Dit kostte verhuizen ons + rondleiding in ons huis

We hebben de sleutel! Dus is het tijd voor een rondleiding binnen in ons nieuwe huis. Ik vertel ook precies wat verhuizen ons kostte.

Abonneer je op mijn Youtube-kanaal

Als je rijk wilt worden, verhuis dan niet te vaak. Ik wil best rijk worden maar ben in mijn leven toch al vaak verhuisd. We hebben het onlangs eens uitgerekend. Ik kom zo op een keer of 9 en ik ben pas 34 jaar oud. Niet dat mijn ouders zo verhuizerig waren, hoor. Helemaal niet. De meeste huizen bewoonde ik nadat ik uit huis ging. Mijn man en ik hebben een afspraak gemaakt: in ons nieuwe huis blijven we minimaal 10 jaar. Verhuizen is sowieso een stuk complexer met twee kleine kinderen. Onze oudste gaat ook al naar school. Hij heeft het op school zo naar zijn zin, dat ik hem daar niet weg wil halen. Bovendien: we hebben een geweldig huis op een geweldige plek gevonden. (Zie voor een rondleiding de video!) Dus we gaan voorlopig nergens naartoe.

Lees ook: Zoveel eigen geld stopten we in ons nieuwe huis


Dat verhuizen duur is, wist ik dus wel al. Dus begonnen we een paar maanden voordat het zover was, al met sparen. We hadden allerlei verschillende spaarpotjes aangelegd. Superhandig! Eén voor de verhuizers. Eén voor de schilders die de hele binnenboel kwamen schilderen. Eén voor een nieuwe schutting, omdat de oude echt omviel. En zo ging het lijstje nog wel even door. We vulden de fictieve potjes één voor één. Zo kwamen we ook niet voor verrassingen te staan. Maar ja, het geld vliegt er die eerste weken echt uit. Tijd voor een overzichtje: wat heeft verhuizen ons nu precies gekost? De cijfers op een rij.


Onderaan dit stuk nog een paar gouden spaartips voor iedereen die spaart voor een eigen huis


Wanneer je een huis koopt, betaal je niet alleen de koopprijs. Nee, er komen nog allerlei kosten bij. Op de site van RegioBank, waar wij onze hypotheek hebben, vind je een interessante lijstje wat die kosten precies zijn. Ze maken daarin ook onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw. De kosten zijn namelijk best wel anders.

Wij kopen een bestaand huis. Een oudje zelfs, uit 1925. We betalen daarvoor niet alleen de koopprijs, maar ook bemiddelingskosten voor de hypotheek, overdrachtsbelasting, notariskosten, en ga zo maar door. Met een koopprijs van €318.500 euro, kwamen we in totaal op, met alle bijkomende kosten erbij, op €326.494,16 euro uit. Om precies te zijn.

Daar kwamen dan nog de volgende uitgaven bij:

 • Verhuisbedrijf: €1000
 • Schilderwerk binnen: €2000
 • Schutting: €1500
 • Nieuw bankje: €450
 • Behang: €500
 • Nieuwe speelhoek kids: €350
 • Schoonmaakmiddelen: veel!

We hebben verder geen verbouwkosten. We willen het huis beetje bij beetje naar ons zin maken. Eerst de tuin, dan eens onze slaapkamer en nog wat aan isolatie doen. Want energielabel G is wennen, hoor. (Brrr…)

Hoe hebben we al die kosten nu vooraf bij elkaar gespaard?
Hier een paar spaartips die ons hier echt bij hebben geholpen.

 • Sparen voor een groot bedrag is lastiger dan kleinere bedragen bij elkaar sparen. Dus breek al die kosten vooral op. Een apart potje voor de schilder en voor de verhuizers. Is er één potje vol, dan heb je de voldoening van het bereiken van een doel. Dat helpt!
 • Koop je samen een huis? Zorg dan dat jij en je partner op een lijn zitten wat sparen betreft. De één kan wel hard sparen, maar als de ander aan de andere kant alles uitgeeft heeft dat weinig zin.
 • Hang een foto van je nieuwe huis (of je droomhuis, als je nog geen woning hebt gevonden) op in je keuken of boven je bed. Dat helpt om gemotiveerd te blijven. Ben je creabea? Maak dan een moodboard met alles wat je graag zou willen voor je huis. Lekker knippen en plakken maar. Kunnen je kinderen ook bij helpen.
 • Check je uitgaven. Niet het leukste klusje, maar dit scheelt écht veel geld. Ben je klant van RegioBank dan kun je in de app onder het kopje Inzicht precies zien waar je geld naartoe is gegaan. Anders even een excell-sheetje bijhouden of ouderwets op papier.
 • Spaar meevallers. Krijg je een dertiende maand? Was de reparatie aan je auto minder duur dan gedacht? Hup! Alle meevallers meteen sparen. Die tikken lekker aan.

Lees ook: Verhuizen: zo bepaalden wij hoeveel we wilden lenen


Er liggen nu flink wat rekeningen op me te wachten. Ik kan ze betalen zonder er ‘s nachts wakker van te hoeven liggen. Wel zo fijn. Ik heb alweer nieuwe spaardoelen, hoor. Zoals een trampoline voor de kinderen en twee heerlijke zonnestoelen voor mijn man en mij. Dan kan het genieten beginnen.

Dit artikel is een samenwerking met mijn hypotheekverstrekker Regiobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

11 Comments

 1. Kim Reply

  Woow maar 9 duizend bijkomende kosten. Ze zeggen normaal 6 procent. Hoe komt het dat hij bij jullie lager is?

  1. Renee Lamboo Reply

   We kennen onze hypotheekadviseur goed, die rekende niet de hoofdprijs. Ook omdat we onze papieren goed en netjes aanleverden. We hebben overal waar kan bezuinigd. En geen onnodige kosten gemaakt. Scheelt echt, Kim!

   1. Ron Reply

    Ik denk dat de lage kosten door de samenwerking komt en niet per se doordat je de adviseur goed kent ;).
    Met 2% overdrachtbelasting (6.370) houdt je nog 1.624,16 over voor notariskosten, advies-/afsluitkosten hypotheek en taxatie etc.

    1. Renee Lamboo Reply

     Nee hoor. Die komen doordat we elkaar goed kennen. Die hypotheek was al gesloten los van de samenwerking. Niets met elkaar te maken. En als dat wel zo was, had ik het eerlijk gezegd 🙂

 2. Kim Reply

  Bedankt voor reactie. Ik ben eem starter oo de markt dud is voor mij allemaal nieuw. Alles goed en optijd op orde hebben is dus geen overbodige luxe:)

 3. Nurse Betty Reply

  Phoe Renée, energielabel G. Weet je t zeker eerst de tuin? En an je slaapkamer? Had toch echt eerst vd isolatie gegaan….
  Scheelt energiekosten ook. Schijnt een goede besparing te zijn, heb ik gehoord van een financieel blogger….?

  1. Renee Lamboo Reply

   Staat ook op het lijstje hoor. Maar die tuin was onleefbaar. Moest echt. Isolatie is volgende stap.

 4. Marion Reply

  Hoi Renée, mag ik je wat vragen over de kosten voor de schilder? Ik heb net offerte gekregen van schilder voor binnenwerk (alleen houtwerk van kozijnen en buitendeuren, geen muren, en ook geen binnendeuren of plinten) van 4000 euro! Nu hebben we veel ramen met van die dwarslatten ed, maar toch, ik vind het nogal wat. Wat zat er bij jou aan schilderwerk in voor die 2000 euro?
  Groet, marion

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Marion, daarin zaten alle wanden binnen. Schilderen is een dure klus. Buitenwerk alles kostte ons 5.000 euro. Ik zou altijd nog even een tweede en derde offerte aanvragen.

  2. ria Reply

   Ik weet niet wat er bij jouw in zit maar 4 jaar geleden waren de kosten bij ons als volgt schilderen erker buiten inclusief houtwerk onder het raam buitendeuren (3) alle raamkozijnen. ieder raam heeft 1 dwarslat, 2 trappen en vervanging van de bewegende delen op de ramen boven ik kwam uit op 3200 euro, boven ook nog 2 ramen totaal houtwerk vervangen dat was 800 extra.

 5. Robin Bettencourt Da Graça Reply

  Ik heb gewoon een busje gehuurd en wat vrienden etc opgetrommeld en zelf geschilderd (laminaat lag er al huurwoning sociaal akkoord,l ideaal en scheelt enorm veel kosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *