Je hypotheek is een schuld. Ik denk dat teveel mensen dat vergeten en daardoor is aflossen geen prioriteit.

Ik praat graag over het versneld aflossen van mijn hypotheek. Iedereen zo zijn afwijking. Toen ik het er eens over had met vrienden, vertelde ik dat we nog maar 60.000 euro schuld hadden op ons huis. Een vriend zei toen: ‘Je bedoelt dat je nog 60.000 euro hypotheek hebt? Want echt schulden zijn hypotheken toch niet?’ Ik begreep dat niet. Een schuld is geleend geld dat terug moet, dat alles geldt ook voor een hypotheek.

Lees ook: Wat ik verdiende afgelopen maand

Er is in onze maatschappij iets geks gaande. Mensen zien de hypotheek niet als een schuld. Vraag mensen maar eens of ze schulden hebben. Dan zeggen ze bijna allemaal nee. Niemand noemt zijn hypotheek. Terwijl dat gewoon een lening is die terugbetaald moet worden. Dat terugbetalen was de laatste decennia zo vrijblijvend, dat we er nu op die manier naar kijken. Daarom storten mensen een financiële meevaller ook niet in de hypotheek, maar gaan er leuke dingen van doen. Omdat ze die hypotheek niet écht als een schuld zijn. Of, in ergere gevallen, omdat ze den dat die lening zich binnen 30 jaar vanzelf terugbetaalt door middel van de maandlasten (wat hopelijk voor ze ook zo is). Al zijn ze zich vaak niet bewust van hoeveel dat wel niet kost aan rente.

Misschien komt het door hypotheekrenteaftrek. Een fijne en voordelige regeling voor huiseigenaren. De regeling heeft ervoor gezorgd dat mensen decennia lang van hun adviseurs en banken hoorden: los vooral niet extra af, dat is zonde want dan valt er minder rente af te trekken. Daardoor is de urgentie van dat aflossen totaal verdwenen. Inmiddels leven we in andere tijden, waarin diezelfde hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd. Toch blijven mensen vasthouden aan het idee dat een hypotheek nemen niet echt schulden maken is.

Ik denk dat dit besef in mijn generatie (onze generatie, wellicht) langzamerhand komt. Ik ben van een generatie (30-ers) die meer zelf zal moeten gaan regelen en niet langer alleen op Den Haag en baas kan rekenen (voor alles.) Laten we vooral beginnen met het erkennen dat de hypotheek is wat ‘ie is. Een lening waarvan het fijn is dat je ‘m kunt krijgen maar waar je ook zo snel mogelijk lekker weer vanaf moet. Zoals met iedere schuld.

Lees ook: Waarom aflossen je géén dief van je eigen portemonnee maakt