleine beetjes want wat schiet je op met 10 of 15 euro minder betalen per maand maar op jaarbasis tikt het toch aan vooral als je op andere zaken ook wat beter oplet wat je uitgeeft

 3. Pim Reply

  Vanaf het begin heb ik besloten om de hypotheekaftrek niet maandelijks te laten afrekenen. Nu krijg ik in 1 keer een groter bedrag wat gelijk teruggestort wordt in de hypotheek, samen met nog wat extra geld. Als het maandelijks binnenkomt is de kans groter dat het wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *