aflossen hypotheek

Dit ging er van onze maandlasten af door aflossen so far

We wonen nu 7 maanden in ons ‘nieuwe’ huis. We deden al veel meer extra aflossingen dan we hadden gedacht. En dat scheelt flink in onze maandlasten. Hoeveel vertel ik je in dit stuk precies.

Ons huisje. Ons fijne, lieve huisje. We zijn van ons nieuwe plekje gaan houden. Nadat in de eerste week dat we hier woonden om 5 uur ’s nachts het regenwater door het plafond naar beneden kwam lopen, is er een hoop gebeurd. We klommen uit het dal waar we toen inzaten. Een dal waarin we tegen elkaar zeiden: ‘Wat hebben we in godsnaam gedaan?’ ‘Waar zijn we beland?’ ‘Kunnen we er nog vanaf?’ Het dak werd gedicht (katsjing…) en zo deden we nog zoveel meer aan het huis. Denk het aanleggen van een tuin. Het schilderen van de buitenboel. Het schilderen van de muren binnen. En al die andere kleine(re) klusjes. Steeds meer werd het ons huis. En al is het met energielabel Z (brrrr…) flink koud, we voelen ons hier echt thuis. Ja, dat energielabel is ook nog iets waar het één en ander aan moet gebeuren. Eén ding tegelijk.

We dachten altijd: we gaan pas weer in 2020 extra aflossen. Er moet eerst zoveel aan het huis zelf gebeuren. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan mag. Dus al vrij snel gingen er kleine bedragen richting onze hypotheekverstrekker. Een paar honderd euro hier, een paar honderd euro daar. Wanneer er een financiële meevaller was ging een deel in het huis-potje en een deel toch naar een extra aflossing. Deze maand deden we zelfs een aflossing van €10.000. Het was geld dat we niet perse nodig hadden en met de spaarrente op ongeveer 0% was bij ons de keuze snel gemaakt. We kregen daarna een brief met een bevestiging van de betaling. Zoals altijd. En daar stonden ook onze nieuwe maandlasten op. Oh, wat een feestje.

Oke, tijd voor harde cijfers. Ik beloofde in dit artikel te vertellen hoe ver we onze maandlasten al hebben kunnen verlagen. En dat ga ik nu doen. Ik zeg er wel bij: dit zijn bruto bedragen. De hypotheekrenteaftrek is niet meegenomen. Waarom? Omdat wij allebei zzp’ers zijn, hebben wij ervoor gekozen die aftrek niet maandelijks te ontvangen. We betalen de hypotheek bruto. Die aftrek, waar we natuurlijk wel recht op hebben, wordt aan het einde van het jaar verrekend met de belasting die we moeten betalen. Snap je?Als je de hypotheekrenteaftrek mee zou nemen, zou het verschil wat kleiner worden. Omdat we minder rente zijn gaan betalen door het aflossen, valt er minder betaalde rente af te trekken. Dus krijgen we wat minder terug. Maar het blijft altijd voordelig. Want het bedrag wat je minder betaalt aan rente, over de rest van de looptijd, is altijd nog hoger dan wat je minder terugkrijgt aan hypotheekrenteaftrek.

Oké. Wij begonnen op 1 maart 2019 met een hypotheek van € 210.000. Daarmee (en met een flink deel spaargeld) kochten we ons huis, dat bij aankoop getaxeerd was op €320.000 euro en nu waarschijnlijk een waarde heeft van zo’n €350.000. Voor die hypotheek betaalden wij in het begin bruto €842,- per maand.

Nu, 7 maanden later, hebben we in totaal €16.255,97 afgelost. Dat is inclusief de verplichte aflossingen. We hebben nog openstaan een hypotheek van: €193.744,03

Hierdoor zijn onze bruto hypotheeklasten gedaald naar €788,99. Dat is een bruto verschil van €53,01.

Nu denk je misschien: dat is ook niet veel voor zo’n flinke aflossing. Maar vergeet niet: die €53,01 hoef ik nu iedere maand de komende 29,5 jaar niet meer te betalen. (Nogmaals: zonder verrekening van de hypotheekrenteaftrek dus)

Betaal jij nog een fikse rente over je hypotheek? Balen, want de actuele hypotheekrente ligt nu zelfs onder de 1%. Check eens of oversluiten voor jou een optie is, bijvoorbeeld op Check dan eens of oversluiten voor jou een optie is. Want

So far voor de cijfertjes. Wij zijn heel blij dat we onder de 2 ton zijn gekomen. Dat voelt toch echt als een mijlpaal. De volgende mijlpaal is alweer in zicht. Met een geschatte waarde van zo’n €350.000 zouden we met een resterende hypotheek van €175.000 onder de helft van de waarde van de woning komen. Ook wel gaaf. Misschien is het daarna tijd om geld ook op andere manieren in te gaan zetten. Hypotheekvrij zijn is natuurlijk geweldig en levert meer op dan je geld op je spaarrekening laten staan tegen bijna 0%. Maar we willen er ons ook niet blind op staren. Het moet onderdeel zijn van ons financieel plan. Niet op zichzelf staand een financieel plan zijn. Wij lossen voorlopig even alleen de €800 euro af die we maandelijks sowieso doen. En sparen verder voor volgende doelen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie afloservaringen. Deel je ze in de comments?

Share

56 Comments

 1. Seits Reply

  Gaat lekker. Volgens mij hadden jullie onlangs ook al een groot bedrag afgelost.

  Wij lossen maandelijks een vast bedrag. En met uitbetaling vakantiegeld, Bonus, belastingteruggave en energie teruggave.

 2. Truus Reply

  Waarom kies je ervoor om eerst af te lossen en later iets te doen aan energiebesparende maatregelen? Kan me voorstellen dat jullie gas/elektra rekening met energielabel Z ook heel hoog is en die betaal je ook iedere maand. Wij doen het net andersom, wij kiezen eerst voor conform en het omlaag krijgen van de vaste lasten voor gas en elektra en als dat gelukt is gaan we extra aflossen. Doordat wij de vloer hebben geïsoleerd (5.000) én een aantal oude dubbelglas ramen hebben vervangen voor HR++ ramen (1.300) is onze maandelijkse betaling voor gas/elektra van 285 naar 200 gedaald. Nog steeds veel te veel, maar we gaan de goede kant op. Bovendien voelt het veel aangenamer in huis én is het goed voor het milieu.

  1. Sjoerd Reply

   Exact dit!

   Leuk die 788 euro per maand maar jullie hebben waarschijnlijk ook 200+ euro aan gas en licht per maand.

   Je kan veel sneller besparen door te isoleren dan door af te lossen. Ons A label huis doet bijvoorbeeld maar 50 euro per maand aan gas en licht.

  2. Jo Reply

   Broekzak vestzak. Jouw investering is pas over een jaar of 6/7 terugverdiend, terwijl extra aflossen direct lagere lasten oplevert. Over een langere periode is dat ook een dikke som waar je weer energiebesparing van kunt betalen. Beide heeft zin,

   5000 euro aan vloerisolatie is wel extreem veel. Wat heb je laten doen? Mijn kruipruimte is 150m en ik was maar 3300 kwijt.

    1. Mark Reply

     Isoleren levert ook direct lagere lasten op die een stuk hoger uit kunnen vallen dan een paar tientjes.

     Daarnaast heb je ook direct een flinke waardevermeerdering.

 3. Mar Reply

  Sinds deze maand ben ik (vrouw, 54 jaar, zoon) hypotheekloos. Volledig afgelost, in mijn eentje. Inmiddels ook zonnepanelen aan laten leggen en kook ik op inductie. Doel: zo laag mogelijke maandlasten. Oorspronkelijke doel: minder werken of stoppen met werken als ík dat wil.

  1. HereIsTom Reply

   Welkom bij de hypotheekvrij club! 😉
   Wij hadden onze hypotheek in 15 jaar volledig afgelost.
   En ook hebben we geïnvesteerd in het energie zuinig maken van de woning, we betalen nu nog 50 euro voor gas en licht.
   Nu afwachten wat de oplossing hier wordt om van het gas af te komen.
   We zijn al aan het sparen voor een warmtepomp o.i.d.

 4. Marina Reply

  Gisteren heeft mijn salaris maar heel eventjes op mijn rekening gestaan.Ik stond al dagen in de startblokken om weer een extra aflossing te doen😀. Nu weer wachten op de brief van de bank. En ja, die mooie donkergroene hoogglanskeuken waar ik van droom blijft voorlopig nog een droom. Eerst mijn hypotheek verder naar beneden en met een glimlach van trots doe ik de zoveelste handafwas( ondertussen druk rekenend hoeveel ik dit jaar nog kan aflossen. Eindejaarsuitkeringin zicht en zeer goedkope Kerst en oud en nieuw want dan werk ik. Met toeslagen, dat dan weer wel.

 5. Marc Reply

  Goede keuze! Op dit moment is aflossen de beste investering. Wij hebben een hypotheek 50 procent op rente en 50 procent op aflossing. In 1 jaar 4200 euro afgelost door de lage rente. Ook in 1 jaar door de sterk stijgende huizenmarkt ons huis 30.000 meer waard geworden. Het is een tussenhuis bewust als investering gekocht. Opgeknapt en begin volgend jaar op zoek naar ons droomhuis. De Kosten koper zit al in de overwaarde en weer een jaartje goede jaarcijfers geeft een reëel uitzicht op een betere hypotheek. Je wordt in mijn ogen nog steeds gestraft als ondernemer bij het aanvragen van een hypotheek.

 6. Elsbeth Reply

  29 augustus 2014 kocht ik in mijn eentje een huis. Het moest nog gebouwd worden. Het huis heeft me € 275.000 gekost (meerwerk en tuinaanleg) en ik startte met een hypotheek van € 175.000. In april 2015 ging ik er wonen en een paar dagen later viel de eerste grote last weg. De huurwoning waar ik in juli 2014 tijdelijk was gaan wonen, was opgezegd. Geen dubbele lasten meer. Het echte aflossen kon beginnen. Vandaag is mijn hypotheek € 109.800, maar er staat ook nog € 24.200 op mijn bankspaarrekening. Nog een krappe € 86.000 te gaan dus. Iedere aflossing zorgt ervoor dat de hypotheeklasten dalen waardoor ik sneller kan aflossen. Het laatst vergelijkbare huis dat verkocht is, werd te koop aangeboden op 17 mei 2019, had een vraagprijs van € 450.000 en is binnen 5 weken verkocht.

  1. Elsbeth Reply

   Sinds maart 2019 staat mijn woning op eigen grond. Dat was erfpacht, dus de erfpacht is dit jaar ook afgekocht.

   1. Patrick Reply

    Inspirerende verhalen allemaal hier. Wij hebben eerst flink afgelost, maar nu met de huidige lage rente gaan we flink bijlenen en samen met ons spaargeld een tweede huis bouwen in het buitenland. De totale rente wordt lager dan wat we nu betalen, ondanks dat we bijlenen en de rente voor 20 jaar vast zetten. Wij statuten namelijk over naar de goedkoopste aanbieder.
    Wat we doen met ons tweede huis weten we nog niet precies. Het kan alle kanten op. Of we gaan er zelf wonen, of als vakantiehuis of we verhuten het. Ik snap dat dit een ander verhaal is dan de rest, wat over extra aflossen gaat, maar investeren in onroerend goed en een tweede woning in een goed klimaat is ook verstandig met je geld omgaan.
    Ik ben econoom en ben altijd verstandig omgegaan met mijn geld. Nu plukken we daar de vruchten van.

 7. Hans Reply

  Mooie cijfers hoor Renee ga zo door!!
  Hier zijn wij ook druk aan het aflossen begin januari doen wij 10% van de hypotheek som.

 8. Angely Reply

  Extra aflossen; een heel bekend verhaal voor mij. In mijn eentje een appartement gekocht in 2008 met het idee dat als ik ooit weer eens zou gaan samenwonen, ik er binnen een paar weken vanaf zou zijn. Ze gingen in die tijd tenslotte als zoete broodjes over de toonbank. Nooit kunnen denken dat, terwijl mijn handtekening onder de hypotheekakte nog nat was, de crisis om de hoek kwam kijken. Binnen no time stond mijn appartementje met 1 slaapkamer zo’n 50.000 euro onder water. En ik leerde mijn huidige partner kennen. IN het begin heb je niet veel ruimte nodig; je kunt toch niet van elkaar afblijven van verliefdheid. Maar na een aantal jaren begin je toch behoefte te hebben aan iets meer ruimte waar de was kan hangen of waar je kunt studeren. Wij hebben toen ook het besluit genomen om af te lossen om in elk geval de restschuld weg te werken. Nu helemaal schuldenvrij en een heerlijk, eenvoudig rijtjeshuis waar we superhappy zijn. Ik vertel er wel eens vaker over in mijn blogs; http://www.quitte.nu/blog

 9. MvH Reply

  Ons doel is de maximale boetevrije aflossing op ons 2e leningdeel te realiseren elk jaar. Dat is €14.449,14 op jaarbasis. Ik sta nu alweer 2 dagen te popelen om de volgende aflossing van dik €1200,- te storten en dan zijn we er bijna 🙂

 10. Monique298 Reply

  Wij hebben inmiddels ruim 110.000 afgelost. Deze maand 35,66 en 59,59. Haha. Al lang irriteerde mij het dat ik geen mooie bedragen heb dus deze maand heb ik de hypotheek afgerond. Komend eerste halfjaar staan er nog andere zaken op de planning maar vanaf dan gaan we weer beginnen. Ik hoop binnen 5 tot 6 jaar hypotheekvorm te zijn.

 11. Mr. Groeigeld Reply

  Herkenbaar. Hier 2,5 jaar geleden een ander huis gekocht. Eerst vloog dan het geld eruit, waarnaar alle verrekeningen kwamen. Toen gelijk wat afgelost en nu regulier iedere maand. Het scheelt al bijna €100 per maand (bruto).

 12. LVH Reply

  Hey wat grappig! Met de bedragen waarmee je rekent zeg maar je doelen is onze huidige situatie😁. Alleen is ons huis al wel super geïsoleerd en helemaal van a tot z opgeknapt. Jaren 30 woning 14 jaar terug van 1ste eigenaar gekocht. Was me er niet zo van bewust dat we het “goed” hebben qua huis en vaste lasten. Ben er trouwens wel superblij en tevreden mee hoor😅.
  Leuke blogs altijd om te lezen!

  1. Mark Reply

   Het mooiste wonen doe je niet per se in een nieuwbouwwoning, dat is een kwestie van smaak.

   Ik zou zelf wel meer investeren dan aflossen, dat levert het meeste op.

 13. Audrey Reply

  Lekker, hoor! Maar ik zou in jullie geval toch echt eerst energiebesparende maatregelen treffen. Als je er minimaal 2 combineert, krijg je nog subsidie ook. En in jullie geval is er zo te lezen genoeg te doen. Met de bedragen die jullie steeds in korte tijd weten af te lossen, kom je voor energiebesparing een heel eind.

  Ik woon in een huis met energielabel C en los nu eerst extra af om onder een bepaalde grens uit te komen qua maandlasten. Daarna ga ik voor een upgrade van de zolder inclusief dakisolatie.

  O, en ik laat de hypotheekrenteaftrek ook jaarlijks verrekenen. Heerlijk om daar dan weer een flinke extra aflossing te doen.

 14. Sissi Reply

  53 euro per maand, dat is toch weer elke maand naar de kapper, of een massage, of een weekje weg in de herfstvakantie……

  Best veel geld dus!

  1. dutchie Reply

   yep. Dat had ie al 300x kunnen doen van het geld wat ie in zijn hypotheek heeft gestort… Dat is dus grofweg de komende 25 jaar elke maand. Totaal zinloos dus.

   1. Rick Reply

    53x12x29.5=18.762 ipv 16.254.dat is toch 2500 voordeel!
    15% rendement, zonder risico. Lijkt me niet zinloos!!!

 15. Rocco Reply

  Gekruidenier, visieloos en dodelijk saai.
  Zomaar een aantal woorden die bij me opkomen na het lezen van dit artikel.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dank Ricco voor je opbouwende kritiek. Heel benieuwd naar jouw inspirerende en houtsnijdende blog? 🙂

   1. Rocco Reply

    Rocco. Rico is die straatvechter.
    Haha, sarcasme beheers je ook zie ik, goed gedaan.
    Je blog is top hoor, knap gedaan.
    Ik heb ook een pad gekozen op mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Denk alleen dat banken dat verhaal niet zullen gaan sponsoren.
    Dan zou ik een ander verdienmodel moeten zoeken.
    Misschien wil jij me daarmee helpen?

   2. Manno Reply

    Waarom aflossen en niet extra storten in je kapitaal verzekering van het huis.
    Volle looptijd maximaal belasting voordeel.
    Onder aan de streep minder belastbaar inkomen, wat gunstiger uit kan komen bij tegemoetkoming (zorgpremie).
    Spaarpot heeft doelbedrag eerder bij elkaar, waardoor je dan ineens (veel eerder) kunt aflossen.

    Dit geldt uiteraard alleen voor de oudere hypotheken (geen jaarlijkse aflos plicht).

 16. dutchie Reply

  prachtige VVD propaganda dat aflossen..
  Toen de rente op 10% stond hadden jullie gelijk. Nu zou je welhaast van de pot gerukt moeten zijn om bewust meer af te willen lossen..
  Vergeet niet dat de helft van je huis naar de overheid gaat als je stopt met ademhalen. Leuk voor je kids…
  Kan je nu beter elke maand je kids bijspijkeren om ze een vliegende start te geven.
  Sterker nog: koop er voor mijn part bitcoins voor….
  Elke andere optie is beter dan aflossen.
  Ik krijg maagkrampen van die linkse propaganda praatjes van de overheid. “aflossingsblij” Tssss… Praat eens met een accountant, die kan het je haarfijn uitleggen. Beter dan ik kan. Vandaag is de bitcoin 28% gestegen in 24 uur… Had ze daar maar in gestopt…

  Aflossen? Neh.
  Investeren in isolatie en pogen een nul-op-de-meter woning te krijgen, daar heb je 100x meer aan. Gas en stroom blijven duurder worden en bestaan grotendeels uit belasting. Naast het extra comfort dus een veel wijzere investering. Laat die hypotheek voor 1% maar lekker staan. Gaat nog veeeeel lager worden. Super Mario heeft iedereen op zijn hand en de inflatie wordt nog veel erger (en je schuld dus automatisch veel lager…)

  1. HereIsTom Reply

   Beetje dom gepraat! Totdat dat er straks een crisis uitbreekt, de huizenprijzen dalen, de hypotheekrente loopt flink op, de beurzen storten in en misschien raak je je baan ook nog kwijt!
   Hoe ga je dan je hypotheek betalen? Dan kun je die hypotheek niet meer betalen en gaat je huis in de executie verkoop en blijf je met een grote restschuld zitten.
   Extra aflossen is altijd slim, zelfs met de huidige lage rente.

 17. Erik Reply

  Goed dat je je lezers, incl mezelf :-), laat realiseren dat aflossen altijd gunstiger is dan de hypotheekrenteaftrek. Er wordt altijd zo op gefocust op die aftrek vooral bij de berichten over de afschaffing ervan.

  Er ontbreekt trouwens nog het woord ‘niet’ in je tekst bij deze zin (of lees ik het verkeerd?): Het was geld dat we perse nodig hadden en met de spaarrente op ongeveer 0% was bij ons de keuze snel gemaakt.

 18. Robin Demey Reply

  Als je toch elke maand over hebt, waarom heb je dan niet (een deel van) de hypotheek op een kortere looptijd genomen? Scheelt sowieso in intrestpercentage en in totale rente.
  Wij hebben zo een deel op 7 jaar, 10 jaar, 15 jaar en 25 jaar (deze laatste vanwege de Vlaamse woonbonus). De percentages liggen tussen de 1&2%.
  Kunnen jullie gratis vervroegd aflossen in Nederland? Voor zover ik weet betaal je daar in België ook intresten op (uiteraard peanuts in vergelijking).
  En bij een niet-energiezuinige woning is energetisch investeren veel rendabeler dan wat intrest op uw hypotheek.
  Over welk percentage spreken we hier wel?

  En uit ondervinding: veel zaken worden enorm snel duurder en kun je beter voor lenen dan ervoor sparen (isolatie, ramen, hout…). Voorbeeldje: onze achtergevel is nog niet afgewerkt. 7 jaar geleden kostte de afwerking die we wilden €60/m2. Vandaag €200. Had ik het dan geweten, leende ik bij. Ik dacht dat ik andere prioriteiten had…

 19. HEIN Reply

  Zoveel mogelijk aflossen? Naast isolerende maatregelen, schaf zonnepanelen aan en een airco die ook kan verwarmen. (zgn. Inverter)
  Onze zonnepanelen wekken ruim voldoende op om het huis ’s winters elektrisch te verwarmen. Resultaat is een totaalbedrag van €20 per maand voor stroom en gas. We houden dan flink wat over om extra af te lossen.

 20. Luc Reply

  Ideetje? Gebruik de belastingteruggave als aflossing. Spouwmuurisolatie en andere verduurzaming geeft ook een hoog rendement op spaargeld. Kan bij 50% hypotheek de risico-opslag in de rente ook omlaag?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Luc, goed idee. Alleen is er bij ons persoonlijk geen belastingteruggave. Beide zzp’ers moeten we alleen maar betalen 🙂

 21. JeanB40 Reply

  Ik duizel van die bedragen die hier genoemd worden. Ik heb nu tien jaar een hypotheek en vanaf de eerste dag afgesloten met 100% aflossing lineair. Iets wat m’n omgeving en hypotheekadviseur destijds heel raar vonden, ik ging niet voor de laagste maandlasten. Ik vond het eigenlijk heel logisch om een hypotheek te nemen die garandeert dat het huis van jou wordt.

  Zo hoef ik alleen maar te blijven zitten tot de 30jaar voorbij is, of kan ik vandaag beslissen om m’n huis zonder restschuld te verkopen, wetende dat ik 33% al heb afgelost, en dat het huis bijna twee keer zoveel waard is geworden is alleen maar fijn, als alles instort volgende maand heb ik nog steeds geen restschuld. Als iedereen op deze manier gestart was met het kopen van een huis, was de slogan ‘aflossingsblij’ nooit een issue geweest.

  Mijn omgeving die niet in staat is om duizenden euro s per jaar extra af te lossen maar wel destijds voor de lage lasten gingen en grotendeels niets aflossen, vinden mijn ‘rare’ actie van destijds ineens niet meer zo raar.

 22. Renate Reply

  Hier vorig jaar mei huis gekocht, met overwaarde oude huis. Geld dat van deposito vrijkwam eind december 10% mee afgelost. Ook in januari weer 10% afgelost. Hebben dus in paar maanden tijd 150 euro minder hypotheek. Van 722 naar 575. Toch echt wel de moeite. Nu wil ik eerst beleggen, in elk geval tot 2022 wanneer je meer gaat betalen voor beleggen dan voor sparen. En dan zie ik wel weer wat we gaan doen.

  1. Daisy Reply

   Hoi Renate
   Kun je wat meer vertellen over deposito? Denk altijd dat hier veel risico bij komt kijken? Levert het ook wat op? Zodat het rendabel is om vervroegd af te lossen? Gr Daisy

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Hi Daisy, een deposito heeft hetzelfde risico als een gewone spaarrekening.
    Enige extra risico is dat je het geld nodig hebt terwijl het nog vast staat in deposito.
    Dan kun je een boete moeten betalen. De rente is iets hoger, maar niet geweldig hoog.

    1. Fred Reply

     Het rendement hangt toch erg af van het jaartal waarin je een deposito hebt afgesloten.

     Wij hebben in februari 2012 een 10-jaars deposito afgesloten bij ABN AMRO met een rente van 4,6%, rente op rente. Zo’n € 56.000,- ingelegd en over 2 jaar en 3 maanden krijgen wij ruim € 87.000,- op onze rekening gestort.

     Keek net even; de rente op een 10-jaars deposito bij ABN AMRO bedraagt op dit moment 0,15%…

 23. Erik Reply

  Tja, alles heeft zijn voor- en tegenstanders. Aflossen moet financieel ook maar haalbaar zijn.

  De hypotheek van € 214500 hebben wij opgedeeld in € 175500 (1,55%) aflossingsvrij- (afgedekt met een ORV) en de rest met een annuïtair gedeelte (1,35%).
  Bruto lasten € 360.-)

  Marktwaarde van de woning €255.000.

  Waarom zou je aflossen zolang de nabestaanden niet met een restschuld blijven zitten?

  Ben van mening dat je bij alle berekeningen ook de erfbelasting erbij dient te betrekken uiteindelijk. Je kunt wel denken dat je zorgt voor de kids (erfgenamen) door het huis vrij te maken totdat de fiscus bij hun op de stoep staat.

  Zolang de ‘kooplasten’ minder zijn dan een huurwoning vind ik het prima. Van het overige geld na aftrek van de hypotheek kosten LEEF ik.

 24. Fred Reply

  Hoe meer aflossingen, hoe meer overwaarde, hoe sneller hogere belastingen hierover zullen volgen vanuit de (R)overheid.

  Ons vermogen in Box 3 bedraagt nu € 800.000,- Als straks de hypotheekschulden wegvallen, dit op naar ruim € 1.400.000,-.

  Op dat moment gaan we serieus overwegen om te emigreren naar een fiscaal vriendelijker land. Ik weiger om mij zo te laten uitkleden over geld waar ik eerder al 50% IB heb betaald.

 25. Dee Miller Reply

  Hypotheek aflossen is niet slim. De inflatie doet dat al voor je.
  Ook heb je de gehele looptijd voordeel van renteaftrek, waarom zou je dat voordeeltje laten schieten?
  In 30 jaar tijd is de waarde van je hypotheek nog maar de helft maar de waarde van je huis is juist verdubbelt.
  Met die overwaarde kun je na die 30 jaar makkelijk goedkoop herfinancieren.
  Wees geen dief van je eigen portemonnee en los niets af.
  Daar wordt alleen de bank beter van, u niet.

  1. Erik Reply

   Gelukkig heb ik een oude hypotheek (83% aflossingsvrij). Bij een nieuwe hypotheek is het maximum 50% aflossingsvrij.

  2. Eija Reply

   Dief van je eigen portemonnee….dat zei men toch in de jaren ’90? Lage woonlast geeft ook de mogelijkheid om nu gelijk minder te gaan werken en volgens mij is de hele HRA slechts bedoeld om mensen zo veel mogelijk te laten werken, met maximale (aftrekbare) schuldenlast. Ik kies liever voor FIRE en als voorproef daarvan nu alvast voor 2 dagen per week minder werken…gewoon, omdat het door lage woonlasten mogelijk is :-)….

 26. Marjolijn Reply

  Goed bezig!
  Wij hebben 3 jaar geleden een hypotheek voor 185.000 euro afgesloten. Inmiddels is deze 147.000 euro. Met 107.000 aan spaargeld willen we voor het einde van het jaar nog meer aflossen.

 27. Miranda Reply

  Inspirerend stukje. Toch deel ik de mening dat investeren in verduurzaming prio zou moeten hebben: een (waarschijnlijk flinke) besparing op de energie rekening, naast een aanzienlijke waardevermeerdering. Blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Het blijft kicken om de hypotheek onder die grens van 200K te zien schieten. Psychologisch dingetje vermoed ik 😉

  ‘het bloed kruipt waar het niet gaan KAN’

 28. Sander Reply

  Op 2 januari 2018 (ik toen 29 jaar) mijn 1e (hoek)woning gekocht met garage en carport voor €192.000,- excl. k.k.. Totaal incl. K.K. + schilderwerk etc. heb ik zo’n €200.000,- betaald. Mijn hypotheek was precies €50.000,- waarbij ik 20% per kalenderjaar boetevrij mag aflossen.

  Ik ben vrijgezel, dus geen partner die ook financieel bijdraagt, all by myself 🙂

  Ik spaar gemiddeld zo’n €1.000,- per maand met een brutoloon van €2.450,- per maand. Dit bedrag houdt ik dus ook echt over elke maand.

  In augustus 2018 €10.000,- extra afgelost (oftewel maximaal 20% dat boetevrij mogelijk is).
  In januari 2019 nog eens €10.000,- extra afgelost.

  Op dit moment (24-11-2019) is mijn huidige hypotheek €28.500,- met €16.000,- op mijn spaarrekening staan.

  Als alles volgens plan loopt:
  Op 1 januari 2020 los ik nog eens €10.000,- af en op 1 januari 2021 ook. Dat betekent dat ik op 1 januari 2022 (ik ben dan 33) boetevrij mijn restschuld van ongeveer €7000,- ga aflossen en dan ook schuldenvrij ben!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *