Deze verbouwingen leveren je overwaarde op

We hebben behangen, een nieuwe schutting gezet en de buitenboel wordt geschilderd. Misschien is ons huis daardoor nu al meer waard geworden. Maar welke klussen en verbouwingen leveren nou écht flink overwaarde op? Ik zocht het uit.

Abonneer je op mijn Youtube-kanaal

Een bevriende makelaar stapte hier een week geleden binnen. ‘Wow!’ ‘Vind je het mooi?’ vroeg ik. Hij antwoordde van ‘ja.’ Dat blijft geweldig om te horen. Toen we ons huis kochten waren de muren spierwit (en een beetje ongezellig, vond ik). Er zat een stuk zwart barok behang op en bij de keuken een soort geïmproviseerd bordjesbehang. Iedere zijn smaak, natuurlijk. Maar echt strak zag het er niet uit. We hebben gezocht, maar die pot met goud aan het einde van de regenboog (nog) niet gevonden. Dus moesten we, toen we hier gingen wonen, kiezen. Wat gaan we eerst doen? Waarvoor moeten we nog sparen? We besloten het hele huis van binnen te laten schilderen. Na veel bouwmarkten en verfwinkels te hebben bezocht, kozen we voor een groen-grijze kleur. Waarvan ik hoopte dat die prachtig zou staan bij de wit, houten kozijnen, met glas-in-lood. En ja hoor, dat had ik goed bedacht. Ik vind het zó mooi geworden! En de bevriende makelaar dus ook.

Hij hintte er zelfs op dat ons huis nu al meer waard was geworden, door de paar dingen die we hadden gedaan. Dat verbaasde mij. Ik dacht altijd: alleen extra vierkante meters creëren leidt tot een hogere waarde. ‘Echt niet,’ zei hij stellig. Dus ging ik op zoek naar meer informatie. Welke veranderingen in je huis, zorgen dat de waarde van je huis stijgt? En ik ontdekte dat dat met name deze drie zijn:

1 Achterstallig onderhoud wegwerken.
Ons huis is niet per definitie een klushuis, maar wel een huis met veel achterstallig onderhoud. De schutting was door en door verrot en dreigde bij iedere windhoos weg te waaien. De tuin grotendeels een moerasgebied, de uitbouw niet afgewerkt en de wanden flinterdun. Hier valt voor ons een hoop meerwaarde te behalen. Mensen kopen toch het liefst een huis dat af is. Moet er nog veel gebeuren? Dan haken ze af. Zeker omdat je tegenwoordig niet zo makkelijk meer bij kunt lenen voor het opknappen van je huis. Dat moet je (grotendeels) van eigen geld doen.

2 Je huis verduurzamen
Wij hebben in ons nieuwe huis energielabel G. Ook daar moet het een en ander aan gebeuren, zeg maar. De isolatie is slecht, hier en daar zelfs nog enkel glas en overal kozijnen met kieren waar de buitenlucht zo door naar binnen piept. Door goed te isoleren kun je tot zo’n 30% besparen op je energierekening. Dat klinkt lekker! Dat betekent goedkoper wonen en dat vindt iedereen fijn. Kortom: je huis wordt meer waard. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, kwalitatief hoogstaand dubbel glas. Het helpt allemaal. Je hebt hierbij ook geen last van wat ik het keuken-effect noem. Dat is dat je er een nieuwe keuken in zet en dat potentiële kopers die keuken helemaal niet mooi vinden. Dan wordt je huis er, voor die mensen, geen euro meer waard op. Isolatiekosten verdien je grotendeels terug. Tussen de 75% en 100% van wat je investeert, krijg je terug aan waardevermeerdering.


Meer over duurzaam wonen lees je op de site van RegioBank. Je vindt hier onder meer een de woningtest die je in vijf minuten laat zien welke energiebesparende maatregelen jij thuis kunt nemen.


3 Meer vierkante meters
Wij hebben een huis gekocht van zo’n 110m2. Het is beneden al uitgebouwd, met veel ramen en licht. Top, dus. Maar boven is het best krap. Onze zoontjes slapen samen op één kamer. Dat is gezellig, maar ook een beetje noodzakelijk. Ik heb namelijk ook een werkkamer nodig. Het idee is dat ik dat werken ooit in een bijgebouw in de tuin ga doen. Want aan tuin geen gebrek hier. Voor nu doen we het even zo. Het creëren van meer woonoppervlak hoort echt bij dé drie manieren om je huis meer waard te maken. In Amsterdam is de gemiddelde vierkante meterprijs ruim 5.000 euro. Bouw je uit/op/aan en heb je daardoor tien vierkante meter meer om te bewonen? Reken je winst maar uit. Op het platteland in Drenthe liggen die prijzen natuurlijk weer anders. Te veel inleveren op je tuin is ook weer niet handig, want ook een beetje ruimte in de tuin is voor huizenkopers belangrijk. De zolder omtoveren tot extra slaapkamer is natuurlijk een topidee. Je levert niet in op buitenruimte en de investering blijft beperkt. Het kost je in ieder geval een stuk minder geld dan bijvoorbeeld een uitbouw of opbouw.


Ons huis wordt beetje bij beetje mooier, en daarmee ook (hopelijk) meer waard. Al hebben wij voor de komende jaren niet de ambitie om hier weg te gaan. Wij hebben het fijn, de kinderen hebben het fijn. De komende jaren hebben wij hier nog volop klus. En daarna wil ik lekker genieten van wat we allemaal gemaakt hebben.

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

9 Comments

 1. Monique van den Hombergh Reply

  Wij hebben ons huis levensloop bestendig gemaakt. Slaapkamer en badkamer op de begane grond erbij. Ik ga ervan uit dat we een flinke plus in de overwaarde erbij hebben hiermee.

 2. MsMimi Reply

  Ik lees je graag maar ik vind het erg jammer dat (bijna) al je blogs nu regio-bank marketing zijn:(

 3. Linda Reply

  Vind het ook jammer dat in vrijwel alle artikelen marketing is verwerkt. Ben bang dat ik binnenkort ga afhaken, jammer want ik ben lezer van het eerste uur.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Linda, dank voor je reactie. Er is zeker niet in bijna ieder artikel marketing verwerkt. Dat is letterlijk (nu) 1x per week. En de rest van de content is allemaal ongesponsord. Dus je hebt het idee misschien maar dat is niet de realiteit. En ja, ik moet ook geld verdienen om deze site te kunnen blijven draaien. Zonder mijn fijne en lieve sponsors zou heel PorteRenee niet (meer) bestaan.

 4. Matt Reply

  Hier ook een oud huis… zijn al 10 jaar aan het renoveren en sparen alles zelf bij elkaar, we lenen niet voor verbouwingen. Dubbelglas, nieuw dak, nieuwe dakkapellen, deuren en alles in “oude stijl” zodat het bij het huis past. Eind deze zomer gaan we de spouwmuren isoleren en wordt heet huis opnieuw gevoegd.. een aardig duur kostenplaatje, maar zelf gespaard!

 5. Truus Reply

  Nog een verbouwing die ‘overwaarde’ oplevert: het creëren van meer licht in je huis. Door bijv. het plaatsen van een extra raam, een dakkapel of het plaatsen van een lichtkoepel/dakraam. Meer licht in je huis zorgt voor een ruimtelijker gevoel en dat is waar veel mensen zich toe voelen aangetrokken.

 6. Ivan Reply

  Mijn broer heeft het radicaal aangepakt: het hele huis verbouwd en verduurzaamd, maar dan wel zo grondig dat hij er negen maanden uit moest. Hij heeft er een extra hypotheek voor genomen. Het resultaat is er wel naar. Het huis heeft nieuwe vloeren, is compleet energie-efficiënt en in waarde verhoogd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+