“Door een slimmigheidje kwam een eigen huis opeens een stuk dichterbij”

Single en starter Annemieke (30) kocht een gezinswoning met maar liefst 20% korting op de marktwaarde.

Door Sasja

“Als alleenstaande starter was het voor mij vrijwel onmogelijk een huis te kopen. Toch is het me gelukt. Sinds drie jaar woon ik in mijn uppie in een heerlijke gezinswoning van 110m2. Toen mijn vriend en ik in 2017 uit elkaar gingen moest ik op zoek naar een andere woning. Ik verdiende te veel voor een sociale huurwoning en de huren in de vrije sector lagen te hoog. Omdat ik geen genoegen wilde nemen met een studio van een paar vierkante meter wilde ik kopen. Ik kon maximaal €175.000 lenen. Maar al snel bleek dat niet voldoende. De paar keer dat ik een bod deed op een appartement, werd ik overboden. Terwijl de moed me langzaam in de schoenen zakte, las ik over verkopen onder voorwaarden. Een constructie waarbij je een huis koopt met flinke korting op de marktwaarde. Hierdoor kwam een eigen huis opeens een stuk dichterbij.”

Hoe werkt dat dan?

“Ik kocht een huis van een sociaal huisvester. De woning had een marktwaarde van €190.000. Ik kreeg 20% korting en hoefde dus maar een hypotheek af te sluiten van €152.000. Hoewel ik volledig eigenaar ben van de woning, staat daar wel iets tegenover. Als ik wil verhuizen moet ik de woning eerst aanbieden aan de huisvester. Zij delen dan in de winst of in het verlies: 70% is voor mij, 30% voor hun.” 

Was de woning instap klaar of moest je nog veel klussen?

“Het huis verkeerde in slechte staat en was vies. Er was echt nooit iets aan gedaan, dus ik moest flink aan de slag. Maar het huis voelde zo goed en het stond ook nog eens in een buurt waar ik dolgraag wilde wonen.” 

Wat kostte de verbouwing?

“De vriend van mijn zus is aannemer en hij heeft me geholpen. We namen echt alles onder handen. De keuken, de badkamer, de vloeren en de muren. De totale verbouwing kostte zo’n €40.000. Dat is natuurlijk veel geld, maar ik had goed gespaard.  En mijn ouders waren zo lief om ook nog wat bij te dragen. Ik heb het huis helemaal naar mijn zin gemaakt. En doordat ik verbeteringen heb aangebracht die leiden tot waardevermeerdering is dat deel van de winst bij verkoop volledig voor mij.”

Dus je kan de woning straks met een mooie winst verkopen?

“Dat verwacht ik wel. De huidige WOZ-waarde is €288.000. Kopen is natuurlijk een goede investering, maar ik ben niet van plan het snel te verkopen. Mijn hypotheeklasten zijn laag, rond de €600. Voor dat bedrag had ik nooit iets vergelijkbaars kunnen huren. En wil ik toch ooit verhuizen? Dan hoef ik niet bang te zijn dat ik het huis niet kan verkopen. Voor mensen die vastgoed met name zien als investering is deze constructie wellicht wat minder interessant vanwege de gedeelde winst. Ik ben superblij met dit huis en wil hier nog lang blijven wonen. Ook met een eventuele partner en kinderen is dit huis ideaal.”

Wil je extra gaan aflossen om die maandlasten nog verder te drukken?

“Dat is zeker mijn doel. Verstandig met geld omgaan is voor mij altijd heel vanzelfsprekend geweest. Ik ben een goede spaarder en klakkeloos geld uitgeven past niet bij mij. Een tijdje geleden ben ik me gaan verdiepen in personal finance. Ik ontdekte dat er naast sparen nog veel andere mogelijkheden zijn. Zoals het versneld aflossen van de hypotheek. En beleggen. Mijn vader – zelf actief belegger – riep al een tijdje dat ik me daar eens in moest verdiepen. Maar actief beleggen vind ik gewoon niet fijn. Maar je kunt ook voor je laten beleggen. Dat past dan weer wel bij me. Ik verdien zo’n €2600 per maand en dit jaar wil ik €500 beleggen, €150 extra aflossen op de hypotheek en €750 sparen. Ook als je er financieel goed voorstaat is het interessant te onderzoeken of je dingen anders kan doen.”

Met welk doel doe je dat?

“Ik streef naar meer financiële vrijheid. Vaak heerst het idee dat als je jong en single bent je geen reden hebt om parttime te werken. Maar mij lijkt dat juist heerlijk. Dan heb ik tijd om vrijwilligerswerk te doen of in alle rust een mooie wandeling te maken.”

CHECK OOK:  Toen stond er opeens 100.000 euro op mijn rekening

Waar gaat de rest van je inkomen heen?

“Ik hou na aftrek van mijn vaste lasten en spaardoelen ongeveer €400 per maand over. De helft gaat naar het boodschappenbudget en andere helft is zakgeld. Voor leuke dingen en kleding bijvoorbeeld. Ik kan mezelf meer zakgeld geven, maar doordat ik voor een vast en niet te hoog bedrag kies denk ik heel goed na over iedere aankoop. En ik word gestimuleerd om naar creatieve oplossingen te zoeken.”

Zoals?

“Ik heb katten en laatst was er een schroef van de krabpaal afgebroken. Eerder zou ik meteen een nieuwe paal gekocht hebben. Nu ben ik naar de winkel gegaan en gevraagd of ze tip hadden om hem te maken. Door de paal te repareren heb ik weer wat euro’s bespaard. Met dat zakgeld red ik het prima. Ik ben ook niet zo’n spender. Ik speel liever op zaterdagavond met vrienden of familie een spelletje dan dat ik uitga. En in de zomer vind ik het heerlijk om te picknicken. Het scheelt ook dat ik geen dure hobby’s heb. Ja, lezen doe ik heel graag, maar in plaats van steeds nieuwe boeken te kopen, ben ik lid van de bibliotheek.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.